Subtiel

‘You are Clare.’

Dat wist ik 48 uur van tevoren al, maar wat Clare nu precies ging doen? Geen idee.
‘Laura, wat is er in hemelsnaam aan de hand? Ben je in de war?’ Nee joh, lieve lezer, het gaat prima. Natuurlijk weet ik dat Clare niet ben, maar ik was haar wel voor een half uur.
‘Ik begrijp het nog steeds niet.’
Ik ging een subtlemob doen, lieve lezer.

Je kent waarschijnlijk de flashmob wel en zoals je misschien wel kunt raden: de subtlemob is ook zoiets, maar dan subtiel. 48 uur van tevoren krijg je een mp3 opgestuurd (je moet je inschrijven op een website). Donderdag om zes uur moest ik bij het Centraal Station in Rotterdam staan en de mp3 beluisteren. Het is alsof je in een film zit en jij bent de acteur (actrice in mijn geval). Je krijgt aanwijzingen zoals: ‘Look at your shoes.’

En je bent niet de enige die hieraan mee doet. Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit van een subtlemob had gehoord, maar Jaap nodigde me uit om eraan mee te doen. Er waren vier personages (twee mannelijk, twee vrouwelijk) en die kregen allemaal andere opdrachten.

In het begin is het heel raar, maar je raakt eraan gewend. Je kijkt om je heen of je mensen ziet die het ook doen en op een gegeven moment had ik het door: de mannen met een boek of een paraplu in hun hand hoorden er ook bij. Later kreeg ik de opdracht om iets in een notitieboekje te schrijven en terwijl ik dat deed, zaten er twee meisjes naast me die dat ook deden.

Het is echt leuk om een keer mee te maken, om in het complot te zitten. Het grappige is natuurlijk dat de meeste mensen op het station niet wisten dat dit aan de gang was (het was subtiel) en dat je niet weet wie er allemaal mee doen.

Na de subtlemob (het duurde een half uur en dat is echt zo voorbij!) gingen Jaap en ik nog naar de subtlemob-meeting. Ik maakte daar nog de gruwelijke fout om te zeggen dat ik Kate heette in plaats van Clare (in de war met de serie Lost?) en nou ja: het was een nogal saai feestje, dus wij, Liam (Jaap) en Cate (ik dus) zijn maar snel weggegaan.

Het was in ieder geval erg leuk om een keer gedaan te hebben!

51 gedachtes over “Subtiel”

 1. WAT LEUK ! :) .. dit wil ik ook wel een keer doen, maar heb helaas niet de tijd hiervoor. Het lijkt mij enorm spannend en volgens mij krijg je ook echt een raar gevoel over je heen, wat gaat er nu gebeuren? Wat volgt, wat voor opdrachten hebben die anderen personages etc etc :)

 2. Een van de Liams had de instructies niet goed lezen, en was zijn paraplu vergeten. Wat een sukkel! Verder is het moeilijk om zo’n ervaring goed te beschrijven (vind ik dan) maar je hebt het hier keurig neergezet!

 3. Ah, volgens mij ken ik dit als het mp3 experiment, alleen is dit dus iets subtieler :) Gaaf! Hadden mensen het ook door denk je? Ook al was dat misschien niet de bedoeling.

 4. Ik zou zo graag een keer aan zoiets mee willen doen C: dat lijkt me echt gaaf C:

  En ook aan flashmob, ik heb t weleens op Youtube gezien, en thsja, freaking awesome.

 5. Klinkt leuk! Lijkt me inderdaad best bijzonder en grappig om een keertje mee te maken, maar ik denk wel dat het even zou duren voordat ik zou snappen wat er aan de hand was, haha. Ik vind het zelf altijd leuk om filmpjes te kijken van flashmobs!

 6. En als Laura over zo’n 10 jaar in een groots interview gevraagd wordt hoe haar succesvolle acteercarrière is begonnen, vertelt ze over haar rol als Kate, uhhh Clare… ;)

 7. Oooo Lost <3 ik ga weer kijken denk ik.
  Het klinkt echt super gaaf maar ik snap het nog niet helemaal! Wie organiseert dit dan, die website? En je moet naar het station gaan om een mp3 te luisteren? Huh :/

  1. Het wordt volgens mij georganiseerd door Circumstance, ik weet niet precies wat dat is. En je moet naar het station, omdat er een locatie moet zijn voor de subtlemob en in dit geval was dat het station :)

 8. Super gaaf dat je dat hebt gedaan. Als ik daar zou staan denk ik dat ik eerder kijkt wie allemaal bezig is met dingen doen dan dat ik zelf ook echt de instructies opvolg. hihi. Deden er veel mensen mee trouwens? Je zou daar maar alleen staan, hihi, dat is ook wat.

 9. Dat klinkt wel heel erg grappig…
  Een kennis van mij heeft daar ook aan mee gedaan op het centraal station in Utrecht.
  Compleet met zang en dans. Erg leuk om dat te zien en het lijkt mij nog leuker om daar aan mee te doen :)

  1. Jaap had me ervoor uitgenodigd. Ik denk dat je even op de site van circumstance moet kijken en anders subtle mob googlen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.