Fietsen in Leiden (of in een andere stad): de regels

Nederland is een fietsland bij uitstek. We hebben zelfs speciale paden voor fietsen (daar moet je in andere landen niet mee aankomen). Is dat fietsen in een dorp nog makkelijk (goed kijken, hand uitsteken en dat was het wel) kun je het alleen daarmee niet redden in een stad als Leiden. Om jullie een hoop gedoe te besparen, zal ik jullie de regels vertellen, want zo ben ik ook weer wel.

Het stoplicht (er kwam op de basisschool een politie-agent die zei dat het ‘verkeerslicht’ is in plaats van ‘stoplicht’, want hij geeft niet alleen ‘stop’ aan. Dus heb ik jaren ‘verkeerslicht’ gezegd, maar nu lekker niet meer. Ja, zo rebels ben ik.) is een verhaal apart, maar eigenlijk niet zo moeilijk. Het komt in feite hier op neer:

Het stoplicht staat op groen: doorfietsen.
Het stoplicht staat op oranje: doorfietsen.
Het stoplicht staat op rood: doorfietsen.

Fietsers zijn de goden op aarde. Tenminste, dat vinden ze zelf. Dat betekent dat fietsers altijd voorrang hebben, ook als ze dat niet hebben. Dit zorgt wel eens voor problemen, want voetgangers denken ook dat ze altijd voorrang hebben, ook als dat niet zo is. Maar gelukkig zijn er daar nog die remmen op je fiets voor (gebruik die goed!).

Dan nog een paar willekeurige regels:
– Als je een fiets hebt die mooi is en minder dan twee jaar oud, dan hoor je er dus echt niet bij.
– Zelfs met een extra slot kunnen twee fietsen van je binnen twee weken gestolen worden (zeg ik uit ervaring).
– Een bloemetjesslinger van de Hema aan je stuur is passé.
– Als je bel het niet doet, moet je ‘Tring tring!’ roepen.
– Als je op de fiets stapt, heb je het te koud. Als je na het fietsen er weer vanaf stapt, heb je het veel te warm. Het is nooit goed.
– Je hoort er pas echt bij als je een fietsongeluk hebt gehad (ik hoorde er al vrij snel bij…).

Hopelijk hebben jullie er wat van geleerd. Fiets ze!

61 gedachtes over “Fietsen in Leiden (of in een andere stad): de regels”

 1. Ik ga hier in Leiden elke keer bijna dood op de fiets en ik word he-le-maal gek van al die stomme stoplichtknopjes. En die fietspaden die midden op de weg lopen of zelfs gewoon stoppen.. ik snap er helemaal niets van. Bij dat kruispunt bij Noordeinde (zo heet het geloof ik? In ieder geval ergens bij de/het Rapenburg) gaat het echt elke keer bijna mis en een stukje verderop tussen de brug en het begin van de Haarlemmer ook. Oeps… Het verkeer hier is ingewikkeld hoor!

  1. Haha ja, het heet Noordeinde, je bedoelt denk ik dat kruispunt en dan zit de Britse pub aan de rechterkant. Ik fiets daar ook altijd maar gewoon door, ook al hebben de auto’s voorrang :P

 2. Ben ik blij dat ik naar Delft ging, daar hebben ze een fietssnelweg (breed fietspad zonder gelijkvloerse kruisingen, dus je kan zonder stoppen doorrijden naar de campus). Het meest vervelende aan fietsen vond ik vooral dat er nooit plek is voor je fiets bij de stations. En dat als je naar het station gaat je geen chocolademelk aangeboden krijgt, hoe aardig je er ook uit ziet! En dit keer heb ik bewijs: https://www.youtube.com/all_comments?v=8-_z4kMvkwQ “Gee, this guy looks like a young Tom Cruise!”/”you are cute! :)”/”pretty, pretty, pretty, uhhh pretty :)” Kan ik nu met terugwerkende kracht alsnog m’n chocolademelk krijgen? :P

  1. ‘Pretty’ en ‘looks like Tom Cruise’ wil nog niet zeggen dat je er aardig (in de zin van vriendelijk) uit ziet, want ik vind Tom Cruise er niet aardig uit zien! Dus het antwoord is: NEE. :D

   1. Je hebt nooit gezegd dat het om er vriendelijk uit zien ging! Tsss. Nou, ik maak m’n eigen chocolademelk wel en daar eet ik chocoladekruidnoten bij en die deel ik niet, lekker puh! :P

    1. Ik dacht, zo’n slimme jongen als jij snapt dat wel! Pfff, probeer me maar jaloers te maken. Het lukt je lekker toch niet, want ik heb een maandvoorraad chocolade in huis 8)

 3. Jaaa… of auto’s stoppen niet als je WEL voorrang hebt. En bussen nemen de bocht zo scherp dat je op de stoep wordt gedwongen (anders dan word je ondergereden, daar heb ik bewijs van). En als je niet een keer door rood meefietst met de groep, dan sta je er twee stoplichtbeurten later nog en kom je dus gewoon te laat. Punt Uit.

 4. :-) Dat was heel leerzaam, ik vraag mij als automobilist vaak af waarom dat fietserslicht zo lang op groen staat, maar nu weet ik dat er ook bij oranje en rood doorgefietst wordt!

 5. Hahah mijn vriend is een verschrikkelijk enge fietser, neemt ook overal voorrang enzo. Ik? Ik stop al als het licht op groen staat en ik ook maar het vermoeden heb dat het snel op oranje springt haha, moet ook wel, want mijn remmen doen het niet meer, dus moet steeds ver van te voren remmen, wil ik een ongeluk voorkomen ;)

 6. Ik heb bij rijles al snel geleerd dat fietsers ontzettend vervelende mensen zijn die altijd in de weg rijden omdat ze denken dat ze God zelf zijn. Natuurlijk ben ik precies zo’n fietsen xD

  Is het niet gewoon “Fiets ze!” ipv “fietse”? (weet niet of daar überhaupt regels voor bestaan)

  1. Hmm, het staat niet in het Groene Boekje :P, maar ik heb even gegoogled en ik denk dat je wel gelijk hebt inderdaad, dus ik ga het even veranderen!

 7. Ik vind fietsers heel vervelend, inderdaad omdat ze een God-complex hebben. Vooral in Groningen is dat irritant, want daar zijn ze ook echt in de meerderheid. Soms sta ik vijf minuten te wachten voor ik kan oversteken omdat er een eindeloze stroom aan fietsers voorbij komt. Ik vind het ook irritant dat als het fietspad afgesloten of geblokkeerd is, dat ze dan massaal op de stoep gaan fietsen. Maar als de stoep is afgesloten en iemand loopt op het fietspad dan gaan ze massaal bellen alsof er een enorme inbreuk wordt gemaakt op hun persoonlijke ruimte. Tss.

 8. Haha, ik ben echt een kluns met het fietsen in de stad (Groningen!). Toen ik naar mijn middelbare school moest fietsen kwam ik hooguit een paar trekkers, koeien en andere schoolgenoten tegen. De stad is dus compleet anders. De eerste keer dat ik hier fietste was ik helemaal in paniek. Inmiddels is het normaal om hier te fietsen, maar alsnog levensgevaarlijk. Ik stop trouwens echt altijd al bij oranje. En wanneer het stoplicht op rood staat sta ik ook vrolijk stil hoor. Maar ondertussen fietst iedereen gewoon om je heen en die mensen ergeren zich aan jou omdat je daar zo irritant stil staat.
  O, ik had gister bijna een ongeluk met een vrachtwagen. Er stond aan zijn kant een auto geparkeerd dus hij zou moeten wachten. Maar dat doet hij niet en ik fiets daar zo terwijl die vrachtwagen op mij afkomt. Ik kon de stoep niet zomaar op (was net bij zo’n hoge bushaltestoepding), maar ik kon ook niet meer aan de kant. Uiteindelijk ging hij toeteren en remmen en de middelvinger opsteken dus toen kon ik afstappen en de stoep op gaan terwijl hij zijn woede op mij stond af te reageren. En daarna ging ik vloekend verder fietsen.

 9. Dat is precies waar ik vorig jaar in Utrecht heel erg aan moest wennen. Gewoon doorfietsen, altijd, tenzij het écht niet kan. Ik betrapte mezelf er pas op dat ik nooit meer m’n handen alleen maar om m’n stuur heen heb. Ik heb altijd m’n handen over m’n remmen heen, zodat ik meteen kan remmen als dat nodig is ;).

 10. Telt een gruwelijk fietsongeluk (gekneusde oogkas en 2 gekneusde knieën) op een donker bospad in de Twentse bossen ook mee? Of moet je echt in de stad onderuit zijn gegaan??

   1. Wat wreed ben jij… Nou ja, dan heb ik mij al die jaren in Eindhoven, Tilburg, Venlo en Kathmandu niet aan de regels gehouden. Ik heb nooit een fietsongeluk gehad… En nu??

 11. …dat anarchistische gedrag leer je af
  op het moment dat je rijles neemt voor een
  auto- rijbewijs. Zelfs een lichtje aan je arm
  maakt je zichtbaar! En zelfs je hand uitsteken
  bij het afslaan. Alleen rotondes! Ja, ook daar zijn
  automibilisten de regels zat en geldt het recht van de
  sterkste. Fietsers weten best dat zij dat NIET zijn…

 12. Dat komt vast omdat vroeger, toen ik jong was, fietsers nog geen Status Diplomatiek hadden en daardoor (bijna) onschendbaar waren….Of omdat snelverkeer vroeger altijd voorrang had, ook als ze het niet hadden…

 13. Tip: roep in Leiden niet TRRRRRRINGGGG, maar TWWWWINGGGGG… Dan wordt je ten minste niet door elke local alsnog ondersteboven gereden om het mom ‘weer zo’n irritante studentje’… (Voor niet-Leidse studenten: het Leids kent een -r-, dat is een veredelde -w-, beslist niet te verwarren met de beruchte Gooise -rw-, daar lijkt de Leidse geenszins op).
  Overtreffende trap: loop in Leiden altijd midden op straat, enige uitzondering: de Bree, want daar razen 59 bussen per uur doorheen. Verder kan het altijd en overal. Trek je in geen geval iets aan van andere weggebruikers. Die wachten maar voor het waardig voortschrijdend studentenvolkje.

 14. Bedankt voor het uitschrijven van de fietsregels. Nou hopen dat alle fietsende “betweters” – “je fietst aan de verkeerde kant” – dit ook te zien krijgen.

 15. Woon je in een boerengat als ik, stop voor stoppenlichten want je weet nooit of er een politie achter een bosje zit haha :’). Mijn vriendin reed door rood en daarna weer 3 mensen omdat het zo regende en er waren geen auto’s. Toen had de politie weer is een leuk zakcentje verdiend voor de staat, XD

 16. Goh. In Nijmegen is ’t net zo. Toevallig ;) Met een oude fiets of fietsongeluk hoor je er pas bij, maar met een te laag zadel juist weer niet. Jammer, want mijn stadsfiets… Je raadt het al (en nee, ik kan hem niet omhoog zetten, want hij zit vastgeroest).

 17. leiden heeft heel veel plekken waar je als fietser gewoon door kunt rijden…. bij de haarlemmerstraat aan het begin… daar vlakbij het noordeinde gedeelte… (bij de shabushabu)
  aan de andere kant van de haarlemmerstraat… bij die andere Engelse Pub en bij die verkleedwinkel.. daar fietsen die fietsers ook gewoon door…. maar joh wat geeft het…. voetgangers hebben ook ogen en een rem.. sortoff..

  enne ik wil jou wel eens tringtring horen roepen dus ik moet die bel van jou fiets afschroeven…

 18. In China hebben ze ook fietspaden! Zo naast de 6-baans snelweg en dat is niet eens een grapje. Zeer interessante ervaring was dat, maar wel tof om daar rond te fietsen! (Op een kinderfiets uiteraard, want daar fietst iedereen daar op :p) Oh en ik heb ooit eens van iemand gehoord dat rood donkergroen is. En groen en groen natuurlijk. Dus dat sluit perfect bij jouw regels aan. Verder hoor ik er helaas ook bij. Gelukkig zelf niet iets ernstigs aan overgehouden, mijn fiets wel…

 19. Je fiets zo lelijk mogelijk maken is de beste oplossing tegen diefstal! Ik had voor mijn zusje een keer een oude fiets op de kop getikt, en die helemaal omgespoten met Prinsessenroze verf van de Gamma. Op die manier was die fiets te prominent en herkenbaar en wil geen dief hem hebben. Nooit gejat werd dat ding.

 20. Ik vind het fietsen in een stad echt vreselijk…. nog steeds moet ik hier aan wennen. Maar toen ik pas in de stad woonde durfde ik amper te fietsen. Niet normaal hoe iedereen door fietst niet uit kijkt enz… dat geld voor voetgangers hetzelfde haha.

 21. Ik fiets niet graag. Ik haat het echt. Ofwel happert de versnelling, of gaat m’n ketting er af of is m’n band plat of of of….

  Maar ik ben wel zo’n voetganger die op alles voorrang heeft. Vooral op fietsen en auto’s die zich niet aan het verkeersreglement houden. Ik ben opgegroeid in het stad, ik neem al eens geregeld berekende risico’s om auto’s dwingend te laten stoppen (ja, 5 minuten wachten aan een zebrapad is veel!), zwakkere weggebruikers hebben altijd voorrang op de sterkere, en de voetganger is ten allen tijde de zwakkere :D

  Trouwens, in Gent telt de volgende regel: breng een fiets in het systeem en neem er gelijk de welke weer uit. Met andere woorden, breng een oude fiets mee naar de studentenstad, je hoeft hem niet op slot te zetten, je neemt/piekt gewoon een andere als de jouwe gestolen is.
  Ook de politie gebruikt die regel officieus ;p

 22. Leuk artikel en ik hoor er totaal bij dubbel zelfs 1 keer in ons dorp aangereden, ik vloog door de lucht en belande aan de andere kant van de weg de mevrouw had haast en mij niet gezien. De volgende was op een rotonde ik was er al op en die man rijd zomaar door nadat hij gestopt was. Nadeel blijvend letsel aan nek schouder en arm maar met krachttraining moet het stabiel blijven. Maar ik blijf fietsen mij duw je niet zomaar van mijn fiets

 23. Haha dit doet mij zo erg aan Groningen denken.. Stad van de fietsen! Overal namelijk waar je kijkt zijn fietsen, alleen zijn hier ook levens gevaarlijke buschauffeurs die geen voorrang verlenen dus gaat het vaak maar net goed. Ze hebben zelfs zo overlast van ons dat de universiteit nu bevoegd is je fiets te verwijderen indien hij niet in het hekje staat! En ik hoor er bij afgelopen maandag is er nog een meisje op mik ingetoetst en nu loop ik met een blauwe knie.. Daarnaast is dit in 1 jaar mijn 4e fiets… Tsja dieven he

 24. Mijn moeder heeft mij veel te goed opgevoed, ik ben een dorpsfietser en geen stadsfietser. Voor de grote stad ben ik veel te netjes; ik kijk altijd uit, stop voor oranje (en dus ook rood) licht, fiets achter anderen als we met een oneven aantal zijn, slinger niet op de weg, steek mijn handen uit… Vooral dat laatste is dus echt not done vanaf het moment dat je je verkeersexamen in groep 8 hebt gehaald.

  Ik ben een watje.

  Maar ik heb al meerdere keren een fietsongeluk gehad, waarbij ik één keer mijn voortanden ben kwijtgeraakt, en een andere werd veroorzaakt doordat mijn rechter trapper zomaar ineens van mijn fiets viel.

 25. De fietsongelukken heb ik al gehad in mijn jaren op het vwo toen ik elke dag van Houten naar Utrecht moest fietsen in een kudde scholieren. Een keer waren we bijna de sloot in gedonderd toen er 2 sturen in elkaar haakten, maar gelukkig reden we tegen de enige boom die naast die sloot stond. Fietsen is niet echt mijn hobby.

  Tegenwoordig heb ik een fiets die eruit ziet alsof hij 100 jaar oud is en hij zou zonder tape gewoon niet meer in elkaar zitten. Hij fietst wel lekker en niemand wil hem stelen dus het is de perfecte stadsfiets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.