Geëmancipeerd… of toch niet?

Een tijdje geleden heb ik al geschreven over dat de binaire oppositie tussen man en vrouw die misschien zo slecht nog niet is. Daarin zei ik ook dat het beste wat je in deze wereld kan zijn een blanke, westerse man is. Man ja, geen vrouw. En waarom niet? Omdat vrouwen nog steeds als minder gezien worden. En het zijn niet alleen de mannen die dat in stand houden.

‘Maar Laura,’ zul je, als je een vrouw bent, misschien zeggen. ‘Ik heb gestudeerd, ik werk en heb mijn eigen huis gekocht. Ik mag auto rijden, stemmen, geld verdienen en broeken dragen. Ik heb geen man nodig om voor me te zorgen. Dus waar heb je het in hemelsnaam over? Ik ben toch geëmancipeerd?’
Het klopt, al die dingen mag je. Maar denk dan eens verder. Nog steeds komt het voor dat vrouwen minder verdienen dan mannen. En het wordt als raar gezien wanneer de vader thuis blijft bij de kinderen en de vrouw kostwinnaar is.

Natuurlijk, vroeger was het erger. Virginia Woolf vertelt daarover in ‘A room of one’s own’. Vrouwen konden vroeger niet schrijven, omdat ze geen inkomen hadden (ze kregen nog net genoeg geld van hun vader of man om kleding te kopen en dat was het wel) en bovendien geen eigen kamer om in te schrijven. Denk daarbij aan de weerzin die er was tegen vrouwen die schrijven (Zoals een hele stomme man zei: ‘Zelfs de slechtste man is nog beter dan de beste vrouw.’) en je kan als vrouw geen kant op.

Nu is dat anders. Toch? Of niet? Is het eigenlijk niet raar dat op de boeken van Joanne Rowling J.K. Rowling staat? Ja, dat is gedaan, omdat de uitgever dacht dat jongens het boek niet zouden lezen als ze wisten dat het van een vrouw was. Dat boek is in 1997 gepubliceerd, nog niet zo heel lang geleden.

Nu een voorbeeld waardoor vrouwen (inclusief ikzelf) het in stand houden. Ik vind het leuk en galant als een jongen mijn jas aanneemt. Maar zou het niet ontzettend raar zijn als ik hém in zijn jas hielp? Dat vind ik eigenlijk wel en dat is misschien wel een fout van mijn denken of er zo ingeprogrammeerd door de patriarchale maatschappij (een maatschappij waarin de man hoger staat dan de man) dat het er niet uit te krijgen is.

Vrouwen zijn nog steeds beperkt. Ik kan niet ’s nachts om drie uur alleen door Rotterdam lopen. Ja, het kan wel, maar dat doe ik niet, omdat ik dan kwetsbaar ben. Als man zul je zoiets toch sneller doen.

Om dan toch iets positiefs te zeggen: ik heb al een veel beter leven dan de vrouwen van een paar generaties terug. Er zijn meer open dan gesloten deuren voor mij. Maar we zijn er nog lang niet en ik weet ook niet of dat wel gaat gebeuren (omdat binaire opposities dus nodig zijn, zie dit blogje).

38 gedachtes over “Geëmancipeerd… of toch niet?”

 1. Het probleem zit hem echt niet alleen in de man. De vrouw moet het laatste stukje toch echt zelf doen. Ik zie bijna dagelijks dingen waar vrouwen misbruik maken van hun positie. En dan maar klagen over dat ze nog niet als compleet gelijke worden behandeld. Ondertussen maken ze er wel misbruik van. Dát vind ik niet kunnen en noem ik nogal hypocriet. Ik heb het heel vaak geprobeerd uit te leggen aan vrouwen die zichzelf feministen noemen, maar ze luisteren nooit naar me. Ze leven liever in hun ideale wereld: de mannen behandelen de vrouwen als gelijke, maar de vrouwen kunnen wel misbruik maken van hun oude positie.

  1. Hé, maar hoe maken die vrouwen er dan concreet misbruik van? Ik geloof het zo, maar ben wel heel benieuwd wat je precies bedoelt! :)

   1. 1. Ik ken een hoop mannen en ik heb misschien twee keer gehoord dat een vrouw een man op een date had gevraagd. Nou moeten vrouwen niet zo ‘wanhopig’ zijn als veel mannen, maar dat is toch echt héél weinig.
    2. Bij de twee handvaardigheid docenten die ik heb gehad, heb ik echt gezien hoe vrouwen (of eerder meisjes, want dat was in de 1e, 2e en 3e) hun cijfer omhoog kregen met kleding die ze lager deden of iets met hun gezicht deden (dat kon ik dan weer niet precies zien, want ze stonden met hun gezicht naar mij toe). Bij andere vakken is het minder opvallend doordat het beoordelen daar minder subjectief is.
    3. Ik heb nog nooit gehoord dat een vrouw een man ten huwelijk vroeg. Waarom dit een nadeel is aan het man zijn: je kan er door afgewezen worden. Bovendien heb ik al een hoop vrouwen horen zeggen dat ze vinden dat hun man er heel lang over doet, maar het zelf vragen, ho maar.
    4. Vrouwen proberen hogere functies te krijgen door te zeggen dat er weinig vrouwen hogere functies hébben. Dat heeft er niets mee te maken: je krijgt een functie niet doordat je een man bent, je krijgt een functie doordat je aan de functieomschrijving voldoet (meestal tenminste). Om in aanmerking te komen voor een hoge functie moet je over het algemeen vrij veel werkervaring hebben en dat hebben vrouwen niet. Enerzijds doordat de 30/35/40+ vrouwen (ik heb geen idee waar de grens precies zit) veel lager zijn opgeleid (gemiddeld genomen) dan mannen van dezelfde leeftijd, anderzijds doordat ze vaak een paar jaar niet of parttime werken. Het verschil in opleidingsniveau is nu omgedraaid (vrouwen zijn iets hoger opgeleid), maar al die vrouwen hebben nog wel werkervaring nodig.
    5. Een hoop vrouwen profiteren van mannen bij het uitgaan, maar delen zelf nooit drankjes uit. Een gedeelte ervan komt door de ‘wanhopigheid’ van mannen, maar niet alles, zeker niet zelfs.

    Wat ik hier expres niet noem, is een eerste date als de man de vrouw heeft gevraagd en de vrouw dan vrijwel nooit betaald. Aangezien de man de vrouw heeft gevraagd, vind ik het niet heel raar dat de man dan ook betaalt. Je zou het ook juist andersom kunnen ‘afspreken’, maar dat moet iedereen lekker zelf weten.

  2. Dat is toch precies wat ik zeg, Renze? Dat ook de vrouwen eraan bijdragen? Maar inderdaad, vrouwen maken ook wel eens misbruik van hun positie.

   1. Je zegt het inderdaad deels, maar ik wil dit punt altijd naar boven halen op plekken waar veel vrouwen komen ;) kwestie van ze proberen aan ‘onze’ kant te krijgen!

 2. Over dat Harry Potter hè – ik denk eerlijk ook echt dat het minder populair was geworden als Harry een meisje was geweest. Of een andere afkomst had gehad. En in HP zelf zitten ook nog veel man-vrouwclichés vind ik, ik bedoel, de meeste sleutelfiguren zijn man. Je hebt Hermelien, maar de écht belangrijke voor het plot zijn natuurlijk Harry, Voldemort, Perkamentus (wijze, grijze, oude man!) en Sneep. Het blijft een mannenwereld.

  Over die galantie: geëmancipeerd als ik ben, hou ik voor iedereen de deur open en laat vaak mensen voorgaan in de bus! Maar eerlijk is eerlijk: als een jongen het vorige níet bij mij doet, vind in het stommer dan als een meisje het niet doet. Ja, dat zit er inderdaad zo in…

  1. Hmm, daar had ik nog niet over nagedacht dat de meeste sleutelfiguren man zijn.

   Ik houd ook de deur voor mensen (man en vrouw) open, maar ik help nooit een jongen in zijn jas.

 3. Persoonlijk vind ik het compleet niet erg als de standaard rollen soms omgedraaid zijn en een vrouw mijn jas aan neemt en ik dan later de kak luiers moet verschonen (om maar even te stereotypen). ik vind het zelfs irritant als er dingen van mij verwacht worden specifiek omdat ik een man ben (en dan heb ik het niet over de bril van de wc optillen).

  oké, waarschijnlijk vind ik het wel erg kak luiers te verschonen, maar die ergernis deel ik zo. (tot zo ver mijn wc humor en standpunt over gelijkheid)

 4. http://en.wikipedia.org/wiki/Woman_Is_the_Nigger_of_the_World

  Woman is the nigger of the world
  Yes she is…think about it
  Woman is the nigger of the world
  Think about it…do something about it

  We make her paint her face and dance
  If she won’t be a slave, we say that she don’t love us
  If she’s real, we say she’s trying to be a man
  While putting her down, we pretend that she’s above us

  Woman is the nigger of the world…yes she is
  If you don’t believe me, take a look at the one you’re with
  Woman is the slave of the slaves
  Ah, yeah…better scream about it

  We make her bear and raise our children
  And then we leave her flat for being a fat old mother hen
  We tell her home is the only place she should be
  Then we complain that she’s too unworldly to be our friend

  Woman is the nigger of the world…yes she is
  If you don’t believe me, take a look at the one you’re with
  Woman is the slave to the slaves
  Yeah…alright…hit it!

  We insult her every day on TV
  And wonder why she has no guts or confidence
  When she’s young we kill her will to be free
  While telling her not to be so smart we put her down for being so dumb

  Woman is the nigger of the world
  Yes she is…if you don’t believe me, take a look at the one you’re with
  Woman is the slave to the slaves
  Yes she is…if you believe me, you better scream about it

  We make her paint her face and dance
  We make her paint her face and dance
  We make her paint her face and dance
  We make her paint her face and dance
  We make her paint her face and dance
  We make her paint her face and dance

  Ik kan je volkomen gelijk geven, al vraag ik me af of alle vrouwen dat echt wel willen? Ik bedoel, zou de emancipatie dan echt zo lang duren? Hoeveel macht hebben vrouwen niet moesten ze echt willen? of is het misschien ook zo dat ongeëmancipeerd vrouw zijn toch ook wel wat voordelen heeft? Ik heb al een paar “oprispingen” van vrouwenemancipatie meegemaakt, en iedere keer is die gewoon gekoeld zonder blazen….wegens te weinig interesse van de meerderheid van de vrouwen.

  1. Ja, dat is ook een probleem inderdaad. Ik denk omdat het ook bij vrouwen een mechanisme is geworden (zie de reactie van Rianne), dat ze het daarom niet willen. In de oude gewoontes en patronen blijven blijft altijd toch makkelijker dan verandering. Misschien zijn ze er ook wel bang voor.

 5. Zolang vrouwen fysiek zwakker zijn dan mannen, zal het ‘om drie uur ‘s-nachts door Rotterdam’ lopen probleem altijd blijven bestaan.

  Verder denk ik dat vrouwen vooral last hebben van de (voor)oordelen van vrouwen.
  – Een vrouw mex een flinke sexdrive wordt vooral door haar sexegenoten als slet bestempeld.
  – Een carrier vrouw met kinderen wordt door haar sexegenoten als slechte moeder bestempeld want ze zit niet elke dag na schooltijd et een kopje thee op de kinderen te wachten
  – Zolang vrouwen, wanneer er kinderen zijn, van mening zijn dat zij degene zijn die minder mogen (moeten) gaan werken om voor de kinderen te zorgen onder het motto ‘ik heb hem/haar 9 maanden net onder mijn hart gedragen’ krijgen mannen geen kans de verzorgende rol op te pakken
  – Zolang vrouwen het normaal vinden dat bij een scheiding de vader slechts ‘recht’ heeft op 2 weekenden per maand contact met de kinderen (eigenlijk vinden ze dat al te veel) gaat het nooit wat worden met de emancipatie.

  Want die vrouwen die zo oordelen, die zo denken, zijn wel de vrouwen die de nieuwe generatie opvoeden, en de meisjes maar ook de jongens indoctrineren met in mijn ogen vooroorlogse ideeën en rolpatronen. Ik denk dat het nog heeeeel lang gaat duren voordat we dat er uit hebben, die rolpatronen (vooral ook omdat een deel van het rolpatroon als mechanisme in de hersenen is ingebakken; daar tegenin gaan voelt als tegennatuurlijk) …

    1. Haha ja he! We hebben wel een minor over gender, maar die ga ik niet doen. Dit blogje is gebaseerd op een college dat ik had over feminisme :)

 6. Tja, zo is iedereen het nou eenmaal gewend hè. Van dergelijke patronen kom je niet zo maar los. Kan niet zeggen dat ik er in mijn dagelijkse leven heel veel “last” van heb ofzo, maar als je er langer over nadenkt is het op zich wel een beetje krom. Dit blijft denk ik nog lang een interessant onderwerp, maar daarom zijn er ook hele studies naar ;) Oh en hij is heel flauw, maar als vrouw kun je dan altijd nog denken: “God created man before woman, but then again you always make a rough draft before creating the final masterpiece.” ;p

 7. Misschien ben ik inderdaad dan niet zo geëmancipeerd. Ik houd enorm van galantheid van mannen en vind het juist wel jammer dat dat soort ‘klassiek gedrag’ toch wat aan het verdwijnen is.

 8. zo denk ik er ook over.
  om maar één situatie te noemen: hoelang en hoe veel roepen ze vrouwen al niet op om in de politiek te gaan….de posten geraken nauwelijks ingevuld!
  en het fysieke verschil: ik zie vrouwen nog niet direct in de bouw gaan werken. (al vraag ik me af waarom, we (mijn vrouw en ik) hebben hier 3 jaar ons huis verbouwd, wat mijn vrouw allemaal gedaan heeft daar kunnen zelfs veel mannen een puntje aan zuigen!)
  maar wat echt wraakroepend is naar mijn mening is inderdaad zoals Laura opmerkt: geen gelijk loon voor gelijk werk! jammer genoeg is de economie nu wat afgezwakt, maar 10 jaar terug, toen de sky the limit was moesten alle vrouwen toen het werk neergelegd hebben en hun eisen gesteld. vanzelf zal het niet komen.

 9. Tja, de maatschappij bestaat zo ongeveer voor de helft uit vrouwen. Dus ALS we er met z’n alleen zo’n probleem mee hebben, waarom krijgen we het dan niet beter voor elkaar gebokst??
  Idd, omdat wij vrouwen daar niet eenduidig in zijn. Wil je iets voor elkaar boksen zul je er met als een blok voor moeten gaan staan. Op een manier zoals “we” het stemrecht ook voor elkaar hebben gekregen…

  Ik voel me zeker niet minderwaardig aan mijn man of welke man dan ook, maar… ik voel me ook niet beter dan… Ying/Yang dat is meer mijn ding.
  Gebruik maken van elkaars kwaliteiten met respect ervoor en accepteren dat je in sommige dingen misschien iets minder goed of beter bent dan de ander.
  Dat een vrouw minder betaald krijgt voor hetzelfde werk is ronduit bezopen, dat een man uitgelachen wordt als hij wil zorgen net zo goed….

  Maar goed… Mijn man en ik zijn dan ook niet bepaald standaard. Hij kookt de sterren van de hemel, ik ben best handig met autobanden verwisselen en olie peilen. Hij heeft de huishoudschool gedaan, ik wilde eigenlijk naar de LTS. Toch is hij tegelijk ook een echt stoere vent en vind ik het heerlijk om me op te tutten en idiote hakken te dragen… :)

 10. Het zet je wel aan het denken he?
  Ook bij ons in The Company zie ik het: alle assistenten zijn vrouwen, een groot deel van de managers mannen, één vrouw in de raad van bestuur maar… En als er wordt gesproken over thuisblijven voor de kinderen, wordt er automatisch aan de vrouw gedacht. En de man, die moet enkel het gras afrijden en patatten planten en geld binnenbrengen zodat de vrouw kan gaan shoppen. Zo is dat.
  Maar mij stoort ’t verder niet.

 11. Ik durf ook echt niet alleen in het donker te lopen hoor, als vrouw loop je gewoon echt een heel groot risico met al die verkrachters die zich overal en nergens verstoppen. Mijn vriend moet gewoon mee als ik s’ avonds laat (nouja.. s’ nachts naar buiten moet..)

  Maar dat ligt niet echt aan de maatschappij denk ik. Eerder aan gestoorde mensen (mannen)

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.