Bril vs lenzen

Je bent negen jaar en zit achterin de klas (daar zitten alle coole mensen zoals jij natuurlijk). Maar dan merk je dat je het bord niet goed kan zien.

‘Juf, ik zie het niet!’
Je moet een plaats vooruit (shit, ben je nu nog wel cool?). Maar na een tijdje kan je ook daar de letters niet goed meer lezen. Nog een plaats vooruit. Dit gaat door, totdat je bijna helemaal vooraan (voor de losers!) zit.
‘Misschien heb je een bril nodig.’ denkt de juf.
Jij denkt: ‘No way, juf.’
Maar je ontkomt er niet aan. De juf heeft gelijk: je ogen zijn niet goed.

Een week later loop je onwennig rond met je bril en dan kom je ook achter de ongemakken van dat ding op je neus. Is het koud en loop je een winkel in? Je ziet geen hand voor ogen meer: beslagen. En je kan boenen wat je wil, maar de glazen blijven altijd vies. En je ontwikkelt een panische angst voor ballen (‘Nee, niet naar mij gooien, straks raak je mijn bril, ik kan niet vangen!’). Bovendien: je bent er afhankelijk van. Zonder bril ben je net zo hulpeloos als een klein baby’tje.

Nee, dan lenzen. Je kan volleyballen wat je wil, maar je hoeft niet bang te zijn voor de bal (wat je eigenlijk stiekem nog wel bent). Temperatuurverschillen? Kom maar op! No way dat jij er ooit nog één op je neus zet.

Dat dacht ik toen ik op mijn vijftiende lenzen kreeg. Nooit meer een bril voor mij. Maar nu kreeg ik een paar maanden geleden een nieuwe bril. Toch handig. Je hoeft hem alleen maar op te doen en niet te goochelen met van die kleine schijfjes die je in je ogen moet proppen. En opeens is het hip geworden om een bril te dragen, niemand die je meer brillemans noemt. Ik krijg zelfs complimenten over mijn bril!
En nu… Ik moet eerlijk bekennen: ik draag vaker mijn bril dan mijn lenzen. Ik geloof dat daar een woord voor is, mensen: luiheid (in mijn geval dan).

Ben jij slechtziend? Zo niet: lucky you! Zo ja: welke heeft jouw voorkeur, lenzen of bril?

35 gedachtes over “Bril vs lenzen”

 1. Perfect artikel voor mij. Ik heb sinds mijn negende (?) een bril.
  Ik vond het wel leuk en echt lastig, het viel wel mee.

  Wel met zwemmen en inderdaad, beslagen.

  Lenzen, daar dacht ik over rond mijn vijftiende, maar ik droeg toen veel zwarte make-up bij mijn ogen en zou veel irritatie opleveren.

  En nu? Ik vind mijn bril een accessoires. Heerlijk!

  ALLEEN ik kan geen zonnebril op. Dat is wel vervelend.

 2. Ik ben parttime bril draagster, ik heb ook maar één slechtziend oog. Ik heb wel ooit één lens geprobeerd maar daarvan werd mijn oog alleen maar slechter, dus ben ik weer mee gestopt.
  Bril vind ik ook wel makkelijker, lui inderdaad. En tegenwoordig mag het ook. :D

 3. Ik ben ook een brildrager, maar ‘k draag mijn bril met tegenzin. Ik heb jarenlang lenzen gedragen en dat ging goed, totdat de opticien mij een nieuwe soort voorstelde die gezonder zou zijn voor het oog. Bij mij hadden ze het omgekeerde effect: ik kreeg een gigantische ontsteking op mijn oog en volgens de oogarts had ik blind kunnen worden aan mijn ene oog als ik langer had gewacht om te komen :s
  Anyway, sinds die ontsteking moet ik gewoon weer een bril dragen en het is nog niet zeker of ik ooit weer lenzen zal kunnen dragen, wat ik écht écht écht jammer vind. Maar niets aan te doen hè – ooggezondheid gaat natuurlijk voor :-)

 4. Jup, ik heb twee oogafwijkingen tegelijk; Prisma en ik heb moeite met veraf kijken (geen idee hoe je dat nou noemt.)
  En ik draag een bril. Want prisma kan niet in lenzen en ik vind het wel prima zo. Geen gestuntel, geen angst dat die lens weg schuift (dat heb ik wel eens gehoord).
  Nop, je zet hem op en klaar.
  En het is hip!
  En het is veel te leuk om elke twee jaar een nieuwe bril uit te zoeken :D

 5. De bril heeft voor mij niks dan voordelen: ’s Morgens snel op, ’s avonds even snel weer af. Nu moet ik ook wel zeggen dat ik (door mijn handicap) met geen mogelijkheid zelf mijn lenzen zou in krijgen, en ze door derden laten indoen lijkt me helemaal onbegonnen werk.
  Gelukkig zijn we ver verwijderd van die suffige modelletjes met glazen zo dik als de bodem van steriliseerbokalen uit het midden van de jaren ’80 van vorige eeuw…

 6. Ja, nou vraag je erom!! Hier komt mijn lenzen-bril-verhaal, van epische proporties:

  In de tweede op de middelbare school kwam de ggd-dokter op school erachter dat ik een prima werkend oog had, en eentje die heel slecht was (min 3). Bleek dat mijn hersens dat inmiddels hadden opgevangen door zichzelf aan te leren om dichtbij met het slechte oog te kijken, en verre dingen met het goede oog. Voordeel: geen lenzen of bril nodig. Nadeel: geen diepte-zicht. Dus toen ik eenmaal ging autorijden moest ik wel aan de bril. Heb nog een tijdje lenzen geprobeerd maar had helemaal geen zin in al dat gepriegel voor die 1,5 keer in de week dat ik goed moest zien. Maar toen gingen (allebei) mijn ogen achteruit… Afgelopen zaterdag kwam ik erachter dat ik inmiddels -4 en -1,5 heb, en ik ben nog steeds niet gewend om fulltime een bril of lenzen te dragen. De opticien vond dat best wel gevaarlijk volgens mij, hij zei dat ik met mn oude bril maximaal zo’n 70% zicht had en zonder bril nog veeeel minder. Oeps :p Ben bang dat ik er nu wel aan moet geloven, al heb ik nog niet besloten tussen lenzen of bril. Het is kiezen tussen twee kwaden: eeuwig gepriegel of eeuwig Jamai-hoofd? :(

  Btw ik vind dat je je dit-ben-ikje moet updaten met een bril-foto :D

  1. Nee, dat gepriegel valt wel mee hoor. In het begin heb ik heel erg staan vloeken, omdat het maar niet lukte, maar nu is het binnen vijf seconden geregeld.

   En ik heb nog geen leuke bril-foto, dus ik kan hem niet updatennnnnnnn!

 7. Ik heb al sinds mijn zesde een bril en zit ondertussen op sterktes van -7,5 en -10. Ik ben verknocht aan mijn lenzen. Ik heb wel een bril, en ik krijg er ook wel complimenten op maar ik draag hem nooit. Alleen als ik zo’n pijn in mn ogen heb, dat ik mijn lenzen niet kan verdragen. Ik vind een bril bloedirritant (de glazen zijn dik, zelfs als ze op het dunst geslepen zijn; er komen vetvlekken op; de glazen beslaan of worden nat; je krijgt afdrukken in je neus) en veel minder mooi dan lenzen. Een bril ga ik wel dragen als ik oud ben.

 8. Vroeger wilde ik altijd een bril (en een beugel.. haha). De beugel kreeg ik, de bril niet ;-). Ik vind vooral de laatste tijd brillen weer heel tof. Vooral van die grote, opvallende monturen. Heel stoer.

 9. Ik ben ook een lens/brildrager. Helaas kan ik mijn bril nauwelijks dragen omdat ik allergisch ben voor die dingen op je neus (geen flauw idee hoe dat heet), dus dat was voor mij de reden over te stappen op lenzen. Nu vind ik lenzen prima, ik heb geen moeite met ze indoen en ze zitten zo lekker dat ik echt vergeet dat ik ze in heb. Maar toch zou ik het leuk vinden om het wat vaker af te kunnen wisselen met een bril, gewoon omdat ik brillen er zo leuk uit vind zien :).

 10. Vanaf mijn 11e draag ik een bril. In het begin alleen tijdens de les om het bord te lezen. Maar dat op en afgezet vond ik al snel niks dus had ik hem altijd op. Ik vind mijn bril leuk, geen enkel probleem meer mee. Al lijkt het me wel leuk om het eens af te kunnen wisselen, dus wie weet!
  Ik heb trouwens ook 1 slecht oog en 1 bijna goed oog. -3 en -0.25. (zo weinig waar je normaal niets voor op hoeft ;))

 11. Er zijn ook brillen zonder die dingetjes, dan staat het montuur gewoon op je neus! Alleen moet hij wel toevallig goed passen, valt weinig aan bij te stellen.

 12. Wow, zo ontzettend herkenbaar! Ik was ook negen en belandde uiteindelijk helemaal voor in de klas, naast het bureau van de juf. Dat was al erg genoeg, maar toen kreeg ik ook nog een bril. Ik heb zo ontzettend lang lenzen gewild, maar mocht het niet.
  Inmiddels vind ik het helemaal niet erg dat ik een bril draag, ik vind het zoveel makkelijker dan lenzen. Ik heb heel veel moeite om lenzen in te doen en ik voel ze altijd zitten. Nu draag ik alleen lenzen als ik ga zwemmen, omdat ik anders echt niets zie.

 13. Lucky me. Ik heb geen bril nodig. En ja daar ben ik wel blij mee. Ik vind brillen altijd wel leuk staan bij mensen :) *uitzonderingen daargelaten ofc.

 14. Ik heb ook een bril, al sinds ik een jaar of 10 was ofzo… en eerlijk gezegd vind ik het prima zo. Gelukkig vinden de meeste mensen een bril ook mooi bij mij staan :) Maar soms zijn lenzen wel handiger, bijvoorbeeld bij het uitgaan ;)

 15. Ik vanaf mijn derde een bril gehad, tot groep zeven. Toen hoefde het niet meer. Maar vorig jaar oktober kon ik het bord ook niet meer lezen, dus toen heb ik weer voor een bril gekozen. Hoewel bijna iedereen lenzen heeft in mijn klas, lijkt het mij super irritant. Ik vind een bril gewoon handiger :)

 16. Hier ook een bril/lenzendraagster. Al sinds groep 5, toen vond mama dat ik toch wel heel erg zat te turen als ik televisie keek. T/m de eerste klas een bril gehad, en toen ging ik snel over op lenzen. Nu draag ik bijna altijd lenzen, maar de laatste tijd wel iets vaker een bril, is wel makkelijk. Laatst bij de opticien had ik ook 3 kleine littekentjes op m’n oog vanwege te lang doordragen van lenzen. Ik ben zo iemand die totaal vergeet wanneer hij moet wisselen, en daardoor heb ik ze soms wel 2 maanden in. Heel slecht dus. Beter opletten nu!

 17. Het zijn echte pottenkijkers
  Die w.c.-brillen dragen

  Als een bril je luek staat draag deze dan,
  mocht het je onzeker maken of je niet staan
  peuter dan maar elke dag dat glas voor je lenzen;
  met alle risico’s van dien.

 18. Ik kan alles prima zien, maar als vanaf dat ik een klein meisje was wilde ik een bril. ‘want dat staat zo leuk’. Ook nu jat ik vaak iemand anders bril om te zien hoe hij me staat… Het is net als met een beugel, ik wilde vroeger altijd een beugel (een blokjes), maar ja die buitenboordbeugel daar had ik niet op gerekend. Ik ben dus best blij dat ik alles nog goed kan zien, maar als ik ooit een bril nodig heb ga ik het waarschijnlijk minder erg vinden dan de gemiddelde Nederlander.

 19. Vroeger waren mijn ogen altijd perfect, maar tegenwoordig gaan ze flink achteruit en ik heb duidelijk een bril nodig. Ik ga ook voor een bril, want lenzen lijken mij niet fijn, ik heb liever een bril op m’n hoofd, dan elke dag traanogen omdat ik lenzen in moet doen.

  Je schrijft leuk!

 20. Ik vind lenzen veel fijner. ’s Ochtends gewoon in doen en dan kan ik de hele dag scherp zien. Ikzelf vind een bril onhandig, vooral tijdens het rijden! Haha. Maar als ik ziek ben, vind ik een bril natuurlijk wel fijn.

 21. Ik heb én geen lenzen én geen bril! Als ik mocht kiezen zou ik denk ik wel allebei nemen, dan kan je gewoon in doen wat je op dat moment het beste uitkomt :)

 22. Ik heb een oogziekte aan mijn oogzenuwen dus brillen of lezen helpen niet. Soms wel irritant, maar ik ben er aan gewend. Ik moet alles met vergrotingen doen en heb altijd een loepje bij me.

 23. Ik heb een half min of plus ofzo, maar dat is zo weinig dat ik er geen last van heb (ben ooit getest omdat ik toen veel hoofdpijn had maar dat was het niet). Maar waarschijnlijk ooit dus aan de bril. Geen lenzen want ik vind dat echt eng met je vinger bij je oog.

 24. Heel mooi geschreven!!
  Ik denk dat een bril voor niemand leuk is,
  maar als het echt nodig is dat het wel voor iedereen een prettige oplossing is!

 25. Mijn voorkeur gaat uit naar mn lenzen. Maar dat is in mijn geval luiheid. Ik doe ze nooit uit (Nouja, 1x per 2 maanden dan om van lenzen te wisselen, alleen dan heb ik een paar dagen mn bril op, omdat ik te lui ben ze in te doen..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.