Studenten: vijf types

De vrouwelijke versie van nummer drie.

‘Ja, maar Laura, dit zijn allemaal vooroordelen en dat mag niet en je plaatst mensen in hokjes.’
Ja, lieve lezer, natuurlijk is het onderstaande een overhaaste generalisatie, maar je moet het vooral met een dikke, vette knipoog zien. Het is allemaal zwaar overdreven. Dus voel je niet beledigd/aangesproken.

1. De serieuze student.
Deze student kan zijn tas (ik heb geen zin om de hele tijd zijn/haar te doen, dus ik doe maar even zijn) bijna niet dragen door alle boeken die hij mee draagt. De paper die we over een paar weken moeten schrijven, heeft hij al af. Elk college zit hij vooraan en steekt gretig zijn vinger op wanneer de docent iets vraagt. Hij zou een hekel hebben aan pauzes, ware het niet dat hij dan de docent kan bestoken met vragen. Hij haalt altijd negens (en als hij een acht haalt, is hij bedroefd) en kijkt neer op mensen die dat niet doen.

2. De luie student.
Je weet eigenlijk niet meer hoe hij heet en ook niet waar hij vandaan komt. Net als je denkt dat hij gestopt is, duikt hij weer op. Hij haalt nooit de deadline en de artikelen leest hij niet. En tóch, op de één of andere vage manier, heeft hij het volgende jaar gehaald.

3. De studentikoze student.
Hij vindt alles ‘vet chill’ en als het dat niet is, dan is het ‘a-relaxt’. Volgend jaar gaat hij in het bestuur van zijn studentenvereniging, maar voor nu voldoet het alle meisjes in het dispuut afgaan ook wel. Hij woont in een studentenhuis met twintig huisgenootjes, drinkt bier voor zijn ontbijt (dat is de beste manier om over een kater heen te komen) en mocht het niet lukken met de studie? Ach, dan doet hij toch weer gewoon een andere? Pappie betaalt het wel.

4. De stille student.
Van deze student weet je de naam eigenlijk ook niet meer. Hij is altijd bij het college, leest de artikelen, maar zegt eigenlijk nooit iets. Pas bij een presentatie kom je erachter hoe zijn stem ook alweer klinkt. Dit is de student wiens naam je vergeet bij een reünie.

5. De excentrieke student.
Hij draagt broeken in neonkleurtjes, pauwenveren in zijn haar of andere vreemde attributen. Soms doet hij midden in het college een dansje of begint spontaan te zingen. Niets is hem te gek.  Op een reünie weet iedereen wél wie hij is.

Goed, dat waren de hokjes dan.
‘In welk hokje pas jij eigenlijk, Laura?’
Ik denk een combinatie van de stille student (ik zeg nooit zoveel tijdens college) en de serieuze student (ik lees bijna alle artikelen wel, maar ik haal helaas geen negens). Klinkt zieliger dan het is :P

En hoe zit het met jullie? Pas jij in één van deze hokjes? ;)

45 Comments to “Studenten: vijf types”

 1. Haha, leuk zo’n artikel :’). Ik ben nummer 1,2 en 4 :’D.

 2. love deze: http://www.youtube.com/watch?v=eZu_AuRqZ2U Ik kon m meepraten…

  Ik ben duidelijk 1,2, 3 en 6 ;) al moet ik nu vanwege die boete maar eens iets gaan doen ;) haha

 3. Ik denk een mengelmoes van 1 & 4 (maar wel een scholier) ;)

 4. Haha die excentrieke student!

 5. Ik denk dat ik ook wel een kruising zou zijn van de stille student en de serieuze student. Maar dat zullen we volgend jaar pas weten, als ik gastuderen. (Ofja, in september dan)

  Iedereen denkt in hokjes, maar niet iedereen durft het hardop te zeggen. Het is soms leu omerachter te komen dat je in meerdere hokjes kunt staan en die deelt met verschillende andere mensen.

 6. haha leuk! Jammer dat ik nog niet studeer.

 7. En je hebt Esra, die weliswaar heel serieus met haar studie bezig is maar weigert met boeken te sjouwen of papier te verspillen aan het braaf uitprinten van alles wat je misschien wel nodig hebt. Wat je lui zou kunnen noemen, maar deadlines haalt ze en tentamens ook. Ze houdt van het gezellige studentenleven maar lust geen bier, soms is ze stil en soms kletst ze voor honderd. En ze kleedt zich volgens de mode, maar tegelijkertijd kan ze met de gekste kleurencombinaties door de faculteit lopen!

 8. Ik ben denk ik ook een combinatie van 1 en 4. Hoewel ik ook in het praesidium van de studentenvereniging zit en dus meewerk aan de studentikoziteit, zou ik me nochtans niet tot die categorie tellen :p

 9. Ik heb niet gestudeerd, maar op alle scholen waar ik heb gezeten was ik de “Serieuze/stille” leerling.
  Nu ben ik de niet zo stille maar wel serieuze, hardwerkende werknemer. Dat mag ook he :)

 10. Als ik in een hokje moet passen zal het waarschijnlijk de serieuze student zijn, al haal ik helaas ook geen negens :) grappig dat ik op elk soort student meteen een gezicht kon plakken uit mijn richting :)

 11. Ik weet het niet. Serieus misschien wel. Stil soms. Ligt eraan. Zolang het maar gezellig is en er toch gewerkt kan worden. Of zo.

 12. Ik ben een mengeling van nummer 4 en 5, denk ik. Ook al lijken deze twee volledige contra’s van elkaar :P
  Ik ben wel degelijk de Stille Student in de lessen maar ik ben ergens ook excentriek omdat ik de enige van de klas ben dat iets of wat afwijkt van het normale… Al zeg ik het zelf. Ik draag jurkjes met oogbollen op, minnie mouse doodskopjes, … Ineens mijn haar dip dye rood (dat kennen ze daar niet), op het toilet naar het hokje naast mij roepen: ‘WIE IS DAAAAAR?’ terwijl er blijkbaar een docent in dat hokje zat (ik dacht een medestudent), etc etc :D

 13. Interessant…Ik zie mezelf er niet echt tussen staan.

 14. 6. De bloggende student.
  Hij heeft het niet zo op hokjes. En blogt. En studeert. Dat waren alle gemeenschappelijke eigenschappen wel weer.

 15. Volgens mij is je blogpostinplanningsgevalding een beetje in de war?
  Anyway, ik pas niet echt in zo’n hokje denk ik. Misschien nog het meest de luie student uuuh scholier, maar zo erg ben ik nou ook weer niet. Ik ben gewoon normaal. ^^

 16. Mmm… ik weet niet waar ik bij hoorde.
  Beetje 1, maar ook wel excentriek. Was niet een enorme studiebol, maar een beetje.

  Wel een leuk logje!

 17. Ik ben nr 1 maar daarnaast ben ik ook een ‘is bijna nooit stil’ student

 18. hahahaha geniale post dit. Zo herkenbaar; zat gelijk mijn oud klasgenoten in die hokjes te plaatsen. Ikzelf was zonder twijfel de excentrieke studente. Was ook niet zo moeilijk aangezien ik de enige vrouw tussen 120 mannen was; dat maakt je zo ie zo opvallend in een groep. Maar daarbij verander ik ook bijna ieder half jaar van haarkleur, vind ik het heerlijk shirts met schreeuwende teksten te dragen of ik kleding die gewoon knallend is door de kleur. Ja ik val wel graag op zeg maar. Het gevolg was dat zo ongeveer iedereen van de deeltijd op de hogeschool Rotterdam mijn naam weet / wist inclusief alle docenten en ik weet niet of dat nu zo positief is hahaha.

 19. Mijn studententijd is al lang voorbij. Ik was altijd het stille meisje wat nooit iets zei maar wel altijd een negen of een acht haalde.
  Ik ben er inmiddels achter gekomen dat ik niet vergeten ben door de klasgenoten van toen.

 20. 1 en lichte vlagen van 4 en 5 XD (ja 4 en 5 zijn tegenover gesteld… Ik heb een zeer uiteenlopende persoonlijkheid XD)

 21. Ik doe een thuisstudie naast mijn werk, dus ik ben niet echt een nummer geloof ik. En als het wel zo is, dan heb ik geen klasgenoten die dat merken haha. Maar ik was altijd wel aardig stil..

 22. Ik denk dat ik de serieuze maar toch relaxte student ben. Ik heb inmiddels zoveel herexamens in mijn leven gehad dat ik daar nooit meer echt stress van ondervindt. Misschien ook omdat ik ook altijd dan haal.

 23. Ik vind het altijd al onmogelijk om mezelf in een bepaalde categorie onder te verdelen. Ik ga dan maar voor een combinatie van 2, 3 en 4 ;)

 24. Ik ben een serieuze student, omdat ik vrijwel altijd goed voorbereid ben. De cijfers zijn wel ietsje lager ;). Dan zou ik studentikoos genoemd kunnen worden omdat ik lid ben van een vereniging, ware het niet dat ik mezelf totaal niet studentikoos vind. Vereniging komt ná studie. En ik ben ook best wel stil.

 25. Tja, ik denk een mix van 1 en 4 maar dan zonder de negens en het neerkijken op anderen en oh ja, ik sjouwde ook niet alles altijd met me mee…

 26. Leuk filmpje! Volgens mij was ik net als jij een combinatie van de serieuze en de stille student, al deed ik mijn mond regelmatig open (om iets te zeggen) en keek ik niet op anderen neer.

 27. Leuk geschreven! Ik herken met niet in één specifieke omschrijving, allemaal hebben we een kern van waarheid (behalve die met het bier bij het ontbijt). Ik ben dan ook nog geen student, maar een scholier, dus ik hoor er sowieso niet bij. Helaas :(

 28. Ik doe wel wat voor school, maar ik haal geen negens en soms doe ik ook niet zoveel.. Ik ben soms heel stil maar soms ook te druk voor woorden. Ik ben een hopeloos geval volgens mij.
  (Dit klonk een beetje als de Nikonreclame. Van ‘Ik ben een d34534853f. Ik ben een Nikon’.)
  En dat filmpje, hahahaha.

 29. Ik was (uiteraard, dat heb je met hokjes ;)) ook wel een combinatie. Van uh, de meeste punten eigenlijk, al was ik in mijn uiterlijk niet zo heel excentriek. Misschien meer in mijn doen en laten, haha :p

 30. Ik ben meestal stil in de les, kan heel lui zijn met huiswerk. Maar soms heb ik ook dagen dat ik heel goed mijn huiswerk maak.
  Maar ik heb soms ook dagen dat ik heel druk in de klas ben, En dan ben ik nummer 5. haha :). Maar nummer 3 ben ik niet echt :p.

 31. Haha, heel leuk om te lezen! Ik zit nog op school, maar ik denk dat het daar ook wel voor geldt :P Ik ben ook een combinatie van de stille en de serieuze student: in het sociale leven ben ik vrij verlegen en ik ben veel liever alleen, en op school werk ik hard en doe ik eigenlijk alles wel – en ik haal achten en negens, haha.

 32. Ik ben 1, 2 en 4. Ik ben heel erg serieus tijdens colleges. Maar als ik dan eenmaal thuis ben dan ben ik te lui om aan iets te beginnen. En ik ben redelijk stil, behalve bij de mensen die ik goed ken.

 33. Ken je ‘Studententypen’ en ‘Studentenleven’ van Klikspaan? Weliswaar uit de 19e eeuw, maar tot op de dag herkenbaar! Absoluut lezen. Klein voorbeeld uit de ‘Studententypen’:
  De student-Leyenaar
  De jurist-literator
  De klaploper
  De diplomaat
  De student-auteur
  De aflegger
  De liefhebbers
  De hoveling
  De student buiten de Academiestad
  Flanor
  En ja… het speelt zich allemaal in Leiden af.
  Veel plezier en ik ben benieuwd of je de typen herkent.

 34. ik herken ze allemaal , maar kan mezelf er niet tussen vinden. ik praat, ik vraag, soms ben ik lui andere keer zet ik me 200% in , maar geen negens

 35. Wat leuk geschreven! Ik ben geen van allen. Soms doe ik niets, soms werk ik heel hard maar overal praat ik wel veel :) Is dat misschien ook een student? :)

 36. Haha, hardop gelachen. Maar of ik ergens tussen pas? Ik ben geen onopvallend persoon, maar tijdens de les ben ik ook niet echt iemand die graag mee discussieert. Wat tentamens betreft ben ik hartstikke tevreden met een zesje, maar voor praktijkvakken ga ik altijd voor een 8. Ik denk dat ik van alles wat ben. Of gewoon een doorsnee student(e).

 37. Ik was een combinatie tussen stil en lui. Maar toch ook toegewijd, alleen niet zoals een serieuze student. Vragen stellen vind ik vervelend, dan mail ik een leraar wel. Of ik zoek het zelf uit, dat nog liever. Ik heb mezelf altijd op de hoogte gehouden en ben wel altijd bij college’s geweest maar deadlines vond ik wel moeilijk en op tijd beginnen al helemaal.

 38. Ik was de serieuze student, definitely :D

 39. Ik ben een mix van de excentrieke en stille student, denk ik. Ik heb zo mijn gekke momenten, maar probeer mijn opleiding wel serierus te nemen en goede resultaten te halen :).

 40. Juist toen ik me bedacht dat ik niet in de hokjes paste, zag ik de stille student voorbijkomen.. :) Dus toch een hokje! Leuke blog!

Leave a Reply