De wereld van de grote mensen

Onze ouders zeiden vroeger tegen ons: ‘Dat is iets voor grote mensen.’ Nu ik twintig jaar ben, worden grote mensen volwassenen genoemd. Maar eigenlijk klopt dat niet: ik leef nog steeds in de wereld van de grote mensen.

Het valt vooral op wanneer ik naar een concert ga of een ander evenement met veel mensen. Ik word omringd door reuzen. Het is werkelijk beangstigend. Ik kom nauwelijks tot hun knieën. Hun conversaties versta ik niet, want het is te hoog. En mijn nek doet enorm veel pijn door het omhoog kijken. Help!

Als klein meisje heb je het maar moeilijk in deze wereld. De standaardgrapjes en opmerkingen (‘Jij bent echt klein!’), jurkjes die te lang zijn en handjes zo groot (klein) als die van kindertjes. Wandelen met grote mensen gaat niet, want oh, wat nemen die grote stappen! En wat dacht je dan van mijn leeftijd? Ik word vaak vijf jaar geschat, ze vinden mijn vocabulaire erg uitgebreid. Ze knijpen vaak in mijn wangen en zeggen: ‘Wat ben je al een grote meid!’
Niet dus. I’m a small small girl, in a big big world.

(dit is heel erg duidelijk overdreven en het is maar te hopen dat je het door hebt)

Hoe zit het met jullie, big boys and girls, of worden jullie ook la petite genoemd door jullie vader?

51 gedachtes over “De wereld van de grote mensen”

 1. Ik heb juist het omgekeerde probleem: ik ben veel langer dan een gemiddeld mens (ongeveer 1,88). Ik zou zo je stukje kunnen herschrijven:

  ‘Het valt vooral op wanneer ik naar een concert ga of een ander evenement met veel mensen. Ik word omringd door dwergen. Het is werkelijk beangstigend. Ze komen nauwelijks tot mijn knieën. Hun conversaties versta ik niet, want die bevinden zich op een niveau lager. En ik krijg een voorovergebogen houding door het omlaag kijken. Help! Als lang persoon heb je het maar moeilijk in deze wereld. De standaardgrapjes en opmerkingen (‘jij bent echt lang!’), broeken die te kort zijn en prachtige hakken die ik niet wil dragen.’

  Ach ja, het heeft zo z’n nadelen, maar ik vind het eigenlijk niet zo erg hoor. Het heeft ook geen zin je er druk over te maken, want, om maar even cliché te eindigen, je verandert er toch niets aan!

  1. Hahaha je zou hem inderdaad kunnen herschrijven! Nee, ik maak me er ook niet druk om, maar het levert wel grappige stukjes op om te schrijven :)

 2. Ik ben altijd relatief klein geweest, maar hier in het verre oosten ben ik plots een van de grootsten. Het rotte is dan wel dan mijn kamergenoot zo’n twee meter lang is, wat mij dan weer het gevoel geeft dat ik een miniventje ben.

 3. Ik kon het niet nalaten om Wiki te raadplegen en daar staat dat de gemiddelde lengte van een Nederlandse vrouw ongeveer 1.70m is. Met mijn 1.76m ben ik dan dus iets langer. Ik heb daar nooit opmerkingen over gehad ofzo. Alleen mijn oma (die volgens mij nooit langer is geweest dan 1.55m) grapte er wel eens over en natuurlijk werd er over oma’s lengte gegrapt toen ik op een gegeven moment een kop groter was.

 4. en dan woon je ook nog in een lang met hele lange mensen … ik heb er niet echt last van. zal alleen niet mee kunnen doen met HNTM – tenzij het de shorts seizoen is

 5. haha tja…als je lang bent leef je in een wereld van dwergen: je kan geen conversatie verstaan want dan moet je de hele tijd bukken, mensen lopen te zeiken als je ook eens wat meer vooraan bij een concert wil staan, alle kleren zijn te klein, alle jongens (behalve mijn vriend ;)) zijn te klein, iedereen denkt continu dat je oud bent en kinderen hebt, ze willen je op je 7e al bijna niet meer voor de kinderprijs DisneyLand in laten en je komt arrogant over als je gewoon rechtop loopt.
  Ik geloof dat ik liever klein ben, de kinderkleren tegenwoordig zijn behoorlijk volwassen

  (hihi ik vind je blog mooi hoor, en kom lichtelijk geirriteerd over maar dat is eigenlijk helemaal niet zo, maar….tja, 1,75 zou zo’n mooie lengte zijn vind je niet???

  1. Haha, iemand anders had dat ook gezegd :P

   En het is een overdreven blogje hoor, heb er niet zoveel problemen mee dat ik klein ben, maar het heeft wel zijn nadelen, net zoals lang zijn natuurlijk :)

 6. Ik ben 1m80 en behoor dus ook al tot de lange mensen. Mijn lengte heeft véééél voordelen, maar evenveel nadelen: kleedjes zijn te kort (en zeker nu de mode ineens rokjes tot een ferm deel boven de knie voorschrijft, auwtsj), ik steek er altijd bovenuit (wat me in het middelbaar veel straf bezorgd heeft: mij zagen ze altijd babbelen, maar mijn kleinere babbelcompagnon bleef verdoken in de menigte) en bovenal: ik voel mezelf niet knuffelbaar/schattig *snif snif*
  en ohja, mijn vriend komt ongeveer tot net boven mijn neus :p
  Soi!t, eigenlijk ben ik best wel tevreden over mijn lengte, vooral over mijn benen dan :-)

 7. Ik ben 1,74. Dus daar heb ik geen last van. En pa is out of the picture ;)
  Ik word alleen vaak slank genoemd. Dat ik zo’n mooi small figuurtje heb. Maar ja. Dat is niet echt een probleem :P Als kind wel. Nu niet meer ;)

 8. Nou gelukkig niet. maar gevoelsmatig voel ik mij soms nog steeds 15 terwijl ik toch echt al 30 ben…. Ik vind het erg jammer dat ik mijn kindertijd al ontgroeid ben. Ik kan het over het algemeen altijd wel vinden met die doelgroep en jonger. Die kijken tenminste niet raar op als je effe je dolle vijf minuten hebt :) Overigens zit ik niet te wachten om door een tante of oom in mijn wang geknepen te worden met de mededeling: Aaaah wat ben jij al gegroeid…..

 9. Ach meid, ik ben nog een stuk kleiner. Behalve dat het een drama is met kleding kopen (“Dan doe je toch kinderkleding aan” Nou, ooit naar de pasvorm (= vierkant) gekeken?) ben ik het gaan accepteren. Het hoort bij me, is datgene wat ze onthouden bij mijn naam, want als je Anne heet dat ben je niet alleen, dus dan weten ze dat ik dat kleintje ben. Prima, zolang ik maar als volwaardig mens wordt beschouwd! (wat trouwens regelmatig niet gebeurt… )

 10. Mag ik vragen hoe lang jij bent? Ik ben namelijk 1.70 en ik ben ook best klein. Ik voel me ook altijd klein. Altijd als ik naast mijn vriendinnen sta, ben ik de kleinste.

 11. Gelukkig kun je je wel overal tussendoor wurmen, dat is toch een voordeel ;) Ik ben een van de weinige mensen die zo’n normale lengte hebben, dat ze daar nooit over na (hoeven te) denken.

 12. Bij geboorte was ik 55 cm
  Een hele kerel!
  Ondanks een goede voeding
  En een Bourgondische eetgewoonte
  Ben ik nauwelijks gegroeid
  Ik heb mijn snor laten staan
  Om voor vol aangezien te worden
  Nu ik grijs ben
  En grote kinderen heb
  Moet ik wel volwassen zijn
  Van binnen groei ik nog elke dag!

 13. Met mijn 1 meter 60 ben ik ook maar een ukkie. Sommige mensen denken dat ik 17 of 18 ben, terwijl ik over twee maanden 21 word! Dat van die concerten ken ik maar al te goed. Ach, je weet wat ze zeggen: klein maar fijn.

 14. Ik ben ook een kleintje, met mijn 1,62… ;)

  En met 3 zussen (waarvan 2 jonger) die allemaal ruim 1 kop groter zijn, valt het extra op.. En dan heb ik ook nog eens een vriendje uitgekozen die ruim 1,95m.

  Ja, ik het het goed voor elkaar.. ;)

 15. Good things come in small packages ;) Ik ben zelf nog net geen 1,60m (wel op m’n paspoort, haha), dus het komt me bekend voor. Als ik iets niet zie/kan vinden wat anderen zo zien grap ik ook vaak dat dat is omdat het niet op mijn ooghoogte ligt :p En bij concerten is het inderdaad minder, mensen begrijpen niet hoe irritant ellebogen (tegen je schouders, in je gezicht) kunnen zijn… Al is ‘klein zijn’ voor vrouwen volgens mij over het algemeen wel iets minder erg dan voor mannen. Of mannen vinden het zelf gewoon zo erg als ze klein zijn ;p

 16. Heel erg gemiddeld zijn (zoals ik) is ook niet alles. Je valt totaal niet op tussen alle anderen ;-) Maar mijn zus(je) is ook niet zo groot. Zij moppert altijd dat ze in winkels alles zo hoog hebben staan of hangen. Dat lijkt me wel lastig.

 17. Kwam ik vandaag nog tegen en dacht, die moet ik hier nog even neerpennen:

  Als je denkt dat je te klein bent
  om invloed te hebben,
  dan heb je waarschijnlijk
  nog nooit de nacht doorgebracht
  met een mug op je kamer.

 18. Ik heb een redelijk gemiddelde lengte. 1.72. Ben blij dat ik niet heel klein of heel groot ben, maar ik kan je goed begrijpen hoe irritant dat is!

 19. Ik ben niet een van de grootsten, ze schatten mijn u wel vaker richting mijnl eeftijd, maar een paar jaar geleden was het vaak dat ze mij ruim 2 jaar jonger schatten of zelfs 3 jaar jonger.

 20. Nu valt het niet op, maar mijn vrienden zijn allemaal nog niet volgroeid (denk ik), dus over een tijdje zal het wel beginnen opvallen :(
  Ze schatten mij ook meestal 2 jaar jonger, wat ik echt vreselijk irritant vind!

 21. Weet je welke ik regelmatig tijdens het stappen hoorde? Moet jij niet na Sesamstraat naar bed? en, wat dacht je van Weet je moeder wel dat je hier bent?
  PPpffffffff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.