Ik ben lid

Sinds een half jaar ben ik lid. Nee, niet van een studentenvereniging of de regionale boerengolfclub, maar van de Rotterdamse bibliotheek.

Vroeger ging ik vaak naar de bibliotheek in mijn dorp. Dit, lieve mensen, is echter niet te vergelijken met de bibliotheek van Rotterdam. Volgens mij zijn het zes verdiepingen en op elke verdieping staan op zijn minst duizend boeken. Trappen zijn voor losers: hier doen ze aan éénpersoonsroltrappen. Inhalen is er niet bij.

Ik vind het een fijne plaats om naar toe te komen. Natuurlijk omdat het een bibliotheek is (boeken!), maar ook de hele sfeer (jeej, lotgenoten!) en alles eromheen. Zo is in de hal elke keer weer een andere tentoonstelling (bijvoorbeeld over wasknijpers, geniaal.). Maar in de hal staat ook een groot schaakspel met hele rare schaakstukken. Wat wel jammer is: hij ziet er helaas niet zo mooi uit als de bibliotheek in Dublin en dergelijke. Maar dat vergeef ik de bieb wel.

De bibliotheek is ideaal voor een arme student en al helemaal voor een studente Literatuurwetenschap. Dus woon je in de omgeving Rotterdam: lid worden is zeker aan te raden :)

Ben jij lid van een bibliotheek?

35 gedachtes over “Ik ben lid”

 1. Nee, ik ben geen lid meer. In m’n basisschool tijd wel, ik leende en las iedere week het maximum aantal aan boeken dat je mee mocht nemen ;) Ben ook nog wel lid geweest via mijn universiteit, zat gratis bij een sport/cultuur-kaart, maar gebruikte dat eigenlijk niet voor de bibliotheek ;) Als ik tegenwoordig boeken nodig heb leen ik de biebpas van m’n moeder en leesboeken koop ik eigenlijk altijd. Ik heb zo’n hebberige-tik dat ik die niet wil terug brengen ;p Maar ik hou wel van de sfeer in bibliotheken :)

 2. Ik ook niet meer. Heb inmiddels zoveel boeken dat ik nog minstens vijf jaar bezig ben om alles te lezen. Als ik toch een boek uit de bieb wil lenen, dan gebruik ik een pasje van iemand anders. Over het algemeen koop ik m’n boeken, download ze voor m’n ereader (heel veel zijn inmiddels rechtenvrij!) of leen ze uit de universiteitsbieb.

 3. Jup, ik ben zeker lid. Via mijn school ben ik namelijk gratis lid en zelfs als dit niet was, zou ik nog lid worden. Ik vind het zo heerlijk om naar de bieb te gaan. Het is zo rustig en ik ontdek altijd zoveel mooie boeken. Ik koop alleen boeken als er een boek was dat ik per se heel graag wil lezen, maar nooit als ik denk dat het misschien leuk is. Bij de bieb haal ik gewoon wat boeken waarvan ik denk dat ze me interesseren. Soms wel, soms niet, maar het maakt toch niet uit. Uiteindelijk moet ik ze toch allemaal terugbrenen.

 4. Ik vind het heerlijk om naar de bieb te gaan. Elke drie weken neem ik weer een stapel mee en kan ik helemaal blij worden als ik op een luie avond lekker op mijn fatboy helemaal in de ban ben van een verhaal. Heerlijk vind ik dat.

 5. Niet meer. Als kind was ik wel lid van de plaatselijke bibliotheek. Maar deze was zo klein dat ik misschien alle boeken wel eens heb verslonden.

  Ik vind de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) ook heel gaaf en groot. Op hun bovenste verdieping zit een La Place restaurant, hoe freaky is dat. Deze bibliotheek in Rotterdam ken ik niet (: Ik krijg nu wel weer bibliotheek-kriebels, wie weet moet ik de Baarnse versie eens bezoeken!

 6. Ja, ik ben wel lid van de bibliotheek. Geen geld om boeken te kopen, en onder de 18 is het gratis. (A) Alleen bij de bibliotheek bij ons in het dorp zijn maar een heel klein aantal boeken, daarom ga ik meestal in de stad, na schooltijd, al is die ook niet zo groot als die van Rotterdam. (6 verdiepingen?!)

 7. Ik ben lid van de bibliotheek Gelderland-Zuid, ideaal, met mijn pas mag ik bij bijna alle bibliotheken van dit deel van de provincie komen. Maar in november loopt mijn abonnement af en ik verleng het dan ook niet meer omdat ik dan 50 euro per jaar ga betalen. Vind ik erg veel geld, ik kom er niet zo heel vaak meer.

 8. Natuurlijk ben ik lid de bibliotheek Iin Zwolle heeft een nieuw concept en dat vindt overal navolging. Boeken staan niet alleen met de rug naar je toe, maar worden ook met het oog op de kaft gepresenteerd. Net als in een boekwinkel. Best leuk en aardig, maar nu staan de boeken niet allemaal op alfabet gesorteerd en dus kun je het soms niet snel vinden. Ik heb het al vaak genoeg gemeld, maar de verandering is ingezet. Hopelijk wordt er in de tioekomst noet al te veel bezuinigd, want lezen is goed voor het hele VOLK!

 9. Ik was, tot voor kort, nog lid van de bieb in mijn dorp. Maar om heel eerlijk te zijn mis ik het lidmaatschap niet. En dat eigenlijk omdat ze het gene wat jij wilt niet hebben of altijd uitgeleend is omdat ze er maar 1 exemplaar van hebben…

 10. Nope, geen lid, ik bouw mijn eigen bibliotheek op. Mijn leraar geschiedenis had ooit de tekst ‘niet eruditie, maar hebberigheid is de oorzaak van ons boekenbezit’ op zijn agenda staan. Geldt voor mij ook. Ik heb één kamer thuis ingericht als studeer/werkkamer en drie wanden zijn ingenomen door negen boekenkasten van 2.26 m hoog met elk acht of negen planken van zo’n 80 cm. Reken maar uit. En ja: het staat (bijna) vol. Waarom niet vier wanden met kasten bezet? Helaas: ergens moesten de ramen in…

 11. Ik ben lid van de bibliotheek in mijn woonplaats (maar daarmee kan ik in de hele regio lenen) en ik ben lid bij de bibliotheek van Groningen, omdat ik daar vroeger, en nu zo vaak kwam/kom dat we daar ook maar lid zijn geworden. Ze hebben daar zoveel meer boeken dan wij hier hebben!

 12. In mijn kindertijd kwam ik er werkelijk elke week, en ik leende elke keer 4 boeken. Ik las zo enorm veel boeken! Inmiddels ben ik al jaren geen lid meer, ik ga gewoon gruwelijk vaak naar de kringloopwinkel voor boeken, kost ook geen drol en dan mag ik de boeken houden.

 13. Nee geen lid. Bij ons moet je betalen voor je lidmaatschap en dan nog voor elk boek dat je leent. En aangezien ik nooit boeken voor de volle pond koop ben ik goedkoper uit als ik geen lid ben.

 14. Ik ben ook heel lang lid geweest van een bieb, maar door de jaren heen ben ik steeds minder boeken gaan lenen. Zoals hierboven ook al iemand aangaf waren boeken er vaak niet, het assortiment was dusdanig dat ik alle boeken die me leuk leken zo ongeveer al gelezen had en ik ben ook steeds meer boeken gaan kopen. Een paar jaar geleden heb ik mijn abonnement dus opgezegd.
  Ik kom nog wel af en toe in de bieb voor/met mijn oma. Zij leest graag maar kan steeds moeilijker zelfstandig boeken halen. Soms loop ik dan tegen een interessant boek aan en dat mag ik dan op haar pas lenen (zij kan gratis boeken lenen met haar pas).

  Lid zijn van zo’n grote bieb lijkt me dan trouwens wel weer geweldig!

 15. Yep lid! Ook de twee kids. Niets leuker om, sinds we terug in de stad wonen, met de kids naar de bib te gaan en te zien dat het ook lezers aan het worden zijn!

 16. ik ben nu ongeveer 2 maanden lid denk ik en de bieb in eindhoven is ook niet te vergelijken met die bij mijn oude dorp. I love it… liefst ga elke week een x en ga daar uren rond hangen en kan maar niet kiezen welk boek ik wil meenemen hhah

 17. Ik ben lid van de bieb en ik ben er ontzettend blij mee. Heerlijk om rond te neuzen; al die boeken, en je betaald er nauwelijks voor. Soms koop ik alsnog een boek als ik m eerst uit de bieb heb gehaald. En tijdschriften leen ik ook vaak.
  Een paar weken terug was ik mijn sleutel vergeten, en moest ik anderhalf uur wachten tot manlief de deur open kon komen doen, en toen ben ik naar de bieb gelopen, waar ik nog thee kreeg ook! #Service

 18. Wat leuk! Ik heb een half jaar stage gelopen bij de bibliotheek in Arnhem en ik vond het fantastisch, als ik eenmaal helemaal gesetteld ben in Enschede word ik ook weer lid :D

 19. Ik ben al vanaf jongs af aan lid van de bibliotheek. Op mijn 10e had ik zelfs alle ’t/m 12 jaar’ boeken uitgelezen en moest ik maar alvast door met de boeken voor 12 jaar en ouder.. haha. Tegenwoordig kom ik nog maar heel af en toe in de bieb. Ik heb nog een hele stapel gekochte boeken die ik eerst uit wil lezen en dan is het weer tijd voor biebboeken. De bieb is wel superhandig om boeken voor school te lenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.