Hakkuhhhhhh

Tegenwoordig zie je meisjes van twaalf die colbertjes en hoge hakken dragen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar toen ik twaalf was, droeg ik t-shirts in vrolijke kleurtjes (ik had nog net niet twee staarten in mijn haar) en zag ik er niet uit alsof ik eenentwintig was. Bij de gedachte aan hoge hakken alleen al was ik bang om te vallen.

Ja, ik was pas zeventien ofzo toen ik hakken begon te dragen (en dan niet dagelijks, maar eerder één keer in het halfjaar). Tegenwoordig lachen ze je uit als je op je veertiende de stilleto’s nog niet uit de kast hebt gehaald.

Het is zielig en grappig tegelijk. Zielig, want kindertjes moeten gewoon kindertjes zijn en kleding aantrekken die ze tien jaar later verafschuwen (‘Oh mijn god, droeg ik echt een t-shirt met Mickey Mouse erop?’). Kindertjes moeten hun gezicht niet dicht plamuren en geen seks te hebben in ruil voor een breezer (oh nee wacht, tegenwoordig drinken ze geen breezers meer, maar gaan ze gelijk over op de sterke drank).

Het is grappig, want: ze kunnen helemaal niet op hakken lopen. Ze wiebelen wat af. Heupenschuddend lopen ze het schoolplein op (‘Kijk eens hoe sexy ik ben.’), maar het is alsof ze op de rand van een klif staan: nog één stap en ze gaan vallen.

Drie keer raden wie ze niet gaat opvangen (‘Oh mijn god, Laura, dit raadsel is te moeilijk.’)

64 gedachtes over “Hakkuhhhhhh”

 1. Die hakken droeg ik toen niet en ik draag ze nu nog steeds niet. Ik ben van mezelf al behoorlijk lang en met hakken maak ik dat nog eens erger. Dus laat die maar mooi in de kast liggen.

 2. Vorige week had mijn voormalig buurvrouw een feestje. Op Facebook schrijft ze: ‘ik heb de killer-heels van Miep geprobeerd. Ik vind het knap dat zij er op kan lopen, ik kan het niet’. Ze kreeg opvallend weinig reacties op haar mededeling.
  Een paar dagen later tref ik een vriendin van ons beide. ‘Had jij de tekst van xxx gelezen?’ vraagt ze mij. Ik knik. ‘Wat was jouw eerste reactie? Die ene, die je niet opgeschreven hebt’. Ik kijk haar aan en we zeggen beide tegelijkertijd … ‘Miep kan er ook niet op lopen..’

 3. Haha, je hebt helemaal gelijk! Ik had het daar pas ook nog met een vriendin over ,van die meisjes van 11 die op hun “net-wel/net-niet” hakjes door het dorp paraderen met hun tas ergens halverwege hun arm. Verschrikkelijk…

 4. Verschrikkelijk hoe serieus de kinderen al zijn en nog verschrikkelijker dat ze niet op hakken kunnen lopen maar het toch doen. Hoewel ik ze geen ongelijk geef, platte schoenen zien er nu eenmaal niet uit.

 5. Ik vind het eerlijk gezegd altijd wel grappig uit zien als ze aan het lopen zijn, wachten op het moment dat ze gaan vallen. Doordat hun niet op hakken kunnen lopen, probeer ik het niet eens.. Geef mij maar een platte schoen.

 6. Inderdaad, grappig en zielig tegelijk. Zo zonde, dat zich zo veel ouders voor willen doen dan ze zijn. Blijf toch lekker kind, straks kan het niet meer! De eerste keer dat ik hakken droeg was ik ook een jaar of vijftien/zestien en dat was met kerstgala.

 7. Ik deed dat toen ook wel al hoor, maar dat was vooral om dat men dacht dat ik nog 7 was, terwijl ik 11 was. En toen ik 16 was dachten ze dat ik 12 was. Da’s heel erg hoor op die leeftijd, dan doe je er wel heel veel aan om ouder te lijken (en dan dus niet ouder dan je eigenlijk bent, maar ouder dan je lijkt).

 8. Toen ik je titel las, dacht ik dat we het gingen hebben over dat vreemde dansje… heet geloof ik ook zo (Ben er niet zo in thuis :P). Maar inderdaad.. ik zag op een trouwerij ook een meisje op flinke hakken, flinke make-up op. Ik dacht dat ze mijn leeftijd was (19), bleek later dat ze net 15 was. Ik bedoel.. hallo?!

 9. Hmm, de puberteit is gewoon wat verschoven, kunnen zij ook niks aan doen :) Dat komt mede doordat de maatschappij steeds eerder van kleine meisjes verwacht dat ze volwassen worden en op eigen benen gaan staan. Ik vind het wel schattig :) had soms wel gewild dat ik wat meer make-up op had gemogen in die tijd enzo!

 10. Daar heb ik het met mijn nichtje vaak over, hoe wij vroeger Mickey Mouse truien droegen en hoe die meisjes van nu al kleine dametjes zijn. Gek eigenlijk. Hoe spelen ze dan? Nu droeg ik nog rustig 2 staartjes op de middelbare school, of vlechtjes, omdat ik dat leuk vond. Ik droeg vanaf mijn 14e wel hakken, maar dat ging dan om zo’n blokhak van 5 cm ofzo. Dat was meer dan genoeg, anders kon en kan ik er niet op lopen. Tijden veranderen blijkbaar…

 11. Het wordt weer net als vroeger tijdens de Industriële Revoluatie, toen moesten kinderen zich ook als volwassenen gedragen (op je zevende tien uur per dag in de fabriek werken). Nu is het enige wat je hoeft te doen op hakken lopen.

 12. Haha je hebt gelijk! Ik droeg ook geen hakken toen ik 14 was en dat is nog niet eens zolang geleden. Inmiddels ben ik 17 en loop ik het liefst op platte schoenen. Stiletto’s draag ik echt nooit, alleen wel eens schoenen met een sleehak, maar dat telt waarschijnlijk niet eens. Leuk geschreven trouwens :)

 13. Ik zou ze ook niet opvangen hoor. Dan moeten ze maar verstandig worden en geen hakken dragen. Ik droe ze ook pas rond mijn 17de en dan ook zeer weinig, nu draag ik ze wel meer, maarja anders ben ik zo klein.

 14. Ik zag er destijds echt zó anders uit dan die jonge meiden van nu! En ik schat ze standaard te oud in… Wat een verschil is dat toch. Hakken draag ik trouwens niet. Ik ben bijna 1,80 en ik vind mezelf zo wel lang genoeg. Mijn vriend mag die 4cm langer toch wel gewoon blijven ;-)

 15. Het viel mij ook al op. Echt vreselijk. Dan denk: doe gewoon normaal en ga je gedragen als een 12-jarige.

  Ik kan nu trouwens nog steeds niet op hakken lopen, maar dat terzijde.

 16. Ik ben het zo met je eens! Tegenwoordig zien ze er helemaal niet meer kinds uit. Ik droeg inderdaad gekleurde t-shirts en staartjes in mijn haar op die leeftijd. Maar dat is tegenwoordig zoooo 2011!

 17. In mijn klas rookt en drinkt niemand, en als iemand hakken aanheeft is dat zeer uitzonderlijk. En iedereen heeft ook normale kleren aan, geen staartjes meer in het haar en geen mickey mouse t-shirts, maar alsof je als je gewoon een leuk shirt en een blazer aanhebt doet alsof je geen kind meer bent.
  Waar het op neer komt is dat ik een beetje gek hiervan wordt. Net zoals ik gek wordt van alle boeken over naïeve meisjes die domme dingen doen als waarschuwing, maar daar hebben we het nu niet over.
  Niet iedereen gaat naar bed voor een breezer en niet iedereen loopt op twaalfjarige leeftijd al op hakken.

  1. Waar je bij mijn blogs altijd rekening mee moet houden, is dat het overdreven is (iets wat in columns ook vaak voor komt). Natuurlijk is niet iedereen zo, maar het is wel een opvallend verschijnsel dat je tegenwoordig toch vaker ziet dan toen ik twaalf was. En bovendien: ik zeg toch ook niet dat iedereen zo doet en zo eruit ziet? Maar echt, wees blij dat je klas niet zo is, want het is wel een zeldzaamheid.

   Ik snap je frustratie enigszins, maar ik denk dat je zelf ook moet beseffen dat je niet alles wat ik schrijf serieus moet nemen en moet beseffen dat ik dingen overdrijf en ze vergroot om het een leuker stukje te maken.

   1. Ja, ik snap dat je overdrijft. Ik moest denk ik gewoon even mijn frustratie uiten ;) Het is alleen dat ik de laatste tijd zo veel mensen hoor zeuren over de ‘jeugd van tegenwoordig’ dat ik het echt een beetje zat ben. Terwijl ik vaak genoeg oude mensen die zich ongelofelijk ordinair kleden tegenkom, bizar veel schelden en ga eens na: sommige oude vrouwtjes steken hun hand niet eens uit als ze op hun scootmobiel naar links gaan! Tsss… ;)

    1. Ja, daar heb ik soms ook last van, maar je moet het maar als motivatie zien in de zin: ik zal wel eens laten zien dat de jeugd van tegenwoordig (of in ieder geval ik) niet vervelend is! :)

 18. De eerste keer dat ik hakken droeg was toen ik zestien was, nog geen jaar geleden. Mijn buurmeisje van tien liep al eerder op hakken. Misschien kan zij mij helpen met oefenen voor mijn eindexamengala ;)

 19. Haha, ik ben een ramp op hakken ;) Helaas moet ik ze nog wel eens dragen tijdens bezoeken aan de rechtbank en advocatenkantoren, maar het liefste laat ik ze gewoon in de kast aan en trek ik makkelijke schoenen aan ;)

 20. Ik weet nog dat ik, toen ik dertien was, thuiskwam met laarzen met hoge naaldhakken (misschien waren ze zes cm, maar dat vond ik toen heel hoog). Ze waren heel erg lelijk en ik ben het nu ook wel met mijn moeder eens dat ze het ‘hoerenlaarzen’ noemde. Maar op dat moment vond ik het wel stoer. Uiteindelijk droeg ik ze alleen naar het gala waar ik ze voor gekocht had (nog zoiets raars: laarzen voor een gala). Gelukkig maar!

 21. Ja het word echt steeds erger! Zelfs toen ik in groep acht zat (wat nu vier jaar geleden was) waren er al meisjes in groep 3 met hakken en colbertjes en telefoons etc….

 22. Ik ben het echt helemaal met je eens! Ik loop nu niet eens op hakken XD. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat ze nog net niet dodelijk zijn voor je heupen.

 23. Hahah ik kan me hier zo in vinden. Ik vind het ook echt stom gewoon, want ik bedoel maar.. ik ben 21 en geloof me, bijna niemand schat me die leeftijd. En dan komen die meiden van een jaar of 12, 13.. op hun hakjes en in volwassener kleding dan ze eigenlijk horen te dragen, en bammm, iedereen denkt meteen dat ze 10 jaar ouder zijn. Dat is toch gewoon niet eerlijk.

  Daarnaast moet ik toegeven dat ik ook nog een hele coole hoodie heb met Oscar van Sesamstraat hoor. En daar is niks mis mee, vind ik.

 24. Eerste hakken toen ik 10 was denk ik maar heel klein en voor mooie gelegenheden en dan was ik trots nu zijn ze niet meer trots echt waar dalijk zijn ze 4 en lopen ze al met hakken

 25. Wat heerlijk geschreven! Ik droeg ook nog geen hakken, alleen mijn dansschoenen met stijldansen (die gelijk een hak van zeven cm hadden). Ik heb soms echt het gevoel dat ik er jonger uit zie dan die superjonge middelbare schoolmeisjes, maar ach. Hoef ik me later ook niet zo’n zorgen te maken over hoe rimpelig en oud ik eruit zie :-P

 26. Op hakken ben je direct wat langer
  het oogt wat netter en
  je lijkt ook ouder
  Toch is het voor
  voeten en benen vast niet goed…
  Het doet me denken aan China
  voetjes inbinden om ze klein te houden…

  Laten we de boel
  maar op stelten zetten
  krijgen we bij
  de zeespiegelstijging
  ook geen natte voeten!

 27. Ben het helemaal met je eens! Ik kwam laatst m’n nichtje van 14 tegen en ik herkende haar gewoon niet! Zoveel make-up, zulke sexy kleding en inderdaad flinke hakken… Zo heb ik me nooit gekleed…

 28. Haha, je hebt het leuk geschreven hoor, maar ik vind het wel frappant dat bijna iedereen hier ‘ja en amen laura’ doet, want op je 12e zit je in de brugklas dus dan wil je je gewoon wat volwassener kleden. Sorry hoor, maar twee staartjes en een mickey-mousetrui? Ik begon op mijn 12e wel met (bescheiden) hakken en ik vind nog steeds dat dat moet kunnen. Stiletto’s gaan inderdaad te ver maar er zijn ook leuke lieve hakschoenen! (Zoals die op je foto trouwens :))

  1. Ik had dat eigenlijk nog niet op mijn twaalfde dat ik me volwassener wilde kleden, dus ik heb het ook vanuit mezelf bekeken zeg maar (hoewel ik geen twee staartjes droeg en ook geen mickey mouse-trui).

 29. Ik heb het volgehouden tot mijn 23(!) ste om geen hakken te dragen, kon me gewoon niet indenken wat de toegevoegde waarde in hemelsnaam was van die dingen behalve pijnlijke voeten kweken…. En nog steeds hoor, mijn Nike Air Maxies zijn heilig!! hahaha

 30. Ik word van dat aanzicht ook echt niet vrolijk. Ik vind het soms zelfs wanstaltig, al klinkt dat misschien erg overdreven, maar toch. Ze worden veel te vroeg ‘volwassen’ tegenwoordig.

 31. Ben het met je eens! Ik moet er niet aan denken dat ik mijn zusje er volgend jaar zo bij heb lopen. Al komen kinderen in haar klas heeeeel erg in de buurt!
  Ik begon pas in de 2e make up en sieraden uit te vinden, en hakken nog een eeuw later haha.

 32. Ik zie ze soms ook van die meisjes, kinderen nog bijna, die zich al optutten alsof ze morgen met die of die kerel naar bed gaan…… Ik had mijn eerste hakken pas toen ik naar de hogeschool ging en dat waren comfortabele laarsjes. Is trouwens ook helemaal niet gezond, hakken, gaan je spieren van inkorten ofzoiets.

 33. Hmm nou, toen ik twaalf was droeg ik al wel oorbellen, maar hakken draag ik nog steeds niet! Vind ik ook helemaal niet nodig, want het lijkt me onwijs pijnlijk en onhandig. Geef mij maar fijne laarzen en ballerina’s!

 34. Ik had wel al vroeg hakken, maar kleintjes. Op mijn 14e ging ik op giga hakken lopen, blokhakken met plateauzool. Die waren toen hipperdepip (net als plateauzolen in het algemeen).

  Volgens mij is het ook niet goed voor je lichamelijke ontwikkeling om op die leeftijd al een hele dag op hakken te lopen. :) Maar ja vroeg geleerd is oud gedaan? Ik kan het nu niet meer een hele dag zonder gigantische pijnen.

 35. Jammer dat mijn zusje ook zo is. Zonder make-up de deur uit is ondenkbaar. Trainingsbroek is dan wel aanvaardbaar. Broeken met gaten overigens ook… zo vreemd!

 36. Nee, het atnwoord weet ik écht niet hoor! ;)
  Gelukkig dat ik niet de enige ben die dit vind. Ik droeg pas op mijn zestiende hakken, maar dan wel hele brede, zodat je niet omvalt. En daarvoor laarsjes, en op mijn veertiende nog gympen. Sexy hoeft echt niet op zo’n leeftijd.

 37. Ze willen meteen volwassen zijn ofzo :s. Met die kleding.
  Ik heb maar 1 paar hakken, en doe ik misschien 5x in het jaar aan.
  Met een feestje ofzo, of een etentje.
  En ik draag gewoon de kleding die IK leuk vind, en niet wat de rest leuk vindt. Of wat ik MOET dragen :p

 38. Hmm, ben het deels met je eens. Ik werk bij de Kindertelefoon en daar hoor ik zoveel verhalen dat mijn beeld van het onschuldige kindje ook wel is veranderd…
  Maar toch denk ik dat dat niet iets is om een beetje te bespotten en te generaliseren, dat idee krijg ik een beetje bij dit verhaal. Er zijn nog steeds ook veel kinderen die op hun vijftiende vragen hoe ze moeten zoenen en op hun twaalfde heel verliefd zijn op Justin Bieber. Dus ja, de meisjes op de hakjes vallen vooral meer op.
  Ik was zelf een meisje van twaalf op kleine hakjes waar ik inderdaad compleet niet op kon lopen, maar ik vond het experimenteren met dat soort dingen wel heel leuk. Nu loop ik met plezier op ruim tien centimeter hakken! Niet op een sletterige manier trouwens…

 39. Ik heb het echt helemaal niet met je eens. Ik weet niet waarom jij op je 12e nog mickey mouse T-shirts rondliep, maar de meeste kinderen van mijn leeftijd (14) willen tenminste een beetje serieus overkomen. Wat mij betreft wordt er door “de volwassenen van tegenwoordig” veel te veel gezeurd over “de jeugd van tegenwoordig”. De meeste kinderen dragen hakken en blazers omdat ze dat mooi vinden en niet om er mee te pronken. Ik snap dat het raar is als een basisschoolleerling deze kleding aan heeft, maar vanaf de middelbare school is dat echt niet meer raar. Ik vind het zielig voor alle volwassen mensen van nu dat zij dachten dat ze toen ze een puber waren dachten dat ze geen leuke kleren aan mochten maar dat is niet een reden om de pubers van nu overal op af te kraken. Vroeger hadden ze het vast ook wel over de jeugd van tegenwoordig en daarvoor ook, oftewel ze hebben altijd wat te klagen. Alsof volwassenen altijd zo normaal doen.

  1. Allereerst moet je weten dat dit een column is en dat in een column overdrijvingen en vooroordelen kunnen staan en inderdaad, die staan hier ook in.

   Toen ik klein was, was het echt niet raar om op je 12e nog een Mickey Mouse-trui te dragen, maar daar weet jij niks van, want toen was jij 4 ofzo.
   Wat ik vooral erg vind bij het hakken dragen, is als het gedaan wordt om sexy gevonden te worden, terwijl me dat op 14jarige leeftijd niet echt noodzakelijk lijkt.

   En ja, je zult zien dat als jij ouder bent je je ook op de jeugd van tegenwoordig zult afgeven :) Overigens heb ik nooit gezegd dat volwassenen altijd normaal doen haha, want dat denk ik ook niet.

   1. Oke, in columms wordt overdreven maar ik VIND (mijn mening) dat je wel overkomt alsof je precies weet hoe mensen zich moeten gedragen en kleden. En ik ken veel mensen die over de jeugd zeuren maar ook veel die dat niet doen, dus ik hoef niet perse een volwassene te worden die zich op kinderen afreageert en dat ben ik ook niet van plan.Ook snap ik niet dat mensen het zo erg vinden dat kinderen op mijn leeftijd al blazers dragen, want ik draag veel liever blazers dan dat ik een mickey mouse T-shirt rondloop (ik heb kleren met disney-figuren of hello kitty altijd al kinderachtig gevonden). Om het allemaal even samen te vatten: Ik vind dat volwassenen veel te veel zeuren over ons.

    1. Nou ja, ik heb geen kritiek op blazers, ik zeg alleen dat de jeugd die dragen en dat ik dat opmerkelijk vind. Het gaat in mijn stukje meer om hakken he.

     En dat je vindt dat ik overkom alsof ik het wel allemaal weet: ik heb al gezegd dat het overdrijvingen en vooroordelen zijn. Als jij dat niet snapt, dan is dat niet mijn probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.