Trein/koffie/leesboek


Mijn koffieboek.

Ik studeer Literatuurwetenschap. Ja, dat heb ik pas honderd keer verteld, maar toch. Logischerwijs moet je voor je studie veel lezen en houd je dus ook van lezen (raar dat mensen dat dan alsnog vragen en het dan niet als retorische vraag bedoelen). Ik zal jullie een inzicht geven in mijn leesgewoonten.

Allereerst is het soort boeken dat ik lees veranderd sinds ik studeer. Ik merkte dat vooral op het boekenfestijn in Rotterdam en de boekenmarkt in Dordrecht (allebei aanraders!). Ik grijp eerder naar ‘echte’ literatuur (ligt eraan of je gelooft in het verschil tussen hoog en laag en dus tussen literatuur en Literatuur) dan ‘gewone’ romans. Ook een beetje omdat ik soms het gevoel heb dat ik bepaalde boeken gelezen moet hebben, maar vooral omdat het meer een uitdaging is. Niet dat ik zo’n boek helemaal ga analyseren, maar ik lees toch wel anders nu ik deze studie doe.

Goed, met één boek lezen red je het natuurlijk niet. Nee, gemiddeld lees ik drie boeken tegelijkertijd.
‘Ben je gek ofzo?’
Ja.

Allereerst een treinboek. Volgend collegejaar is dat natuurlijk een stuk minder, omdat ik in Oegstgeest woon, maar de afgelopen jaren moest ik twee uur heen en twee uur terug reizen voor college. Uit het raam staren word je ook wel zat en bovendien is lezen leuk. Dus lees ik in de trein (en in de metro en in de bus). Mijn treinboek is meestal een boek dat ik moet lezen voor mijn studie (literatuur bedoel ik dan, geen theoretisch boek). Qua concentratie gaat het eigenlijk uitstekend, ik kan me goed afsluiten van geluiden en dergelijke wanneer ik eenmaal in het boek zit.

Zoals jullie misschien weten, hebben wij een koffieritueel. Ik neem dan altijd mijn koffieboek mee (ook al drink ik thee). Een koffieboek is geen zware literatuur, maar iets luchtigs zoals een columnbundel. Kleine stukjes die snel gelezen kunnen worden. Momenteel is mijn koffieboek ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab, maar eigenlijk is dat geen goede, want zo luchtig is die niet.

Als laatste heb ik dan een heus leesboek. Meestal iets van literatuur. Eens in de zoveel tijd leen ik boeken bij de bibliotheek (ik ben een arme student, dus ik kan niet anders en bovendien is de bibliotheek een leuke plek) en dat is dus voor deze taak. Het leesboek lees ik achter mijn bureau of op bed.

Dus voortaan niet meer gek opkijken als iemand zegt een koffieboek of iets dergelijks te hebben. Ik heb het immers ook, dus het is heel normaal.

45 gedachtes over “Trein/koffie/leesboek”

 1. Ik heb één boek op mijn nachtkastje liggen (mijn nachtkastje-boek!) en er liggen nog twee boeken te wachten op de eettafel (mijn eettafel-boek?). Maar drie boeken tegelijkertijd lezen is me iets teveel van het goede. Ik denk dat ik de verhaallijnen door elkaar ga halen en dan snap ik niet meer wat ik lees. Blond, hè?!

 2. Herkenbaar. Ik heb een in bed boek en een boek waar ik volle verstand bij moet hebben en een leesboek en vaak lees ik ook nog iets van tolstoj op mijn e reader.(vaak op balkon) . Mega kromme zin oh well. Mijn telefoon vinger is uit haar doen. Hehe

 3. Hee, dat boek ligt nu op m’n nachtplank te wachten tot ik eindelijk ’s door Thea Beckmans ‘Het rad van fortuin’ ben. Na het openen van ‘De Avonden’, ‘Max Havelaar’, ‘Kaas’, en ‘Karakter’ die ik moest lezen op de middelbare, ben ik juist geheel tegen wat men ‘literatuur’ noemt. Doet mij maar simpele, hersenloze verhalen doen dan :P Ok, ‘Wij zijn ons brein’ is een uitzondering, maar die moet ik lezen van m’n moeder en broertje.
  Lees jij nooit in bed? Of ben jij in dromenland zodra je in je bed ploft?

  1. Nee, ik lees eigenlijk nooit in bed! Ik weet niet waarom haha, want ik ben niet in dromenland zodra ik mijn bed in plof helaas.

  1. Hij heeft het uiteraard gebruik gemaakt van versimpelde taal zodat simpele zielen (zoals ik, want ik weet van dat onderwerp niet zoveel af) het ook nog kunnen begrijpen.

 4. Oh, dat doe ik ook altijd! Ik lees nu een boek op het balkon met mooi weer, er liggen twee boeken bij mijn bed en eentje bij de bank. Dus ik lees nu vier boeken door elkaar :D. Mensen verklaren me altijd voor gek, maar het werkt prima bij mij. Het zijn ook heel verschillende boeken, dat scheelt :)

 5. Ik kan maar één boek tegelijk lezen, maar ik weet het niet zeker want ik heb nooit geprobeerd om meerdere boeken tegelijk te lezen. Toen ik nog studeerde (inmiddels alweer een jaar geleden, maar het blijft raar klinken dat ik dat dus niet meer doe) las ik ook altijd in de bus!

 6. Er liggen momenteel 2 boeken in huis die wachten op uitgelezen te worden, en er staan er 2 op mijn iPad waar ik in aan het lezen ben..

  Swaab is inderdaad een korte stukjes boek, al heb ik sommige stukjes wel 10 keer gelezen. Het is ook een boek wat er om vraagt om herlezen te worden.

 7. Thuis lees ik meestal boeken voor ik ga slapen of na het eten. Dat zijn meestal boeken die ik wil lezen of die ik moet lezen voor m’n opleiding.
  Verder lees ik in de trein vaak iets luchtigs, want mijn concentratie is niet zo goed.

 8. Ik lees ook veel boeken door elkaar. Een dun boek voor in de trein, omdat ik anders zoveel moet meeslepen en niet te dikke boeken voor in bed, want dat is lastig vasthouden.

 9. Ik heb ook een bedboek en theeboek. Mijn bedboek gebruik ik meestal ook als treinboek, tenzij ik een tasboek heb (een boek dat altijd in m’n tas zit en die dan ook meegaat in de trein).
  En heel soms (FOEI) lees ik mijn theeboek wel eens op bed.

 10. Dit is zooo herkenbaar haha, ik lees meestal ook iets van drie boeken tegelijkertijd! Een boek dat ik in bed lees, een boek dat mee gaat naar school en een boek voor tussendoor. Het bed- en schoolboek is meestal het snelste uit haha!

 11. Swaab is ab-so-lute luchtigheid als je ooit eens stukken van de filosoof Heidegger (de naam uit al een gedeelte van die man, want het zijn altijd mannen, zijn naarheid) hebt moeten lezen. Wat een gedrochten. En als je de docent vervolgens vraagt waar die tekst in Godesnaam nu eigenlijk over gaat, dan kijk de docent jou aan alsof je gek bent, terwijl hij eigenlijk ook helemaal niet snapt wat die meneer probeert te vertellen. Swaab is mijn voor het slapengaan/als in op vakantie ben in de zon lees boek. Erg fijn!

 12. Je bent niet gek, althans niet omdat je meerdere boeken tegelijkertijd leest. Verder kan ik dat natuurlijk niet met zekerheid zeggen.

  Ik lees zelf ook altijd meerdere boeken, ergens tussen de 3 en 10 tegelijk denk ik.

 13. Vroeger had ik inderdaad ook een busboek (iets simpels), een leesboek (thriller) en een studieboek (voor de verplichte literatuurlijsten), tegenwoordig hou ik bij 1 boek en dat zijn dan voornamelijk thrillers en af en toe wat (lichte) literatuur…

 14. Ik lees over het algemeen maar één boek tegelijkertijd, ik zit er dan ook zo in dat ik niet in een ander boek wil lezen ;) In de trein lezen is soms heerlijk, soms las ik een heel boek per rit (3-6 uur). Maar ik kreeg daar vaak wel ontzettende nekpijn van :(

 15. Wij hebben een heleboel boeken en tijdschriften onder (eigenlijk tussen) de tafel liggen. Een paar daarvan zijn koffieboeken. Heerlijk om even te kunnen bladeren en vooral plaatjes kijken.

 16. Komt er nog een berichtje over dat boek van Dick Swaab? Het prentje had me serieus misleid zeg! Ik had laatst getwijfeld om het boek te kopen omdat het mij wel interessant leek, maar ‘k heb het uiteindelijk laten liggen :-)
  ‘k Ben dus wel benieuwd naar jouw mening erover!

  1. Hmm, ik was het eigenlijk niet van plan! Ik kan er ook niet veel zinnigs over zeggen, maar het viel me wel een beetje tegen eigenlijk. Misschien omdat het toch niet helemaal mijn interesse is. Maar het hoofdstuk over religie vind ik zeer, zeer interessant, dat wel!

 17. Mooi verhaal en ook herkenbaar! Ik heb tijdens het koken soms een boekje, makkelijk leesbaar met korte verhalen, wanneer ik moet wachten op een magnetron of op een oven. Werkt heerlijk ontspannend!

 18. Ik geloof in het verschil tussen literatuur en Literatuur, alleen vraag ik mij af wie bepaalt welk boek tot welke categorie hoort.
  Ik lees soms ook twee of drie boeken tegelijk, maar da’s dan vooral als er een boek is waar ik moeilijk in vooruit geraak zodat ik afwisseling nodig heb om het einde te halen.

 19. Ik heb een bovenboek (boek dat altijd ergens in mijn kamer rondzwerft) en een ontbijtboek want ik eet ’s morgens vaak alleen (of naja ik ben nooit echt ’s morgens in voor een gesprek dus dan ga ik maar lezen) :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.