Lang leve les Petites


Maat 43 vs 36. Raad maar welke van mij is.

Eén van mijn bijnamen is: la Petite. Zo noemt mijn vader me wel eens. Jullie mogen zelf raden waarom.

Nu zou je denken: god, dat moet toch verschrikkelijk zijn. Klein zijn in Nederland, waar iedereen minimaal 1.80 is. Laatst vertelde een niet nader te noemen blogger (weet niet of ze het kan waarderen als ik zeg wie het is) mij dat ze zich zo klein voelde met haar 1.70.

Ik vind mensen van 1.70 nog best wel lang. Maar ja, wie ben ik?  (1.58)

(Diezelfde blogger zei tegen een andere blogger, nadat ze me ontmoet had: ‘Ja, ze is echt klein!’ Ja mensen, ik zeg ook wel eens dingen op mijn blog die echt waar zijn.)

Klein zijn betekent niets zien tijdens concerten, broeken laten inkorten, minimaal tien jaar jonger geschat worden, bijna doodgaan als je door een menigte moet lopen, mensen die je als steunpaal gebruiken, verschrikkelijke pijn in je nek elke dag weer, de hedendaagse mode niet kunnen dragen (diens credo is namelijk: hoe langer het jurkje/vestje, hoe beter) en god, nog zoveel meer. Je gaat je toch bijna afvragen hoe het mogelijk is om te overleven als kleintje.

Maar het is niet altijd erg. Ik ga dan misschien wel bijna dood als ik door een menigte loop, maar ik kan wel tussen iedereen doorglippen (‘Huh, wat was dat? Ik voelde iets, maar ik zie niets.’). Ik kan alle hakken van de wereld dragen zonder met mijn lengte boven mannen uit te komen (ik zou met welke hak dan ook nog steeds klein zijn namelijk). Als ik vijftig ben, schat iedereen me nog steeds zestien. Ik krijg alles gedaan van iedereen, omdat eruit zie als een schattige zesjarige. Niemand verwacht dat zo’n lief, klein schattig meisje als ik enorm sterk is, maar dat ben ik natuurlijk wel.

Dus lang leve les Petites!

(en toch zou ik het niet erg vinden om tien centimeter langer te zijn, maar vertel dat maar niet door)

57 gedachtes over “Lang leve les Petites”

 1. Ja nou, ik ben dus wél 1.80, maar dan kun je ook geen fatsoenlijke broeken kopen hoor. Verder draag ik wel gewoon hakken (mits ik erop kan lopen natuurlijk) en heeft lang zijn voor mij weinig nadelen. Behalve als je in een vliegtuig zit. Dat is de hel in de lucht.

 2. Haha, ik moest zo lachen. :) Ik voelde me altijd best klein omdat ik altijd te horen kreeg dat ik klein was (vraag Ariska maar XD) en dan ga je jezelf zo zien. En in Friesland zijn de mensen gewoon langer dan in Leiden (ofzo)! Enne, klein is fijn, groot is idioot, toch? ;)

  1. Haha, ik dacht al, dit komt me wel heeeel bekend voor :p
   En ja Kim, stiekem ben je best wel klein. Maar gelukkig zijn er nog kleinere mensen zodat je je in Leiden minder klein hoeft te voelen. :D

 3. Hear, hear!

  Ook altijd zo mooi als ik iemand moet beschrijven. “Was ‘ie lang?” “Uh ja, volgens mij wel. Maar ja, iedereen is langer dan mij…”

 4. Vrouwen hebben altijd problemen met kleding kopen, waarom zou dat voor jou anders zijn? :P
  Bij mij zeiden ze altijd dat ik te weinig schoppen onder m’n kont heb gehad en dat ik daardoor kort bleef, maarja, altijd nog ruim langer dan tot waar jij het hebt geschopt -hihi, flauwe woordgrap xD-
  *is stiekem blij dat hij toch nog door iemand lang gevonden wordt*

 5. Hoe vervelend ik mijn lengte als kind ook vond, nu ben ik er blij mee. Als kind was ik de langste van de klas, ik geloof dat ik echt boven (zelfs) de jongens uitstak. Ik was ook nog eens dun, dus ik woei zo om als het een beetje waaide.
  Inmiddels ben ik blij met mijn lengte, draag ik nog wel eens hakken en ben ik makkelijk te spotten als mensen me zoeken :)

 6. Op de lagere school was ik met mijn 1.70m een van de grootste, op de middelbare was ik met diezelfde lengte een van de kleinste en nu schijn ik een middenmotter te zijn… Het kan verkeren.

 7. O, we schelen maar 10 centimeter. Je bent net zo groot als mijn zusje (en als mijn oma, maar zij is weer aan het krimpen). Ze wordt altijd pissig als ze in een kledingwinkel niet bij de kleding kan omdat het te hoog hangt. :-)

 8. Maatje 36… gaaf! Dan kun je gewoon altijd nog schoenen vinden, haha. In mijn maat is alles veel te snel uitverkocht… hoezo moeilijk winkelen? ;)

 9. Ik voel met je mee. Ik ben 1.67 volgens mijzelf, maar 1,65 volgens het ziekenhuis. Schoenmaat 37. You are not alone! Grappig, want ik had op je blog al gelezen dat je klein bent en ik vond het juist wel meevallen toen ik je zag hahaha. Zegt dus al genoeg over mijn lengte…

  1. Hahaha dat heeft nog nooit iemand gezegd, dat ze het mee vinden vallen, meestal zeggen ze: ‘Oh, jij bent écht klein!’

 10. La Petite… Ken je het blog ‘floatingindreams’? Dat is een goede vriendin van mij en zij is slechts 1.56 m lang. Ook dan kun je uitgroeien tot een zeer modebewuste dame. Die anderhalve cm die jij langer bent zal niet veel uitmaken…

 11. Leuk geschreven en kan me voorstellen dat het soms lastig is om klein te zijn. Ik ben wel 179, en dat is met kleding kopen ook niet altijd even handig. Zus is nog een paar centimeter langer en getrouwd met een kleine man :P Op sommige foto’s is het net of hij haar optilt, terwijl ze stiekem gewoon ver boven hem uit komt

 12. Ik ben 161 cm en ik vind het eigenlijk wel prima. Alleen het broeken inkorten is soms lastig. Dan wil ik m’n nieuwe broek aan en dan issie nog te lang.

 13. Volgens mij ben ik dan precies 10 cm langer dan jij en soms voel ik me nóg klein.. (zelfde probleem met concerten enzo :P). Soms het idee dat de meeste mensen wel echt enorm groot zijn in ons landje!

 14. Sja… ik ben ook maar 1.65m. Toen ik laatst een nieuw paspoort ging halen, vroeg de vrouw achter de balie of alle gegevens nog klopten. Ik zei heel bijdehand: “nou ja, ik mag toch hopen dat ik in al die tijd wel een beetje gegroeid ben”. Dat was dus niet zo…

 15. Jurkjes tegenwoordig lang? Ik heb juist altijd moeite een jurkje te vinden dat de goede lengte heeft. Bij duurdere winkels als de Bijenkorf zijn jurkjes altijd net iets te lang, maar bij h&m en consorten vind ik vrijwel nooit een jurkje met een acceptabele lengte.. Ik ben 1.75 trouwens.

 16. Klein maar fijn. Je schrijft fijn, ook al ben je klein. Als je langer bent, zoals ik, zijn er soms andere problemen. Schoenen in maat 39 zijn soms niet meer verkrijgbaar bij de ideale Outlet van Batavia-stad, maat 36 is nog volop te koop. Ik ben gezegend met brede heupen, ik heb iets weg van een Zeeuwse knol. Het is lastig om de perfecte broek te vinden. Een gedeelte van de familie is van origine Zeeuws/Frans, een erfenis waarschijnlijk. Mijn lengte is overigens 1.70 meter.

  1. Ja, dat ben ik inderdaad aan het overwegen. Ik bedoel, ik ben daar misschien zelfs lang. En ze zullen me prijzen vanwege mijn lelieblanke huidje, dat doen ze hier ook niet. ‘Oh wat zie je wit zeg!’

   1. “Helaas”, ik was in China en echt, met mijn bijna 1.60 stak ik er absoluut niet bovenuit. Sterker nog, mijn reisgenoten moesten mij meestal echt goed zoeken (nu heb ik natuurlijk ook een iets Chinezer uiterlijk). In sommige delen van China zijn de mensen gemiddeld misschien wel wat kleiner, maar in de grote steden zou ik er niet op rekenen hoor!

 17. Ooooh noh. Mijn vriend (1.90m) zegt altijd dat ik (1.77m) een kleintje ben! Maar maatje 36 van schoenen is wel superhandig, dan kan je altijd nog hele mooie schoenen vinden in de sale, of niet?

 18. Ohh, dus lengte is gebonden aan schoenmaat? Oké, even kijken dan, ik heb maat 36 en ik ben 1.76, jij bent geen 1.76, dus dan heb jij die andere, 43. Toch?

 19. we hebben een clubske opgericht voor mensen met een kleine lengtemaat… jaaa jaa jaa 1,67 ben ik en voel me ook niet echt een groot meisje… tussen al die pubers die maar groter zijn… alsof ik de brugsmurf ben.. terwijl ik wel focking 10 jaar ouder ben! potverdrie…

 20. Oeh, maat 36 is wel echt hemels voor schoenen! Ik heb wat mijn lengte betreft niks te klagen (1.74), maar schoenmaat 41 is toch niet altijd echt leuk. En daarnaast ben je (zo uit mijn hoofd gezegd) nog altijd 1 cm groter dan de gemiddelde wereldlengte voor vrouwen!

 21. Wanneer ik in de gang loop op het werk (school) en ver voor mij uit kijkt omdat mijn hersenen iets zien, dan bots ik wel eens tegen onderbouw leerlingen aan, erg genant. Ik zie ze dan niet. Mijn collega is net zo lang als jou en zij zegt ook dat het lastig is om broeken te kopen, we bedachten; zij eraf knippen wat teveel is en ik ze erbij aan plakken, iedereen happy. nu nog een goede naai(st)er vinden

 22. Lang leve les petites! Ik ben net een cm minder petite dan jij en herken de nadelen! Maar toch, de voordelen!! Broeken korter maken is gemakkelijker dan langer maken, vliegreizen zijn comfortabel als je geen lange stelten moet meezeulen, klein is schattig, schoenen zijn er meestal nog wel in de solden in onze maat, enz enz… :-) Enne, klein maar dapper ;-)

 23. Laura! Wat geweldig, ik ben òòk een meter 58 en ook ik glip lekker door de mensen door (ondanks dit enorme voordeel droom ook ik van 10 centimeter groter zijn ^^)

 24. Haha ik voel me nu opeens een stuk groter! 10cm meer dan jij, maar in een klas met alleen maar jongens (niet altijd even leuk!) voel ik me ook altijd super-petite! Denk dat je inderdaad beter klein dan ontzettend groot kan zijn! Zoals iedereen ook al zegt, klein maar fijn! En die hakken die je áltijd kan dragen, ook enorm fijn ;)

 25. Je ging toch niet naar een concert van Nick & Simon? Want daar voelde ik 2 jaar geleden ook een kleintje langs me heen glippen… Zelf ben ik 1.70 en vind het wel prima…

 26. Haha, kom ik aan met schoenmaat 35 maar noodgedwongen altijd 36 koopt omdat maat 35 niet verkrijgbaar is in goedkope winkels.. En door mijn schoen maat kan ik al helemaal geen pumps kopen, wel laarzen omdat die vast om je benen zitten (Y). Trouwens we zijn even groot. :P

 27. Nou, je bent nog altijd langer dan ik! Ik vind het altijd grappig als mensen >1.65 zeggen dat ze klein zijn. En vooral als ze het tegen mij hebben want dan denk ik: zie je wel met wie je praat…

 28. Mm, zó klein ben je toch niet? Best wel klein maar gewoon medium-klein en niet mega-klein? Of kan ik geen groottes inschatten? :P
  Ben zelf trouwens 1.70. Ik voel me best wel groot, maar ik wens vaak dat ik nog groter was :P Met mijn schoenmaat (38) ben ik overigens perfect tevreden, want dan kan ik de schoenen uit de etalages meteen passen! Maar 36 lijkt me ook wel fijn, volgens mij blijven die altijd over…

 29. Op een dag schrijf ik een geniaal stuk over klein zijn.

  Mijn vader noemt mij altijd “krullenbol”. Als er iemand is met stijl haar ben ik het wel :)

 30. Ik ben 1.60 en weet dus precies waar je het over hebt. Ik heb een schoenmaat 37 en herken de problemen helemaal. Ik ben het alleen niet helemaal eens met het fashion statement. Ik pas een lengtemaatje 30 (ja even iets meer geld neertellen) en mijn schoenmaat is meestal over in de sale. Ook kan je gewoon lekker dragen wat je wilt want ja ook ik wil gewoon een jurk tot op mijn enkels dragen. Er zijn best manieren om je langer te laten lijken, een beetje oefening baart kunst. :)

 31. Yaaay! Nog een petite! Ik ben ook kleiner dan gemiddeld (1.64), maar wel iets langer dan jou, maar ik snap het helemaal. Ik word ook zeker 6 jaar jonger geschat (leuk voor als ik kinderen heb “wat heb jij een leuke zus!”)

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.