A room without books is like a body without a soul

Ik heb boeken. Aardig wat (maar niet zoveel als ik zou willen), want ze passen niet allemaal in mijn Billy. Maar goed, ik heb er even naar gekeken, zodat ik jullie mijn boekentips kan geven. Bij elk boek zal ik een korte beschrijving geven en over sommigen heb ik al een blogje geschreven.

1. Haruki Murakami – Norwegian wood 
Sowieso is de titel al goed (liedje van the Beatles), maar daarnaast is het ook goed geschreven. Ik heb een ander boek gelezen van Murakami (Kafka op het strand, ook een aanrader), die meer magisch-realisme was. Maar dit boek schijnt zijn realistische boek te zijn. In ieder geval, het gaat over Watenabe, een student uit Tokio. Hij is verliefd op Naoko, die de vriendin was van overleden beste vriend. Geen vrolijk boek dus, maar oh wat mooi geschreven!

2. Art Spiegelman – Maus 
Een graphic novel over de Tweede Wereldoorlog, de moeilijkheden van de strip (aangezien het beeld én woord is) en een vader-zoon relatie. Lees hier meer.

3. Gustave Flaubert – Madame Bovary
Een klassieker die ik moest lezen voor mijn studie. Een realistisch boek over een vrouw die overspel pleegt. Wel een waarschuwing: er zitten soms té lange beschrijvingen van landschappen in en ik zal je niet boos aankijken als je die overslaat ;)

4. Gabriel Garcia Marquez – Honderd jaar eenzaamheid
Ook weer prachtig geschreven. Gaat over een aantal generaties van een familie die allemaal op hun eigen manier eenzaam zijn. Lees hier meer.

5. Primo Levi – Is dit een mens 
Primo Levi werd tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Auschwitz gedeporteerd. Hierover schreef hij een mooi, maar droevig boek. Het is al een paar jaar geleden dat ik het gelezen heb, maar ik ga het binnenkort weer herlezen. Zeker een boek wat je aan het denken zet.

6. Tom Rob Smith – Kind 44 – 
Op de cover staat dat het een literaire thriller is (houd ik niet van), maar ik vind die definitie niet passen. Eerder een historisch, spannend boek. Het speelt zich af ten tijde van de Sovjet Unie en gaat over een officier in de geheime dienst die zich niet aan de regels houdt. Erg spannend!

7. Jostein Gaarder – De wereld van Sofie 
Aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in filosofie. Mooi geschreven boek van Jostein Gaarder, die nog meer mooie boeken op zijn naam heeft staan. Lees hier meer over dit boek.

8. Tonke Dragt – De brief voor de koning 
Een kinderboek, I know. Maar oh wat een fijn kinderboek! Ik moet eerlijk bekennen dat ik het vorig jaar of twee jaar geleden weer herlezen heb en het voelde precies als vroeger. Het is een ridderboek. Tiuri is een soon to be ridder, maar krijgt dan de opdracht om een belangrijke brief naar de koning te brengen. Dit gaat uiteraard niet vanzelf. Wat een leuk en spannend boek! Ik heb er niets op tegen om kinderboeken weer te lezen, eigenlijk zouden we dat vaker doen. We hebben nog de rest van ons lezen om volwassen te doen.

9. Jonas Jonasson – De 100jarige man die uit het raam klom en verdween 
Dit is een boek voor de stemming ikbenluienikhebzinineenluchtigboek. Zoals je al een beetje kunt raden, gaat het over een honderdjarige man die uit het raam van het bejaardentehuis waar hij verblijft klimt en verdwijnt. In het boek spelen twee verhalen een rol: zijn reis samen met de mensen die hij onderweg leert kennen en zijn levensverhaal. Geen diepgaand boek, maar wel leuk om te lezen!

10. Jonathan Safran Foer – Extreem luid and ongelooflijk dichtbij 
Eén van mijn favoriete boeken. Het gaat over een nieuwsgierig en vindingrijk jongetje dat zijn vader is verloren door 9/11. Lees hier meer.

Dit was maar een selectie, maar hopelijk hebben jullie er toch inspiratie uit gehaald. Natuurlijk kun je nooit genoeg boeken hebben, dus nu mijn vraag aan jullie: wat is jouw boekentip voor mij? (ik houd overigens niet van literaire thrillers en chicklits)

53 gedachtes over “A room without books is like a body without a soul”

 1. maar de boeken van Larsson gaan echt heel diep hoooooor! Om maar niet de spreken over de nieuwe van Lauren Conrad.

  Heb je al eens iets van Nick Hornby gelezen? Slam vond ik interessant: gaat over tienerzwangerschap … maar dan vanuit de ogen van de soon to be daddy. Of David Sedaris, die schrijft hele droge stukken.

 2. Ik kan er twee aanraden:
  De Stad der Blinden van José Saramago (om rillingen van te krijgen).
  The Bell Jar van Sylvia Plath.
  Allebei niet zo vrolijk, maar wel heel mooi geschreven.

 3. Van jouw rijtje heb ik alleen de wereld van sofie gelezen. Best een dik boek nog ;)
  Ik ben zelf groot fan van Ronald Giphart :P En nu in de boeken van Arnon Grunberg bezig.
  Mijn favo kinderboeken waren de historische romans van Simone van der Vlugt, welke ik nog steeds met regelmaat herlees :D

 4. Wat een heerlijke lijst! De meeste ken ik al en zijn bij mij favoriet of ze staan op mijn must-read-list. Op dit moment ben ik toevallig gegrepen door het prachtige Honderd jaar eenzaamheid van Marquez.

 5. Wat een mooie lijst! Een aantal ken ik & een aantal niet, die ga ik maar is opzoeken (wellicht staan ze hier toch in huis haha). Van de 1e schrijver heb ik ook de wind-up bird chronicles gelezen. Soms een beetje langdradig maar een erg mooi boek! En extreem luid & ongelofelijk dichtbij heb ik in het NL & Engels gelezen en in het Engels vond ik m extra indrukwekkend. Als je goed Engels kan is het de moeite waard vind ik :)

  1. Ik vond het in het Engels inderdaad ook leuker om te lezen :)

   En dat boek wat je noemt, ken ik nog niet, die gaat op mijn lijst, bedankt! :)

 6. De dochter van Mistral, mooi boek dat gaat over Maggy die in het begin van ’t boek 17 is en aan ’t eind zo’n jaar of 60. Ze krijgt een dochter en later een kleinkind en al deze mensen krijgen iets te maken met de schilder Mistral. Speelt zich af in Frankrijk en Amerika.

  De Milennium-serie van Stieg Larsson, heb alleen deel 1 nog maar kunnen lezen maar die vond ik al geweldig (wel even door de eerste pagina’s heen worstelen maar daana istie echt leuk).

  Het laatste spoor, door Charlotte Link. Duitse schrijfster, soort detective-roman (het heet een thriller maar dat valt wel weer mee). Behoorlijk spannend!

  Harry Potter! Hoef ik niets meer over te zeggen natuurlijk (:

  Boeken van Dan Brown. Die over Robert Langdon, maar hij heeft ook boeken met andere mensen als hoofdpersoon. Ook allemaal erg goeie boeken.

  Nou dat was ’t wel ;)

 7. Ben het helemaal eens met je titel. Ik heb ook veel boeken (niet genoeg ofcourse). Ik heb van je lijstje alleen maar nummer 9 gelezen, geweldig boek! Bedankt voor de tips!

 8. Dit zijn mijn aanraders:
  Arnon Grunberg – Tirza
  Markus Zusak – De Boekendief
  hèhè, ik was van plan om hier een laaaange lijst te typen, mar om de één of andere reden kan ik er momenteel maar twee bedenken :p
  veel van jouw boeken staan nog op mijn lijstje, zoals Maus, de 100-jarige man blablabla en 100 jaar eenzaamheid. Murakami heb ik héééél graag gelezen en Mme Bovary en De wereld van Sofie ben ik mee bezig..

 9. oe ik lach al om mijn suggestie voor jou; ik weet zeker dat je m’n adviezen gaat navolgen: twilight, pamuk, Omeros, Herman Gorter…. pffff ik weet welke boeken je niet leuk vind! jippie jippie jee!
  Nee ff serieus: lees Just in Case & How I live Now van Meg Rosoff; zij is geniaal.

 10. Mooi lijstje! De laatste “Extreem luid en ongelooflijk dichtbij” wil ik graaag lezen. Er komt een film (Extremely loud and incredibly close) van, wist je dat al? Mijn boekentip voor jou:

  Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett. Prachtig verhaal, goede personages. Ik vond het jammer dat ik ‘m uit had! Het is een echte AANRADER! Op bol.com wordt het goed beoordeeld!

 11. Peter Hoeg – De kinderen van de olifantenhoeders is ook een geniaal boek. Een beetje absurdistisch, snel en humoristisch, maar absoluut niet oppervlakkig. Verder lees ik nu alleen literatuur voor mijn literatuurlijst, maar dat zul je allemaal al wel kennen. Wat kinderboeken betreft: Tonke Dragt, PAUL BIEGEL en ROAAAALD DAAAAAAAHL!!!!!. Die drie zijn mijn jeugdhelden. Jostein Gaarder heeft ook twee kinderboeken geschreven, allebei gelezen, maar ik weet niet meer hoe ze heten… Wel dat ze net zo bijzonder magisch waren als De wereld van Sofie!

 12. Nou, dat zijn weer acht boeken erbij op mijn meterslange to-read lijstje :) Wat mij betreft zijn alle boeken van Hesse en alle boeken van Coelho een aanrader. En verder Mirjam van Louise Rinser, Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier (zeker als je van filosofie houdt!) en Never let me go van Kazuo Ishiguro

 13. Hm, ik heb de laatste tijd vooral chicklits gelezen, die lezen zo lekker weg :p Wel heb ik kortgeleden ook Pigeon English van Stephen Kelman gekocht, nog niet gelezen maar las in de krant een zeer positieve recensie dus ben benieuwd! Een aanrader van wat ik al wel gelezen heb zou Lelieblank, Scharlakenrood van Michel Faber misschien wel kunnen zijn. Ook blijk ik toch best een aantal boeken van Emily Barr (o.a. Klasgenoten, Backpack, Cuba Libre, Jetlag) te hebben :) En ook Cecilia Ahern schrijft goed, wel iets meer chicklit categorie denk ik. Oh, er zijn zoveel fijne boeken!

 14. Oei, ik ken geeneen van de boeken die je opsomde :$ Ik moet dringend wat meer lezen. Tegenwoordig hang ik alleen boven schoolboeken en ene over Jef Vermassen.

 15. Ha,

  Een paar die nog op het lijstje ’to read’ staan en een paar waar ik niet snel aan zal beginnen. Ik kan niet tegen eindeloze beschrijvingen die in het impressionisme zo populair waren. Daarom heb ik vermoedelijk ook een hekel aan Tolkien en zijn Lord of… (om maar meteen een groot aantal mensen tegen de schenen te schoppen).
  Maar wat vind ik wél leuk/goed (want dat is een groot verschil). Weliswaar in het Engels, want het blog dat wij beiden kennen (Floating in dreams…) had ook ooit (ergens in augustus) zo’n vraag en ik ben nu te lui om het naar het Nederlands om te zetten…

  Nr 1)’The Liar’ by Stephen Fry, because it’s hilarious, witty and sometimes downright filthy.
  Nr 2)’The discovery of heaven’ by Harry Mulisch, read it at least five times before I understood all the details and storylines. Apart from intricate a great read. Over 900 pages and I never got the feeling the book had 100 or so too many.
  Nr 3)’Se questo è un uomo’ (Is this a human?) by Primo Levi, because it’s a horrible but gripping story about an Italian Jewish partisan who survives the last winter of WW II in Auschwitz (Hé, die is bekend! Hoe ben je dit boek op het spoor gekomen of komt de tip uit een van de vele warrige en totaal nutteloze verhalen uit mijn lessen?)
  Nr 4)’The Karamazov brothers’ by Fjodor Dostojevski, because it shows in a great way a society which Europe never had, but was incredibly close (because the old tsarist empire also included FInland, the Baltic States and large parts of modern Poland).
  Nr 5)’The Girondin’s night’ by Jacques Presser, which tells the history of a teacher at the Jewish Lyceum in the Amsterdam ghetto and who ends up in the disciplinebarracks in the concentrationcamp Westerbork, where he was first part of the Jewish ‘ordedienst’.

  1. Nee, het boek van Primo Levi heb ik niet dankzij een tip van jou gelezen, geloof ik. De nacht der Girondijnen wel, die heb ik nog van je geleend. En ik ga toevallig net beginnen aan de broers Karamazov :)

 16. Er zitten 2 boeken bij die ik al heb gelezen, van Madame Bovani heb ik de film gezien, maar ik wilde hem wel lezen. En er zitten er nog een paar bij die ik wel wil gaan lezen. 100 jaar eenzaamheid schreef jij eerde rover en toen he bik hem besteld maar ik heb alleen de omslagtekst gelezen en een stukje van het boek, maar het is niet echt een boek voor mij dus toen ben ik gestopt.

  Een boekentip voor jou weet ik nu even niet. Ik wil zelf nog de gelukkige huisvrouw, komt een vrouw bij de dokter en de ontdekking van de hemel gaan lezen.

 17. Madame Bovary heb ik nog niet gelezen, maar ik hou wel van landschapsbeschrijvingen, dus misschien dat ik er toch eens aan begin ;) Kind 44 lijkt me ook een mooi boek! Aanraders in dat genre zijn de boeken van Ken Follett en William Boyd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.