Jong duurt langer dan je denkt

Laatst las ik het boek ‘Jong duurt langer dan je denkt’ van Rando Kim, professor consumentenwetenschap in Korea. Het is een boek voor rusteloze twintigers, die het allemaal niet weten. En Kim geeft ons advies.

Toegegeven: ik was al een beetje sceptisch. Zou dit niet zo’n verschrikkelijk happydepeppydoehetzelfboek zijn met ‘wijze’ adviezen die nergens op sloegen? Ik had er niet al teveel vertrouwen in.

Mijn voorgevoel is deels uitgekomen. Ik was het af en toe absoluut niet eens met de schrijver (maar dan zou je ook kunnen zeggen: ‘Jaaaa, maar Laura, die man is oud en wijs en jij bent jong en wat minder wijs, dus wie zou er nou eerder gelijk hebben?’), maar er stonden soms wel bruikbare dingen tussen.

Wat ik een interessante theorie vond, was die van de klok. Ik heb wel eens gezegd dat 21 bijna 30 is en dertig bijna 40 en 40 bijna 80 (oftewel: ik ben superduperoud), maar zo schijnen meerdere mensen erover te denken. Je hebt het gevoel dat je tussen je twintigste en dertigste van alles moet bereiken (volwassen worden, studie afmaken, baan zoeken, liefde, huis kopen, trouwen, kinderen). Daar ben je zo op gefocust dat je helemaal niet denkt aan wat erna komt. Het is niet alsof op je dertigste verjaardag, wanneer je dat allemaal misschien bereikt hebt, het leven afgelopen is. Of zoals Rando Kim het zegt: ‘Veel jongeren schrikken zich dood van de snelheid waarmee de tijd voorbijvliegt en velen van hen zijn bij lange na nog geen dertig.’

Ik vrees dat ik dat ook vaak heb.

Maar Kim biedt een ander inzicht. Stel je voor, zegt hij, dat je leven vierentwintig uur duurt. Hoe laat zou het nu dan zijn?
‘Als de levensverwachting van een gemiddelde persoon ongeveer tachtig jaar is, hoe laat is het dan op de levensklok van een vierentwintigjarige? Dan is het 7.12 ’s morgens (…) Als docent die veel jongeren volwassen heeft zien worden, vind ik dat tijdstip, twaalf over zeven ’s morgens, van groot betekenis. Iemand van vierentwintig – die de reis van zijn puberteit heeft volbracht en nu over een drempel moet waarna hij (of zij) als volwassene deelneemt aan de maatschappij – staat bijna precies op die tijd van de dag waarop de meeste mensen zich gereedmaken om aan het werk te gaan en het huis uit te gaan.’
Hoe raar is dat?
‘Goed, maar hoe zit het met iemand van zestig die met pensioen gaat of al is? Voor hem of haar is het zes uur ’s avonds, het tijdstip waarop de meeste mensen ophouden met werken, weggaan van kantoor en naar huis gaan om de avond met hun gezin door te brengen.’
Mooie symboliek vind ik het wel. Het zet mij in ieder geval aan het denken. Natuurlijk, niet iedereen wordt tachtig. Maar het heeft geen zin om te stressen. Tijd genoeg, zoals Doe Maar zingt.

Verder heb ik weinig uit het boek kunnen halen. Het was me iets te belerend  en het is jammer, maar logisch, dat het vooral op jongvolwassenen uit Korea was gericht. Aanraden zou ik het boek dus niet, maar het heeft in ieder geval tot bovenstaand inzicht geleid. En nog een ander mooi citaat: ‘Het is erger om niets te doen dan om dingen verkeerd te doen.’

Hoe laat is het bij jou?

33 gedachtes over “Jong duurt langer dan je denkt”

 1. Ik heb het hier zo vaak over met vriendinnen. Omdat je tussen je 20e en je 30e de meest uiteenlopende levens leidt: sommigen studeren nog, anderen zitten al volop in hun carrière en weer anderen krijgen een kind. Sommigen wonen op kamers, anderen kopen een huis en weer anderen wonen nog bij hun ouders.

  En tien jaar geleden had niemand gedacht dat we zouden zijn waar we nu zijn: of dat nu beter of slechter is. Heel raar is het, en soms een beetje paniek-opwekkend. Maarja. Toch zou ik niet goed weten wat ik dán zou willen.

 2. Ja dat gevoel van nu moeten presteren, ook een beetje wat in die docu De BV Ik (die had jij ook gezien toch?) naar voren kwam. Bij mijzelf en om mij heen zie ik het ook wel een beetje. Iedereen studeert af en heeft het gevoel dat de enige logische stap daarna carrière maken is. Dat kun je natuurlijk wel allemaal doen, maar ben je dan wel echt gelukkig? Het leven houdt inderdaad niet op als je 30e bent (gelukkig!), maar het is denk ik wel een lastig gedachtebeeld om te doorbreken, dat je het idee hebt dat je voor die tijd toch al wel allerlei mijlpalen moet hebben bereikt. En ik denk dat het in landen als Korea inderdaad misschien nog wel veel erger is, met de presentatiedruk/gezichtsverlies-opvattingen die ze daar hebben.

  1. Ja, die heb ik inderdaad gezien. Ik merk het inderdaad ook om me heen, dat iedereen heel erg gefocust is op die baan/carrière (inclusief ikzelf hoor), terwijl er nog veel meer is.

 3. Ok, fijn. Nu heb ik nog meer schrik gekregen van ’tram drie’ dan dat ik dat al had. Bedankt Laura =)
  Nee, wel leuk die uitleg over dat je leven 24u telt. Zo dadelijk eens uitrekenen hoe ‘laat’ het al bij mij is zie…

 4. Dat is wel een heel mooi voorbeeld van die tijd! Ik ben 24 dus dit stelt me erg gerust dat het nog maar ‘ochtend’ is en er nog veel meer komen gaat! Je bent inderdaad erg gefocust op een baan, huisje, relatie etc, maar er is zoveel meer. Ik ben benieuwd waar ik over 10 jaar ben! :D

 5. Ik voelde mij oud vanaf het moment dat ik wist wat het woord betekende. Als ik een gazon had, zou ik er jeugd vanaf willen jagen met een houten wandelstok. Of buks. Als ik dubstep of andere hamstervernietigingstechnieken hoor vind ik het intense pokkeherrie (maar dat heeft weinig met oud te maken, maar met de muzieksmaak van menig jeugdige).
  Ik kan blij worden van oude muziek als Sinatra, Beatles, Stones, e.v.a.
  Ik begrijp niets meer van de meeste huidige televisieprogramma’s. Of van de rest van Nederland (om over de wereld maar te zwijgen).
  Oh ja, en LP’s zijn awesome.

  Genoeg voorbeelden? ;)

 6. Ik heb het boek momenteel ook mijn nachtkastje liggen en hoewel ook ik in het begin sceptisch was, vond ik het prima te doen. Dat voorbeeld van die klok vond ik een hele mooie; het is nog niet te laat om iets van ons leven/dag te gaan maken! ;P

 7. Hoe jong..? Hoezo jong…

  Wel toevallig dit allemaal.
  Lees hier wat ik er van begrepen heb…haha.

  Èchte leeftijd kun je niet verhullen…
  Door een ontdekking in Japan
  is de koolstofdatering verscherpt :

  http://www.nu.nl/wetenschap/2937491/japanse-
  vondst-scherpt-koolstofdatering.html

  Helaas dames
  met een beetje make-up
  kun je er dan wel
  jong uitzien…
  je èchte leeftijd
  blijft meetbaar hetzefde

 8. Ik heb me nog nooit zo jong gevoeld als nu, en ik ben al 42. Wat mij betreft klopt het als een zwerende vinger: als je wat ‘ouder’ bent dan leef je veel relaxter.

 9. Bij mij is het 6:58u. Ik ben om 5:20u opgestaan. Eerst was ik nog wat slaperig, maar ik heb me netjes maar warm aangekleed, goed gegeten en nu ben ik mijn tas aan het inpakken, aan het bedenken wat er allemaal mee moet voordat ik de deur uit stap :) Hij begint flink vol te raken, maar wel met inhoud, want alles wat overbodig is laat ik thuis! Naar de laatste dingen is het goed zoeken, maar het belangrijkste heb ik, dus ik kan ze desnoods later nog ophalen.

 10. Je bent oud op het moment dat je bij een rapportvergadering om je heen kijkt en denkt… ‘ja maar, ja maar… die en die en die heb ik nog als leerlingen in de klas gehad, nu zijn ze miijn collega-leraren’. Wat dat betreft is het al voorbij middernacht… nadat die klok al twee keer rond is geweest…

 11. Ik ben 35 , oef, typen doet ook al pijn, ik voel mij soms oud, wanneer ik ouders voor mij heb van mijn leeftijd waar dochter of zoonlief bij mij in de klas zit en ik ben mama van een hond. Wanneer mensen rond rijden in een dikke bak en ik als docentje in een starlet rijdt, dan voel ik dat ik iets toch anders doe. Soms voel ik mij 20, soms 70, gemiddeld dus 45 (als ik maar niet een hoofd heb van 45 :P)

 12. Ik wilde altijd miljonair worden, zodat ik voor mijn dertigste met pensioen kon.
  Niet dat ik iets deed om miljonair te worden, behalve elke maand een staatslot te kopen. Maar ik voel me nog begin 20, al ben ik alweer tien jaar verder. Mijn klok loopt gewoon een beetje achter.

 13. Zo denk ik ook, als je 20 bent, ben je erbijna 30, etc. Maar je vertelt over een personenleven in 24 uren te bekijken. Nu lijkt het als je 20 jaar bent dat je nog super jong bent. Dat brengt me aan het denken. Dus bij mij is het 06.00 uur nog veel tijd over!

 14. Wel een aparte vergelijking inderdaad! Maar als je er zo over nadenkt klopt het eigenlijk wel, ik denk ook heel vaak zo (het stuk over dat ik oud ben, niet met klokkijken) maar eigenlijk ben ik nog niet eens in de bloei van mn leven, het is nog niet eens 12 uur ’s middags :P

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.