Geur en herinnering

Een tijdje geleden las ik een goede tip op MissLipgloss.nl. Draag geen parfum als je naar een begrafenis of een crematie gaat.
Geur en herinnering zijn namelijk aan elkaar verbonden. De geur van pannenkoeken kan je terugbrengen naar je jeugd, toen je bij je oma op bezoek ging.
Laatst was ik op Leiden Centraal en toen rook ik een ondefinieerbare geur: met een klap was ik weer terug in Engeland (daar heb vorig jaar twee weken in een gastgezin gezeten). En niets is zo fijn als de geur van je geliefde in je kleren ruiken.

Iedereen heeft een eigen geur. Alleen kan je het zelf niet ruiken. Raar is dat eigenlijk. Dat je zelf niet weet hoe je ruikt. Sommige mensen hebben een sterke lichaamsgeur. Heb ik dat ook? Ik zou het niet weten.

En bovendien heeft geur ook effect op het oordeel dat je over iemand hebt. Een jongen die naar zweet stinkt, zal je minder aantrekkelijk vinden (ik in ieder geval wel). Bij iemand die teveel parfum op heeft, kom ik niet graag in de buurt.

Er zijn mensen die niet kunnen ruiken. Ik besef nu eigenlijk pas hoeveel je dan mist. Geur geeft een extra dimensie, aan situaties en aan mensen. Bovendien smaakt eten veel beter als je kan ruiken (denk maar even terug aan alle verkoudheden die je hebt opgelopen).

Geur en herinnering zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zoals Helen Keller (nee, ik weet ook niet wie dat is) het zei: ‘Smell is a potent wizard that transports you across thousands of miles and all the years you have lived.’

Welke geur roept bij jou een herinnering op?

18 gedachtes over “Geur en herinnering”

 1. De geur van de aftershave van mijn vader geeft me altijd een veilig gevoel, ook als andere mannen hem dragen. xD

  En er is zo’n bepaalde plastic geur, nieuw plastic, die me ontzettend doet denken aan mijn 8e verjaardag waarbij ik een barbiehuis-koffer kreeg. En die rook ook zo.

 2. Hoewel ikzelf absoluut geen koffie drink, hou ik wel van de geur ervan. Ik denk dat dat komt omdat die geur me doet denken aan de logeerpartijen bij mijn grootouders. Oma maakte ’s morgens altijd verse koffie. De geur kwam ons tegemoet als we naar beneden kwamen…

 3. Gisteren liep ik in Eindhoven en daar rook het een beetje muffig. In één klap stond ik weer in het centrum van Chersonissos dat op dat moment werd ontdaan van de bagger van die avond ervoor. Iehl :’)

 4. Er is een deodorant en een parfum en als ik die ruik waan ik me weer helemaal in costa rica haha. En bij een andere parfum denk ik meteen weer aan een andere vakantie. Ik probeer ook meestal op elke vakantie een ander geurtje mee te nemen :P

 5. Toevallig zei mijn collega gisteren dat ik even met haar mee het magazijn in moest lopen omdat het naar kleuterschool rook. Het rook naar klei, van die gekleurde Fimo-achtige klei, en andere dingen. Heel gek, maar inderdaad kleuterschool!
  En als er in de auto (waar dan ook, door wie dan ook) een thermoskan koffie wordt opengedraaid, zie ik mezelf alweer zitten als klein meisje, samen met mijn broertje achterin de auto, onderweg naar Frankrijk in de zomervakantie. De auto volgepakt, slaapzakken onder de achterbank (toen we nog zo klein waren dat dat paste), een doos met boeken tussen ons in en de knuffels in de buurt. Mijn ouders zaten voorin, de een reed, en de ander schonk koffie in.

 6. Ik had in Londen een sample van ‘Joop! Go’ in mijn jaszak.
  Dat vond ik lekker ruiken en het deed me denken aan Londen.

  Toen kocht ik een grotere fles, maar als ik die opdoe denk ik alleen aan hoe erg deze niet ruikt zoals de sample die ik in Londen op had.

  :-(

 7. De geur van lavendel doet me denken aan het huis waar ik de eerste 4 jaar van mijn leven heb doorgebracht. Wanneer mijn vader het gras maaide raakte hij de lavendelbosjes aan de rand aan met de grasmaaier. Dat verspreidde een sterke lavendel geur.

 8. De geur van hout roept bij mij de herinnering op aan vroeger, toen ik vaak buiten speelde in het bos, en in de bomen klom ;) Ik vond het altijd zo lekker ruiken, en nu nog steeds vind ik het lekker ruiken in combinatie met de geur van verse bloemen.

 9. Goede blog, je hebt echt een sterk punt! Ik vind de geur van Aliën (een luchtje ) erg lekker, daarbij moet ik altijd aan mijn lieve moeder denken, die draagt hem vaak.

 10. Nou laura.. Ik heb hier niks op te zeggen. Maar unlike Michelle, zal ik waarschijnlijk ook nooit ergens op komen watvoor geur me ergens aan herinnert. Ja, ruiken kan ik wel. Maar ámpér. Ik moet 2 cm bij mn vriend vandaan hangen wil ik een van de sterkste luchtjes ruiken die hij heeft. Mijn eigen luchtjes moet iemand anders kiezen want ik ruik ze vaak simpelweg niet – En anders weet ik ze alleen te benamen met fris, sterk, zulke dingen. Niet zo exact. Onbewust ruik ik wel, nu ik al een paar maanden geen lavendel geurding meer in huis heb merk ik dat ik veel minder relaxed ben. Ik heb het thuis toen ook getest, en ik word indd rustig van de geur van lavendel. Maar bewust ruik ik amper. Mijn eten smaakt overigens prima en heel afwisselend, hoor :P

 11. Leuk stuk, Laura.

  Ik houd van geuren, als je ergens loopt -zonder besef- je kent het wel. Doelloos maar eigenlijk wel met doel, al ben je er niet echt mee bezig. Denkend in jezelf en opeens een heerlijke geur in je neus te prikkelen.
  Heerlijk!

  Ik spuit wel eens in een parfumerie Chanel N5 in mijn sjaal en dat blijft super lang, heerlijk. Doet mij denken aan Parijs in de zomer!

 12. Het is altijd raar als je bij iemand hebt geslapen en je kleren en pyjama dan naar hun ruiken, of naar het huis, ik weet niet precies waar die geur vandaan komt. Grappig en heel apart is dat altijd!

 13. Haha grappig. Ik ruik zelf heel slecht dus ruik bijna niks. Ik hou daarentegen wel van heel veel parfum :P En ik schijn zelf een hele sterke lichaamsgeur te hebben (die wel aangenaam is..)

 14. Ik was laatst op een feestje en ik droeg daar een parfum die ik wel al een tijdje heb en nu doet hij me denken aan een geweldige avond die ik heb gehad :)

  Mijn moeder had ooit ook een lipsmacker die rook naar vanille en kaneel ofzo en ik vond hem laatst en hij doet me heel erg denken aan vroeger. super lekker geurtje trouwens :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.