Het beste van Acda en de Munnik (volgens mij dan)

httpv://www.youtube.com/watch?v=oghhRlA3Jqg&feature=related

Uiteraard volledig subjectief! Ik vind Acda en de Munnik geweldig. De teksten, de muziek, het feit dat ze met zijn tweeën zijn. Vandaag zal ik vijf liedjes laten horen die ik goed vind en daarnaast ook de beste regels (ook volledig subjectief) uit diezelfde liedjes laten lezen. Enjoy!

1. Niet of nooit geweest
Ik heb een jaar op toneel (theater Hofplein) gezeten en naast toneelspelen en dansen moesten we ook zingen. Een paar keer per jaar moest je dan ook solo zingen voor de groep (eng!!!). Ik had dit liedje geoefend, maar koos uiteindelijk toch voor een Kinderen voor Kinderen-liedje (ik was toen 10 ofzo, dus dan mag dat nog). Maar ik ken nog steeds de hele tekst uit mijn hoofd!

Laat het mijn allerdomste fout zijn
Maar laat me dit nooit meer vergeten 

2. Geen liedje (staat niet op YouTube, vandaar een link naar Spotify)
Ooooh, dit vind ik het allermooiste liedje van AedM. (Overigens, wel een grappig weetje, ze hebben ook liedjes die ‘Mooi liedje’ en ‘Hallo liedje’ heten) Mooi met de piano :) Het is verdrietig, maar zo goeeeed. En de tekst ook! Het is geen lange tekst, dus ik zet het gewoon helemaal neer:

Flarden van teksten
Schieten een aan een voorbij
En allemaal over jou
En geeneen is er van mij

Liters inkt en honderd bomen
Heb ik in jouw naam verspild
En nooit is er iets uitgekomen
Maar weet, ik heb het wel gewild

3. Als je bij me weggaat
Over prille liefde en de dingen die dan door je hoofd gaan.

Als je bij me weggaat
Mag ik dan met je mee?

 4. Geef me al je armen
Tja, wat moet ik er nou over zeggen? Gewoon WEER een mooi liedje van AedM! Van het nieuwste album dat ’t Heerst heet.

Geef me al je armen
Ik schenk me nog één droom in
En rook een laatste lied
Zing het zacht
Verlaat me niet

5. Slaapliedje
Een slaapliedje voor een lief kindje over een wereld waarin de liefde regeert. 

Je hoeft niet te weten
Van die dingen
Alleen zo hier met mij samen te zijn
En te horen van een leven
Waarin de liefde weer regeert
En te geloven, al is het maar even
Dat de haat wordt aangeleerd
Dat de mensen liever zoenen
Dan dat ze vechten op het journaal
Dat beer weer beter wordt
De poes morgen wel weer opstaat
Dat die ook slaapt en dat het goed komt allemaal

En zo zijn er nog veel, veel meer mooie liedjes :)

(ik ben overigens nog nooit naar een optreden van Acda en de Munnik geweest en ja, familie, vrienden en bekenden, dit is een hint)

41 gedachtes over “Het beste van Acda en de Munnik (volgens mij dan)”

 1. Zij maken inderdaad leuke muziek! Thomas Acda vind ik ook gewoon een leuke persoonlijkheid, eigenlijk sinds kort pas, haha. Sinds ik All Stars gezien heb en sinds hij een keer bij Ik hou van Holland is geweest, grappige man :) Het regent zonnestralen blijft ook een mooi nummer. En Groen als gras natuurlijk.

 2. De laatste tijd ben ik niet meer zo op de hoogte van AedM, maar een aantal jaren volgde ik ze best wel. Heb ze ooit eens in het Vondelpark gezien, was erg tof!

 3. Er zijn zoveel goede A&dM nummers. Mijn favorieten zijn denk ik nog altijd ‘Als het vuur gedoofd is’ en ‘Het regent zonnenstralen’

 4. Ik vind de teksten van Acda en de Munnik erg leuk maar de muziek is niet echt mijn smaak.

  Op het nieuwe album van Rowwen Hèze komt een “Treurig liedje” en ik weet al één zin: ‘liedje wet zelf ok niet woar ’t an liet’ (liedje weet zelf ook niet waar het aan ligt) :)

  Ik wil “Geen liedje” luisteren maar het kan niet want ik heb geen Facebook :(

  1. :( Heb je Spotify? Want dan kun je haar daar intypen. Maar hij staat helaas niet op YouTube, vandaar dat ik het zo heb gedaan.

   1. Ik wilde Spotify downloaden maar toen beweerde dat ding dat je Facebook nodig hebt om het te kunnen gebruiken, dus ben ik maar afgehaakt…

 5. Ik vind het best leuk als ze langskomen op de radio, maar eigenlijk heb niet zoveel met de muziek. Wel één van de betere Nederlandstalige bands!

 6. ben geen megafan maar die teksten wow… dus ze staan op mijn pc.. juist om de teksten.. En als ik in een bui ben voor mooie teksten (wanneer is dat niet?) dan gooi ik ze aan!….

 7. Ze live zien staat ook zeker nog op mijn verlanglijstje. Slaapliedje vind ik ook heel mooi, Heel soms is ook een favoriet en natuurlijk vandaag ben ik gaan lopen. En van hun nieuwe cd vind ik Voetstuk staan heel tof.

 8. Ik was eerst niet zo’n fan van Acda en de Munnik, tot ik m’n vriend kaartjes gaf voor hun show Ode (en dus meeging). Ze kunnen echt alles zelf ontdekte ik toen, niet gewoon een bandje opzetten en zingen maar ze zijn echt muzikaal. Nu vind ik ze wel goed :)

 9. Mijn hart breekt telkens als ik “Ren Lenny Ren” hoor (vervelend genoeg ook nog ééntje die regelmatig in supermarkten voorbij komt).

  Zoek me om je heen, als je voelt dat je me mist
  Ik weet gerust wat mijn vertrek heeft aangericht
  Ik kom wanneer je wilt, denk maar ‘mijn vader is de wind’
  Ik ben zo licht nu, ik vind altijd je gezicht

  Op het moment dat ik het hoor, ben ik meteen bij de schoonzus en het neefje van Thomas. Zijn broer is in 2000 overleden en dit is het liedje speciaal voor zijn neefje. De frustratie en het verdriet komt duidelijk terug in dit liedje en als ‘de wind langs mijn wangen aait’, stromen stiekem de tranen over mijn wangen over het verlies van mijn lief.

  1. Dat lijkt me moeilijk dat het liedje zo vaak op de radio is. Ik wist niet dat hij dat voor zijn neefje had geschreven.

 10. Ze waren dit jaar op Concert At Sea en ik was verrast, want wist ik veel dat zij deze liedjes zongen. Optreden was echt ontzettend leuk! Eigenlijk houd ik niet van NLtalige muziek maar ik heb me echt heel goed vermaakt. Hoop dat jij ze ook snel live gaat zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.