Subtiel

‘You are Clare.’

Dat wist ik 48 uur van tevoren al, maar wat Clare nu precies ging doen? Geen idee.
‘Laura, wat is er in hemelsnaam aan de hand? Ben je in de war?’ Nee joh, lieve lezer, het gaat prima. Natuurlijk weet ik dat Clare niet ben, maar ik was haar wel voor een half uur.
‘Ik begrijp het nog steeds niet.’
Ik ging een subtlemob doen, lieve lezer.

Je kent waarschijnlijk de flashmob wel en zoals je misschien wel kunt raden: de subtlemob is ook zoiets, maar dan subtiel. 48 uur van tevoren krijg je een mp3 opgestuurd (je moet je inschrijven op een website). Donderdag om zes uur moest ik bij het Centraal Station in Rotterdam staan en de mp3 beluisteren. Het is alsof je in een film zit en jij bent de acteur (actrice in mijn geval). Je krijgt aanwijzingen zoals: ‘Look at your shoes.’

En je bent niet de enige die hieraan mee doet. Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit van een subtlemob had gehoord, maar Jaap nodigde me uit om eraan mee te doen. Er waren vier personages (twee mannelijk, twee vrouwelijk) en die kregen allemaal andere opdrachten.

In het begin is het heel raar, maar je raakt eraan gewend. Je kijkt om je heen of je mensen ziet die het ook doen en op een gegeven moment had ik het door: de mannen met een boek of een paraplu in hun hand hoorden er ook bij. Later kreeg ik de opdracht om iets in een notitieboekje te schrijven en terwijl ik dat deed, zaten er twee meisjes naast me die dat ook deden.

Het is echt leuk om een keer mee te maken, om in het complot te zitten. Het grappige is natuurlijk dat de meeste mensen op het station niet wisten dat dit aan de gang was (het was subtiel) en dat je niet weet wie er allemaal mee doen.

Na de subtlemob (het duurde een half uur en dat is echt zo voorbij!) gingen Jaap en ik nog naar de subtlemob-meeting. Ik maakte daar nog de gruwelijke fout om te zeggen dat ik Kate heette in plaats van Clare (in de war met de serie Lost?) en nou ja: het was een nogal saai feestje, dus wij, Liam (Jaap) en Cate (ik dus) zijn maar snel weggegaan.

Het was in ieder geval erg leuk om een keer gedaan te hebben!

51 Comments to “Subtiel”

 1. WAT LEUK ! :) .. dit wil ik ook wel een keer doen, maar heb helaas niet de tijd hiervoor. Het lijkt mij enorm spannend en volgens mij krijg je ook echt een raar gevoel over je heen, wat gaat er nu gebeuren? Wat volgt, wat voor opdrachten hebben die anderen personages etc etc :)

 2. Wow, dat klinkt echt supervet zeg!

 3. Een van de Liams had de instructies niet goed lezen, en was zijn paraplu vergeten. Wat een sukkel! Verder is het moeilijk om zo’n ervaring goed te beschrijven (vind ik dan) maar je hebt het hier keurig neergezet!

 4. haha klinkt erg leuk ! wel beetje eng of niet ?

 5. Hahahaha vet grappig. Ga ik ook een keertje doen!

 6. Aha! Dat was dus het geheime wat je ging doen. Leuk!

 7. Dat lijkt me best wel leuk om ook een keer te doen :)

 8. Ah, volgens mij ken ik dit als het mp3 experiment, alleen is dit dus iets subtieler :) Gaaf! Hadden mensen het ook door denk je? Ook al was dat misschien niet de bedoeling.

 9. Ik heb heel vaak die filmpjes gezien van mensen die dit doen in NYC ofzo. Echt zo grappig lijkt me dat om eens mee te maken!

 10. Oh dit kende ik niet, lijkt me super leuk!

 11. Dat ziet er tof uit! Kende ik nog niet.

 12. Ik had er nog nooit van gehoord.. Wat een leuk idee.. Lijkt mij leuk om een keer aan mee te werken..

 13. Klinkt wel leuk, maar ook spannend.

 14. Hihi, ik vraag me dan af wie zoiets verzint?

 15. Hela. Mijn url klopte niet.

 16. Nog nooit van gehoord, wat grappig!

 17. ik heb er nog nooit van gehoord haha maar het lijkt me een rare ervaring

 18. Damn, dat lijkt me echt leuk!

 19. Leuk! Lijkt me erg leuk om een keer mee te maken :)

 20. Okee, hier had ik nog nooit van gehoord… (ook niet van een flashmob, eerlijk gezegd) wat grappig! En een beetje eng :P

 21. Ik zou zo graag een keer aan zoiets mee willen doen C: dat lijkt me echt gaaf C:

  En ook aan flashmob, ik heb t weleens op Youtube gezien, en thsja, freaking awesome.

 22. Gaaf zeg! Lijkt me geweldig om een keer aan mee te doen :D

 23. Klinkt leuk! Lijkt me inderdaad best bijzonder en grappig om een keertje mee te maken, maar ik denk wel dat het even zou duren voordat ik zou snappen wat er aan de hand was, haha. Ik vind het zelf altijd leuk om filmpjes te kijken van flashmobs!

 24. wat gaaf! ik ben ooit uitgenodigd voor zo’n soort event (in New York :’), dus ik kon niet), en wist niet dat het ook al in Nederland is. leuk zeg! :)

 25. En als Laura over zo’n 10 jaar in een groots interview gevraagd wordt hoe haar succesvolle acteercarrière is begonnen, vertelt ze over haar rol als Kate, uhhh Clare… ;)

 26. Oooo Lost <3 ik ga weer kijken denk ik.
  Het klinkt echt super gaaf maar ik snap het nog niet helemaal! Wie organiseert dit dan, die website? En je moet naar het station gaan om een mp3 te luisteren? Huh :/

  • Het wordt volgens mij georganiseerd door Circumstance, ik weet niet precies wat dat is. En je moet naar het station, omdat er een locatie moet zijn voor de subtlemob en in dit geval was dat het station :)

 27. beetje net als het programma The Phone, wel maf hoor!

 28. ik zou de hele tijd moeten giechelen!! sounds like fun! jammer dat de meeting saai was

 29. Super gaaf dat je dat hebt gedaan. Als ik daar zou staan denk ik dat ik eerder kijkt wie allemaal bezig is met dingen doen dan dat ik zelf ook echt de instructies opvolg. hihi. Deden er veel mensen mee trouwens? Je zou daar maar alleen staan, hihi, dat is ook wat.

 30. Ik heb me ook aangemeld! Dit klinkt zo gaaf, ik wil ’t ook doen. Hehe ^^

 31. LOL. Wel jammer dat andere mensen het niet door hadden, maar tof georganiseerd met die mp3 en alles!

 32. Haha, dat klinkt echt als een hele leuke actie!

 33. Dat klinkt wel heel erg grappig…
  Een kennis van mij heeft daar ook aan mee gedaan op het centraal station in Utrecht.
  Compleet met zang en dans. Erg leuk om dat te zien en het lijkt mij nog leuker om daar aan mee te doen :)

 34. Dat klinkt echt als iets wat ik ook ga proberen! T lijkt me niet spannend ofzo, maar wel grappig gewoon een keertje geprobeerd te hebben :P

 35. Wauw, dat moet ik ook eens doen!! Is daar een site voor? Hoe vaak is dat? Het lijkt me zo leuk!!

 36. Wat grappig :) ik had er nog nooit van gehoord, maar mocht ik nou een hele groep mensen raar zien doen, dan snap ik het voortaan :P

 37. jij doet echt gave dingen joch!

  ps: ik had je tijd terug een mail gestuurd voor een actie ….

 38. Echt supper leuk!!
  Lijkt me ook leuk om een keer te doen!!
  Hoe ben je erop gekomen en waar kun je je aanmelden??

Leave a Reply