Bijles: Laura’s manier om de wereld een betere plek te maken

Al een aantal jaar maak ik de wereld een stukje beter door bijles te geven. Dit doe ik, omdat ik een goed mens ben en mijn steentje bij wil dragen (nee, dat ik er veel euro’tjes aan verdien heeft er natuurlijk níets mee te maken). Helaas wordt dit niet altijd gewaardeerd.

Het is begonnen op de middelbare school. Ik was daar bekend als moeder Theresa en werd daarom gevraagd om bijles te geven (ik kwam erachter dat je veel geld kon verdienen met bijles en ben het daarom gaan doen). Welwillend als ik ben, nam ik deze dankbare taak op me.
Bijles geven is vervelender dan je denkt. De bijleskindjes waren namelijk niet zo welwillend. Ik kreeg twee jongetjes uit 1-vmbo, aan wie ik Engels bijles moest geven. Aan de vele keren dat ze niet op kwamen dagen en het gebrek aan inzet was te merken dat ze hier overduidelijk niet zelf voor hadden gekozen. Wat ouders hun kroost allemaal niet aan doen, het is toch werkelijk verschrikkelijk.
Ook voor mij was het niet één van de makkelijkste klusjes. Geloof me, na tachtig keer vertellen dat ‘but’ ‘maar’ betekent, ben je het ook wel zat. Gelukkig kwam daar het einde van het jaar in zicht.

Ook in de zesde zette ik mijn taak als wereldverbeteraar voort (wel jammer dat de belastingdienst erachter kwam dat het zwart betaald werd en ik opeens drie euro minder ging verdienen per uur). De bijleskindjes van vorig jaar hadden het gebeuren niet overleefd. Sinds de zomervakantie heeft niemand (in ieder geval ik)  meer van hen vernomen. Ik kreeg een aantal nieuwe bijleskindjes. Eén van hen is nooit komen opdagen en ik ben nog altijd op zoek naar hem. Bel me, als je hem gevonden hebt.
De andere bijleskindjes begrepen gelukkig wel dat ‘but’ ‘maar’ betekent, ook al maakt dat niet uit, want ik gaf Duits en geschiedenis bijles. Geschiedenis? Zult u vragen. Ja. Bijles geven in geschiedenis is mogelijk. Ik ben daarvan het levende bewijs.
Het jaar sukkelde voort. Soms sneuvelde een bijleskindje, maar er kwam altijd weer eentje voor in de plaats. Toen ik de laatste punt had gezet op mijn Grieks examenblad, kwam de paniek.
Heeft mijn leven nog wel zin zonder bijles?

Ik vond mijn redding in één van de informatieblaadjes die ik tijdens de EL-CID (introductieweek in Leiden) gekregen had. Studentsplus. Studenten geven bijles aan scholieren.

Sindsdien huil ik mezelf niet meer in slaap. Ik ben gelukkig (mijn bankrekening ook).

21 Comments to “Bijles: Laura’s manier om de wereld een betere plek te maken”

 1. Jij hebt ook altijd geweldig goede ideeën hè! Misschien is dat ook wel het geknipte bijbaantje voor mij volgend jaar!

 2. Je maakt de wereld meer een betere plek voor je zelf heb ik het idee. De bijles kinderen zijn er niet blij mee, de ouders moeten betalen voor iets dat de kids (Engels) toch niet opslaan en je betaald niets aan meneer de belasting. De enige die hier beter van word ,ben je zelf. Kijk daar hou ik van, die ondernemers geest ! ;)

 3. Haha prachtig, gelukkig kun je weer even door met bijles geven. Ik heb het zelf vroeger ook een paar keer gekregen en toen hield ik er mee op. Want ook ik vond het verschrikkelijk ;).

 4. Wat lijkt me dat een afschuwelijk baantje!! (al is dat vaak zo zodra er BIJ voor staat zijn de baantjes toch echt minder prettig dan een vaste baan)
  Bewondering voor jou dat je er uberhaubt geduld voor hebt! Ondankt het feit dat je bankrekening je plezierig toelacht.

 5. Haha, wat ben je toch weer een goed mens :P

 6. Lijkt me een heerlijk bijbaantje!

 7. Ik zou hier geen geduld voor hebben. Laat mij maar simpel werk doen zoals vakkenvullen :)

 8. Haha, ik zou het zelf niet zo vlug doen!

 9. Heb ik ook gedaan :) Ik vond vijf euro per uur schandalig veel, dus gaf mijn kindertjes altijd korting :P. Bij ons is het systeem dat degene die bijles wil mailt naar de bijlesgever.. ik antwoordde nooit op mailtjes van kinderen onder havo-niveau, want die zijn meestal niet erg gemotiveerd en kan ik ook slecht uitleg geven.

 10. Haha, bijles geven geschiedenis is ontzettend goed mogenlijk, hier nog een levendbewijs. Bijles geven is gewoon heerlijk en ook nog eens goed voor je bankrekening, ideaal lijkt me zomaar!
  En natuurlijk weer leuk geschreven!!

 11. Hahahahaa, ik heb ooit bijles genomen, maar ik vond het het niet waard om telkens mijn vrije uren daarvoor op te offeren terwijl ik maar niets leerde…

 12. Leuk geschreven! Ik weet niet of ik wel het geduld zou hebben om bijles te geven =P

 13. Haha een beter wereld begint bij jezelf! Goed bezig.
  Liefs

 14. best een chill bijbaantje als ik dat zo lees! En je helpt er nog anderen mee ook; goed gevoel!

 15. Hmm ja daar heb ik me dus ook al een eeuw bij ingeschreven maar helaas…. nog geen kandidaten! (Spaans)

 16. Jaa ik heb ook altijd bijles gegeven, maar dan vaak aan de studentjes van mijn eigen klas. Snapte het gewoon sneller denk ik?.. maar idd, ik heb het ook wel gewoon via zo programma gedaan.. verdiende lekker

 17. Bijles geven, dat was nog iets voor mij geweest.
  Ik help namelijk iedereen met schoolproblemen, huistaken en lessen… alleen word ik er niet voor betaald… hmmmm, ben ik te goed voor deze wereld? :D

 18. Wat goed zeg bijles geven, dat is idd een stap naar een betere wereld ;-)

 19. Kun je mij geen levenslessen geven?
  Geef ik jouw mijn woordenschat.

  De dichter

 20. Hihi wat leuk! Ik geef zelf ook bijles sinds kort via een studentenorganisatie en ik vind het echt super leuk. Maar het lijkt me wel drama als je leerlingen niet zo gemotiveerd zijn. Daar heb ik vooralsnog geen last van gehad gelukkig, maar wat niet is kan nog komen…

Leave a Reply