Klein maar fijn, groot is idioot

Aangenaam, ik ben Laura en ik woon in Nederland. Dat klinkt misschien logisch, aangezien dit in het Nederlands geschreven is.  Maar wat als ik je vertel dat ik geen 1 meter 75 ben (haal daar maar minimaal 15 centimeter vanaf)? Ja, ik ben Laura en ik ben klein en dat terwijl ik in Nederland woon, het land der reuzen.

Als je zo’n schattig, klein mensje bent als ik krijg je bepaalde dingen vaak te horen. Ik vraag u allen om dit in het vervolg niet meer tegen mij te zeggen, tenzij u mijn niet zo’n schattige kant wilt zien. Alvast hartelijk bedankt. (ik weet nu al dat jullie je er toch niet aan gaan houden)

1. ‘Jij bent wel klein he?’
Oh mijn god, dat meen je niet! En ik maar twintig jaar leven in de veronderstelling dat ik groot was! Dat niemand me dat verteld heeft…

2. ‘Ik kan zo lekker op je leunen.’
En ik kan zo lekker op je tenen trappen zonder dat je het ziet.

3. In de kledingwinkel (mijn broeken moeten altijd ingekort worden), zegt de verkoopster vaak: ‘Die broek is te lang!’
You’re kidding? En dan ook nog een poging doen om er eentje te vinden die wel goed is qua lengte (veel succes ermee).

4. ‘Mag ik je identiteitsbewijs zien?’
Misschien moet ik hem maar permanent op mijn voorhoofd plakken. Scheelt een hoop energie om dat ding he-le-maal uit mijn portemonnee te halen.

5. ‘Wat ben je groot geworden!’
Oké, dat was een grapje. Dat wordt al jaren niet meer tegen me gezegd. Maar mocht iemand een paar centimeters willen afstaan aan mij, graag!

Maar zoals de moeder van mijn beste vriendin van vroeger zei: ‘Klein maar fijn, groot is idioot!’ (‘Jeetje Laura, dat jij dat durft te zeggen in Nederland!’ ‘Het is maar een grapje hoor.’ ‘Niet grappig.’ ‘Pff.’)

79 Comments to “Klein maar fijn, groot is idioot”

 1. Ik tel precies 152 cm. Need I Say More ? Ik snap je helemaal…

 2. Haha, die titeluitspraak doe ik ook nog wel eens ;) De perfecte steunpilaarlengte inderdaad… Gelukkig heb ik zo’n vijandige houding dat mensen niet meer zonder meer op me durven te leunen, haha. Maar zoals ze ook wel eens zeggen “good things come in small packages” :p

 3. Je eigen uitspraken liegen er ook niet om, denk aan: “toen ik klein was” (*lalalala*)

  Je mag overigens wel een paar cm hebben hoor, als je het lief vraagt.

 4. Groot geboren
  55 cm
  En nauwelijks gegroeid
  1.68 meter
  Gelukkig zit het
  van binnen goed

 5. Ik ben ook niet groot, 1.58m ben ik officieel. Naar mijn identiteitsbewijs is nooit gevraagd, bij dit kleine opdondertje twijfelen mensen nooit aan de leeftijd.

 6. Voor een vrouw is het dan meer aangenomen dan 1m60 te zijn en een man te zijn. Geraak maar eens aan een deftige vriendin als je zo klein bent! :s

 7. Je hebt zo gelijk! Ik ben 1.63 en de kleinste uit mijn klas. Alle wuppen zijn zelfs nog langer! (Oh btw, leuk stukje en een leuke blog :) )

 8. Hoe is het toch mogelijk dat bijna alle mensen die reageren kleiner zijn dan het gemiddelde, durven de anderen niet? ;-) Waar zijn al die ‘grote mensen’ die het gemiddelde omhoog halen?

  • Nee hoor, er heeft tot nu toe één lange Jan gereageerd, hij heeft het er alleen niet over gehad :P

   (maar inderdaad, de rest durft gewoon niet!)

  • Ik ben net pas wakker ;-)
   En met mijn 1.70m hoor ik tegenwoordig ook bij de kleintjes (daar waar ik op 12 jarige leeftijd nog als een reuzin boven mijn klasgenoten uit stak) ..

   Mijn kleintjes was op zijn 11e net zo lang als ik, steekt nu meer dan een kop boven mij uit en mag al een tijdje graag even zijn hoofd op mijn hoofd laten rusten…

   Zucht…

   Ik denk dat hij zo groot is omdat hij al jaren rond 6 uur moet opstaan;-)

 9. Ik ben wel blij met mijn lengte, lekker gemiddeld, 1.73 :)

 10. Vervelend, altijd van die opmerkingen. Van mij zal je ze nooit horen, tenzij ik ooit portier in een club of iets zal worden en leeftijden moet controleren, misschien dan. Niet dat die kans groot is trouwens. Zelf kan ik er niet over meepraten, met m’n 1.73 zit ik toch ongeveer op het gemiddelde…

 11. Wat is het gemiddelde dan zo in Nederland? Ik ben 1m64 dat is wel normaal voor een Belgische vrouw denk ik, heb alleszins nooit de opmerking gehad klein te zijn maar als je me naast een Nederlander zet is dat waarschijnlijk anders :D Kom hier wonen? ;-)

 12. Oh deze komen me ZO bekend voor….

 13. 1.83m
  Dus. Hoeveel centimeter wilde je ongeveer hebben :’)?

 14. Ik ben 1.73. Volgens mij is dat voor een vrouw best een normale lengte.
  Overigs is klein zijn ook best fijn; je kunt altijd hakken aan (mits je die draagt). Als je als vrouw 1.80 bent en je hebt een partner die 1.83 is, is dat een stuk lastiger.
  ZIe! Klein zijn heeft voordelen!

 15. haha als je lang bent (1,90 voor vrouw, vriend van 1,98 :P) krijg je dezelfde opmerkingen maar dan met groot: JEEETJE wat ben je lang….ZO jullie zijn wel de lange familie he….Hoe lang ben je? (ik ga toch ook niet aan iedereen vraegn: hoe lang ben je? of…JEEEETJE wat ben je dik!) :P ben het met je eens, dat mensen dat maar beter niet meer kunnen zeggen ;)

  • Inderdaad, als je lang bent krijg je net zo goed zulke opmerkingen. Maar eigenlijk stoor ik me daar niet aan? Het is wel vermoeiend om lang te zijn met bepaalde dingen, maar opmerkingen vind ik vaak juist wel leuk.

 16. Klein maar fijn kende ik al. Maar groot is idioot? Haha, die ga ik onthouden!

 17. Je bent een held!! Ik heb soms serieus van die kleuters achter me lopen die hun lengte gaan vergelijken met die van mij (zo met hun hand op hun lengte over mij heen) en dan denken dat ik naast klein ook nog achterlijk ben en dit niet doorheb. Vooral die “jij bent wel klein hè” is irritant. Pfff (ik ben chagrijnig, dus dit is niet het beste moment om zoiets te lezen)

  Nog één toevoeging, geleerd van mijn mama: HOE KLEINER HOE DAPPER, HOE GROTER HOE SLAPPER

  dat is eruit.

 18. Je schrijft er iig met zeer veel onderkoelde humor over, lengte is wat mij betreft van ondergeschikt belang, en dat zeg ik niet omdat ik nu juist wel exact 1.75 m ben, wat zegt lengte in godsnaam over een mens??

 19. Al bij al, het zit je wel een klein beetje dwars, niet? Mijn dochter is ook de kleinste van de klas en ze vindt dat momenteel niet leuk.

 20. Op mijn ID-kaart staat dat ik 1,62 ben, maar eigenlijk hoort daar een halve centimeter vanaf gehaald te worden. Dus ik kom ook lang niet bij het gemiddelde in de buurt.

 21. Ik ben dus 15 cm langer. Pas maakte ik die eerste opmerking tegen iemand, waar ik meteen weer spijt van had.

 22. Ik ben 1.78. Groot dus. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik ‘Ik kan zo lekker op je leunen’ wel eens gebruik bij een vriendin. Toen ik op vakantie was, leende ik mijn ID aan een meisje (zij is ook rond 1.60), omdat ik er inkwam zonder. Dus toen zei bij de deur stond en d’r ID gaf, zei die uitsmijter: Jij 1.78 laat mij niet lachen.’

 23. Ik ben 1,63.. totaal geen problemen mee… alleen schijn ik op lange mannen te vallen. Mijn ex was 1,85, al best een verschil, maar het huidige vriend(je) is 1,96… Need I say more?
  (Een jongere op mijn werk zei ooit: “Hij is echt tantu lang!” Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn..)

 24. alles heeft een voordeel en een nadeel.

 25. Ik was vroeger altijd het kleinste meisje van de klas. En toen… schoot ik ineens de lucht in. Nu ben ik 1.78 m. Dus je mag best een paar cm. van mijn lengte hebben hoor :)

 26. Aww, balen :( Vooral die eerste opmerkingen lijkt me ronduit saai worden als je het zo vaak hoort. Is het gemiddelde trouwens 1,75? Dan ben ik een gemiddelde Nederlander. Cool.

 27. Ik ben ook niet heel groot, maar als ik alcohol nodig heb laat ik mijn baard staan. Maar ik heb zo’n vermoeden dat jij daar weinig mee kunt.. :P

 28. Wat dacht je van (als je aan het stappen bent): moet jij niet na Sesamstraat naar bed? of, Weet je moeder wel dat je hier bent? Of van die mensen die altijd maar denken dat ze je op mogen tillen? Nu gebeurt dat gelukkig niet meer, maar wat had ik er een hekel aan.

 29. Dat wat in je titel staat zeg ik ook heel erg vaak! :D

 30. Ik heb een vriendin die ouder is dan ik en ze is een kop, misschien wel meer, kleiner dan ik. Ik ben 1.70 en wel één van de kleinste van de klas, terwijl ik ongeveer een jaar ouder ben omdat ik ben blijven zitten. Confusing.

 31. Ik kan mezelf hier zo goed in vinden dat het bijna grappig is, haha. Ik ben namelijk ook klein – en dan echt klein, geen 1.55 of zoiets. Ik ben nog nét geen 1.30, dus ik word vrijwel altijd aangezien voor een kind van hooguit zeven jaar. Opmerkingen over mijn lengte krijg ik niet, maar wel vaak gewoon… kinderachtig gedrag. Mensen die overdreven lief doen, serveersters die me nog het kindermenu geven… soms wil ik er echt om gaan gillen, haha. Maar aan de andere kant is het ook wel leuk om dan tegen die mensen te zeggen: ”Mevrouw/meneer, ik ben zeventien.” Op zo’n droog toontje en dan hun schrikreactie te zien, daar geniet ik eigenlijk best wel van haha. En het heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen.

 32. Wat? Mensen gaan tegen je zeggen dat je klein bent? Dat vind ik een beetje onzin, dat weet je zelf toch ook wel? Wat is dan voor hun de aanleiding om dat te gaan zeggen, of is het zomaar out of the blue? Kweenie, ik heb er nooit mee te maken gehad (ben 1,70) maar ik heb het ook nooit tegen iemand gezegd. Hoogstens tegen vriendinnen om ze te plagen, maar dan is niemand beledigd o.O

 33. Ik ben zelf 1m80 en draag dus inderdaad nooit hakken. Komt vooral omdat het vriendje maar 1m70 is – dat zie je ook niet vaak hé? :-)

 34. Aaaah herkenbaar!! Vooral van je ID laten zien. Gelukkig word het nu iets minder, maar ik heb zelfs een keer gehad dat iemand me voor 14 schatte terwijl ik toen toch echt 20 was…gmffff….

 35. Lengte heeft voor mij geen toegevoegde waarde. LAURA is LAURA! :) Wel heel grappig geschreven. Ik was sad and mad and now i’m happy. Thank you ^^

 36. Ik ben lekker gemiddeld, iets van 1,73. Prima. ;)

 37. *boks* Ik ben ook al zo klein :P. Alles komt me bekend voor behalve de laatste. Ik moest vorig jaar mijn ID laten zien, omdat ik sterretjes ging kopen. -.-

 38. Haha, leuk!

  Hier spreekt trouwens een ‘reus’ van 1,85.

  Opzicht herken ik de opmerkingen van je wel, alleen dan juist in het tegenovergestelde. En dat is ook écht niet altijd fijn haha! Oh wat ben jij groot, broeken ALTIJD te kort, leeftijd; toen ik jonger was werd ik altijd aangesproken door promotielui in de stad en ga nog maar even door.

  Dus bij deze, gratis CM af te halen haha! Minimaal 15. ;)

  Leuke blog heb je!

 39. Haha, ik vind 1,60 niet zo klein! Maar weetje, sommige van deze uitspraken kun je moeilijk kwalijk nemen. Ik bedoel, wat moet die verkoopster anders zeggen? “Deze broek is precies goed?” ;)

  • Nou, die verkoopster moet überhaupt niks zeggen, want als ik advies wil, dan vraag ik het wel! (maar dat wil ik nooit, dus ik vraag het niet)

 40. Tsjah, met mijn 1.80 meter behoor ik tot het land der reuzen. Maar joh, maak gewoon gebruik van je lengte zou ik zeggen. Kleine mensen zijn schattig (en ja, ik lach terwijl ik dit typ)! Buit die schattigheid gewoon ten volle uit.

 41. En ik draag gewoon hakken. ook al is vriendlief “maar” 1.73 centimeter. Dan ga ik gewoon wat verder achter hem staan, dan lijken we even groot.

 42. Ik vind mezelf altijd heel klein, maar volgens mij valt mijn 1 m 64 nog best mee. Maar ik wil je best twee centimeter geven? Zijn we even lang.

 43. ik ben 1,54 en ook ik mag bij iedereen op schoot zitten alsof ik een kleine baby ben :(

 44. Oei, ik bevind me volgens een vriendin schuldig aan nummer 2 ;)

 45. Groot zijn is ook niet altijd even leuk.

 46. Het is niet alleen tegen me gezegd, van dat leunen, er zijn ook mensen geweest die me letter als steuntje gebruiken. Ach, ben er inmiddels aan gewend geraakt :P

 47. 1.54 meter schoon aan de haak. Nr. 1-3 zijn inderdaad bekend. Net zoals (ik ben zelf ook schuldig) “wij zitten op dezelfde hoogte” en “toen ik klein was…ja, toen ik dus nog jonger was”. Ik ken slechts één iemand die echt kleiner is dan ik en dat voelt vreemd.

  Er heeft in de derde een jochie mij geërgerd door steeds “ik ben groter dan jij” te zeggen. Mijn ballen bleken groter toen ik dreigde hem een kaakslag te geven als hij door ging. :P

 48. Hakken dragen! Helpt vooral voor punt 4 denk ik zo. :D
  Ik krijg serieus nog wel eens te horen dat ik groot geworden ben. Vragen ze of ik al bijna van de middelbare school af ga ofzo. Droog: “Ik ga in augustus afstuderen.” “Oooooh!” *stilte* Tja, na zo’n domme opmerking zou ik ook niet veel meer te zeggen hebben.

  P.s. Het klopt wel, want ik ben inderdaad groot en idioot ;)

 49. Ik wil best een paar cm’s afstaan, ik ben 1.80 (:

 50. Hahaha, die opmerkingen die je moet doorstaan ;) Je moet maar zo denken; het gras is altijd groener aan de overkant. Ik ben weer vrij lang en kreeg daar vroeger ook wel opmerkingen over.

 51. haha ik heb juist altijd wat kleiner willen zijn ! Niet dat ik nou zo achterlijk lang ben.

 52. Haha, wat leuk geschreven! Ik ben eigenlijk wel tevreden over mijn lengte, ook al zou ik het totaal niet erg vinden om ietsje langer te zijn :)

 53. Oh, ik heb genoeg centimeters die je mag hebben. Ik wil liever wat kleiner zijn. :)

 54. Ik ben ook een mini van ongeveer jouw lengte! Andere gehate uitspraken : ‘je bent zo schattig omdat je klein bent!’, ‘jij hebt altijd ideale *afkorting van een seksuele handeling*, jouw vriendje moet heel blij met je zijn’ (JAHA echt gezegd, meer dan eens) of als je iemand vraagt in een winkel om iets voor je te pakken ‘ahh ja, daar kun jij niet bij natuurlijk!’ (daarom vraag ik het, anders deed ik t zelf wel :s) En: ‘ik was dertien toen ik zo klein was als jij’ krijg ik ook vaak te horen. Danku danku.

 55. Ik ben precies goed qua lengte, maar had soms liever toch nog ietsje kleiner geweest. Dus van mij mag je er een paar overnemen, haha =)

 56. Oh zo herkenbaar. En dan met name die van je ID. Gister nog; 21+ kroeg. Portier: Ja je mag hier niet binnen, we zijn 21+. Dus braaf als ik ben keer ik me om en wil ik weggaan. Opeens mezelf beseffend dat ik wel degelijk 21 ben! Tsja, de lengte he.. ;p Ik vergeet het zelf gewoon!

 57. herkenbaarrr:)

  ik ben 13 en 1,57, niet heel mini maar wel de op-een-na-kleinste van de klas;)
  dat leune gebeurt mij ook heeel vaak, haha:D ontdek je blog net jeeeh weer een leuke blog erbij (A)

 58. Hier zit nog een kleintje. En al die dingen die jij opsomt: been there, done that. Bovendien zie ik er dan ook nog jong uit (in mijn gezicht).

Leave a Reply