Honderd jaar eenzaamheid – Gabriel Garcia Marquez

Bij het vak ‘Wereldliteratuur’ moeten we boeken lezen uit verschillende culturen en landen (goh, dat meen je niet). Eén van die boeken is ‘Honderd jaar eenzaamheid’ geschreven door Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez.

Het gaat over een aantal generatie van een familie, die begint bij de stamvader José Arcadio Buendia. Hij is getrouwd met Ursula, zijn nicht. Het verhaal gaat over hun kinderen en diens kinderen etc. Wees niet bang, er zit een stamboom voorin het boek ;) Alle personages hebben te kampen met eenzaamheid.  Ze hebben allemaal iets raars. Zo heb je bijvoorbeeld Kolonel Aureliano Buendo, die zeventien kinderen krijgt van zeventien verschillende vrouwen. Rebeca die graag aarde eet. Remedios de Schone, die het fijn vindt om naakt rond te lopen. José Arcadio Segundo die als enige een massabloedbad heeft overleefd, maar niemand gelooft hem. En ook met de andere personages zijn er rare dingen aan de hand.

Bijna iedereen van mijn studie vond dit een geweldig boek en dat komt niet vaak voor. Dit boek is voor iedereen leuk, omdat het verschillende genres in zich heeft: het verhaalt over een familiegeschiedenis, het is een historische roman, maar het is ook een magisch-realistisch boek. Het is geen boek wat je snel uit hebt (iets van vierhonderd bladzijdes), maar ik kan het je zeker aanraden te lezen!

Heb jij wel eens iets van Gabriel Garcia Marquez gelezen?

17 Responses to “Honderd jaar eenzaamheid – Gabriel Garcia Marquez”

 1. Heb wel eens met dit boek in mijn handen gestaan maar het toen toch weer teruggelegd…misschien toch maar eens een tweede kans geven dan :) nooit eerder wat van hem gelezen dacht ik

 2. Klinkt een beetje alsof het dezelfde opzet heeft als ‘Het huis van de moskee’: de familie staat centraal. Het verhaal lijk me wel totaal anders, maar het klinkt zeker mooi! *voegt toe aan to read-list*

 3. Super, super aanrader inderdaad. Echt een heerlijk boek!!!

 4. Haha die heb ik ook moeten lezen voor Spaans-Amerikaanse letterkunde :-) I loved it! Vooral de myse-en-abyme van de herhalende familiegeschiedenis sprak me aan. En het tragische doch magische verhaal. Heerlijk om je in te verliezen!

 5. Ik heb Love in Times of Cholera van deze schrijver thuis liggen, maar nooit echt de tijd gehad om meer dan de eerste paar pagina’s te lezen. Die lijkt me ook heel mooi.

  Deze spreekt me ook zeker aan, ik houd altijd wel van een familiegeschiedenis, vooral in een andere cultuur. Bedankt voor de tip!

 6. Klinkt wel als een grappig boek, maar denk niet dat het iets voor mij is

 7. leuke boeken lezen voor je studie vond altijd wel leuk maar denk dat dit boek niks voor mij zou zijn.

 8. Klinkt best leuk. Ik zocht toch nog boekenom te lezen, dus heb hem meteen op mijn wenslijstje gezet.

 9. Super dik, maar waarschijnlijk dik de moeite ;d.
  x

 10. Die staat echt op mijn leeslijst! Het lijkt me echt een goed boek :)

 11. Die graag aarde eet? Misschien toch wel het lezen waard.. hmm

 12. Ik heb nog nooit iets van Gabriel Garcia Marquez gelezen om eerlijk te zijn. Dat komt gedeeltelijk ook omdat ik sowieso niet echt van lezen hou.

 13. Ik heb er volgens mij wel eens van gehoord. Misschien ga ik hem wel eens lenen bij de bieb!

 14. Het boek ken ik niet, maar het doet me aan een film denken die ik ooit voor filosofie op de middelbare school moest kijken. Hij duurde 6 uur, maar was wel mooi. Misschien niet de spannendste film ooit, maar het volgt twee broers in hun leven: La meglio gioventù, een Italiaanse film.

 15. Ik ken de schrijver en zijn boeken, maar ik heb nog nooit iets van ‘m gelezen. Dit lijkt me geschikt boek om mee te beginnen ;)

 16. Ik heb ‘m al klaar liggen: voor de 101-dingen-lijst lees ik 10 boeken van Nobelprijswinnaars. Dit is er één van (:

 17. Trackbacks

Leave a Reply