‘Waarom zou een wonder geen wonder zijn alleen omdat een ander het niet ziet?’

Ik was bij de bieb geweest om boeken te halen (goh). En toen las ik opeens een geweldig boek.

Dat boek is Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Het enige wat ik eerder van hem gelezen had, was een boekengeschenk (kan dat?) over kleine mensen (en dan bedoel ik echt echt echt kleine mensen).

Het verhaal gaat over de eerste liefde van Giacomo Casanova, Lucia geheten. We volgen het verhaal vanuit haar en ooooooh, wat is het mooi geschreven, jongens. Nu vind ik liefde als onderwerp voor een boek sowieso wel leuk (en dan heb ik het niet over chicklits), maar jeetje. Het is absoluut niet cliché geschreven en ik wilde steeds doorlezen. Er zit een zekere onderhuidse spanning is, maar het ligt er niet zo dik bovenop als in een thriller bijvoorbeeld. Als ik dan toch een minpuntje zou moeten noemen, dan was het dat ik het in het begin niet helemaal volgde. Er is namelijk het verhaal van de jonge Lucia en de oude Lucia. Maar dat wordt na verloop van tijd duidelijk en nou ja, eigenlijk hoort dat wel bij het boek.

Dus: gaat hem lezen, allen! Ik vond hem zo goed dat ik hem een ++ heb gegeven en dat is zeldzaam. Ben je nog niet overtuigd? Hier een paar mooie citaten uit het boek:

– ‘Waarom zou een wonder geen wonder zijn alleen omdat een ander het niet ziet?’
– “Ik ben verliefd op je. (…) daarom moeten wij elkaar niet meer onder ogen komen. (…)’
Ik heb dorst dus ik drink niet.
Ik heb honger dus ik vast.’
– ‘U hebt gestudeerd. Ik ben maar eenvoudig. Toch ben ik een stuk slimmer, want ik weet dat liefhebben geen ziekte is.’

Hup, lezen dus!

46 Comments to “‘Waarom zou een wonder geen wonder zijn alleen omdat een ander het niet ziet?’”

 1. Ik houd zo verschrikkelijk veel van dat boek! Het einde is werkelijk prachtig, haar tijd in Amsterdam is echt heel mooi, vooral die passage in het spinhuis. Een van de weinige boeken die ik vaker dan één keer heb gelezen.

 2. Heb hem ook gelezen paar jaar geleden. Mooi boek, maar het einde vond ik onbevredigend. Bleef echt met zo’n knagend ‘mjuhhh’-gevoel zitten.

 3. Ik heb al heel vaak iemand horen zeggen dat ik het echt moet lezen… maar hij is Nederlands, en ik wil geen Nederlandse schrijvers lezen :(

  • Waarom wil je dat niet? :O

   • Nou, ik denk dat je erg beïnvloed wordt door wat je leest, en bovendien wil ik de tijd die ik lees, graag gebruiken om dan ook uitstekende verhalen te lezen. Ik heb Nederlanders dan ook min of meer categorisch afgezworen, al heb ik laatst wel een boek van Grunberg gelezen, voor de afwisseling.

    Ook als iemand zegt dat het goed is, zal ik dat boek niet erg snel kopen..

  • Ook niet als wij allemaal zeggen dat het een GOED Nederlands boek is? :)

 4. Ja, een van de mooiste boeken die ik heb gelezen! Volgens mij bedoel je trouwens ‘de grote wereld’, die gaat over dwergen ongeveer vlak voor/tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik vond ‘De zwarte met het witte hart’ ook heel erg mooi van hem! :D

 5. Die man schrijft volgens mij alleen maar mooie boeken..

 6. Die laatste citaat, geweldig, prachtig.. ik ben stil

 7. heb ‘m ook gelezen, vond ‘m stiekem een beetje vaag haha…volgens mij ben ik niet gemaakt voor echte literatuur ;)

 8. Als ik tijd heb, ga ik dit zeker doen. Eerst nog twee series, nee drie, lezen… daarna nog wat losse boeken die nog ongelezen in de boekenkast liggen.

 9. Ik heb De overgave van Arthur Japin gelezen en Een schitterend gebrek, Vaslav en De grote wereld als luisterboek gehoord. Allemaal prachtige verhalen die Arthur Japin zelf voorleest en hoe!

 10. Ik had hem al gelezen. Een prachtig boek. Ik dacht dat ik dat niet goed zag, want bijna iedereen op mijn opleiding vond het boek maar “zo zo”. Ik voel me nu een stuk meer begrepen, haha.

 11. Bedankt voor de tip. :) (Maar het klinkt stiekem wel een beetje érg romantisch hoor!)

 12. Ik heb ook al eens een lang citaat uit dit boek op mn blog gezet. Het is gewoon zo’n prachtig boek. Ik ben er verliefd op. Helaas kunnen we niet trouwen :(

 13. Dat klinkt als een goed boek! Ik ga zet hem op mijn boekenlijst.

 14. Ik heb het verleden jaar gelezen – ‘k vond het mooi, maar het was tegelijk toch niet volledig mijn ding…

 15. Het klinkt als een prachtig boek! Ik ga ‘m onthouden voor op vakantie!

 16. Ik zal eens gaan snuffelen in onze bieb

 17. Bedankt voor deze tip! Je moet volgens mij echt een bui hebben of in de mood zijn om dit boek te lezen. Ik lees eerst even ‘in het voorbijgaan’ van Jean-Laurent Caillaud. Ook een aanrader en binnen een paar uur uit!

 18. Klinkt als een mooi boek :)

 19. Hij staat klaar in mijn kast!!

 20. Nu ben ik echt benieuwd!

 21. Dit boek is prachtig en niet voor niets één van mijn favorieten!

 22. Dit is toch wel één van de mooiste boeken die ik gelezen heb.

 23. Godver. Ik schaam me nog steeds. Ik moet echt eens een boek van de beste man lezen.

 24. Ken niet maar klinkt wel mooi :)

 25. vrijdag ga ik weer met neefje en nichtje naar de bieb dus dan loop ik wel even langs de volwassenboeken…..

  ben er benieuwd….

 26. Ik heb hem gelezen omdat hij bij een bepaalde tijd hoorde, weet niet meer welke. Volgens mij verlichting, haha. Moest voor school, vond het wel een mooie boek vond alleen het einde een beetje jammer :(.

 27. Heb ‘m ooit op de middelbare school gelezen. Vond het niet echt een bijzonder boek.

 28. Oen, die wil ik al lange tijd graag lezen. Toch maar eens echt naar de bieb gaan..

 29. (Ik ga nu iets heel ergs zeggen)
  Een schitterend gebrek vond ik een van de saaiste boeken die ik ooit heb gelezen, ik heb hem niet eens uitgelezen.. sorry :P

 30. Ik heb dit boek voor school gelezen en vond het ook werkelijk prachtig, één van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Het verhaal is zo intrigerend, de personages zijn zo bijzonder en interessant en de schrijfstijl is echt heel speciaal. Ik vind de tegenstellingen en ironische fenomenen in het verhaal – zoals in die citaten – ook ontzettend mooi, zoveel diepgang! Het is af en toe wel lastig te volgen, maar het zet je aan het denken!

 31. Dit boek heb ik vorig jaar gelezen en ik ben het met je eens dat het een aanrader is! Mijn moeder drukte hem in mijn handen, maar daar ben ik blij om :) het was mooi!

 32. Ik heb deze ook gelezen! Zeker weten een fantastisch boek :)

 33. Ik heb hem vorig jaar al gelezen en het is inderdaad een erg mooi boek.

 34. Ik heb het ook gelezen! Heel mooi!

Leave a Reply