Honderd jaar eenzaamheid – Gabriel Garcia Marquez

Bij het vak ‘Wereldliteratuur’ moeten we boeken lezen uit verschillende culturen en landen (goh, dat meen je niet). Eén van die boeken is ‘Honderd jaar eenzaamheid’ geschreven door Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez.

Het gaat over een aantal generatie van een familie, die begint bij de stamvader José Arcadio Buendia. Hij is getrouwd met Ursula, zijn nicht. Het verhaal gaat over hun kinderen en diens kinderen etc. Wees niet bang, er zit een stamboom voorin het boek ;) Alle personages hebben te kampen met eenzaamheid.  Ze hebben allemaal iets raars. Zo heb je bijvoorbeeld Kolonel Aureliano Buendo, die zeventien kinderen krijgt van zeventien verschillende vrouwen. Rebeca die graag aarde eet. Remedios de Schone, die het fijn vindt om naakt rond te lopen. José Arcadio Segundo die als enige een massabloedbad heeft overleefd, maar niemand gelooft hem. En ook met de andere personages zijn er rare dingen aan de hand.

Bijna iedereen van mijn studie vond dit een geweldig boek en dat komt niet vaak voor. Dit boek is voor iedereen leuk, omdat het verschillende genres in zich heeft: het verhaalt over een familiegeschiedenis, het is een historische roman, maar het is ook een magisch-realistisch boek. Het is geen boek wat je snel uit hebt (iets van vierhonderd bladzijdes), maar ik kan het je zeker aanraden te lezen!

Heb jij wel eens iets van Gabriel Garcia Marquez gelezen?

17 gedachtes over “Honderd jaar eenzaamheid – Gabriel Garcia Marquez”

  1. Heb wel eens met dit boek in mijn handen gestaan maar het toen toch weer teruggelegd…misschien toch maar eens een tweede kans geven dan :) nooit eerder wat van hem gelezen dacht ik

  2. Klinkt een beetje alsof het dezelfde opzet heeft als ‘Het huis van de moskee’: de familie staat centraal. Het verhaal lijk me wel totaal anders, maar het klinkt zeker mooi! *voegt toe aan to read-list*

  3. Haha die heb ik ook moeten lezen voor Spaans-Amerikaanse letterkunde :-) I loved it! Vooral de myse-en-abyme van de herhalende familiegeschiedenis sprak me aan. En het tragische doch magische verhaal. Heerlijk om je in te verliezen!

  4. Ik heb Love in Times of Cholera van deze schrijver thuis liggen, maar nooit echt de tijd gehad om meer dan de eerste paar pagina’s te lezen. Die lijkt me ook heel mooi.

    Deze spreekt me ook zeker aan, ik houd altijd wel van een familiegeschiedenis, vooral in een andere cultuur. Bedankt voor de tip!

  5. Ik heb nog nooit iets van Gabriel Garcia Marquez gelezen om eerlijk te zijn. Dat komt gedeeltelijk ook omdat ik sowieso niet echt van lezen hou.

  6. Het boek ken ik niet, maar het doet me aan een film denken die ik ooit voor filosofie op de middelbare school moest kijken. Hij duurde 6 uur, maar was wel mooi. Misschien niet de spannendste film ooit, maar het volgt twee broers in hun leven: La meglio gioventù, een Italiaanse film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.