De nadelen van twee dagen college in de week

Keer op keer zijn mensen verbaasd en jaloers wanneer ik het vertel.
‘Ik? Oh, ik heb maar twee dagen college in de week. Ja, twee dagen. Acht uur in totaal.’
Hun mond valt open en ze kunnen het simpelweg niet geloven.
‘Twee dagen? Maar- is dat überhaupt mogelijk?’
Ja, mensen, dat is mogelijk. Wil jij het ook? Ga dan Literatuurwetenschap in Leiden studeren.

Maar hoewel het erg fijn kan zijn om maar twee dagen college te hebben (vooral als je er twee uur over doet om naar Leiden te komen), zijn er ook nadelen.
‘Niet!’
Oh jawel.

Twee dagen college betekent namelijk niet dat je niets hoeft te doen. Elke week moet ik een boek lezen en een film kijken (oké, er zijn ergere dingen in de wereld, maar het zijn helaas niet altijd de leukste boeken en films) en vooral veel, heel veel artikelen lezen. En nee, die zijn niet in Jip en Janneke-taal geschreven. Of in het Nederlands, op een paar uitzonderingen na. (‘In welke taal dan wel?’ ‘In het Perzisch. Wat denk je zelf?’) We hebben weinig opdrachten, maar je moet wel veel begrijpen en veel lezen. En dus: zelf-discipline hebben. Anders gaat het je niet lukken.

Dan nog iets: op vrijdag rond een uur of vijf is iedereen in extase. Het is weekend! Maar mijn weekend begint al om donderdag drie uur (vorig jaar zelfs op woensdagmiddag) en duurt tot en met maandag. Bovendien heb ik op woensdag vrij. Waarschijnlijk vinden jullie dat ik niet moet zeuren, maar: ik mis het weekendgevoel. Ik heb meer vrij dan college. En het ritme is moeilijk te vinden (tenzij je die zelf creëert, wat ik wel probeer, maar dat is nog best lastig).

Dus ja, ik moet heel blij zijn met twee dagen college, later zou ik willen dat ik terug kon et cetera, maar bedenk wel, lieve mensen: het is niet alleen maar leuk.

(haha oké, zo erg is het niet)

67 gedachtes over “De nadelen van twee dagen college in de week”

 1. Ooh… ik ben toch wel erg jaloers! Ik moet elke week helaas toch echt 5 dagen werken. Het weekend gaat veel te snel voorbij en dus mag het van mij precies andersom zijn. Vijf dagen weekend en twee dagen werken met behoud van salaris. Maar ja, dat ziet mijn baas helaas niet zitten..

 2. Jemig, ik zou willen dat ik zo’n baan had. ;-)
  Ik heb alleen maar op donderdagmiddag vrij! Maar goed de rest van de dagen verdien ik natuurlijk wel geld.

 3. Ik heb meer dagen les, maar niet zoveel extra uren :-) (5 lesblokken in het totaal).
  Om de één of andere reden zijn ze er echter wel in geslaagd vier van die vijf blokken om 8u30 te plaatsen! :o Maar misschien is dat niet zo slecht om het werkritme te vinden…

 4. Ik zou echt tien keer liever meer college hebben! Het is veel fijner om een normaal ritme te hebben en gewoon ergens mee bezig te zijn. Ik ben het er helemaal mee eens dat dit verre van ideaal is! We moeten gaan staken voor meer uren! Haha ;)

 5. Hihi, ik ken je dilemma. En Mensen kunnen er wel grapjes over maken, maar in werkelijkheid is het toch vooral gewoon vervelend. Vind ik dan. Want ik kom nooit in het “naar school gaan” ritme.

 6. Tja. Zo kennen we dat niet op de bètafaculteit. Hoewel ik het één kwartaal gehad heb vorig jaar zomer, maar twee dagen college, dat was wel heerlijk moet ik zeggen want veel leren hoefde ik ook niet (maar daar staat tegenover dat ik van september tot april meer dan 40 uur per week gewerkt had).

  P.s. Je had het af moeten kloppen, want nu heb je dus niet elke dag geblogd… (aha, daarom moet je je berichtjes dus niet om kwart voor 12 plaatsen! Liever om 6 uur!)

  1. Nee, het is wel eens eerder mis gegaan, dus als je kijkt naar de data, dan klopt het niet. Maar als je kijkt naar het aantal blogjes wel. Maar allemaal door gedoe met wordpress, niet omdat ik geen blogje had ofzo :(

    1. Oh ik zie het al. Nou ik ben toch blij dat ik geen informatica studeer, ik krijg van het bloggen en verslagen schrijven al genoeg vierkante ogen ;)

     P.s. Respect als je dat gemiddelde van 12 uur in je master kunt volhouden.

 7. Ik kan wel begrijpen dat je dan een ritme mist. Veel vrije tijd is lekker, maar toch is het ook wel weer fijn soms om een goed ritme te hebben. Ik heb deze periode ook maar 8 contacturen in de week, maar ik loop stage op de dinsdag en woensdag dus dan heb je toch een vrij volle week.

 8. Ik zou hier heel slecht in zijn want zelfdiscipline vind ik een moeilijk iets. En lezen in opdracht vind ik ook moeilijk. Ook al lijkt me de studie wel interessant. :)

  Gebrek aan ritme heb ik nu ook. Ik mis ook dat weekend gevoel, de opluchting wanneer je eindelijk wat langer mag slapen. Verschrikt wakker worden op zaterdag omdat je denkt dat je naar werk/school moet maar er dan achter komen dat je mag blijven slapen. Heerlijk lijkt me dat. Dat gevoel heb ik echt al bijna een jaar niet meer.

 9. Lijkt mij ook lastig, ik heb vaak al als ik een lang weekend heb of een paar dagen vrij dat ik mijn ritme al kwijt raak. Je studie lijkt me geweldig! Maar ik ben dan ook wel een literatuurgek :)

 10. Dat klinkt zó herkenbaar. Ik heb zes uur in de week college.. en ook stapels leeswerk voor thuis. Maar discipline ontbreekt soms echt. En ritme vinden vind ik ook enorm lastig! *blij om te horen dat er meer mensen zijn die dat hebben :)*

 11. Ik wil heel graag naar de universiteit, ik wil heel graag een alfastudie (tot dinsdag!) doen, maar ik weet ook heel goed dat zelfdiscipline absoluut niet mijn sterkste punt is. Gelukkig wordt het al een stuk beter als ik doe wat ik leuk vind (en dat is mijn studie hopelijk) en wat niet is kan hopelijk nog komen… toch?

 12. Ik weet hoe lastig het is met een ritme en weekendevoel, ik werk nu maar 2 dagen, dus heb ook lang weekend. De rest van de tijd moe tik dus ook zelf indelen. Kan best lstig zijn. En ik heb ook nog dingen die ik wil doen, zoals Economie leren voor de 21+ toets en Frans leren voordat ik naar Frankrijk ga en mijn Engels onderhouden enzo. En dat moet ik nog steeds een beetje proberen in te delen in mijn week. Misschien moet ik maar een strakke planning gaan maken.

 13. Mijn vriend heeft maar 2,5 dag les op een week en ik merk dat zijn ‘discipline’ (als hij dat ooit al had) daar onder lijdt. Dus is ’t inderdaad belangrijk om jezelf achter de veren te zitten en indien nodig een schop onder de kont te geven ;-)

 14. Twee dagen maar. Lucky!
  Ik heb vanaf oktober geen school gehad behalve toetsen. Over twee weken begin ik weer volledig. Dat wordt ook ff wennen!

 15. Ach mensen moeten altijd wat te zeuren hebben…. maar ik wil best met je ruilen hoor. Dan ga jij de komende weken 5 dagen stage lopen van 9 tot 6 en de vrijdag,zaterdag en zondag moet je dan wel ff werken bij mijn werk. Deal ? Laat me maar ff weten haha

 16. Ik kan me absoluut voorstellen dat twee dagen college ook wel nadelen heeft. Veel zelfdisipline inderdaad. Maar je vul de tijd heel leuk op met je blog!!!

 17. Ik heb nog nooit zo’n rooster gehad toen ik nog studeerde.. Dit is wel zwaar qua zelfdiscipline inderdaad.. Maar verder kun je wel zelf je tijd indelen, dus als je die zelfdiscipline onder de knie hebt, is het eigenlijk gewoon ideaal.. Wat zal het zwaar zijn als je straks een zwaardere lesweerk/baan krijgt!

 18. Lekker hoor! Ik heb zelf elke dag college en ben op vrijdag, zoals nu, dan ook echt helemaal gesloopt. Ook ik heb namelijk 2 uur reistijd (dus 4 op en neer). En dan moet ik dadelijk werken en morgen ook :( BLEH.

 19. Hahaha, “‘In welke taal dan wel?’ ‘In het Perzisch. Wat denk je zelf?’)”, oké dat vond ik best grappig xD, maar dat is best wel weinig 2 dagen college. Was dat ook al in je 1e jaar? :O

  1. Ik had volgens mij vorig jaar in mijn eerste semester vier dagen college en in het tweede semester drie dagen. Dus het is nooit een hele week geweest!

 20. 2 uur reizen en het is haalbaar? Ik moest voor mijn profielkeuze namelijk studies uit zoeken, en film en literatuurwetenschappen had ik er ook bij gedaan maar omdat ik dacht 2 uur is veel te veel gaat dat nooit lukken.

  1. Ja, dat is haalbaar, zeker omdat ik zo weinig college heb. Bovendien kun je in de trein enzo al wat doen voor je studie (boeken lezen), dus ja. Het is goed te doen!

 21. Geef mij maar veel colleges in de week, dan zit ik goed in dat ritme, heb ik meer discipline en heb ik na een lange collegedag ook echt het gevoel dat ik vooruit gekomen ben. Heb zelf 16 uur college in de week, dus dat is wel prima ;)

 22. Die vele vrije dagen wordt alleen nog maar erger de komende jaren. In het laatste jaar of zoals het nu heet ‘de masterfase’ heb je helemaal geen colleges meer, ben je alleen nog bezig met de scriptie. Die heeft de bachelor ook en geloof me, dat stelt weinig voor. Niet omdat ik vind dat vroeger alles beter was, maar vooral omdat ik vind dat als je een studie doet je hem helemaal moet doen en niet halverwege, na een bachelor, moet stoppen. Daarna wordt het júist leuk. Dan moet je het echt helemaal zelf doen en met iets origineels op de proppen komen. Dan gaan die drie jaar je hersens pijnigen met onmogelijke teksten vrucht afwerpen en kun je al dat geleerde en met zoveel moeite begrepene benutten.
  Maar dan wordt het ook nóg lastiger om een ritme te vinden. Mijn truc was vaak met een of twee studiegenoten afspreken in de UB, half negen koffie tot negen uur en daarna de studiezaal in, aan het werk. Om twaalf uur lunch (en nee, vaak geen koffiepauze, gewoon drie uur door) tot één uur, daarna tot drie uur, koffie pauze en dan tot vijf uur of half zes, net naar gelang een boek, hoofdstuk of artikel bestudeerd was. Daarna borrel! Die heb je dan immers verdiend.
  Als je dat een week doet, schiet je vanzelf in het ritme. Het enige vervelende was destijds dat je donders goed merkte wanneer er een rechtententamen naderde, want dan zaten al die cursisten in de UB.
  Verder heb ik er goed kunnen werken. Kortom: uit huis en de vertrouwde, afleidende omgeving. De saaiheid van de UB hielp natuurlijk ook wel.

 23. Ik ken het. Ik heb deze periode ook alleen maar dinsdag en woensdag college. Donderdag stage.
  Ik kan me in mijn 4 dagen durende weekend niet tot huiswerk aanzetten.

 24. Ook als je rechten gaat studeren heb je maar acht contacturen! In mijn geval verspreid over drie dagen, maar alsnog niet denderend veel. Die discipline voor thuisstudie is soms lastig te vinden met een lang weekend (ook vr-za-zo-ma)..

 25. Hoi,
  Via via hier terechtgekomen en even rondgeneusd… Een studie vraagt vaak wel de nodige discipline maar het echte blijdathetweekendisgevoel is inderdaad wel minder aanwezig. Althans, dat herinner ik me nog uit m’n eigen studietijd. Tegenwoordig snak ik op donderdagochtend al naar het weekend maar dan moet ik vaak nog door die vrijdag heen…
  groetjes,
  Wanda

 26. Ik probeer me hier een voorstelling te maken hoe je in godsnaam een Perzisch boek zou moeten lezen. Betekend dat, dat jij meerdere talen goed machtig bent? Diep respect Laura, echt diep respect!

 27. Dat lijkt me inderdaad wel lastig! Mijn studie is/was er juist één met zo’n beetje de meeste contacturen van alle studies van mijn uni. Houd je van de straat ;) Maar kan me bij beide hoeveelheden aan lesuren voor- en nadelen voorstellen. En ik baal nu wel een beetje dat wij geen leerstof in het Perzisch kregen, haha ;p

 28. Yay, ik heb geen colleges meer :) Maar ik had juist een studie met zo’n beetje de meeste contacturen van alle studies van mijn uni. Niet expres daarop gekozen, maar het houd je van straat, haha! Maar kan van beide hoeveelheden aan lesuren de voor- en nadelen wel inzien. Het discipline verhaal lijkt mij inderdaad behoorlijk lastig!

 29. Ik herken het wel wat je zegt! Ik had dit blok 3 dagen college, waarvan 1 dag echt maar 2 uurtjes. Op die andere dagen doe je van alles en dan zijn ze ineens voorbij en heb je nog niet gestudeerd, maar er moet wel van alles gebeuren. ik vond stage lopen ergens qua ritme wel fijner?

 30. Relaxt! Maar dat had je me volgens mij wel eens verteld. Ik heb 3/4 dagen college. Meestal ga ik er 3, maar dat betekent inderdaad niet dat ik niks te doen heb. Zat!

 31. Ik snap je best hoor, hihi. Een weekendgevoel ken ik niet meer, dat is nog wel oké. Ik zou wel graag een vakantiegevoel hebben…
  En een nadeel van een dagje vrij (tijdens mijn vorige opleiding was dat op de donderdag) is dat ik juist op die dag instort. Dan had ik mega zin in mijn vrije dag, uiteindelijk werd het altijd de zwaarste dag van de week.

  Misschien dat ik binnenkort weer naar school ga en daar heb ik heel veel zin in! (moest ik even kwijt)

   1. Ik heb nog geen idee wat ik ga doen, aangezien het maatwerk is op een school speciaal voor mensen met een Wajong uitkering. Je krijgt een diploma, maar je wordt vooral opgeleid voor een functie. Ik hoop wel op HBO niveau… Als ik meer weet schrijf ik er een blogje over!

 32. Wel een beetje herkenbaar.. Al heb ik maar één dag vrij in de week en moet ik ook enorm veel lezen bovenop colleges… Maar sommige mensen denken ook echt dat ik niks doe en niks te doen heb..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.