Een voetreis in Rome

In de vierde was het dan zo ver, na twee jaar Latijn en twee jaar Grieks (dat was mijn keuzevak): de Romereis.

Veertig leerlingen, waaronder ook 5vwo (waar je dan stiekem toch wel tegen op keek, omdat ze wel één jaar ouder waren dan jij) en drie leraren en acht dagen. Ik kan jullie vertellen over wat we allemaal gezien hebben, over enge obers of dronken leraren, maar dat ga ik niet doen. Dit stukje gaat over de voeten.

Jawel, de voeten, één van de belangrijkste onderdelen van je lichaam. Ik ben blij met ze, echt waar, want ze brengen me overal naar toe. In Rome brachten ze me naar het Colosseum en het Pantheon.
De eerste dag deed ik nog, optimistisch als ik ben, mijn All Stars aan. Het vervelende aan deze schoenen is alleen dat ze een platte zool hebben en dat merkte ik ook. Daarna heb ik ze niet meer aangetrokken, maar mochten mijn oude afgetrapte Nikes me begeleiden. En hoewel ze goed hun best deden, konden ze het toch niet vermijden: pijnlijke voeten.

In principe heb ik geen probleem met pijnlijke voeten. Voor een dagje dan. Maar acht dagen is wel erg lang. En mijn leraar Latijn hield nogal van doorstappen, dus tja, dan is het onvermijdelijk.
Na zo’n dag die bestond uit lopen, stil staan en luisteren naar de gids, lopen, heel snel oversteken voordat je wordt aangereden door Italianen en lopen, voelde het alsof ik de Vierdaagse van Nijmegen had gelopen. In één dag. Opgelucht ging ik dan mijn bed in, maar misschien raad je het al: zelfs bij het opstaan had ik nog pijn in mijn voeten!

Gelukkig heb ik er niets aan overgehouden. Mijn voeten brengen me nog steeds overal naar toe. Maar als ik ze het woord ‘Rome’ toefluister,  schrikken ze elke keer weer.

28 gedachtes over “Een voetreis in Rome”

 1. Oh, Rome. De oh-zo-mooie stad, maar een regelrechte hel voor je voeten. Ik ken het. Ik heb zeven dagen All-Stars gehad, duurde iets van een maand voordat mijn voetjes weer een beetje hersteld waren ;) Bij ons gaat iedereen trouwens in de 5e op werkweek, vierde en vijfde, dat is toch onlogisch? Gaan jullie dan twee keer?

  1. Ja, dat is ook best onlogisch, maar het is nu wel veranderd. Maar bij ons was het zo: iedereen die in de bovenbouw gymnasium deed, ging op Romereis en dat was dus de vierde en de vijfde samen. Vervolgens had iedereen (dus ook gymnasium) nog de keuze om in het vierde of vijfde jaar (dit klinkt trouwens ook helemaal niet logisch, ik weet niet meer precies hoe het zat, maar ik ging in de vijfde in ieder geval nog naar Londen) om naar Londen, Parijs of de Ardennen te gaan. Maar nu is het zo dat iedereen in het jaar voor het examen één reis mag kiezen, maar alleen gymnasium mag naar Rome.

 2. Wij liepen in Londen ook heel veel, toen wij daar met school heen waren. Een meisje dat bij mij op de kamer sliep gaf mij voetmassages en ik gaf haar dan ook voetmassages. En zij heeft ook een groot deel van mijn blarenpleisters gebruikt.

 3. In Edinburgh begon het op de avond van de eerste dag, en had ik op de dagen erna al moeite met mijn schoenen aantrekken omdat mijn voeten zo pijn deden. We zijn daar meerdere keren per dag het hele centrum doorgesjeesd en met al die heuvels en trappen is het dan natuurlijk niet raar dat je zere voeten krijgt.

  Maar hé, zelfs zere voeten kunnen niet voorkomen dat je mooie herinneringen hebt aan zo’n reis!

 4. Hihi, klinkt bekend. Elk jaar ga ik naar Los Angeles en daar loop ik heel graag door de kilometers lange straten, en door the Hills en natuurlijk veel shoppen in de grote malls. Maar daardoor deden mijn voeten wel gauw pijn. Alleen dit jaar heb ik op aanraden van een paar mensen Crocs gekocht (nee, niet van die klompen, Crocs heeft ook hele hippe slippers!) en ik heb in 3 weken geen greintje pijn gehad!! Echt een wonderschoen!

 5. Toch is lopend een stad verkennen de fijnste manier! :) Ik heb vorig jaar in Amerika veel op mijn 5 jaar oude, afgetrapte puma’s gelopen en dat ging eigenlijk prima. Maar mijn voeten zijn ook wel wat gewend (ik wandel veel)

 6. Dit klinkt echt heel herkenbaar. Ik ben zelf niet in Rome geweest met school (na de derde had ik het wel gehad met t gymnasium) maar ik herinner me nog wel de klachten van klasgenoten dat ze zoveel moesten lopen. In Barcelona hebben wij eigenlijk maar één dag veel gelopen.

 7. Ik heb geen latijn, en de enige reden dat dat jammer is, is dat ik niet naar Rome kan! Lijkt me geweldig! Wel een beetje minder van die pijnlijke voeten, heb ik ook als ik folders loop..

 8. Oh Rome, daar wil ik zo graag heen! Maar voeten… gosh… mijn voeten staan verkeerd waardoor ik last krijg van mijn heupen. En met last bedoel ik echt pijn!

 9. Wij zijn ook naar Rome geweest met school. Ik had daar echter geen pijnlijke voeten aan overgehouden omdat ik meestal in de bus lag te slapen als de leraar Latijn aan het rondtrekken was. Ik ging namelijk ’s avonds op stap, zodat ik overdag te moe was om alles te volgen.

 10. Heel erg herkenbaar! Ook ik ben – alleen dan in de 5e – op Romereis geweest. Ik vond het echt helemaal super, maar de afstanden die je moet lopen waren wel erg groot. Mijn voeten kunnen het zich nog maar al te goed herinneren. En ik was een paar maanden ervoor aan m’n enkel geopereerd, dus die deed ook goed zeer aan het eind van de dag. Maar toch kijk ik met een fijn gevoel terug naar die reis :)

 11. Wij gingen met school naar Toscane. Echt zere voeten heb ik daar niet gehad, omdat ze het programma super vol hadden gepropt en dus bezochten we alles maar kort en moesten we elke dag eigenlijk nog wel een keer extra in de bus om naar een ander dorpje te gaan. Alleen bij het beklimmen van de dom van milaan, toen deden mijn kuiten goed zeer.

 12. Pijnlijke voeten.. oh oh. Een tijd terug had ik blaren van mijn ballerina’s en verder alleen torenhoge hakken in mijn logeertas. Vervolgens ben ik met die torenhogen hakken eerst gaan winkelen, daarna 2 uur door de Ikea lopen en ’s avonds nog op andere schoenen weer de stad in. Heb 2 dagen pijn gehad aan mijn voeten.. ook bij het opstaan inderdaad.

 13. Haha, dan ga je naar Rome, maar dan maken ze je na één dag al moe! Ik had ook zoiets in Duitsland ergens, gingen we een wandeling maken, ik dacht dat het wel makkelijk zou zijn. Nou, nee dus. Midden in de bergen omhoog lopen en dat was de bedoeling voor 5 uur, bleken we daarna nog verdwaald te zijn. Nog 3 uur langer bezig geweest. Vreselijk voor je voeten inderdaad!

 14. Ben er nog niet geweest. wel Venetië. Met dat langzame tempo en de warmte heb je denk ik veel vocht nodig en ademende schoenen. Ik draag graag zgn. bergschoenen, maar dat is in een stad geen gezicht. Voor een lange trip zijn gympies echt niets voor mij, dan maar leren dichte schoentjes aan. Veel kijken en fotograferen!
  kopje koffie en ijs!!

 15. Arme voeten van jou toch, een levenslang rome-trauma. Mijn voetjes kunnen wonderbaarlijk veel verdragen, maar ja ze zijn nog nooit in Rome geweest. Blijkbaar zijn ze gewaarschuwd ;)

 16. Mooi geschreven zeg! Mijn voeten herkennen zich erin, maar dan met Londen haha. ;-$

  Ik heb mijn voeten in de zomer verbrand. Ik heb er nu nog last van, mijn zenuwen zijn helemaal kapot. Tsja, ik liep op brandend asfval..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.