Maus

Vroeger las ik de Donald Duck (en ook een tijdje de Katrien, kent iemand dat nog?) en af en toe lees ik de stripjes in de krant, maar daar blijft het eigenlijk wel bij.
Totdat ik voor mijn studie ‘Maus’ moest lezen. Nu is dit eigenlijk geen strip, maar een graphic novel: een strip met literaire ambities, zoals mij is geleerd. Dit is dus andere koek dan het stripje van S1ngle die elke dag in de krant staat.

Het is één van mijn favoriete literaire werken die ik dit jaar heb moeten lezen voor mijn studie (literatuurwetenschap). Het gaat over de striptekenaar Art Spiegelman die het verhaal van zijn vader Vladek, die Auschwitz heeft overleefd, probeert te verstrippen. De joden worden afgebeeld als muizen, de Duitsers als katten (inderdaad, een kat- en muisspel). Vladek is echter de makkelijkste niet om mee te praten en Art vindt het erg moeilijk om zijn verhaal weer te geven.

Het bestaat uit twee delen. Je kan ze in principe apart lezen, maar ik kan je aanraden om ze gewoon allebei te lezen.

Als je niet van lezen houdt of een keer een ander soort literair werk wilt lezen of geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog: lees dit dan. Het zal zeker indruk op je maken.

18 gedachtes over “Maus”

  1. Nooit geweten dat het blad Katrien ook bestond.
    Van Maus ook nog nooit gehoord. Nu ben geen groot liefhebber van de 2e WO als genre, maar het klinkt wel interessant.

  2. Vind Anne Franks dagboek niet veel bijzonders. Onlangs het boek over Peter gelezen en de jongen in de gestreepte pyama. Veeeel beter! Deze strip direct aangevraagd. Dank!

  3. Hmm bedankt voor de tip!

    Ga ze wel eens zoeken ik hield altijd wel van de 2e wereld oorlog heb al vele films gezien daarover en sommige boeken heb ik wel der over gelezen.

  4. Katrien heb ik ook gelezen! Kwam maar liefst één keer in de drie maanden ofzo. ;|

    Dit boek zet ik op mijn to read-lijstje, lijkt me heel bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.