If music be the food of love, play on

Mijn piano

Muziek is fijn. Als je verdrietig bent of als je juist heel vrolijk voelt. Op de achtergrond tijdens het lezen. Of juist heel geconcentreerd luisteren tijdens een concert.
En daarom zal ik nu tien artiesten/bands/muzikanten opnoemen die ik goed vind en één nummer als voorbeeld (wat ik niet noodzakelijk het beste nummer van die artiest vind, want ik kan meestal helemaal niet één beste nummer vinden, omdat er zoveel goed zijn!). Nee, het is geen top 40-muziek zoals Rihanna of iets dergelijks. Maar dat maakt niet uit. Hopelijk ontdek je nog wat nieuws!

1. Frank Sinatra
Frank Sinatra is een held. Hij werd niet voor niets the voice genoemd. Frank is een charmeur en ook beetje gek (luister maar naar ‘Downtown’). Hij maakt fijne jazzmuziek en heeft nog veel meer leuke nummers, niet alleen de nummers die iedereen kent (‘I’ve got you under my skin’ enzo). Dus. Luisteren. Nu!
Muziektip: I won’t dance

2. Regina Spektor
Ik houd van mannelijke stemmen. Achtennegentig procent van de muziek die ik luister, wordt gezongen door een man. Maar toch krijgt Regina Spektor het voor elkaar dat ik naar haar luister. Ik kan haar muziek niet zo goed omschrijven, ze heeft verschillende stijlen in zich, maar één ding komt wel naar voren: ze is net zoals Frank Sinatra een beetje gek, of eigenlijk wel meer dan een beetje. Ze maakt namelijk rare geluiden in haar liedjes. Maar op de één of andere manier klopt het er dan toch bij.
Muziektip: Us

3. Noah and the Whale
Een band die ik niet zo goed kende en waar ik – eigenlijk volkomen onverwachts – naar toe ging in de Melkweg in Amsterdam. Ze maken indie-achtige muziek en vooral het eerste album vind ik leuk. En dan nog een weetje: Laura Marling heeft ook in deze band gezeten en had een relatie met de zanger Charlie Fink.
Muziektip: Five years time

4. Spinvis
Spinvis. Je houdt ervan of je houdt er niet van. Ik wel. De lyrics zijn, nou ja, bizar. Aan de ene kant denk je: het slaat helemaal nergens op. En aan de andere kant: er zit zoveel in. Ik snap er in ieder geval geen drol van en dat is er juist zo leuk aan.
Muziektip: Wespen op de appeltaart

5. Kings of Convenience
Rustige, een beetje dromerige muziek. Af en toe een beetje droevig. Dat is hoe ik de muziek van Kings of Convenience zou omschrijven. Goede achtergrondmuziek als je een boek aan het lezen bent.
Muziektip: Me in you

6. Jonathan Jeremiah
Deze man heb ik laatst nog live gezien in Tivoli. Hij heeft een hele aparte, diepe stem. Zijn muziek is een beetje folk, soms zelfs jazz-achtig. En hij heeft een mooie kop met haar, maar dat is hier natuurlijk totaal niet relevant.
Muziektip: See

7. Paul McCartney
Niet alleen Frank Sinatra is een held, Paul McCartney is dat zeker ook (mijn held dan)! Echt, die man is briljant. Eén nummer van hem kiezen is dan ook moeilijk, maar ik heb toch een poging gewaagd. Stop vooral niet na dit nummer, maar ga meer van hem luisteren!
Muziektip: Ram on

8. Adele
Adele is geweldig. Niet alleen als zangeres (wat een stem!), maar ook als persoonlijkheid. Een paar jaar geleden, toen ze nog niet superduperbekend was, had ik het genoegen om bij een optreden van haar te zijn. Jullie kennen ‘Chasing Pavements’, ‘Rolling in the Deep’ en ‘Someone Like You’ al, maar luister onderstaande liedje eens. Klein, maar oh zo fijn!
Muziektip: Daydreamer

9. U2
U2 heeft veel cd’s gemaakt. Heel veel. En ik heb er minstens acht. Wat er goed is aan deze band? De muziek (niet pop-achtig, maar origineler dan dat) en de hele goede lyrics. Jullie kennen waarschijnlijk de meer rocknummers (of mag ik dat geen rock noemen), maar mijn muziektip is een rustig, droevig pianoliedje over die vervelende maand: oktober.
Muziektip: October

10. The Wombats
Oké, ik moet het toegeven: hele hoogstaande muziek is het niet. Maar dat hoeft ook niet altijd. Dus, vandaar dit leuke, Britse bandje. Ik vind de lyrics van de meeste liedjes van hen hilarisch, ook die van de muziektip: ‘This is not Bridget Jones.’
Muziektip: Kill the director

Hebben jullie nog muziektips?

36 gedachtes over “If music be the food of love, play on”

 1. “van hen hilarisch, ook die van de muziektip: ‘This is not Bridget Jones.’
  Muziektip: Kill the director”

  Foutje? of wou je stiekem gewoon 2tips geven? :-P Ik sta altijd open voor nieuwe muziek! dus ben heel benieuwd!

 2. Muziek is inderdaad heel, heel erg fijn! En in je top 10 zitten zeker wat top artiesten! De meeste ken ik wel :) Ik hou zelf van van alles, van indie tot urban. Maar ook top 40, soundtracks, nederhop, instrumentaal en wereldmuziek, erg uitlopend. Mijn muziektips geef ik stiekem een beetje in m’n Music Mondays ;)

 3. Wat een mooie mix van oud en nieuw. Toevallig luister ik nu tijdens de reis ook veel naar Noah & the Whale. Heerlijke wegdroommuziek. Misschien vind je Angus & Julia Stone dan ook leuk?

 4. Foo Fighters, Opeth, Kings of Leon, Norah Jones, Eels, Florence and the Machine, Radiohead, Marillion, Heather Nova, Shelby Lynne, Roosbeef…etc, delijst is te lang en wisselt per stemming. Regina Spektor is zeker goed, ook een heel maf mens trouwens.

 5. Van U2 vind ik Original of the Species ook heel mooi. Ik ben het trouwens met bijna alles eens, maar dat wist je al ;)
  Verder: Jamie Lidell, Florence and the Machine, Brooke Fraser, Agnes Nobel en heel veel emobands :P

 6. haha zo erg dezelfde muzieksmaak :O
  (wist je dat Laura Marling ook verkering had met Marcus Mumford, van Mumford and Sons? wat ook dan weer allebei muziektips zijn enzo :D
  Sleepy Sun…dat is ook cool…beetje wazig wel af en toe
  En Tame Impala…dat is een soort mengeling tussen The Beatles en Sleepy Sun ;)

 7. Adele is zeker goed, maar ik mag de tekst van de 3j’s en Ellen ten Damme graag beluisteren of lezen. A Balladeer ken je ze?
  Oude muziek: acdc, ccr, the nits, de dijk, gruppo sportivo.

  1. Johnny Flynn en Mumford & Sons.. net de twee namen die ik ook wou noemen :P En dan mijn unieke inzending: The Decemberists, in het bijzonder het album Castaways and Cutouts.

   Sinatra is ook mijn held.

 8. Jeej Regina Spektor!
  Bon Iver heb je vast wel van gehoord, net als Laura Marling en Mumford & Sons.
  Verder luister ik vaak Kate Bush, Simon and Garfunkel, The Black Atlantic, Joni Mitchell, Emiliana Torrini, Feist, Lisa Hannigan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.