Wereldliteratuur: mijn tips

In het eerste en tweede jaar van Literatuurwetenschap in Leiden heb je een vak dat wereldliteratuur heet. Het is één van mijn lievelingsvakken, want je moet namelijk elke week een boek lezen! Elke docent heeft één of meerdere boeken uitgekozen en gaat specifiek over dat boek een college geven. Wat ik vooral leuk vind, is dat je zo boeken leert kennen die je normaal nooit zou lezen. Het college kunnen jullie niet meer bijwonen, want dat is afgelopen, maar ik kan natuurlijk wel vertellen welke boeken ik het leukst vond. Dus als je nog boeken zoekt, hieronder mijn tips.

Harriet Beecher-Stowe – Uncle Tom’s cabin.
Het verhaal: Dit speelt zich af in Kentucky, Amerika ten tijde van de slavernij. Verschillende personages worden gevolgd, waaronder ome Tom, die verkocht wordt door zijn vriendelijke eigenaar vanwege financiële problemen.
Waarom lezen: Dit is zo’n klassieker die iedereen wel kent, maar niemand gelezen heeft. Maar dat moet je dus wel doen! Zelf weet ik niet zoveel over slavernij, maar dit boek geeft er een inzicht in. Wat ook interessant is om te weten, is dat het geschreven is naar aanleiding van een wet in Amerika in de noordelijke staten. Die maakte het strafbaar voor blanke mensen om hulp te bieden aan gevluchte slaven.
Waar op te letten: de representatie van de slaven (wordt het stereotype van zwarten ontkracht of bevestigd?)

Ingrid Jonker – Ik herhaal je.
De gedichten: dit is een gedichtenbundel van misschien wel de bekendste Zuid-Afrikaanse dichteres (de film Black Butterflies met Carice Houten gaat over haar leven). Ingrid Jonker komt als kind uit een gebroken gezin (haar vader verliet haar moeder) en heeft daar veel moeite mee gehad. Haar leven was zwaar en dat wordt vooral duidelijk door het einde ervan: Ingrid komt in psychiatrische klinieken terecht en pleegt uiteindelijk op 31jarige leeftijd zelfmoord. De gedichten in deze bundel gaan onder andere over mannen en haar jeugd. Het bekendste gedicht is misschien wel ‘Die kind (wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga)’. In 1994 droeg Nelson Mandela dit gedicht voor bij de opening van de eerste democratische vergadering.
Waarom lezen: omdat het geweldige gedichten zijn! Bijvoorbeeld deze regel uit het gedicht ‘Herfsoggend’ (herfstochtend): Oggendstrale verwarm die kamer soos
goue eekhorinkies op soek na verborge geheime
(Ochtendstralen verwarmen de kamer als
gouden eekhoorntjes op zoek naar verborgen geheimen)
.
Nog niet overtuigd? Lees ‘Die kind (wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga)’ en ‘Ik herhaal je’.
Waar op te letten: bij ‘Die kind’ op de herhaling en groei. Bij ‘Ik herhaal je’ de rol van de herhaling, aanwezigheid en afwezigheid. Maar er zijn natuurlijk nog meer dingen, maar die mag je zelf uitzoeken haha.

Charlotte Mutsaers – Rachels rokje.
Het verhaal: dit is een postmodernistisch boek, dus moeilijk samen te vatten. Maar zoals een eerstejaars tijdens het college zei: meisje wordt verliefd op leraar (en nog veel meer).
Waarom lezen: ooooh, deze stijl is zo geweldig he. Helaas heb ik hem van de bieb geleend, dus ik kan niet citeren, maar echt. Sowieso het feit dat het boek niet opgedeeld is in hoofdstukken, maar in plooien (zoals van een rokje). Ook wordt er veel met taal en betekenis gespeeld, wat heel interessant is. De stijl en humor is heel apart, het valt niet uit te leggen, maar voordat je hem koopt, lees er dan een stukje in, want niet iedereen kan het waarderen.
Waar op te letten: taalspel, er worden nieuwe associaties bedacht bij woorden. Ook ideologie speelt een belangrijke rol en politiek.

Arundhati Roy – The god of small things.
Het verhaal: dit speelt zich af in India en gaat over een familie die te maken heeft met een vervelend geheim. Meerdere personages worden gevolgd, waaronder de tweeling Rahel en Esthappen.
Waarom lezen: weer zo’n geweldig boek! Je leert over een andere cultuur, maar dat is niet alles. Ik vind de stijl ook heel leuk (grappig op een pijnlijke manier) en het is zelfs een beetje spannend, omdat je nog niet weet wat het geheim is. Ga het lezen, alsjeblieft!
Waar op te letten: trauma, de wet (het kastenstelsel in India is opgeheven, maar bestaat officieus nog wel) en de invloed van (de)kolonialisme.

Marjane Satrapi – Persepolis.
Het verhaal: gebaseerd op het leven van Marjane Satrapi, die opgroeit in Iran na de Islamitische revolutie. Op een gegeven moment emigreert ze naar het westen, maar uiteindelijk keert ze toch weer terug naar Iran.
Waarom lezen: het is een graphic novel (een roman in stripvorm, simpel gezegd)! Dat is weer wat anders dan een boek met letters. Ook hier is weer het interessante dat je leert over een andere cultuur.
Waar op te letten: het verschil tussen het kinderlijke van de tekenstijl en het complexe verhaal.

Ornela Vorpsi – Het land waar je nooit sterft.
Het verhaal: het speelt zich af in Albanië, een land waar weinig over bekend is. Vroeger was Albanië een communistische staat, maar tegenwoordig is het een democratie. Het is vanuit het perspectief van een meisje geschreven.
Waarom lezen: oké, het wordt een beetje saai, maar juist: weer omdat het een andere cultuur is. En zeker Albanië, een land waar ik eigenlijk helemaal niets over wist. Verder is de manier van schrijven prettig en voor sommigen een voordeel: het is niet zo’n dik boek (hooguit 150 pagina’s en dat nog niet eens).
Waar op te letten: de invloed dat het communisme had op mensen.

Dit is ongeveer de helft van de boeken die we moesten lezen, maar wel die ik het leukste vond. Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips! Helaas was dit het laatste jaar dat ik dit vak had :(

Oh en als jullie één van de boeken gelezen hebben of willen lezen en college-aantekeningen erover willen hebben, roept u maar! (of mailen, dat is misschien handiger)

39 Responses to “Wereldliteratuur: mijn tips”

 1. Leuk die tips erbij waar ik op moet letten als ik het lees.
  Lees ik de verhalen ook eens in een ander daglicht :)

 2. Wereldliteratuur, dat klinkt of je boeken moet lezen in alle vreemde talen. Maar dat zal wel niet :P

  De hut van oom Tom heb ik heel lang geleden gelezen, volgens mij was ik toen nog geen 10. Ik vond het geen leuk verhaal.

 3. leuke tips heb alleen Persepolis en Uncle Tom’s Cabin gelezen. Ga kijken of ik Het land waar je nooit sterft ergens kan fixen

 4. Daar moet eigenlijk ook nog Les Misérables van Victor Hugo bij.

  Het verhaal: Jean Valjean wordt na 19 jaar dwangarbeid voorwaardelijk vrijgelaten. Hij besluit na enkele ontmoetingen zijn leven te beteren. Neemt de zorg voor de dochter van een fabrieksarbeidster op zich na de dood van haar moeder en belandt uiteindelijk in de Franse studentenopstanden van 1832.

  Waarom lezen: Het is een (nog steeds) bijzonder goed geschreven epos van een van Frankrijks grootste schrijvers. Van hoofdpersonages tot de meest onbelangrijkste bijfiguren zijn fantastisch uitgewerkt en de beschrijvingen en de historische informatie maken het af.

  Waar op te letten: De karakterontwikkelingen, de filosofische vraagstukken en de op veel plaatsen haast poëtische hoofdstukken.

  • Ja, het waren boeken die ik tijdens het vak gehad heb he, vandaar dat deze er niet bij stond, want die hebben we niet behandeld! Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze niet gelezen heb (wel de musical gezien haha), maar ik zal hem een keer lezen, dankjewel!

 5. Lijkt mij niets, als je niet zelf mag kiezen.. dan krijg je vaak allerlei stomme verhalen, haha. Alhoewel rachels rokje en ik herhaal je mij heel leuk lijken.

  • Nou, dat valt wel mee. De helft van de boeken waren leuk, de andere helft niet, maar het lukt me wel om die (ondanks dat ik ze niet zo leuk vind) uit te lezen!

 6. Ja joh Laura maak m’n lijstje van te lezen boeken maar langer XD. Gelukkig is de zomervakantie in aantocht :P :).

 7. Ik krijg van Partner ook altijd boeken toegeschoven die de moeite van het lezen waard zijn. Soms valt het mee, soms valt het tegen. :-) Die Zuid-Afrikaanse gedichten lijken me wel lastig om te lezen trouwens. Rachels rokje zou ik zo niet gekozen hebben, maar door je omschrijving ben ik wel nieuwsgierig geworden.

 8. Ik ken ze eerlijk gezegd allemaal niet, maar ze lijken me wel leuk! Ik zal ze op mijn ’to read’ lijstje zetten

 9. Klinkt als een geweldig vak!

 10. Wat een leuk vak. Dat had ik ook wel willen krijgen ;).

 11. Ik weet wat ik deze zomervakantie ga doen, bedankt Laura!

 12. Leuk dat je dit doet meis! Wou dat ik wat meer tijd had voor goede literatuur, mis dat wel!

 13. Ik lees al sinds ik kan lezen veel boeken, maar ik merk dat, nu ik 17 ben. Mijn boeken-smaak ( muzieksmaak :p ). Echt veranderd. Eerst las ik Carry Slee enzo. Maar nu worden het een beetje volwassenen boeken, like this.
  Dus bedankt voor de TIPS! :D

 14. Ja, leuk, leestips!!! Dank je :)

 15. Dat zou dus echt een vak voor mij zijn geweest! Ik heb het eerste boek even op m’n nog te lezen lijstje gezet, die trekt me het meeste aan!

 16. Morgenochtend ga naar de gouden eekhoorntjes uitkijken ;D Maar lijkt mij wel handig, goede en mooie boeken mogen lezen voor je studie én je plezier!

 17. Goeie tips! Ik hou van boeken die gaan over andere culturen. Ken je Wat is de wat (of ‘What is the What’)? Dat boek is fictie en non-fictie tegelijk, en gaat over het leven van een jongetje tijdens de (ik weet de naam niet-)oorlog in Sudan. Je leest over het leven in Sudan voor de oorlog en tijdens de oorlog, en het meest interessante vind ik het gedeelte van het boek dat gaat over het leven van de jongen als vluchteling in Amerika. Je ziet de Westerse wereld door zijn ogen en dat is een héél andere blik dan je gewend bent.

 18. Bedankt voor de tips. Ik vind het altijd leuk om boeken te lezen die ik zelf niet zo snel zou uitkiezen. Eens kijken of ik ze ergens kan vinden en misschien bestellen/lenen uit de dorpsbieb van de zomer.

 19. Rachels Rokje was voor mij de aanleiding om te stoppen met Nederlands :’)

 20. Interessant! De hut van oom Tom wil ik graag lezen, en als ik Literatuurwetenschap ga doen, kijk ik zeker uit naar dit vak!

 21. Deze ga ik eens even opschrijven! Ik heb een zomervakantie van drie jaar nodig met alle boeken die inmiddels in mijn lijstje staan. Wat heb ik het toch zwaar!

 22. Ik ga een aantal van de boeken lezen, heb ze op mijn wenslijst gezet. Die vanoom Tom had ik al gelezen een paar jaar geleden. Is echt een heel mooi boek.

 23. Ik ken een aantal boeken uit het lijstje. De hut van oom Tom is me ook altijd bijgebleven, heb het als kind een keer gelezen. Rachels rokje blijft me ook bij maar dan in de negatieve zin: voor mij moet een boek om het verhaal gaan, niet om de taal. Je zit wel op je plek in de Letterenstudie lijkt me :-)

 24. De hut van oom Tom heb ik wel gelezen, wel twee keer geloof ik. Zo’n oude versie die nog van m’n vader (en opa?) is geweest. Ik heb hem nog steeds ergens.

 25. Persepolis heb ik als film gezien, echt een aanrader. Bedankt voor de tips!

 26. Lijkt me leuk zo een vak!!
  En de boeken ga ik een keer lezen. Intresant

 27. Ik denk dat ik er binnenkort eentje ga lezen! Heb de mijne nu bijna uit!

 28. En natuurlijk Persepolis om het hele ballingschap-vraagstuk: je land moeten verlaten omdat het je land niet meer is en vervolgens nergens thuis zijn. Hybride identiteiten, transculturalisme etc. :)
  En je leert het verhaal van de Iraanse revolutie, goed omdat Iran soms verward wordt met Arabische landen…

 29. Ik kwam hier weer doordat ik googlede op ‘ornela vorpsi het land waar je nooit sterft’ voor mijn tentamen. :P Inmiddels heb ik ze allemaal gelezen (Rachels rokje en The God of Small Things stonden dit jaar alleen niet bij ons op het programma) en ik vond ze allemaal fantastisch, behalve Rachels rokje. Nee, echt niet mijn ding. Zou er ook bijna van zijn gestopt met Nederlands (nee hoor grapje).

 30. Trackbacks

Leave a Reply