Kleuren, cijfers en dagen

Meestal gaat het op verjaardagen over politiek, de kinderen, het werk of iets dergelijks. Maar een tijdje terug hadden het vriendje, mijn broertje en ik het over iets totaal anders wat me aan het denken zette.

Ik las een keer op een forum dat er mensen zijn die dagen als kleuren zien. Zelf heb ik dat niet, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. Ze hadden echter zelf al de oorzaak erachter gevonden: op de basisschool gaven de juffen en meesters aan elke dag een kleur om de dagen uit elkaar te houden (ook zielig voor mensen die kleurenblind zijn trouwens).

Wij hadden het niet over kleuren, maar over cijfers. Wat zowel het vriendje als ik deden (mijn broertje keek ons raar aan): we gaven eigenschappen/karakters aan cijfers. Zelf deed ik dat om het rekenen in groep drie te versimpelen. De zeven was niet echt bevriend met de negen, de zes deed nooit zo moeilijk etc. Eigenlijk heel verwonderlijk. Zijn er nog meer mensen die dat doen?

Wat ik ook heb en ik dacht niet dat iemand dat had, totdat ik het las in een boek van Harry Mulisch (volgens mij twee vrouwen). Ik zie de dagen op een bepaalde manier. Het is heel lastig uit te leggen, maar ik zal een poging doen. Als ik de week voor me zie, zie ik het eigenlijk als een agenda. Maandag staat bovenaan, daaronder dinsdag en woensdag en aan de rechterkant zie ik donderdag en vrijdag. Zaterdag en zondag komen dan weer onder de twee bladzijdes, waarbij zaterdag iets meer richting donderdag en vrijdag en zondag iets meer richting maandag, dinsdag en woensdag.
God, dat klinkt gek.
Ik hoop maar dat ik het een beetje goed heb uitgelegd. Ik heb geen idee waar mijn exemplaar van ‘Twee vrouwen’ is, dus ik kan het helaas niet opzoeken, maar blijkbaar ben ik niet de enige. Ik heb trouwens hetzelfde met maanden. Heeft IEMAND dit ook of ben ik gewoon gek aan het worden?

Dit zijn dus van die rare fenomenen. Voor de persoon zelf zijn ze heel logisch, maar is dat wel zo? Zo zijn er nog meer dingen. Weten jullie misschien nog meer van dit soort dingen of herken je jezelf in bovenstaande verschijnselen?

46 gedachtes over “Kleuren, cijfers en dagen”

 1. Voor mij duren oktober, november en december even lang als de rest van het jaar. Dat was niet echt handig toen ik erachter kwam dat dat niet zo is… En nu nog steeds moet ik in m’n hoofd bedenken dat ik niet na een half jaar jarig ben, maar gewoon pas na 3/4 (oktober dus).

  En maart, april, mei, juni duren heel kort. Daar had ik het blijkbaar nooit mee.

 2. Mmmm herkenbaar… ik zie de dagen ook op een bepaalde manier en ze hebben ook ieder een kleur! En ik zie ze al zo voor zo lang als ik me kan herinneren… :P

 3. Amai, dat laatste fenomeen is echt wel gek! :p Maar dat van die kleuren en dagen heb ik helemaal! Daarover heb ik trouwens al eens een discussie gehad met een goede vriend: hij zag vrijdag als oranje en ik woensdag ofzo :p Maar enkel de kleuterkaartjes kunnen het bewijs leveren ;)

 4. Hmm wat jij hebt komt me niet echt bekend voor (kan me ook niet iets in die strekking herinneren uit Twee Vrouwen overigens) maar wat ik vroeger wel had, en nu nog steeds begrijp, is bepalen welke gezichtsuitdrukking de getallen op kentekens hadden. 77 kijkt boos, bijvoorbeeld. Elk getal beginnend met de 7 is sowieso niet vrolijk. Eindigend op 7 kunnen ze dan weer wel heel vriendelijk zijn. Tsja..

 5. Ha, grappig. Ik zie zowel bij dagen als bij cijfers kleuren. Cijfers als een kleur zien, of ervaren heeft zelfs een naam: synesthesie. Een hele tijd geleden kwam ik erachter dat het het zien van kleuren vaker voorkomt en dus ook een naam heeft. Ik ging me er toen een beetje in verdiepen. De idiot savant (als je de film Rain Man hebt gezien is het de aandoening die de hoofdpersoon heeft en anders hier de betrouwbaarste site van het wereldwijde web met een uitleg: http://en.wikipedia.org/wiki/Savant_syndrome#Prodigious_savants) Daniel Tammet kan door synesthesie bijvoorbeeld het getal pi tot honderdduizenden getallen achter de komma onthouden omdat hij ze in kleur en vorm voor zich ziet. Nu is Tammets geval niet echt met dat van mij te vergelijken, de man heeft ook IJslands in een week geleerd en onthoudt zo’n beetje alles wat hij leest en hoort. Ik heb eigenlijk vrij weinig aan de kleurige cijfers gehad.

 6. Je kan bij synesthesie trouwens ook geuren hebben bij bepaalde letters ofzo. En dat schijnt heel vervelend te zijn, omdat sommige dingen heel vies ruiken (denk aan: bloemkool) en een tekst zie je dus in kleuren, waardoor soms letters weg vallen…
  ooit een stuk over in de krant gelezen.
  en een studiegenootje heeft er onderzoek naar gedaan, waar ik vrijwilliger voor geweest ben, in een MRI. Nou ik heb er geen last van (wel van lichte claustrofobie kwam ik toen achter ;))

  1. Hmm ja, versimpelde is misschien niet het goede woord, maar daardoor werd het leuker voor mij en misschien daardoor ook simpeler.

 7. Ik heb precies hetzelfde, zowel dat met cijfers als met de dagen van de week. De vijf is trouwens heel gemeen in mijn beeld haha :P De drie ook wel, maar de vijf is echt een bitch.
  En dat met de dagen van de week heb ik ook, ik denk dat ik gewoon heel gewend ben om met een agenda te werken ;)

 8. dat van die geuren heb ik nog nooit gehoord. maar kleuren wel. ken ook iemand die liedjes blauw of rood vindt. bij mij krijgen mensen kleuren – geen aura gedoe ofzo.

 9. Ik heb iets wat er op lijkt. Ik heb dat ook met cijfers, zo vind ik de 7 bijvoorbeeld helemaal niet leuk, maar de 5 en de 9 heel erg wel. Werkelijk geen idee waarom. Ook tel ik soms het aantal letters die een woord heeft. Oke, dit klinkt best stom, maar het komt een beetje overeen!

 10. Ik zie de week voor me als een pad dat in een ovaal loopt, dat is verdeeld in vakjes, waar dan de dagen in staan. Het weekend ligt op een verhoginkje. Hihi heel raar trouwens als ik erover nadenk. Ik associeer ze eigenlijk niet met kleuren..

  Nog zo iets raars: Als ik aan de tweede kamer of de regering denk dan zie ik de kaart van Nederland voor me, als een soort maquette, met een gebouw op de plek waar ongeveer Zwolle hoort te liggen. Mijn beeld van de regering.

 11. Bij mij zijn cijfers en kleuren een combinatie die niet te scheiden valt. Wit is 1, geel 2, groen 3 en blauw 4. Ook heel vreemd en geen idee waar dat vandaan komt. Volgens mijn mama heb vroeger te veel schilderen op nummer gedaan ;)

 12. Ik heb dit zelf niet, maar wist wel dat het bestond! Er waren echt mensen bij mij op de middelbare school die mede dankzij dit soort dingetjes sommige dingen echt heel makkelijk voor elkaar leken te krijgen – grappig haha :-)

 13. Wauw, ik wilde dat ik zoiets had met cijfers, voor mij is het ongeveer hetzelfde als Chinees. (Voor iemand die dat voor het eerst “ziet” dan.) En dat van de dagen van de week herken ik eigenlijk ook niet.
  Ik heb wel zoiets met namen, daarbij zie ik altijd kleuren. En dan niet alleen bij mensen, maar ook bij namen van steden of landen. Ik dacht vroeger altijd dat iedereen dat had, tot ik een keer tegen mijn invaljuf (Bea) zei dat haar naam een vieze poepbruine kleur had en iedereen me raar aankeek. :S

 14. Wat grappig dat meerdere mensen hier ‘last’ van hebben. Ik heb het met de maanden, deze zie ik als een brede kalender. Met, heel vreemd, januari, februari en maart rechts onder. April begint dan helemaal links bovenaan en gaat door tot december helemaal rechts.
  Getallen gaan bij mij van beneden naar boven en dan opzij. 1 t/m 10, gaat naar boven, 11 t/m 20 opzij, 21 t/m 30 weer naar boven en dan gaat alles t/m 100 opzij.
  Helaas heb ik er geen kleuren bij, dat had me dan wel weer leuk geleken. :-)

 15. Ik herken het wel! Toen ik gitaar leerde spelen zag ik alle noten op een bepaalde manier. Heel gek, maar ik had het idee dat de ene noot met de andere zou trouwen en weer een andere noot wou het stoppen. Heel apart, en heb werkelijk ook geen flauw idee hoe ik er op kwam, maar het hielp wel!

 16. JA! Zoiets heb ik ook! Op de kleuterschool hing er een rondje in de klas: woensdag lag dan op drie uur (als je het vergelijkt met een klok) en vrijdag op zeven uur en zaterdag en zondag zaten tussen acht en elf. Zo zie ik de week nog steeds in mijn hoofd.
  Met maanden denk ik in kleuren en klokvorm. Oktober, november, december zijn het donkerst en zitten tussen acht en vijf (want ja, ik denk bij maanden in tegengestelde richting t.o.v. de wijzers van de klok). Januari, februari, maart, april zijn heel licht, juni, juli en augustus zijn wit en zitten tussen twee en tien. September vergeet ik.

  O haha, dit is zo raar om terug te lezen. Alleen ware lotgenoten snappen dit ;).

 17. Haha grappig he :D vroeger koppelde ik dagen wel aan kleuren, nu zie ik inderdaad ook een soort agendaweek voor me. En dat met cijfers heb ik nooit gehad.. Misschien omdat ik echt niet kon rekenen, en nu nog steeds niet. En maanden.. Hmm nah, ik zie een jaar meer voor me in seizoenen :D

 18. Zoals jij het hebt, heb ik het niet echt. Alleen kan ik me jouw week ding wel voorstellen. Donderdag, vrijdag zitten dicht bij een vrije dag van het weekend en dus zaterdag. Bij zondag begint de week weer bijna en dat hang je aan de eerste helft van de week. Zaterdag voelt bevrijdend, zondag beklemmend.

  Wat ik trouwens wel heb en daarmee zal ik dus echt als idioot worden gezien (volgens mij gevalletje van; nog niet los gekomen van het kind zijn/school). Maar als ik aan een jaar denk, ga ik denken van September tot juli. Of te wel; het schooljaar. En ik weet dat een jaar van januari tot januari loopt, maar als ik het soort van teken in mijn hoofd, loopt het van september tot juli. De schoolvakantie valt er dus uit. Echt, ik heb het al zo vaak proberen los te laten, maar het lukt niet echt.

 19. Hmz interessant! Ik denk dat ik mijn ‘zicht op de week’ het beste kan omschrijven als een rechte lijn van ma t/m vrij, maar een duidelijk apart vak voor zaterdag en zondag…

 20. Om eerlijk te zijn snap ik niet zo heel goed wat je bedoeld. Dus ik kan niet zeggen of ik het ook heb.

  De dagen als kleuren komt me wel bekend voor. Aangezien ik stage loop op basisscholen. Bij elke basisschool waar ik ben geweest zijn de dagen aan kleuren gekoppeld en word er ook serieus bij lage groepen gesproken over de blauwe dag. Vreemd eigenlijk, maar goed.

  Leuk blogje :)

 21. Wat grappig dat mensen die dingen op bepaalde manieren zien..
  Ik heb daar volgens mij niet echt last van. Wel leef ik altijd in stage periodes een beetje naar de woensdag toe, omdat ik de dag er na dan vrij ben of naar school moet xD

 22. Ik zag de dagen vroeger altijd in een soort blokken: ma, di, do, vr grote blokken en woensdag een halve voor de vrije middag ;)
  En nu ik juf ben komt het weer een beetje terug! Wij hebben alleen geen vaste kleuren voor de dagen. Wel zijn de doordeweekse dagen anders dan het weekend, om te laten zien wanneer je vrij bent.

  Ik heb ook heel sterk dat ik woorden een eigenschap geef…bijv. bol = een dik woord, niet alleen om de betekenis maar ook de vormen en vooral hoe het klinkt ;)

 23. Vroeger had ik heel erg dat ik voorwerpen, cijfers, letters associeerde met gevoelens of kleuren. Hoe het precies zat weet ik niet meer maar die dingen konden mijn dag echt maken of breken. Nu doe ik het niet zo vaak meer, dat vind ik eigenlijk wel een beetje jammer, haha. Dagen met kleuren heb ik nooit gedaan geloof, al snap ik inderdaad wel waar het vandaan komt!

 24. Ik herken me zelf er niet in, maar ik heb er wel vaker van gehoord. Vind dit soort fenomenen interessant! Vind het zo bijzonder hoe perceptie/waarneming bij iedereen zo anders kan zijn (ook al zijn sommige dingen misschien aangeleerd).

 25. Ik heb dat met veel dingen. Ik zie veel dingen in soort van filmpje. Dat heb ik ook als ik iets nieuws ga doen. Dan heb ik eigenlijk een soort van filmpje in me hoofd.. Best vreemd eigenlijk en ook lang niet altijd handig..

  Liefs!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.