Laura’s brieven: Jumbo en Bavaria

De afgelopen weken heb ik enorm veel brieven (twintig om precies te zijn) geschreven naar verschillende bedrijven en instanties. Daar stonden vragen in en soms ook suggesties (niet allemaal even serieus). Waarom? Omdat brieven schrijven leuk is. Omdat het kan en omdat ik benieuwd ben wie er (überhaupt) terugschrijven en wat dan precies! (Nogmaals: let niet op mijn handschrift, daar gaat het niet om!)

Jumbo


Klik op het plaatje om het groter te maken.

Uiteraard kon ik het niet laten om mijn brief met ‘Hallo Jumbo!’ te beginnen. Vooral naar het antwoord op mijn laatste vraag was ik erg benieuwd. Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, dat ‘Hallo Leiden!’ ‘Hallo Jumbo!’ wanneer er een nieuwe vestiging is geopend, maar slim is het wel, want je onthoudt het snel!

En wat krijg ik terug? Een flutantwoord. Misschien ben ik wel een bejaarde zonder computer, Jumbo. Of misschien staat het er wel niet op, Jumbo, hebben jullie daar wel eens aan gedacht? Ik bedoel, als je dan toch de moeite doet om een brief terug te sturen, kun je me net zo goed de antwoorden op mijn vragen geven.
Jammer, Jumbo!

Bavaria

Ik houd niet van bier (behalve van Guinness, dat is Iers bier, voor de mensen die geen verstand van bier hebben, hoewel ik ook niet echt verstand van bier heb). Dus ik heb geen idee of het bier van Bavaria lekker is, maar dat maakt niet uit. De grote vraag is: wat voor brief kreeg ik terug?

Jaaaa, dikke pluspunt voor Bavaria die dus wél antwoord geeft op gestelde vragen. Ik vind het heel erg grappig om te zien dat ze ‘politiek correct’ proberen te zijn over het hele bier leren drinken en over bierdrinkende vrouwen haha.

49 Comments to “Laura’s brieven: Jumbo en Bavaria”

 1. Haha, lekker contrasterend, zo’n vrolijke ‘Hallo Jumbo’-brief en dan zo’n droog antwoord. Ze zouden je brief in MijnJumbo moeten plaatsen!

 2. Ik zou een klachtenbrief schrijven aan de Jumbo om hun flutantwoord. Klagen is sowieso leuk.

 3. Bier is voor iedereen!
  Liever wat later dan 15 jaar
  En eerder stoppen dan coma…
  Genieten is beter dan klokkend verspillen

  Stel aan de Schoenenreus de vraag
  of ze ook zevenmijlslaarzen verkopen
  Wat de grootste maat is die ze hebben
  en wat de grootste stap is die
  zij hebben gemaakt met hun winkelidee
  Croqs zouden beschermd moeten worden
  in een terrarium of verbannen moeten worden
  buiten de grenzen van ons land
  Het is toch niet houterig
  om op klompen te lopen
  Of de kop van een zoute haring te happen?

 4. Nou, naar de Jumbo ga ik dus ook niet meer ;) Het antwoord van Bavaria vind ik echt top! Ik ben wel eens in hun brouwerij geweest met een schoolexcursie, zelfs voor niet bierdrinkers nog best interessant en leuk :)

 5. Wat grappig om te lezen. Wel jammer van de Jumbo!
  Liefs

 6. Hun bier mag dan niet te drinken zijn, het antwoord van Bavaria is top!

 7. Hun bier mag dan niet te drinken zijn, het antwoord van Bavaria is top!

 8. wow die brief van Bavaria is tof! en thuis hebben we altijd discussie over Bavaria, huisgenootje is Duits en Beieren heet daar dus Bavaria (de streek) en zij was er van overtuigd dat Bavaria daar vandaan kwam :P tot wij zeiden dat dat niet waar was en dat we in de brouwerij zijn geweest enzo. Maar nu….weet ik ook gelijk waarom het Bavaria heet! Dankjewel

 9. Wat stom van de Jumbo zeg, hebben altijd van die extreem vrolijke reclames en dan krijg je zo’n brief terug. Béétje jammer. Die van Bavaria is wel leuk :D

 10. Boeh Jumbo! Yeah Bavaria, alleen wel jammer dat de brief niet foutloos is, maar ach, dat kan gebeuren als je een pilsje te veel op hebt, haha!

 11. Leuk project weer!

  Jumbo is aardig door de mand gevallen De ‘leuke’ slogan is bedacht door een marketing bureau en verder is Jumbo bijna net zo lean en mean georganiseerd als de Aldi en Lidl en is er niemand meer aanwezig die de tijd kan nemen om even rustig een brief te beantwoorden. Jammer..

  Ik mag van de puber geen Bavaria in huis halen want dat ‘is niet te zuipen mam’, dus doe ik dat maar niet. (De hoeveelheid conserveringsmiddelen in Bavaria is nogal hoog, en daar reageert hij, en heel veel mensen die ik ken, niet goed op).

  • Laat me je even informeren over Bavaria. In tegestelling tot wat jij denkt,is de hoeveelheid conserveringsmiddelen in Bavaria miniem. Wat betreft de opmerking van mensen dat Bavaria niet te zuipen is, dit zijn voor 99% procent uitspraken van , zoals ik het noem, etikettendrinkers. Hiermee bedoel ik dat men kijkt naar wat voor etiket er op de fles zit of wat voor bierviltje er op de bar ligt. Uit vele blinde testen is gebleken dat Bavaria onder de normale grote bekende merken in Nederland het vaakst het beste word beoordeeld, ook door degene die normaal zeggen dat Bavaria niet te zuipen is. Kortom: Bavaria is de laatste jaren het beste uit de bus gekomen als het om de smaak gaat, zelfs de huismerken die Bavaria voor verschillende supermarkten maakt wordenkomen beter uit de bus dan de andere Nederlandse A-merken. Zet een Heineken, Dommelsch, Jupiler of Grolsch drinker een glas Bavaria voor, zonder dat hij of zij het weet en ze vinden het een erg lekker biertje, zelfs lekkerder als hun eigen merk wat ze normaal drinken. Dit is meerdere malen in de praktijk bij bierproeven bewezen !!!

 12. Wat een antwoord van Jumbo. Nemen niet eens de moeite om netjes een brief te beantwoorden. Ben benieuwd of ze zo ook omspringen met klachten. Zou je toch ees moeten proberen!

  Nu drink ik geen bier en zit ik niet een stad waar ze Bavaria drinken, maar ze nemen tenminste wel echt de moeite voor hun klanten! Petje af voor Bavaria!

 13. Pfff die brief van de Jumbo slaat natuurlijk nergens op :/

 14. Leuk zo’n standaard briefje van de Jumbo.. Dat zijn min punten!

  En plus punten voor Bavaria, ondanks hun bier niet te drinken is (volgens mij dan).

 15. erg jammer van de jumbo. maar die brief van bavaria maakt het dan wel weer goed :)

 16. dit blijft altijd leuk om te lezen. Béétje jammer dat je door bijv reclame een positief beeld krijgt over een bedrijf, maar dat de realiteit heel anders is, omdat dat ze kennelijk helemaal geen tijd nemen voor hun klanten. Boe Jumbo!

 17. Ik had nog gevraagd aan Bavaria waarom ze zulk smerig slootwater brouwen en niet iets lekkerders, als bijvoorbeeld Grolsch :P

 18. Wat jammer van Jumbo zeg, maar die brief van Bavaria maakt het goed. Ik blijf deze categorie echt superleuk vinden op je blog!

 19. Je bent nog steeds schrijvende zie ik;-)

 20. Tsssj, minpunt inderdaad voor Jumbo! Maar in de brief van Bavaria staat weer een spelfout, zou de stagiair hem hebben geschreven? ;)

 21. Jeeeej Bavaria, daar rijd ik elke week langs hahaha, dat is zeg maar het gebied waar ik ben opgegroeid lol :’). In groep 8 hebben we daar ook een rondleiding gehad, wat stinkt dat zeg, bier brouwen. Maar ik vind het wel heel tof dat ze antwoord geven op je vraag. En tja, dat ze politiek correct zijn… ze moeten ook wel een naam hoog houden, bierbrouwerijen zijn immers flink aan het concurreren met elkaar (zie de steken onder water in bijv. Heineken reclames). Dat is anders dan Venz hageslag, dat gaat over kinderen blij maken :P

 22. Hahaha, superleuk van Bavaria op wat voor manier ze dat laatste neerzetten. Zo’n groot bedrijf kan het zich niet veroorloven om iets ongepasts te zeggen :’) Wel lame van die Jumbo ja.

 23. Als ik bier lustte, was ik per direct overgestapt op Bavaria.. Wat een toffe brief! Jumbo sucks..

 24. Dikke minpunt voor Bavaria voor de spelfout!

  (… dat iemand zijn smaak veranderd…) moet geloof ik toch écht veranderT zijn.

   • Grappig dat jullie die wel zien, en niet deze:
    “Het antwoordt op deze vraag”

    Maargoed. Verder is Jumbo natuurlijk de sukkel van de week en niet Bavaria. Bavaria heeft ook nog een festival waar leuke bands (lees: Rowwen Hèze (A)) komen, nog een plusje! (Oh trouwens, wel ook nog een minnetje: het stinkt naar pies bij de fabriek. Maar dat schijnt de mout te zijn :P)

    • Ja inderdaad, jammer van de spelfouten, maar dat vind ik niets vergeleken met de fout die Jumbo maakt door zo’n stomme brief te sturen.

 25. Hee toevallig! Ik woon daar ook dicht bij en in groep 8 ben ik daar ook geweest. Die stank is het enigste wat ik me kan herinneren..

  Wat een geniaal idee trouwens om die brieven te gaan schrijven, ik had het niet kunnen bedenken!

 26. En nagel die Jumbo maar lekker aan de schandpaal. Goed zo Laura! Wat een Kwalitatief Uitermate Teleurstellend antwoord :/

 27. Je aanhef in die Jumbo brief, geniaal! Moest er even heel erg hard om lachen hahahaha. Beetje jammer hoe ze dan weer reageren.

 28. nog meer kudos voor Bavaria. Leuk dat dit weer terug is

 29. Grappig joh dat ze gewoon terugschrijven, okay, de Jumbo geeft dan niet bepaald antwoord op je vragen en verwijst gewoon naar hun site maar Bavaria krijgt hiervoor toch een dikke pluspunt!

 30. Toch jammer, want ‘Hallo briefschrijver’ is het dus absoluut niet.

 31. Jeej wat leuk dat deze rubriek weer terug is! Wel jammer van dat bekant “automatische” antwoord van de Jumbo, maar dat maakt Bavaria (ondanks de spelfout) dan wel weer helemaal goed.

 32. Hahaha wat leuk dat je hun een brief schrijft en nog leuker dat je wat terugkrijgt.
  Jumbo geeft idd een waardeloos antwoordt, tegenwoordig wordt zowiezo veel gerefereerd naar een website, wat ik niet altijd handig is.

  Bavaria dikke plus!

 33. Nu zou je eigenlijk heel opgewekt moeten zeggen ‘Dag Jumbo’ (als in, tot nooit meer ziens!)

 34. De reclames van de Jumbo zien er klantvriendelijker uit dan hun brieven ;)

 35. Die Bavaria-brief is hartstikke leuk! Steekt natuurlijk ook wel aardig af tegen die flutbrief van de Jumbo (daar kom ik alleen als ik even snel een snackje wil halen, maar daar ga ik nu wel voor naar een andere winkel, haha) maar sowieso leuk dat ze de moeite nemen om je een persoonlijk briefje terug te sturen met de informatie waar je naar vroeg.

 36. Ik vergeet Bavaria de spelfouten, zij schrijven tenminste een leuk antwoord terug!

 37. Pfff als ik denk aan Hallo Jumbo dan hoor ik ook echt dat stemmetje van dat meisje in m’n hoofd ‘Hallo Jumbo!!!’. Wel een akelige brief terug trouwens, doet Bavaria het toch beter (de spelfouten niet meegerekend, foei!)

 38. Leuk antwoord terug van Bavaria :) mijn vader zit heel toevallig nu naast mij een biertje te drinken.

 39. Jeetje, ik vond Jumbo al stom (vooral door de reclames) maar nu vind ik ze nog stommer. Wel leuk van de Bavariamensen :)

 40. Wat een sufferds bij Jumbo. Maar super dat ze bij Bavaria wel zo tof zijn om te antwoorden! En nog interessant ook vind ik. :D

 41. Haha, stom dat Jumbo een standaardbriefje terugstuurde. Wel leuk dat Bavaria zo een lange brief heeft teruggeschreven met echte antwoorden.

Leave a Reply