Wat ik geleerd heb over het Rode Kruis

Misschien weten jullie wel dat ik werk als taalcoach (vrijwilliger) bij het Rode Kruis. Twee weken geleden had ik een introductiecursus. Eerlijk gezegd had ik er niet zoveel zin in, maar het bleek leuker en interessanter dan gedacht! Ik heb veel geleerd en waarschijnlijk weten jullie ook niet zoveel over het Rode Kruis. Gelukkig ben ik daar, juf Laura, om meer informatie te geven.

Als eerste keken we bovenstaand filmpje. Daarin wordt uitgelegd hoe het Rode Kruis ontstaan is en wat het Rode Kruis precies doet. Voor de mensen die geen zin hebben om te kijken: het idee kwam van Henri Dunant, die na een veldslag in Solferino de talloze slachtoffers op het veld zag liggen. Hij was geschokt en zorgde ervoor dat er hulp werd verleend. Aan de hand daarvan bedacht hij een neutrale organisatie die gewonden verzorgt tijdens oorlogen en zo kwam in 1863 het Rode Kruis tot stand.

Het Rode Kruis handelt vanuit zeven grondbeginselen:
1. Menslievendheid: Het voorkomen en verzachten van het menselijk lijden.

2. Onpartijdigheid: Nationaliteit, ras, geloof, afkomst of politieke mening speelt geen enkele rol bij het helpen van mensen.

3. Neutraliteit: Het Rode Kruis kiest nooit een zijde tijdens een conflict. Alle slachtoffers worden geholpen, van welke partij zij ook zijn.

4. Onafhankelijkheid: Beslissingen worden genomen op grond van de grondbeginselen, niet op wat regeringen of overheden willen.

5. Vrijwilligheid: Er werken veel vrijwilligers bij het Rode Kruis (maar het zijn niet alleen maar vrijwilligers).

6. Eenheid: In elk land is er een nationale vereniging.

7. Algemeenheid: Het Rode Kruis is een wereldwijde organisatie met gelijkwaardige, nationale verenigingen.

Het embleem van het Rode Kruis is een (kan u het al raden?) rood kruis. Hier heeft de Zwitserse vlag model voor gestaan (het is de Zwitserse vlag, maar dan de kleuren omgedraaid). Behalve het Rode Kruis is er ook de Rode Halve Maan. Voor sommige Islamitische landen is het kruis niet acceptabel en daarom is dit embleem bedacht. Voor landen die geen van beiden willen (omdat bijvoorbeeld de helft van de bevolking christelijk is en de andere helft islamitisch) is er het Rode Kristal.

Het is dus een embleem, geen logo en mag niet zomaar gebruikt worden. Ik weet niet of jullie de film Ja Zuster, Nee Zuster hebben gezien, maar daar werd in eerste instantie het Rode Kruis gebruikt. Dat mocht echter niet, vandaar dat hij blauw is geworden. Ook is vooraf duidelijk gemaakt dat het Rode Kruis niets met de film te maken heeft.

Nou, ik hoop dat jullie het enigszins interessant vonden haha. Wisten jullie dit al?

22 Comments to “Wat ik geleerd heb over het Rode Kruis”

 1. Van het bestaan van De Rode Halve Maan en Het Rode Kristal wist ik niets af.
  Ik vind het lichtelijk belachelijk dat niemand een plusje met rode inkt ergens mag zetten omdat het dan het logo (uhm, embleem) van Het Rode Kruis is…

  • Nou, het is wel logisch. Anders wordt er misbruik van gemaakt en dat kunnen ze echt niet hebben, juist omdat ze vanuit die onpartijdigheid en neutraliteit werken. Die loopt daardoor misschien in gevaar.

 2. Weer wat geleerd op deze vroege maandagochtend..

 3. Very interesting :) Dit wist ik allemaal niet en vond het leuk wat nieuwe wiki’s te leren :)
  Leuk werk lijkt mij :)

 4. Leuk! Ik heb ooit een onderzoek gedaan (voor Journalistiek) over het Rode Kruis hier in de buurt, dus het meeste wist ik wel. :)

 5. Ik wist niet alles nee. Dank je voor de uitleg. Dat van dat blauwe kruis vind ik wel grappig. :-)

 6. Bedankt voor de wijze les op deze maandagochtend. Dat was even wakker worden met mijn kopje thee en even twee keer lezen, maar uiteindelijk heb ik het opgeslagen.

  Jawel, die grijze cellen werken nog.

 7. Ik wist het meeste ook niet. Dus zoals iemand hierboven ook al zei, weer wat geleerd vandaag :)

 8. Dat vond ik wel interessant om te lezen! Ik had wel van het Rode Kruis gehoord maar wist eigenlijk niet precies wat ze deden en waar ze voor stonden.

 9. Nee, ik heb weer wat bijgeleerd vandaag!

 10. Bedankt juffrouw Laura, dit was interessant! :D

 11. Ik ken het rode kruis vooral van onder andere voedselpakketdroppingen en het samenstellen van de lijsten van gestorvenen in de concentratiekampen.

 12. Het enige wat ik weet van het rode kruis is dat ik toen ik een keer onwel werd op een festival ze me amper hielpen omdat ze dachten dat ik wel drugs gebruikt zou hebben waardoor ik onwel werd.. :S en bedankt.

 13. Ik volg zelf nu ook een EHBO-cursus en het is echt superinteressant, hopelijk vergeet ik niet snel wat ik allemaal leerde, binnen enkele weken heb ik mijn examen !

 14. Nee wist ik niet! Goed werk wat ze doen :) Alleen die 7 grondbeginselen zijn wel een beetje dubbelop hier en daar :P

 15. De rode halve maan kende ik, maar het Rode Kristal niet.
  Weer wat geleerd!

 16. Nope, weer wat geleerd vandaag :)

 17. Interessant, dit wist ik allemaal nog niet.

Leave a Reply