Reageren op reacties

Stel, je begint een blog. Eerst zul je misschien wel helemaal geen reacties krijgen, maar na een tijdje stromen ze steeds vaker binnen. Reacties van je vrienden, je oma (als je een hippe oma hebt) en later ook van andere bloggers. En dan is de vraag: wat doe je daar dan mee?

Er zijn bloggers die op elke reactie reageren. Er zijn bloggers die op geen enkele reactie reageren. Ik zal eerst vertellen wat ik daarvan vind (en voel je niet persoonlijk aangevallen, je moet vooral doen wat je zelf wil).

Bloggers die op elke reactie reageren: ik vind het heel aardig dat mensen dat doen, maar op een gegeven moment houdt dat wel op. Ten eerste, omdat het teveel wordt. Niet arrogant bedoeld, maar als ik op elke reactie van jullie moet reageren, dan ben ik wel even bezig. En ten tweede hóef je ook niet op alles te reageren. Als iemand zegt ‘Daar ben ik het mee eens.’, dan heeft het toch geen zin voor mij om iets als ‘Oh mooi!’ te zeggen? Het voegt niets toe en die persoon heeft er ook niet zoveel aan.

Bloggers die op geen enkele reactie reageren: eigenlijk vind ik dit niet zo goed. Ik heb wel eens dat ik op een blog een vraag stel of een opmerking plaats waar ik graag antwoord op zou willen hebben en dat gewoon niet krijg (in het geval dat ik onthouden heb dat ik iets vroeg op een andere blog, want dat gebeurt ook niet altijd, maar ja, ik ben dan ook al 21). Het is eigenlijk, als je het heel zakelijk wil zien, een stukje klantvriendelijkheid. Het laat ook zien dat jij luistert naar je lezer en die waardeert. Goed, retorische vragen en soms niet-serieuze vragen hoef je niet te beantwoorden, maar voor de rest is het toch wel zo fijn.

En wat doe ik zelf? Ik reageer niet op alles, want dat is niet te doen. Maar vragen beantwoord ik wel (en mocht ik dat ooit niet gedaan hebben, dan mag je me slaan) en op andere reacties die ik boeiend of iets dergelijks vind, reageer ik ook.

Waarom ik dit blogje schrijf? Eerlijk gezegd uit ergernis. Er zijn blogs waar gewoon niet gereageerd wordt op reacties en dat vind ik vervelend! Dus lieve bloggers: reageer!

(Oh en voor mensen die zeggen: ja, maar ik doe het niet voor de bezoekers. Dan kun je net zo goed de mogelijkheid tot reageren sluiten!)

64 gedachtes over “Reageren op reacties”

 1. Ik ben blij dat jij het schrijft want ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het zelf ook heel lastig. Ik kan makkelijk op iedereen reageren, maar dat voegt op een gegeven moment echt niets meer toe.

  Maar goed, eerst maar eens tijd vinden om alle blogs die ik volg bij te houden EN daar werkelijk te reageren (A) Ik doe mijn best ;-)

 2. Maar als de schrijver reageert vind ik het ook wel fijn als je een mailtje krijgt wanneer er op je gereageerd is zoals hier. Ik ga namelijk niet al mijn reacties onthouden/terug zoeken elke keer want dat onthoud ik niet steeds.

 3. Ik heb altijd maar een paar comments en meestal beantwoord ik deze. Ook met kreten en geluiden. Hihi ik ben een reageer typje. Ik snap je wél. Wanneer ik mij op een blog niet welkom voel dan kom ik na een paar keer niet terug.

 4. Mee eens. Ik vergeet ook nog wel eens dat ik gereageerd heb en iets graag wilde weten, dus mailtjes ontvangen met dat er gereageerd is vind ik ook wel heel prettig. Jammer dat heel weinig blogs dat maar doen..

 5. Haha ik heb vroeger een hele tijd de mogelijkheid tot reageren uitgezet, maar het vervelende is dan dat je niemand kent die je blog leest!

  Ik reageer op een aantal reacties, niet allemaal! Als er iets leuks in staat of een vraag dan vind ik het leuk om wat interactie te creëren hahah ;)

 6. Ik reageer nu nog altijd op reacties op mijn blog, maar ik merk wel dat het nu het aantal reacties groeit wel lastiger wordt. Het zit er alleen nu zo ingebakken haha. Daarbij ben ik ook nog eens verschrikkelijk neurotisch, ik kan niet tegen oneven aantallen haha. *dusss……*

 7. Ik vind antwoord geven en krijgen ook altijd wel fijn inderdaad. Als het goed is krijgen lezers bij mij bij een reactie op hun comment een emailtje van mij. Alleen of het werkt heb ik eigenlijk nog niet uitgeprobeerd/gehoord.

 8. Ik ben het met je eens, ik reageer niet op alles, maar wel bij elk artikel 1 of een paar keer. Nu moet je eigenlijk even op mij reageren, want ik heb een vraag :) welke plugin gebruik je, zodat ik een mailtje krijg als er op mijn reactie gereageerd wordt? Dat wil ik ook graag op mijn blog!

  1. Vanzelfsprekend! Volgens mij is dat de plugin WordPress Thread Comment, maar ik moet zeggen dat hij bij mij niet helemaal ideaal werkt, want volgens mij krijgt niet iedereen altijd een mailtje, maar ik weet niet hoe dat zit en ik weet het ook niet helemaal zeker. Maar het is in ieder geval wat :P

 9. Ik reageer eigenlijk alleen op vragen en dat soort dingen. Zoals jij het ook omschrijft. Ben me nu alleen heel hard aan het afvragen of ik dan misschien per ongeluk een vraag o.i.d. van jou over het hoofd heb gezien… Hahaha. ;)

 10. Ik mistte je blog vanmorgen. Dit exemplaar wordt ineens niet doorgezet in mijn blogrol. Ik was al allerlei doemscenario’s aan het bedenken. Gelukkig klopt daar niets van.
  Wat reacties op mijn blog betreft: Ik reageer niet op elke reactie, maar probeer dat wel te doen op de reacties met een vraag, of op de reacties die mij raken.

  BTW Laura, wanneer ik op jouw blog reageer, en jij geeft daar weer een reactie op, dan krijg ik voor zo ver ik het kan beoordelen, altijd een mailtje … zodat ik de antwoorden niet hoef te missen. Of blogger ook zo attent is, weet ik eigenlijk niet.

  1. Nou ja zeg, dat vind ik niet leuk van je blogrol!

   Ja, dat klopt. Ik heb een plugin die daarvoor zorgt. Blogger is helaas niet zo attent nee :(

 11. Ik was me ook aan het afvragen of ik toevallig een vraag van jou over het hoofd had gezien haha. Maar het klopt wel! Geen reactie krijgen is niet echt ‘klantvriendelijk’. (Al ben ik dat misschien ook niet altijd)

 12. Ik heb helaas niet zoveel verstand van websites (vriendin van mij heeft de mijne gemaakt) en reageren op reacties gaat bij mij niet heel handig. Ik doe het soms wel, maar volgens mij is er niemand die dat leest, haha!
  Als iemand een belangrijke vraag stelt stuur ik meestal even een e-mail of tweet, zodat ik zeker weet dat diegene het leest :)

 13. Ik ben het hier wel mee eens, maar ik faal er zelf een beetje in. Meestal reageer ik pas heel laat op reacties, omdat ik automatisch publiceer en niet zoveel achter de computer zit. En ik wil altijd alleen maar reageren wanneer dat relevant zou zijn, maar ik krijg niet zoveel reacties. En als ik dan op alle reacties heb gereageerd behalve één voel ik me ook weer zo lullig :’)

 14. *zoekt al jouw comments op mijn site door*

  Ik reageer meestal op vragen en soms op opmerkingen. Soms lukt het niet altijd, bijvoorbeeld wanneer ik er niet ben of mijn internet weer eens overhoop ligt.

  Soms krijg ik mailtjes dat er gereageerd is op een comment van mij, meestal niet. Als ik het hokje ‘blijf op de hoogte’ aanvink word ik soms weer overspoeld met mails; ook niet fijn.

  Enne, ik ga even op zoek naar die plugin.

 15. Ik ben het met je eens! Ik vind de interactie juist leuk. En soms heb ik zin om op alles te reageren, haha. Alleen kun je bij wordpress niet 2x “dezelfde” reactie achterlaten (als je bv. alleen “dankje” ofzo wilt terugreageren), dus dan moet je steeds iets anders verzinnen :p Hoewel ik het als blijk van waardering op zich best wel op alles zou willen reageren, houdt het inderdaad een keertje op. En soms is er ook niks meer op te zeggen. Maar op helemaal niks reageren vind ik ook weer zo het negeren/ontkennen van reacties. Al snap ik het ook best als iemand eens een keertje geen zin heeft. Behalve als het inderdaad een overduidelijke vraag is, want dan wil je uiteraard ook antwoord. Ik wel, haha. Als ik het onthoud kijk ik dan meestal uit mezelf nog wel een keertje bij de reacties, maar zo’n notificatie is wel heel handig ja! Overigens krijg ik hier niet altijd een mailtje als jij op een reactie van mij reageert. Ik weet zeker dat ik die in het verleden wel een paar keer heb gehad, maar ik keek net dus bij het stukje van gisteren en zag dat je op mijn reactie gereageerd had. Dat wist ik dus niet. Raar…

  1. Ja, ik weet niet hoe dat komt, mijn plugin werkt niet zo goed. Sommige mensen stuurt hij wel een mailtje en anderen weer niet. Dus mocht je nog een suggestie weten voor een betere plugin, dan hoor ik het graag!

 16. Ik ben het wel met je eens ja, maar soms lees ik reacties via m’n telefoon en dan reageer ik niet omdat dat minder snel gaat dan op m’n computer. En soms vergeet ik het dan..

 17. Een stukje klantvriendelijkheid? Dus ik ben voor jou niks meer dan een klant? :'( Laurens, ik dacht dat wij een band hadden! :'( (Speel je een instrument eigenlijk?)

  1. Haha nee, maar ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven :P Wij een band? Je wist niet eens dat ik een leuke jongen was! (Ja, ik speel piano, hoezo?)

    1. Ja hallo, ik verschuil me achter deze identiteit, omdat ik niet wil dat al mijn vrouwelijke bezoekers erachter komen dat ik een leuke jongen ben. Dan krijg je allemaal liefdesmail en stalkers enzo. En bovendien klinkt Lauradenkt.nl leuker dan Laurensdenkt.nl, dat moet je toegeven.

     Nee, dat ben ik niet, al is het maar, omdat ik niet uit Vlaardingen/Rotterdam kom!

    2. Jij bent hem niet :O Najaaa zeg!
     Ik dacht dat je geschreven had dat je niet op onserieuze vragen antwoordde.
     Wat is er mis met liefdesmail en stalkers eigenlijk?

     1. Op sommige onserieuze vragen reageer ik wel, ligt aan mijn bui.

      Met liefdesmail is niet zoveel mis, behalve dat ik een wel erg leuke jongen ben en dan ook heel erg veel mail zou krijgen als dat bekend wordt en die allemaal zou moeten beantwoorden enzo. Stalkers zijn vervelend, dus daar is wel heel wat mee mis.

    3. Ik heb een stalker op YouTube, valt wel mee hoe vervelend zij is. Al had ik ooit een andere stalker die een obsessie voor contactlenzen had, dat was wel irritant xD
     Misschien moet je ’s een foto van jezelf maken zonder vermomming op en dan Laura erbij photoshoppen en zeggen dat Laura de vriend is van die gozer :P Onee, wacht, je bent een oud mannetje, dan gaan mensen raar kijken, laat maar xD

 18. uhm ik reageer dus niet…. schandalig blijkbaar.. maar ik denk dat mijn lezers net zoals mij zijn.. of zoiets. Die niet terug komen om te kijken of ik er op hebt gereageerd..
  Ik vergeet namelijk ook wel eens om terug te lezen om te kijken of jij gereageert hebt (Daarom vond ik die maildienst zo fijn, dat er gereageerd is op mijn reactie!)
  maar ik ga het proberen.. maar dan moet je wel meer reacties achter laten op mijn blog… ;-)

 19. Ik reageer heel onwillekeurig op reacties. Vaak krijg ik reacties die ook niet echt een reactie terug behoeven. Maar reacties worden daarom niet minder gewaardeerd! Of ik laat even op twitter weten wat ik van een post vond. Of van een reactie op een eigen post.

 20. Een paar jaar geleden had je massa’s van die lui die het antwoord op je reactie dan niet op hun eigen blog, maar op jouw blog neer gingen zetten, bij een willekeurig bericht. Niet zomaar offtopic dus: niemand anders begreep dan nog waar het ueberhaupt over ging. Daar kon ik me pas echt over opwinden :P

  1. Hmm nee, het moet toch een andere plugin zijn, deze is al twee jaar niet geupdate en zorgt ervoor dat als ik op een ander (of in de geval op mezelf) reageer dit netjes in een rijtje onder elkaar inspringt. Kijk ik nog even verder.

 21. Oeps… niet dat ik me direct aangesproken voel hoor maar ik ben wat reageren op reactie betreft niet altijd even consequent, wel probeer ik de vragen wel zoveel mogelijk te beantwoorden maar dat doe ik dan meestal weer in een reactie op degene zijn blog…, wel met verwijzing naar de vraag trouwens!

 22. Ik reageer als er een vraag gesteld word maar in principe niet heel vaak. Alleen soms erger ik me er aan dat bij sommige blogs je niet kunt aanvinken ergens of je een mailtje krijgt als er gereageerd is op jouw reactie want anders kom ik er nooit achter of er ook gereageerd is :P

 23. Ik krijg niet zoveel reacties op mijn blog, maar toch reageer ik niet op alles. Sommige reacties hebben geen antwoord nodig, zoals jij al zegt. Helemaal mee eens dus!

 24. Dit is leuk om te lezen :-). Ik reageer eigenlijk op alle reacties en op iedere mail die ik krijg. Ik vind het simpelweg te gek als mensen reageren en geef graag mijn waardering terug door een reactie te typen. :-)

 25. Goed dat je hierover schrijft, en je hebt helemaal gelijk. Ik vind het vaak lastig om te bepalen wanneer ik moet reageren op een reactie en wanneer niet… dus doe ik het ook meestal alleen wanneer het nodig is, bij een vraag of een echt waardevolle opmerking. Af en toe reageren op een reactie vind ik wel belangrijk, dan laat je inderdaad merken dat je het gelezen hebt en er waarde aan hecht!

 26. Hippe oma? Check! ;)

  Ik reageer weleens op reacties maar soms vergeet ik het ook weleens. Dus, als je nog een vraag hebt gesteld op mijn blog en het zit je ontzettend dwars, sorry. En stel hem gerust nog een keer (A)

 27. Volledig mee eens! Ik probeer op zoveel mogelijk reacties te reageren vooral degenen die de moeite doen een hele uitleg te schrijven. Alles is meestal overdreven, hoeft voor mij niet. Vind het ook niet leuk als ik zelf ergens een reactie tip en mijn best doe om goede raad of steun te geven, en daar dan géén reactie op komt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.