Laura’s liefdesletteren: opa’s

Ik wil vaker fictie schrijven en daarom heb ik dit onderdeel in het leven geroepen. Verhaaltjes over – je raadt het al – liefde. Omdat liefde fijn is. En stom. En raar. En bijzonder. Allemaal tegelijk.

***

Opa’s zijn van een andere wereld. Ze weten niet wat mobieltjes zijn, maar wel hoe de bomen in het bos heten. Ze hebben grote handen die ze soms op je hoofd leggen. Ze weten wat ze moeten zeggen als je valt. Soms brommen ze naar oma’s, maar ze geven ook stiekem knipogen als ze niet kijkt. Ze zijn stil bij dat ene liedje op de radio en dan zie je het verleden in hun ogen.

Opa’s verjagen de monsters onder het bed. Ze kijken naar sport op tv, maar zeggen er niets van als je er doorheen praat. Opa’s geven je snoepjes ‘en niet tegen mama zeggen hè’. Ze stoppen je een euro toe voor je rapport, ook al sta je onvoldoende voor rekenen. Ze tillen je op en draaien net zo lang totdat je duizelig wordt en ze even bij moeten komen in hun stoel. Opa’s zeggen dat ze voor altijd bij je blijven en dat ze wel honderd jaar oud worden, als het niet duizend is. Ze willen met je trouwen en laten nooit je hand los. Opa’s liegen niet.

Je merkt pas op hoeveel het over opa’s gaat in de wereld als ze er niet meer zijn.

5 Comments to “Laura’s liefdesletteren: opa’s”

  1. Wat mooi <333
    Ik heb zelf mijn opa's nooit gekend, maar mijn man heeft nog een opa dus nu heb ik er ook eentje en daar ben ik zo blij mee!

  2. You had me at ‘Opa’s zeggen dat ze voor altijd bij je blijven en dat ze wel honderd jaar oud worden, als het niet duizend is.’

  3. Spijker. Kop. Mooi geschreven!

  4. Zo mooi! Mijn opa is inmiddels al overleden en mijn andere opa heb ik nooit gekend. Maar ook eigenlijk nooit gemist omdat mijn ene opa dat gewoon opvulde.

  5. Mijn opa’s zijn er niet meer. Mijn vader is er niet meer. En toch worden ze duizend jaar oud want ze horen bij mij. Zitten in mijn hart, in mijn geheugen, mijn genen..

Leave a Reply