Laura’s liederenanalyse: hou me alsjeblieft niet vast, Xander

httpv://www.youtube.com/watch?v=HHB5tJIT7YQ&ob=av3n

De muziek van Volumia! is om te janken. En nee, dat zeg ik niet omdat ik hun muziek zo ontroerend goed vind. Het is… nou ja, het is alles: de muziek, Xander de Buisonjé (die naam alleen al) en de teksten. Aan die eerste twee zal ik geen woorden vuil maken, aan het laatste wel. Gewoon. Omdat het kan.

En vandaag gaat het over het maar al te bekende liedje: hou me vast. Een liedje over de verschrikkingen van het leven. Gelukkig is de liefde er nog om je vast te houden.

Niemand weet waarom de dag weer nacht wordt
Eh nou, ik wel! De aarde draait enzo.
Niemand weet waarom de zon nog schijnt
Ik gok dat het komt, omdat de zon er gewoon nog is en het prima doet, weet je wel.
Niemand weet waarom de kille wind nog waaien zou
Jeetje, hoe dom denk je wel niet dat we zijn?
Maar ik weet dat ik van je hou
Ik niet van jou. Met je overhaaste generalisaties.

Hou me vast, leg m’n hoofd lief op je schouder
Ik kan mijn hoofd wel op je schouder leggen, maar hoe doe je dat lief? Kan ik dan ook stom mijn hoofd op je schouder leggen?
Hou me vast, streel me zachtjes door m’n haar
Ik bepaal zelf wel wat ik doe hoor. Loop me niet zo te commanderen. Mannen en vrouwen zijn gelijk, je weet toch.
Hou me vast, soms wordt het me allemaal eventjes te veel
Ja, jij wordt me soms ook eventjes te veel.
En bij jou zijn, is dan alles wat ik wil 
Slijmbal.

Vraag me niets, zeg me niets, sla je armen om me heen
Oké, dus ik mag je niets vragen, maar jij mag me wel bevelen dat ik mijn armen om je heen moet slaan?
Praat niet met me, hou me stevig vast
Het is wel duidelijk dat jij de broek aan hebt in deze relatie.
Woorden schieten toch tekort als ik m’n hart bij jou uitstort
Oké, dus je stort je hart bij me uit (ook wel praten genoemd), maar de woorden schieten je te kort? Dat klinkt niet heel erg logisch.
Praat niet met me, hou me stevig vast 
NEE, ROT OP!

Nee echt, ik snap niet dat mensen dit een lief liedje kunnen vinden. Ik bedoel, er is absoluut geen sprake van gelijkheid in deze relatie. Die man loopt mij maar te commanderen en ik mag er niet eens iets van zeggen! Serieus hoor. En hij is nog dom ook. Zoals ik al zei: om te janken dit.

50 gedachtes over “Laura’s liederenanalyse: hou me alsjeblieft niet vast, Xander”

 1. Dat moet je dus ook nooit gaan doen hè, songteksten ontleden. Dan worden alle liedjes slecht. Ik begin nu wel te snappen waarom Wendy van Dijk bij hem is weggelopen.

 2. NEE, ROT OP!

  LOL .. ik herken dit gevoel zooo goed :) .. krijg bij dit nummer netzoveel kriebels (in negatieve zindan) als .. ’turn back the hands of time… blah blah )

 3. Ik had een buurvrouw, die was helemaal weg van Xander en van dit nummer. Op de repeatknop. De hele zomer lang…

  Toen ging ik verhuizen… En mijn nieuwe buurvrouw was helemaal weg van dit nummer. Op de repeatknop. 5 jaren lang… Toen ging ze verhuizen…

  Daarna heb ik dit nummer (gelukkig) alleen nog via de radio gehoord. Zo af en toe valt het wel mee. Dagen aan een stuk, bevordert niet mijn geluk

 4. Ik vind Xander zo’n kwal, brrrrr. Maar zoals hierboven staat, als je songteksten zin voor zin gaat ontleden worden heel veel liedjes raar (Adele – Someone like you.. Hoort dat haar vriend getrouwd is na al die tijd, staat ineens voor zijn deur uit het niets… Stalker much!)

 5. Vreselijke nummers inderdaad… met dit liedje heb ik op mijn opleiding nog wat moeten doen. Als ik dit nummer hoor denk ik daar ook altijd aan. Dubbel vreselijk dus.

 6. Is dit telepathie ofzo? Ik had dat liedje gisteravond in mijn hoofd! (En dat heb ik nooit (gelukkig (als ik jou moet geloven))).
  Verder kan ik hier alleen maar van zeggen dat ik hoop dat je mijn teksten niet op een dergelijke manier gaat analyseren want dan val ik ook door de mand vrees ik…

 7. Dit is nou een mooie, gevoelige tekst, geschreven door een persoon die juist wel heel veel van de ander houd. Er zit een prachtige boodschap achter, en bovendien ontzettend veel liefde. Dat die persoon dan toevallig niet zoveel weet over het draaien van de aarde, en misschien af en toe een heel klein beetje slijmerig of bevelend kan overkomen, heeft ook alleen maar te maken met het feit dat hij niet goed kan praten over de dingen die hij voelt, wat ook zou moeten blijken uit dit liedje. Dat mensen zoals jij het dan regel voor regel gaan ontleden…

  (Zwaar sarcasme; ik ken het nummer niet, en de tekst gelezen te hebben wil ik het ook niet kennen.)

 8. Houd me vast, leg mijn hoofd weer op mijn schouder!

  Xander de Buisonjé is best wel aardig hoor. Hij kwam een keer op mijn werk en toen heeft hij echt een hele dikke fooi achtergelaten. Mag hij best vaker doen.

 9. Haha, oei oei, ik had eerst Volumia en Opium door elkaar gehaald! ‘k Was compleet in de war!

  Maar eigenlijk vind ik dat liedje zo erg niet hoor, maar als ik zo de commentaren lees, krijg ik het gevoel dat ik me dood moet schamen als ik dat zeg. En wat met ‘ik zie’, mag ik dat nog mooi vinden of is dat ook veel te beschamend? :p

  Hebben ze dat liedje misschien te veel gespeeld op jullie radio? Want dat kan er misschien ook iets mee te maken hebben :-)

 10. “Die man loopt mij maar te commanderen en ik mag er niet eens iets van zeggen! Serieus hoor. En hij is nog dom ook. Zoals ik al zei: om te janken dit.”

  Hahaha Laura, want een ongegeneerde haat. Dat ben ik niet van jou gewend! ;) Overigens had ik nooit zo naar dit liedje geluisterd, maar nu je het zo stelt: ik ga het ook niet doen…

 11. Hahahahahah.. Ik vind dit onderdeel echt het meest hilarische van jouw blog! De vrienden van mijn vriend zijn hier nu en ik moest serieus mijn best doen om niet hardop te lachen, maar de gigantische lach op mijn gezicht riep alsnog vraagtekens bij hen op..

 12. Whooo helemaal mee eens. Ik had een klasgenoot die dit zooooon romantisch liedje vond destijds, en ik schreeuwde ‘wat een kwijlmuziek’ terwijl ze er (letterlijk op dat moment) met haar vriendje op danste. Nam ze me niet in dank af, haha.

 13. Hahahaha!

  Overigens moet je wel beter lezen hoor:

  “♫Praat niet met me, hou me stevig vast♫
  Het is wel duidelijk dat jij de broek aan hebt in deze relatie.
  ♫Woorden schieten toch tekort als ik m’n hart bij jou uitstort♫
  Oké, dus je stort je hart bij me uit (ook wel praten genoemd), maar de woorden schieten je te kort? Dat klinkt niet heel erg logisch.”

  Dat ‘Woorden schieten toch tekort’ slaat dus op ‘Praat niet met me’. Kortom, hij gaat zijn hart niet pratend bij je uitstorten, want de woorden schieten toch te kort. Dus moet je hem stevig vasthouden.

  Overigens vind ik de nummers van Volumia wel mooi eigenlijk :)

 14. Ik vind de tekst juist wel mooi, maar sinds ik hier in Zweden zit vind ik de nederlandse muziek mooier. Ik waarder het meer en ik kan heerlijk zingen zonder dat iemand het ook verstaat. Dit liedje is niet zo erg, als je dan een liedje moet afkraken kun je beter Toppertje doen, of iets van Frans Bouwer, dat vind ik niets. En dat zing ik hier ook niet!
  Liefs, Swaen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.