Tien tips voor studeren/leren

Deze foto is in scene gezet. 

1. Zet Facebook/Twitter/elkwillekeurigewebsite NIET aan.
Gewoon niet doen. Alles lijkt leuk als sog-materiaal (S.O.G. = studieontwijkendgedrag), zelfs Hyves. Maar je moet het vooral n-i-e-t doen. Voor je het weet, is het de volgende dag.

2. Zorg voor een rustige omgeving.
Ga dus niet in de woonkamer zitten, terwijl de tv aan staat en je moeder aan de telefoon zit. Ga naar de UB (universiteitsbibliotheek) (tenzij je weet dat je meer pauzes zult nemen dan daadwerkelijk werk verrichten), een willekeurige bibliotheek of zit gewoon in je eigen kamer (nogmaals: ga NIET op Facebook).

3. Maak gebruik van de hulpmiddelen die je hebt.
Als je woordjes moet leren, gebruik dan wrts.nl. Bekijk de powerpoints van de colleges nog eens, vraag aantekeningen aan je studiegenootjes, kijk of er oefententamens zijn en ga die dan ook echt oefenen.

4. Gebruik een schema/planning.
Maak aan het begin van de tentamenperiode/toetsweek een planning waarin staat wat je wanneer gaat leren. En houd je er ook aan. Maak het schema eventueel mooier door het gebruik van kleurtjes, stickers en glitters (ja, alles is geoorloofd, behalve glinsterende vampiers).

5. Maak samenvattingen.
Ja, samenvattingen van anderen kunnen ook handig zijn, maar maak er eerst zelf één. Terwijl je iets samen vat, neem je al wat van de stof op. Oh en misschien is het handiger om al tijdens de collegeweken samenvattingen te maken en niet een week voordat je een tentamen hebt. Neem dat maar van mij aan.

6. Vergeet niet om pauze te nemen.
Vier uur achter elkaar non stop leren is niet gezond. Neem op tijd pauze. Denk aan: eten, drinken, how I met your mother kijken, op Facebook gaan (ja, tijdens pauzes mag het wel), je kamer opruimen et cetera. Maar alleen in je pauzes he, niet als studieontwijkend gedrag!

7. Zorg voor structuur.
De aantekeningen van dat ene vak horen niet bij de samenvattingen van dat andere vak. Doe mij dus niet na (zie de foto), maar zorg dat het een beetje netjes is.

8. Plan allemaal leuke dingen in de periode na de tentamen/toetsweek.
Dan heb je iets om naar uit te kijken tijdens het leren.

9. Neem genoeg rust.
Slapen is leuk en al helemaal tijdens dit soort weken. Slaap is je beste vriend. Ga geen nachten door, maar verwelkom je bed.

10. Geniet!
Voor je het weet, heb je een saaie kantoorbaan in plaats van die paar dagen college in de week en moet je écht volwassen gaan doen.
Oké nee, grapje, er valt simpelweg niet te genieten. Nog even en het is voorbij, oké? Het komt allemaal goed.

‘En Laura, houd je je eigenlijk aan je eigen tips?’
*klikt Facebook weg*
‘Eh ja, natuurlijk!’

Heb jij nog tips?

46 gedachtes over “Tien tips voor studeren/leren”

 1. Niet nodig! Ik heb al mijn vakken gehaald nooooit meer tentamenstress jeuheujj

  Ik heb wel een tip voor tíjdens toetsen/tentamens: vul altijd iets in! Bluf je gewoon door een vraag heen als je het niet of niet helemaal meer weet en denk na tot de tijd om is of je misschien toch nog iets nuttigs kunt bedenken! Daar heb ik menig tentamen op gehaald :)

 2. Herhaal! Na een dag weet je nog maar 40% van wat je geleerd hebt. Dus lees na je college je aantekeningen nog even door en als je gaat leren, herhaal het dan minstens een keer.

  En begin op tijd, da’s ook wel een handige :P

 3. Ooh ja trouwens (lol ik heb inspiratie in blokjes ofzo, al mijn derde reactie) dingen die goed zijn voor je geheugen:
  – Omega-3 vetten, dat zijn namelijk essentiele bestanddelen van je hersenen, maar ook flavonoiden (die zitten bijvoorbeeld in druiven en bessen), eet gezond!
  – Verzuren! Moet je iets leren, ga dan eerst twee minuten heel hard sprinten. Het is onderzocht en je kunt dan echt beter onthouden!
  – Een uitdagende leefomgeving. Ook als je niks hoeft te leren, ga dan niet op de bank zitten slapen, maar zoek een uitdagende hobby, bijvoorbeeld muziek maken, daarmee train je je geheugen :)
  – NIET stressen, dat verslechtert de aanmaak van nieuwe hersencellen (plan je leerwerk goed dus).
  – Slapen nadat je geleerd hebt, want de meeste connecties worden in je hersenen pas echt aangelegd tijdens je slaap. Niet de ochtend van tevoren leren dus.

  Tot zover mijn opsomming uit een tentamen dat ik zelf moest leren driekwart jaar terug ofzo. Heb ik goed onthouden hè ;)

 4. Haha, ‘zelfs Hyves’. O ja, dat bestaat ook nog ;) Ik zet zelf wel eens wifi af/amputeer mijn internetkabel als ik moet studeren/werken, dan kan ik ook niet nutteloos online rondhangen. Andere studietips, uhm, begin op tijd? Maar kan niet zeggen dat ik mij zelf daar aan hield ;p Ik was wel 99% van mijn colleges aanwezig, fysiek in ieder geval, haha. Ik viel regelmatig even weg geloof ik, oeps… Maar ik geloof wel dat je door aanwezigheid (onbewust) tóch iets opneemt. En als je het niet snapt of beter wilt begrijpen, vraag op tijd hulp! Bij vriend(inn)en die meer van een bepaald vakgebied afweten of ga langs bij je docent. Soms is individuele begeleiding het effectiefst en een goede docent wil je altijd wel wat proberen te leren. En inderdaad, vul altijd wat in en maak oefententamens. Kwam bij mij regelmatig voor dat vraagstellingen (bijna) hetzelfde waren, dan ben je daar tenminste op voorbereid. Oh, en bij mondelingen examens/discussie kun je soms beter eerlijk zijn als je iets niet weet, in plaats van iets onzinnigs en onsamenhangends te verzinnen. Tja, 6,5 jaar studeren levert toch wel wat tips op ;)

 5. Geen aanvullende tips. :D
  Ik merkte dat het voor mezelf goed werkt wanneer ik een lijstje maak met ‘hapklare brokken’ zodat ik kan afstrepen wanneer ik iets gedaan heb. Dan voelt het heel snel alsof ik heel goed bezig ben. :D

 6. Qua pauzes is het goed om 25 min. te leren en dan 5 min. pauze, dit heeft ook een naam. Maar bij sommige vakken is dit echt niet handig. Ik moet deze vakantie hard gaan leren, want 12 maart begint mijn tentamenweek :(! Dus deze tips komen als geroepen :D

 7. Ik studeer samen met mijn vriend en voor mijzelf is dat de best werkende tip :-)
  Veel mensen zeggen dat ze dat niet zouden kunnen, maar voor mij werkt het veel beter dan alleen studeren (mijn vriend houdt een oogje in het zeil: zag ik daar facebook?) of in de (overvolle) universiteitsbibliotheek zitten (“hé, wat studeert mijn buur? Dat ziet er wel leuk uit!” “Oh, voetstappen, wie komt er binnen?” “Eens zien of er nog schoon volk in de zaal zit”…)
  Verder zou ik aanraden om tijdens het jaar je nota’s al goed te lezen en het goed bij te houden als je ergens vragen/problemen mee hebt. Niet à la: “oh, als ik dat later nog eens bekijk, zal ik het wel begrijpen.” Ik ben zelf een student die op het jaar flink werkt, dus mijn blokperiode is nooit overdreven (als in: ik heb nog nooit tot een gat in de nacht hoeven werken om klaar te zijn :-) )
  En verder gezond eten hè! Veel fruit en veel vis schijnt goed te zijn. En “studentenhaver”, da’s zo’n notenmix. Jammie!
  Maar in elk geval, allemaal goede tips ^^

 8. Om aan punt 2 te kunnen voldoen, ruim ik over het algemeen eerst een dagje poetsen en opruimen in voor ik daadwerkelijk begin met lezen, stampen en samenvatten. Dan kan ik schoonmaken niet meer als reden gebruiken om te SOGgen. Dit was in mijn studentenkamer wel makkelijker dan nu met een heel huisje. Maar goed, als de omgeving dan weer schoon en netjes is, kan ik aan de slag…

  Vervolgens is het inderdaad wel handig om de computer uit te zetten en je telefoon uit het raam te flikkeren (ok, ergens anders neerleggen en het geluid uit zetten mag ook) en dan kan ik gaan leren. maar ik ben nogal snel afgeleid…

  Het beste leer ik in het zonnetje, op mijn balkon. Dan kan ik ineens wél stil blijven zitten, in het gezelschap van water en mijn zonnebril!

 9. Ik vind dat Genieten wel leuk. Want voor je het weet heb je een saaie kantoorbaan en moet je om kwart over 6 smorgens op… En studeer je daarnaast ook nog eens. Maar het is wel genieten.

 10. Argh, facebook is echt de grootste boosdoener als ik mijn planning weer eens niet gehaald heb.
  Verder ben ik het heel erg eens met de tip ‘samenvatten’, en dan vooral niet op het laatste moment.

 11. Als er iets is waar ik slecht in ben, dan is het wel schema’s volgen. Ik maak elke examenperiode weer een schema, maar ik volg het nooit. Daarentegen ben ik een groot voorstander van samenvattingen (hoewel ik ze nog steeds te weinig maak)! Je neemt inderdaad al een groot deel van de leerstof op en bovendien zit die meteen gestructureerd in je hoofd. Verder nog een eigen tip: ga naar buiten tijdens je pauze. Als je een hele dag binnen zit te studeren en in je pauze ook binnen blijft voor de computer of televisie, dan heb je veel meer kans op hoofdpijn e.d. Frisse lucht en een kleine wandeling kunnen deugd doen.

 12. Goeie tips! Vooral het samenvatten en plannen is echt aan te raden, dat probeer ik ook zoveel mogelijk te doen. WRTS vind ik ook echt een superhandig programma voor het leren van woordjes en voor de rest gebruik ik juist eigenlijk wel graag Twitter en Facebook terwijl ik leer – gewoon af en toe voor een korte pauze, anders kost het me teveel energie.

 13. Whaha, ik moest zo hard grinniken om je glinsterende vampieren-grapje, dat m’n vader verbaasd opkeek en zich afvroeg waarom ik zo moest lachen. ;p Leuk geschreven en goede tips! Gelukkig hoef ik eigenlijk nooit meer echt te leren voor tentamens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.