Vijf tips voor het schrijven van een column

Wat ik één van de leukste rubrieken vind in tijdschriften? Columns natuurlijk! Ze zijn grappig, soms confronterend, persoonlijk. En zelf columns schrijven is ook leuk, maar hoe moet dat eigenlijk? Nu ben ik geen pro (maar een amateurtje, zoals dat heet, maar dat klinkt wel heel zielig eigenlijk), maar toch geef ik een aantal tips. Misschien heb je er nog wat aan.

1. Gebruik humor.
Wat zijn de leukste columns? Die met humor. Probeer dus niet altijd serieus te zijn, maar zet er af en toe een leuk grapje tussen. Vooral handig bij de eerste en/of laatste zin.

2. Maak het persoonlijk.
Ik ben nieuwsgierig, jij bent nieuwsgierig (geef maar toe), iedereen is nieuwsgierig. Je hoeft me niet te vertellen dat je in je neus peutert en wat je allemaal op de wc doet (liever niet), maar als je wat persoonlijker wordt, zorgt het er ook voor dat mensen zich met je kunnen identificeren.

3. Probeer niet alleen iets af te kraken.
Dit is erg moeilijk en ik moet zeggen dat het mij ook niet altijd lukt. Want het is makkelijk en stiekem ook wel leuk om bijvoorbeeld Oh Oh Cherso af te kraken. Als je er dan toch voor kiest om dat te doen, zorg er dan ook voor dat je iets positiefs/leuks benadrukt, zodat het niet alleen maar gezeur wordt.

4. Lees, lees, lees, lees meer!
Ja, die tip komt van een liedje van Annie M.G. Schmidt (Heeft iemand de serie Annie M.G. gezien? Hele leuke serie!).  Lees vooral veel columns van anderen en leer daar ook van.

5. Veel oefenen.
Oké, dit is een open deur, maar ik noem hem toch maar. Een goede column schrijven is niet iets wat in één keer lukt. Dus oefen veel, bijvoorbeeld in de schoolkrant of op een blog natuurlijk :)

Schrijven jullie wel eens columns? En hebben jullie nog meer tips?

22 gedachtes over “Vijf tips voor het schrijven van een column”

  1. Als mijn blogje van woensdag onder columns valt, dan schrijf ik ze wel eens. Ik vind het wel interessant ja. En natuurlijk ben ik nieuwsgierig, wie niet? Ik heb geen tips, jij hebt de belangrijkste al genoemd.

  2. Leuke post, ik lees vooral heel veel blogs, de laatste tijd schieten de magazines er een beetje bij in ( en dat terwijl ik later in die wereld wil werken hahaha

  3. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel veel columns schrijf, maar ik wil het graag meer gaan doen omdat ik er eigenlijk best goed in ben en het ook erg leuk vind om mezelf op die manier uit te drukken en te laten zien. Deze tips zijn dus heel handig, bedankt!

  4. Samen met 6 anderen schrijven we een dagelijks column. Daarnaast probeer ik op mijn eigen blog nog eens per week een column te droppen. Columns zijn inderdaad ook mijn favoriete dingen om te lezen in een blad. En oefenen baart zeker kunst. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.