It’s all about the money

Soms krijg ik mail (ja, echt).
‘Laura, je blog is fantastisch leuk (I know), dus zou jij over project x willen schrijven voor x eurootjes?’
Kijk, nu ben ik superduperrijk (oké, geen miljonair, maar door huurtoeslag en mijn werk heb ik opeens geld over in plaats van dat ik huilend een stukje droog beschimmeld brood naar binnen werk bij wijze van avondmaal), maar ten tijde van dat soort mails dus echt niet. Ik kon x eurootjes wel heel goed gebruiken. Maar ik deed het niet.

Ik blog niet voor het geld en het is ook niet iets waar ik mijn blog voor wil gebruiken (of misbruiken). Kijk, ik heb wel eens een boek gekregen om erover te schrijven of om weg te geven voor een winactie, maar daar kreeg ik geen geld voor en ik hoefde ook niet te zeggen dat ik het een geweldig boek vond. Bovendien passen boeken bij mijn blog, omdat ik Literatuurwetenschap heb gedaan. Maar kleding o.i.d.? Ik ben geen fashionblogger.

‘Waarom studeer je Literatuurwetenschap?’ vroegen mensen me vaak en nu vragen ze: ‘Waarom studeer je Wijsbegeerte? Wil je geen geld verdienen? Wat kun je daar later mee? Wat levert het op?’

Guess what. Er is meer dan geld. Ik ontleen mijn (of andermans) status er niet aan. Natuurlijk wil ik genoeg geld hebben om te kunnen leven en eten en leuke dingen te doen met vrienden, maar ik doe geen studie vanwege het geld. Het gaat me om een verrijking, een verdieping, iets waar ik oprecht heel blij van word. Als ik over maandverband zou bloggen, ben ik één seconde blij als ik het geld op mijn rekening zie staan, maar mijn imago is wel voor altijd naar de klote (ook al zou ik er waarschijnlijk wel over kunnen schrijven, want kom op, ik kan nog over duizenddingendoekjes leuk schrijven) (de arrogantie).

Mooi ideaal natuurlijk. Waarschijnlijk kom ik er nog op terug als ik een hypotheek, kind en andere vaste lasten heb…

Tags:

19 Comments to “It’s all about the money”

 1. Dus ze zouden je kunnen vragen een stukje te schrijven voor blad b voor noppes of, nog beter, waarbij je geld bijlegt om het te mogen schrijven als je er een nieuw niveau van verdieping mee bereikt? :P

 2. Je hebt helemaal gelijk. Ik blog ook voor mijn plezier en niet voor geld of gratis spullen. Als je doet wat je leuk vindt, ben je gelukkiger en dat is veel belangrijker dan een volle bankrekening. Ik vind je studie juist leuk en goed gekozen. Ik lees je blog regelmatig en het past bij je.

 3. Toevallig had ik deze maand mijn allereerste aanbod om een product te ontvangen. Blijkbaar is mijn blog nogal aantrekkelijk om auto-onderdelen (not kidding) te promoten. Waarom? I have no clue.

  En voor wat betreft die hypotheek, vaste lasten, kinderen… daarnaast blijft er een heel klein beetje ruimte om vast te houden aan wat idealen. Niet teveel van voorstellen hoor… dat is sowieso een goed advies voor de toekomst.

 4. Ik zie veel Omnibloggersinvloeden terug in deze tekst :P

 5. Ah, goed om te lezen! Ik schrijf wel eens advertorials, maar ik zie daar ook genoeg positieve kanten van om het niet alleen als misbruiken van mijn blog te zien. Ik snap wel wat je daarmee bedoelt hoor, als je een oninteressant artikel publiceert op je blog dan wordt je blog echt zo’n ‘medium’, maar als je content met een persoonlijk tintje schrijft die leuk is voor je lezers (alleen dan wel een beetje gestuurd door je opdrachtgever) dan vind ik daar niets mis mee. Maar goed, mijn blog is ook wel heel anders dan de jouwe.

 6. Ik ben toen ik nog op de middelbare school zat naar een open dag geweest van Literatuurwetenschap, maar het was niks voor mij.

  (En nu houd ik echt op lol.)

 7. mooi dat je een studie doet omdat je het leuk vind en niet om er geld mee te verdienen, ik denk dat maar weinig mensen dat doen..

 8. Op jouw leeftijd hoor je deze idealen nog te hebben. ;-)

 9. Ik ben het volkomen met je eens. Ik verdien geen drol aan mijn blog en dat hoef ik ook niet: Ik schrijf voor de leuk en de lol. Ik heb een keer een boekje mogen weggeven, maar dat was nadat ik er zelf brutaal om gevraagd had, haha!
  En over studeren voor zelfverrijking betreft: daar ben ik het zo mee eens! Ik studeer nu voor Leraar Nederlands en naast dat dit me een leuk beroep lijkt, kan ik er zoveel leren. Ik vind Nederlands natuurlijk helemaal fantastisch, maar de ‘lerarenvakken’: daar kan ik zo ontzettend veel van leren. Niet alleen toegepast op het leraarschap, maar ook persoonlijk. HEEL LEUK.

 10. Soms verdwijnen idealen als sneeuw voor de zon… Maar even zo vaak blijven ze bestaan.. Ik denk wel dat het je gaat lukken…

 11. Ik zou ook nooit voor geld bloggen. Tenzij het een monsterbedrag is waarvan ik nooit meer hoef te werken en kan verhuizen naar een villa in een beter klimaat.

 12. Ik snap meteen waarom je wijsbegeerte studeert. :-)

 13. Leuk stukje! En ook helemaal waar!

 14. Perfect verwoord, ben het helemaal met je eens :)

Leave a Reply