Het koffieritueel

Elke avond rond een uur of zeven doen wij koffie in huize Bosua. Ja koffie doen, officieel geen werkwoord, maar daar zitten we niet mee. Dat koffie doen (ook al drink ik thee) is een heel ritueel.

Mijn moeder zet het eerste bakje en roept: ‘Laura, KOFFIEEEEEEEEEEEEE!’. Hetzelfde roept ze naar mijn broertje, maar dan tien keer, want die jongen is zo sloom als wat.
Wanneer we dan eindelijk beneden zitten, worden eerst de koekjes uitgedeeld (mijn lievelings zijn van die kaakjes van Verkade, omdat je die in de thee kunt dopen of natuurlijk chocoladekoekjes).

Vervolgens komt het sssst-spel. Dit speelt zich af tijdens het kijken naar De Wereld Draait Door. Eén iemand in het gezelschap kijkt en de anderen praten.
‘Ssssssst.’ hoor je dan.
Dit spel wordt tijdens het gehele koffieritueel gespeeld.

De ouders (en tegenwoordig ook het broertje) hebben inmiddels hun koffie op. Dan begint de strijd. Want: wie zet het volgende bakje?
‘Ik was gisteren!’ zegt mijn broertje.
‘Nee hoor, ik was gisteren al!’ stelt mijn vader.
‘Nou, ik ben ook niet aan de buurt hoor.’ lieg ik vervolgens.
Uiteindelijk geeft één van ons toe en komt het tweede bakje eraan.

De koektrommel gaat weer rond, er wordt nog een aantal keer ge-ssssst en daarna vertrekken de jong-en-lui weer naar boven.

Het koffieritueel is over. Morgen weer.

Hebben jullie ook zoiets, een vast tijdstip om koffie/thee te drinken?

51 gedachtes over “Het koffieritueel”

 1. Om even weer in het land der levenden verschijnen (hell aan tentamens)

  Jaa dat had ik vroeger bij mijn ouders wel, nu ik op kamers woon niet meer. Bij ons vaak wat later, half 9 omdat mijn vader vaak niet eerder dan 7 uur thuis is.. Haha.. Dan was er vaak een film op of iets anders.. ;p dus ssstt

 2. Haha, om 19.00 zitten we bij mij thuis pas aan het avondeten en wij hebbedingetje echt een vast ritueel thuis, het is al een wonder als we allemaal (7 personen) thuis zijn.. ;)

 3. Als ik op bezoek ben met m’n ouders steevast koffie om 16u. M’n moeder hoeft m’n vader niet eens meer te roepen als hij in de hof bezig is. Het is gewoon een automatisme geworden als het ware.
  Elke dag om 16u koffie met een koekje.
  Ik vraag me af of ik dat later ook nog zou doen nadat ze er niet meer zouden zijn. Ergens een jeugdsentiment.

 4. Volgens mij deel ik niet echt een soortgelijk ritueel. Ik drink wel veel thee als ik bij mijn ouders ben maar dat gaat niet volgens vaste tijdstippen. Ik zucht wel eens even als ik thee ‘moet’ gaan zetten (misschien is dat wel een ritueel) maar de chocolade en koekjes maken dat gauw weer goed.

 5. Bij mijn ouders hadden we dat ook tussen half 8 en 8 uur. Op een gegeven moment ben ik geen koffie meer gaan drinken op dat tijdstip want dan slaap ik niet meer. Bij ons gaan er chocolaatjes rond, puur, want dat zou gezond zijn. ;)

  Wel een gezellig ritueel altijd. Hier in ons eigen huis doen we dat niet, vooral omdat ik dus zo laat niet tegen koffie kan. xD

 6. haha, als echte cafeïnejunks zelfs 2 keer:
  ’s morgens bij het ontbijt, een kopje, waarbij we dan soms blijven kletsen tot na een kopje of 3…
  en ’s namiddags om 14.30u of zo, met een koekje, en buiten als het kan.

  btw, een tip: misschien moet je ma geen 10 keer roepen naar je broertje als ze iets anders roept dan “Laura, KOFFIEEEEEE” ? :-)

  1. Nee, ze roept eigenlijk allebei onze namen, maar het leek me niet handig om mijn broertjes naam op mijn blog te zetten (komt niet zo vaak voor zeker niet in combinatie met de achternaam).

   1. ja lappe, verkeerd gedrukt, ’t saat nu heel van onder!
    da’k bedoelde dat het een grapje was :-)
    en het val’t me nu in dat je Nederlandse bent, en dan waarschijnlijk “’t was een graptjeu pol” niet zal begrijpen (was een typetje op de Vlaamse tv)
    zonnige dag nog!

 7. Toen ik op de basisschool zat dronken we altijd thee zodra ik thuis kwam. Daarna kan ik me niet echt rituelen herinneren eigenlijk. Nu ben ik huis en mijn vriend en ik lusten allebei geen koffie ;-p geen rituelen hier ;-)

 8. Jummie, koffie! Het klinkt erg gezellig, cough. Met z’n alle in stilte naar DWDD kijken. Wij hebben niet zo iets.. vroeger deden we wel eens spelletjes, maar nee. Toch maar niet.

 9. Vroeger thuis hadden we het theeritueel. Mijn moeder zette thee en las ons voor als we uit school kwamen.
  Ik kan nu niet echt een ritueel bedenken eigenlijk.

 10. Ja, maar dan ’s ochtends op school. Ik begin niet voor ik twee grote mokken cappucino naar binnen heb gewerkt (cappucino, omdat het minst smaak-, maag- en darmverpestende variant uit de caffeïnekoe is).
  Ik denk dat leerlingen me uittekenen met mijn koffiemok in mijn hand. Die ik overigens ook nog wel eens vergeet. Dan staat er na twee of drie lesuren een half gevulde mok ijskoude koffie op het bureau.
  O ja: ik mis nog altijd onze conciërge die in het tweede uur een koffierondje maakte. Geweldig was dat. Soms was zijn koffie zo straf dat je er tot ’s middags vier uur op kon door gaan. Of de A4 mee asfalteren, dat kon soms ook natuurlijk.

   1. Nee, tot mijn grote verdriet geen koffierondje meer het tweede uur. Sinds de school op het onderwijs ondersteunend personeel moest inkrimpen moesten we onze derde conciërge afstaan aan de zusterlocatie. Ik mis ‘m nog altijd, zeker zo tegen het eind van de tweede en in het derde uur.

 11. haha jaa wij hadden ook zo’n koffieritueel! maar dan om 8 uur savonds!!
  En thee, om 3 uur smiddags (ongeveer) als we uit school kwamen. Maar dan was de televisie niet aan hoor. Thee met een chocolaatje.

 12. Haha grappig! Wij doen dat niet. Ik verdwijn altijd zo snel mogelijk naar mijn kamer. Daarbij lust ik ook geen koffie of thee, dus ja, maar ik zet het wel vaak voor mijn ouders (voordat ik naar boven verdwijn)

 13. Hahaha, heel herkenbaar. Toen ik nog thuis woonde dronken m’n ouders koffie met daarbij een chocolaatje en ik altijd thee. Altijd rond 20.00 uur. Ik probeerde altijd te voorkomen dat ik de tweede ronde moest doen, omdat het koffieapparaat van m’n ouders zo irritant is (water bijvullen, bonen bijvullen, bak verschonen – vooral dat laatste was een pokkewerk).

 14. Hoi Laura,

  Eerlijk gezegd ben ik aan koffie verslaafd, het schijnt niet ongezond te zijn. Zojuist heb ik genoten van een kopje koffie in de tuin. In het weekend hebben we Dolce Gusto, erg lekker, maar prijzig. Ik ben dus al boven de veertig, maar lees je weblog met genoegen. Ik heb een echtgenoot, we kibbelen altijd over wie het volgende kopje koffie inschenkt als het eerste kopje koffie op is. Hij wil er altijd op zondag iets lekkers bij, een zelfgemaakt appelflapje of iets dergelijks. Ook vindt de man saucijzenbroodjes heerlijk, maar die zijn niet goed voor de lijn. De kinderen zijn nog te jong voor koffie, ze drinken limonade en vragen veel aandacht als we rustig willen zitten met een lekker bakje.

 15. Godzijdank hebben wij dat niet, ik moet er niet aan denken zeg! Maar vroeger, toen mijn broer en zus nog thuis woonden, keken we altijd gezamenlijk het sportjournaal op zondagavond. Met koffie en roze koeken.

 16. Bij ons drinken we smiddags koffie. Rond een uur of half 3 of half 4. Dat is nog van toen mijn vader daarna altijd naar het werk ging. Maar bij ons wordt een hele pot koffie gezet en dan gewoon ingeschonken door mijn moeder.

 17. Tjah, meestal om 9 uur, kwart over 9 half 10 kwart voor 10 om 10 uur, om kwart over 10 half 11 kwart voor 11 en 11 uur en zo verder en zo voorts.

  nou, beetje overdreven… Maar er gaat hier redelijk veel koffie in, verder geen ritueel,
  soms even wat koffie met me ouders, maar dat is dan eerder uitzondering als regel.

  Ken echter genoeg mensen met de meest (vreemde) koffie rituelen,
  erg idioot, maar wel leuk!

 18. Wij hebben niet een vast tijdstip, maar ik herken het hele ritueel wel! Vaak is het bij ons ook tijdens DWDD, omdat iedereen dat wel leuk vindt. ;)

 19. Om 7 uur ga ik meestal pas avondeten, haha. Maar meestal is ons ‘koffiemoment’ rond een uur of 9 ’s avonds. Hoewel ik dan thee drink, want ik ben dan weer de spelbreker die geen koffie lust.

 20. Nee, hier totaal geen rituelen… de ene drinken we thee/koffie om half 8 dan weer om 21.00 uur en dan zet m’n vriend het en vervolgens ik weer, dus nee, zit geen bepaald patroon in…

 21. Nee, dit hebben wij thuis niet echt. Nou ja, mijn ouders moeten altijd koffie bij het ontbijt. Ik als ik zin heb thee. Maar ik drink eigenlijk de hele dag door thee, vooral als ik het koud heb ;) En inderdaad bij het TV kijken. Wat bij mij thuis trouwens wel vaak voorkomt is dat we de waterkoker aanzetten en vervolgens vergeten, ook heel handig, haha :p

 22. Mijn ochtend en voor het slapen gaan ritueel is hetzelfde. Mijn thee zit in het ochtend regime. Geen gezamenlijke rituelen, behalve naar het werk gaan, zo te zien doen meer collega’s dit

 23. Hmm, als je dit nou tijdens het DWDD-seizoen had geplaatst had ik misschien nog wel geloofd dat dit 365 dagen van het jaar precies zo gaat bij jullie ;)

  Bij ons wordt er ’s avonds door een willekeurig persoon thee gezet, en vervolgens drinken we ’t nooit tegelijk op. :P

 24. Wij hebben dat nooit zo gehad. Als mijn ouders koffie dronken, was er wel een sssssst spelletje aan de gang en aangezien ik geen koffie en thee drink, smeerde ik hem meestal alvast!

 25. Ja, vroeger met mijn moeder, dan zat mijn moeder al klaar met een pot thee als ik uit school kwam! Erg gezellig. Nu zet ik een pot thee als ik wakker word, en drink ik een hele pot in mijn eentje op, maar of dat een ritueel is..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.