Waarom het niet erg is dat je Harry Potter al tachtigduizend keer gelezen hebt

Ik heb het al eerder gehad over de boeken die ik voor het vak Wereldliteratuur moest lezen. Eén van die boeken was ‘Rachels Rokje’ van Charlotte Mutsaers, een zogeheten postmodernistisch boek. Postmodernisme is een literaire stroming die vanaf de jaren tachtig in Nederland opkwam.

Eén van de gedachten hiervan was dit: elke lezing van een tekst is onderhevig aan de context. De context is veranderlijk. De betekenis van een tekst is dus altijd afhankelijk van de context.

Wat houdt dat nou precies in? Elke tekst heeft verschillende contexten. Zo kun je je bijvoorbeeld richten op het man-vrouwbeeld wat in de tekst naar voren komt, de historische situatie of juist meer op tekstniveau ernaar kijken en je op de vertelinstantie richten.

Maar buiten dat heeft het ook te maken met jezelf. Stel, je leest een boek nu. Over vijf jaar lees je hem weer. Maar jij bent dan niet meer dezelfde persoon (natuurlijk deels wel, maar ook deels niet). Misschien zit je nu in een verdrietige periode van je leven en ben je over vijf jaar juist heel gelukkig. Andere dingen zullen je dan opvallen in het boek. En sowieso, je leest hem voor de tweede keer, dus het verhaal weet je meestal nog wel. Waarschijnlijk kijk je nu meer naar de details.

En dat is wat lezen zo mooi maakt. Dat je een boek (bijvoorbeeld Harry Potter, geef maar toe dat jij die ook meer dan vijf keer hebt gelezen, alle boeken!) heel vaak kunt lezen en dat je het toch niet zat bent.

Dus sta op ga zitten en leest!

48 gedachtes over “Waarom het niet erg is dat je Harry Potter al tachtigduizend keer gelezen hebt”

  1. Nou, toen ik de boeken voor het eerst las, was ik nog een kindje en kon ik ze echt nog niet in het Engels lezen :P Maar de latere delen heb ik wel eerst in het Engels gelezen ja, omdat die natuurlijk eerder uitkwam.

 1. soms als ik een boek al gelezen heb en ik lees het nog een keer alwetend wat er gaat gebeuren, vallen mij inderdaad juist andere dingen op die ik eerst soms zelfs over het hoofd zag.
  maar toch vindt ik het bij sommige boeken jammer dat ik gewoon niet de ervaring kan beleven die ik de eerste keer onwetend had.

 2. Ik heb de eerste HP boeken wel 2x gelezen, in NL en EN. De laatste alleen in het Engels, kon het niet opbrengen de Nederlandse versie ook nog te lezen, haha. Ben eigenlijk sowieso niet zo van het vaker lezen van boeken, want ik blijf maar denken “o ja, nu komt er…” of “huh, ging het niet zo en zo”. Maar je hebt wel gelijk, iedere keer dat je een boek leest ervaar je het anders. Dus misschien moet ik sommige verhalen toch vaker lezen.

 3. De context, en daarmee ook de betekenis die je aan iets geeft wil nog wel eens veranderen. Een constante vind ik wel dat als je een boek leest, je telkens weer het nu even laat voor wat het is en een andere wereld binnenstapt ….

 4. Ik zal één van de weinigen zijn die geen enkel boek van Harry Potter heeft gelezen en ook de films niet gezien heb. Simpelweg omdat ik er helemaal niet van houd. Dus nee, ik heb Harry Potter nog nooit gelezen. En dat is toch wel een hele bekentenis!

 5. Ik heb de Potters ook nog niet gelezen, noch de films gezien.
  Wat ik wel volledig mee eens ben is over hoe je je voelt en waar je bent in het leven als je een boek leest en enkele jaren later je het herleest je er soms volledig anders tegenover staat.
  Zo had ik enkele maanden geleden ‘De Celestijnse belofte’ nog eens gelezen en de inzichten in het boek blijven natuurlijk hetzelfde, maar je kijkt er anders tegenop.

 6. Ik heb een hekel aan herlezen, haha dan weet je alles toch al? Dat is niet leuk. Alleen achtste groepers huilen niet, 4 vriendinnen 1 spijkerbroek en nog wat Nijntje boeken heb ik vaker verslonden. That’s it.

 7. Ik heb ook heel wat boeken die ik keer op keer kan lezen… Heerlijk!
  Hoewel Harry Potter daar niet bij hoort… Na 1 hoofdstuk heb ik hem weggelegd en nooit meer in gekeken.

 8. Toevallig heb ik hier het laatste deel weer naast me liggen omdat ik ‘m graag weer wil gaan lezen. Telkens ontdek ik weer nieuwe dingen :-)

 9. Ik ben bang dat ik sommige Harry Potter boeken wel meer dan 5 keer heb gelezen en ze dan ook allemaal in het Engels en Nederlands bezig. Ik lees graag boeken en momenteel zijn het er teveel om boeken opnieuw te lezen.

 10. Ik heb Harry Potter nog niet eens uitgelezen. Ben bij boek 5. De vorige vier boeken maar 1x gelezen (maar ik ben nog maar net begonnen ;D)

  Serie die ik duizend keer kan herlezen: Hart, Web en Nacht van inkt. Al zijn ze nog mooier in het Duits (Tintenherz etc.) Een boek over boeken. ik hou zo van deze serie! ik zou willen dat de boeken waar waren! (Al wil ik Capricorno en Basta liever niet tegenkomen in het echt…)

 11. Harry Potter heb ik wel meer dan 5 keer gelezen hoor, haha!
  Boeken die ik leuk vind moet ik van mezelf juist nog een keer herlezen, want de tweede keer zie ik dingen die ik de eerste keer niet zag. En daarom moet je Harry Potter nog vaker lezen, want de 10e keer zie je nog dingen die je de keer daarvoor niet zag!

  Nog een boek dat ik echt heel vaak heb gelezen, sinds de basisschool wel elk jaar een keer, is Het Oneindige Verhaal. Dat boek dan weer wel in het Nederlands, weet niet waarom. Maar dat boek kan ik echt vaak lezen! En als kind las in de Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl ook supervaak!

  Lezen is leuk. Ik snap niet dat mensen dat niet snappen.

 12. Harry Potter heb ik wel zo vaak gelezen, vooral de eerste boeken. Elke keer als er een nieuw boek uitkwam moest ik ze allemaal weer van voor af aan lezen omdat je dan weer allemaal hints naar latere boeken tegenkwam, geweldig vond ik dat. Ik heb ze allemaal in het Engels en ook alle extra boekjes. Ik was best wel verslaafd eraan en ben er echt mee opgegroeid, dus ik zal ze nooit wegdoen.

 13. Nog geen HP boek gelezen. En boeken twee keer of vaker lezen heb ik ook niet gedaan. heheh Ik heb altijd teveel boeken die ik wil lezen en ik ben ook goed in verschillende boeken tegelijk lezen, oke, niet tegelijk, maar in bed boek A, op de bank boek B, wanneer ik naar mijn hondje ga boek C.

 14. Het gebeurt maar zelden dat ik een boek twee keer lees. Dan moet er ook nog een hele tijd tussen zitten anders weet ik nog heel goed wat er gebeurde.

 15. Ik heb niet bijgehouden hoe vaak ik Harry Potter heb gelezen, maar vijf keer is nog het minimaal mogelijke. Ik weet nog heel goed wat er allemaal gebeurt, maar het verveelt nooit. <3
  Sowieso lees ik boeken graag opnieuw. Tegenwoordig vooral omdat ik ze mooi vind, vroeger omdat ik simpelweg de hele bieb uithad en de boeken die ik leuk vond dus maar gewoon nog een keer moest lezen, haha.

 16. Als je een cd grijs kan draaien dan heb ik boeken al wit gelezen… Zeker Harry Potter heb ik sinds m’n 7e ieder jaar opnieuw gelezen (of toch steeds alle delen die alreeds verschenen waren), en later ook in het Engels. Het zijn boeken die echt nooit gaan vervelen…

 17. Ik geniet er van om boeken nog een keer te lezen. Inderdaad, elke keer vallen andere dingen me op. De tweede keer lezen kan ik beter omgaan met de spanning en lees ik wat minder snel door de spannende delen, wel zo leuk voor de inhoud. :D

 18. Harry Potter <3 Jeugdsentiment. Ik heb de boeken al ZO vaak gelezen en ze nog steeds in mn kast staan. Mn vriend snapt er niks van, maar ik denk dat ik ze nog wel een paar keer ga lezen in de komende jaren.

 19. Geen Harry voor mij… Tenminste niet de Harry Potter….

  Wel boeken 100x lezen…. Ik kan nog steeds verdwalen in verhalen die ik eigenlijk uit mijn hoofd ken…

 20. Helemaal waar! Ik snap het ook nooit als mensen een boek niet meerdere keren willen lezen, ik doe dat juist wel – maar eigenlijk alleen met de boeken die ik echt goed vind, en ook pas na een aantal jaar. Maar dan vallen me inderdaad weer nieuwe dingen op, ga ik er anders over nadenken en soms begrijp ik het zelfs beter omdat de grote lijnen me al bekend zijn. Herlezen, één van de redenen dat lezen fijn is! Oh, en de wat de HP-boeken betreft… ik denk niet dat ik ze vijf keer gelezen heb hoor, wel minstens drie keer. Behalve deel vijf, zes en zeven, die heb ik maar 1 keer gelezen. Binnenkort ga ik de hele serie weer lezen!

 21. Tja… wat maakt dat je een boek twee (of meer) keer leest? Mijn standaard is dat naar mate ik een boek vaker gelezen heb, het blijkbaar in mijn beleving een goed boek (of steeds beter?) boek is. Mulisch’ ‘Ontdekking van de hemel’ heb ik zeker een keer of vijf, zes gelezen, ‘De donkere kamer van Damocles’ (dit jaar het boek voor Nederland leest!) ook. Soms twee keer in één jaar, soms met een paar jaar ertussen.
  De HP-serie was mijn examen-literatuur in de maand mei/juni. Na een dag lang examens nakijken was het heerlijk om even weg te zweven in deze fantasiewereld die vlotjes leest en (beter goed gejat dan slecht bedacht!) heel veel historische verwijzingen kent uit de Egyptische, Griekse, Romeinse en Noorse mythes. Rowling kent haar klassiekers en zo komt je weer bij een reeds eerder aangestipt thema inter-tekstualiteit (o.i.d.).

 22. Ik heb werkelijk waar geen één woord van Harry Potter gelezen. XD

  Dat van de context is inderdaad zo. Dat is ook de reden dat je leren altijd vaker moet doen. Omdat je de text dan al kent, ga je meer naar andere aspecten kijken waardoor je alles beter in je opneemt.

 23. Ik moet toegeven dat ik de boeken van harry potter nog maar 1 keer heb gelezen. Ik heb nog zoveel andere boeken die ik lees. Maar ik heb wel andere boeken twee keer of meer gelezen. En iedere keer vallen andere dingen op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.