Vijf tips om te zorgen dat mensen niet naast je gaan zitten in het ov

Soms heb je geen behoefte aan mensen. En zeker niet een onbekende die jou met zijn/haar volslanke lijf tegen de rechterkant van de bus drukt. Daarom heb ik vijf tips om te zorgen dat mensen niet naast je gaan zitten in het ov. Maar let op: dit mag je alleen doen als het rustig is. Dus niet in de spits!

1. Strak aankijken bij binnenkomst.
Ik ben een nieuwsgierig mens, dus bekijk ik altijd de mensen die binnenkomen bij een halte. En ik heb gemerkt dat mensen minder snel naast je komen zitten als je ze aankijkt (of ik ben heel eng, dat kan ook). Glimlach niet, maar zet een strak gezicht op (of kijk zelfs boos) en voel de leegte naast je.

2. Zet keiharde muziek op.
Het liefst hardcore of andere boemboem-muziek. Negeer de boze blikken en zet het geluid zo hard mogelijk. Alleen doen als je een gehoorbeschadiging op de koop toe wilt nemen.

3. Maak een kindje en neem het mee.
Ervan uitgaande dat de meesten van jullie nog geen ouders zijn, is het voor deze tip wel handig om er eerst even eentje te maken. Je kan er ook één lenen natuurlijk. Zorg ervoor dat het kind een nacht lang niet geslapen heeft en ook nog niets heeft gegeten die dag. Succes gegarandeerd.

4. Ga zelf huilen.
Denk aan the Lion King en voel de tranen stromen. Voor extra drama kun je ook de haren uit je hoofd trekken en keihard gillen.

5. Eet iets met knoflook. Heel veel knoflook.
Koop knoflooksaus in en eet het hele bakje op. Zorg ervoor dat je ten alle tijde je mond open houdt, zodat de geur zich door heel de bus/metro/trein verspreidt.

En, zijn jullie blij met de tips?

60 gedachtes over “Vijf tips om te zorgen dat mensen niet naast je gaan zitten in het ov”

 1. Ik denk dat aankijken wel werkt, ja.
  Laatst lachte ik omdat een baby de hele tijd aan het huilen was (sadist die ik ben), en keek daarbij een vrouw aan die de bus instapte. Daarop kwam ze tegenover me zitten.

 2. De tas naast je neer zetten is een uitbreiding van territorium en ooooh goden, dan moeten ze eerst vragen of ze naast je mogen zitten, dus je blijft dan langer mensenvrij. Jezelf eng maken door gothic kleding aan te trekken helpt ook. Evenals in jezelf praten / hele telefoongesprekken voeren op standje ik-ben-hardhorend en natuurlijk uitgebreid eten of nagels lakken / deo spuiten (stinkiestink). Als het niet helpt kan je diegene altijd nog laten vertrekken. Vertel gewoon je complete zwaar overdreven levensverhaal. xD

 3. hihiih goede tips, misschien helpt windjes draaien ook wel, of super verkouden zijn.
  Ik ging altijd aan het gangpad zitten zodat iemand over mij heen moest duiken, minder uitnodigend dan wanneer iemand tegelijk kan neerploffen. Maar gekke/vreemde mensen gingen altijd naast mij zitten, zoekt elkaar waarschijnlijk op ;P

 4. Gewoon je tas neerzetten op de stoel naast je. Als er geen ruimte is natuurlijk wel weghalen, maar dan ben jij iig niet de eerste waar mensen naast kruipen!

 5. In de trein van Leeuwarden naar de Randstad is er geen enkele remedie. Ze komen toch wel naast je zitten. Opzich vind ik het niet vervelend als er mensen naast me komen zitten, maar wel als ik een grote tas heb. Want ik kan dat ding al nauwelijks optillen, dus ik krijg het echt niet in het vak daarboven. Dat vak is vaak ook nog eens veel te klein en ik ben al eens bedolven onder mijn eigen koffer, dus nee dank je. Maar dan heb je altijd van die types die uit principe dan juist naast je willen zitten. Echt, fuck off. Het is ook vervelend als ze een praatje met me willen maken. Er was een keer een jongen die me per se zijn favoriete serie wilde laten zien op zijn laptop. Eigenlijk best wel aardig, maar ja, ik ben er gewoon niet de persoon voor..

 6. Ik ben bang dat mijn kind te oud is om nog huilend in de bus of trein te gaan zitten, zelfs na een nacht niet slapen. Dat hoort er op zijn leeftijd gewoon bij.
  De knoflooktip werkt ook niet. Vorige week vrijdag had ik een knoflook-kegel van Utrecht via Istanbul naar hier en wat denk je… Ze kwamen gewoon rondom mij heen zitten op het balkon. Zes mensen op de trap naar boven, zes mensen op de trap naar beneden, 4 op de beugels van de deuren, een op de grond, en dan stond er nog wat volk.

  Misschien moet ik die ‘ga zelf huilen’ tip eens proberen.

 7. Of mensen juist niet aankijken. Doen alsof je super verdiept bent in je boek/krant/reader, vooral met je tas op de stoel naast je, en ze durven je soms niet te storen. Wat ik zelf overigens écht het irritantst vind is wanneer mensen aan mijn spullen gaan zitten, in plaats van gewoon te vragen of ze naast me mogen zitten zodat ik zélf míjn tas verplaats. Maar ja, als ze al bijna zitten is het ook zo lastig om nog met een effectief wegjaag-excuus te komen…

  1. Ik weet niet, ik zit altijd een boek te lezen, maar ik heb het idee dat mensen dat wel fijn vinden (dat je dan rustig bent) en juist naast je gaan zitten.

 8. Ik heb er altijd een hekel aan als een wildvreemde naast me gaat zitten, dat opeens noodzakelijke lichaamscontact… bah… Meestal zet ik m’n tas dan zo neer en doe net of ik heel erg verdiept ben in m’n boek en dan heb ik vaak wel de mazzel dat ze doorlopen…

 9. (10 jaar later…)

  “Mama, vertel eens, waarom wilde jullie zo graag een kindje?”

  “Nou, je vader reist nogal veel in het openbaar vervoer, maar hij heeft een hekel aan andere mensen, maar als hij jou dan de eerste drie jaar meenam kwam er niemand in zijn buurt zitten.”

  “Ah, daarom zijn mijn broertjes en zusjes dus 7, 4 en 1 jaar oud.”

  “…”

  :-)

 10. Haha, goeie tips! Maar ik heb punt 1 geprobeerd en er ging tóch iemand naast me zitten. Met wie ik uiteindelijk 2 uur lang een gesprek heb gehad over alles en nog wat, was heel gezellig! Dus soms is het best leuk om naast een vreemd iemand te zitten :-)

 11. Wat ook helpt, is dagdromen over je grote liefde (en als je die niet hebt: gewoon een voorstelling maken van de ideale partner). Dan krijg je een big smile op je gezicht en ga je zo giechelen dat mensen je raar vinden en niet naast je willen zitten. ;-)

 12. Ik zet altijd mijn tas naast me op de stoel en kijk dan uit het raam. Via het raam kan je dan toch zicht op je tas houden maar er komt niemand naast je zitten. Niemand durft namelijk jou tas van de stoel te zetten en er zelf op te gaan zitten. Werkt top!

  xx

 13. Haha, geniaal, Laura! Maar ik vind het meestal niet zo erg als er iemand naast me zit, kan ik die lekker bekijken – wat ik toch wel doe met de mensen die in de buurt zitten in het OV, haha. Dat van het kindje werkt overigens het allerbeste, helaas ontbreekt het me aan de middelen om er eentje te maken/lenen. Wat bij mij ook altijd werkt als ik echt geen mensen mo me heen wil: ga gewoon heel erg verdiept gaan zitten in een boek of een spelletje gaan doen op je telefoon/tablet – met het geluid aan.

  1. Nee, gewoon een kindje van vlees en bloed. Hoe je dat moet doen, ga ik je niet uitleggen. Ik neem aan dat je seksuele voorlichting hebt gehad op school :P

 14. Ik heb een superduper koffer en TOCH willen ze naast me komen zitten. Ja en die koffer dan? Die moet voor mijn benen. Maar dat past niet want het is OF de koffer, OF mijn benen. Dus prop ik mijn benen ergens tussen de koffer en het raam. Nee inderdaad dat pas niet. Je ziet die huge koffer toch? Lamemetrust, je kan daar niet zitten! :(

 15. Ik heb je tips opgevolgd…
  nu reis
  ik vanaf dat ik instap
  verder alleen
  Kom altijd te vroeg aan…
  zou de chauffeur
  ook van mij verlost
  willen zijn..?

  “Kindje wees eens stil!”
  schreeuw ik liefdevol…
  Trek het aan één armpje
  Dat moetbet zo lang worden
  als het andere
  Ik trok het immers de bus in

 16. Je kunt ook doen alsof je doof bent… dus als er iemand vraagt of diegene naast je mag zitten, gewoon niet reageren, dan lopen ze (hopelijk) gewoon door :)

 17. ohh, met die laatste heb je misschien wel de hele coupé voor jezelf! :) Maarr: ooit had ik een kentuckyfriedchickensausje die was gaan lekken in m’n tas (restantjes moet je eigenlijk ook niet mee willen nemen om alsnog op te eten :P) en alles stonk ernaar dus en nog steeds kwamen er mensen heel blij naast me zitten. Dus ik weet niet heel zeker of het werkt. Maar je tips zijn heel grappig! :D

 18. Als ik echt niet wil dat er iemand naast me komt zitten dan ga ik aan de buitenste stoel zitten. (Aan het gangpad dus). Als het relatief rustig is dan vragen mensen niet zo snel of je even op wil staan zodat zij naast je kunnen zitten. ;)

 19. Ik deed het, het aankijken.
  Ging diegene naast me zitten en een praatje met mij maken.

  Hij stopte niet.
  Hij ging maar door.

  Dus bedankt, Laura.

 20. Haha,ik glimlach nooit. Mijn standaard gezicht is arrogant. Dus helaas.
  Was wel knappe jongen, dus tja. Zo erg was het ook weer niet.

 21. Haha, bij mij in het verre oosten zijn de treinen meestal niet zo heel bomvol :) Wanneer ze dat wel zijn, ga ik soms aan het gangpad zitten, dan komen mensen minder snel naast je zitten. Maar eigenlijk zit ik liever naast het raam.

 22. Ik merk juist dat als je mensen aankijkt, dat ze eerder naast je komen zitten. Dan maak je oogcontact. Wegkijken en je tas op de stoel naast je… dan moeten ze eerst even nadenken of ze wel aan je willen vragen of ze daar mogen zitten en ik heb gemerkt dat ze dan vaak de moeite niet nemen.

 23. Hahaa :) zo bekent.. Gelukkig kan ik zoals mijn beste vriendinnetje dat zegt, de blik des doods hebben.. en gooi ik die altijd op als iemand er ook maar aan denkt om bij mij te komen zitten XD Ongemerkt trouwens.. Is dus meestal wel rustig naast me:P

 24. Ik doe bij iedere halte mijn ogen even dicht en ga altijd scheef zitten. Zo denken ze dat je slaapt en komen ze liever niet naast je zitten. Muahahaha.

 25. 1. Dan gaan ze juist naast me zitten. Blijkbaar wordt dat gezien als uitnodiging.
  2. Mijn gehoor is me lief. Al zou het een uitkomst kunnen zijn als ik niets meer kan horen. Bijvoorbeeld wanneer er een vervelend iemand naast me gaat zitten die onnozele gesprekken aan de telefoon houdt.
  3. Waarschijnlijk wil ik er zelf dan niet meer naast zitten.
  4. Er zijn jongens die dan de redder in nood willen gaan spelen of ze denken dat je een vuiltje in je oog hebt.
  5. Dat ruik ik zelf ook :( en wil ik daarnaast ook niet mijn eindbestemming aan doen, als in: de afspraak die ik heb.

  Ik denk dat ik voor de aloude tas op de stoel en naar buiten staar methode ga. Helaas geeft die ook niet een 100% succes garantie. Verder ben ik wel heel blij met je tips. De volgende keer dat er een raar iemand naast me gaat zitten zal ik even terugdenken aan je post en dan is het vast allemaal wat draaglijker ;)

 26. Of neem een hele grote koffer/tas mee die je op de stoel naast je neerzet en niet op de grond kan (hoewel dat beter werkt in de bus dan in de trein want daar zit vaak nog zo’n rek).

 27. hahaha laura toch ;p
  Tip 1 helpt wel altijd, of juist je tas op de stoel zetten, muziek op en doen alsof je Remy alleen op de wereld bent en dus niks doorhebt.

 28. ik had een keer op vakantie een allergie uitslag , ik zat onder de rode bultjes en niemand durfde bij ons in de coupe (daar hadden ze van die 6 persoon coupe’s ) dus dat helpt ook wel

 29. Het werkt ook om mensen NIET aan te kijken. Als je al oogcontact maakt spreek je iemand sneller aan, dan wanneer je iemand nog om aandacht moet vragen ;)

 30. Inderdaad, lachen werkt niet. Maar als ik mensen aankijk, komen ze juist bij me zitten. Ik doe altijd net alsof ik heel erg verdiept ben in een boek/tijdschrift, strek m’n benen, zet de tas naast me. Zo komt er niemand naast of tegenover me zitten ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.