Ja, deze blog gaat echt over mijn scriptie

Hoewel ik mijn scriptie spuugzat ben en ik er in principe ook niets meer mee hoef te doen, aangezien ik mijn bachelor heb (jeeeeeej!), zal ik er toch nog een blogje aan wijden.

Toen we rond november/december moesten bepalen waar we onze scriptie over gingen doen, had ik nog geen idee. Een docent van mij zei dat je het ofwel over iets moest doen wat je heeeeel leuk vond ofwel over iets waaraan je je ergerde. Op een nacht werd ik wakker in bed en dacht: ik heb het.
Ik heb er wel eens over geblogd. Als literatuurwetenschapper in Leiden leer je dat de auteur niet het interessantste is aan een boek en vooral zijn interpretatie van het verhaal niet (of dat haalde ik er althans uit). En dat vind ik ook. Als je alleen maar naar een boek kijkt met in je achterhoofd de vraag ‘Wat komt er wel overeen met het leven van de auteur en wat niet?’, dan doe je een boek naar mijn mening tekort. Ik had het idee dat deze instelling echter wel vaak in interviews met auteurs over hun boeken terug te vinden is. Dus geen inhoudelijke vragen, maar vragen naar de relatie tussen het boek en het leven van de schrijver.

Mijn scriptie moest 10.000 woorden zijn en dat betekent dat je je onderwerp moet beperken. Ik heb gekozen voor interviews in kranten en wel interviews met de winnaars van de AKO Literatuurprijs in de periode van 2004-2008. Eerst bestudeerde ik het Nederlandse debat over de status van de literatuur aan de hand van Thomas Vaessens’ boek De revanche van de roman en daarna analyseerde ik de interviews. Vervolgens paste ik nog een close-reading toe op twee van die interviews (één over een autobiografisch boek en één over een niet-autobiografisch boek).

Ik kan jullie vertellen dat mijn hypothese deels klopte, maar dat ik het wel moest nuanceren. Ja, vragen naar de relatie tussen het levan van de auteur en het boek komen veel voor, maar bij niet-autobiografische boeken wel veel minder. Wel zijn er alsnog meer vragen over andere zaken dan het inhoudelijke (bijvoorbeeld het persoonlijke leven van de auteur) dan ik zou willen.

Mijn scriptie moest ik schrijven in de tijd dat ik drie dagen stage had, één vak van mijn minor en één vak van Literatuurwetenschap. Dat was heel druk en een periode vol stress. Ik heb toen ook niet veel gedaan aan mijn scriptie. Daarna begon de vakantie en daarin heb ik wel aan mijn scriptie gewerkt. Ik ben geen hoogvlieger op studiegebied, geen streber die alleen maar negens wil (of kan) halen. Daar komt bij dat ik erg gestresst was. Achteraf gezien had ik mijn tijd beter kunnen verdelen, maar wijsheid komt altijd achteraf. Hopelijk gaat het met de volgende scriptie beter. In ieder geval, ik heb een 6.5 gekregen en dat is precies wat ik had verwacht. Geen traantjes dus, alleen maar opluchting dat ik mijn bachelor heb!

(nu de master nog)

14 gedachtes over “Ja, deze blog gaat echt over mijn scriptie”

 1. Ik zou al lang blij zijn met een 6,5! Het onderwerp lijkt me op zich interessant, maar ik ben zelf erg bang dat het na een tijdje echt je keel uit komt (met elk onderwerp voor een scriptie).
  Ken je trouwens het boek Het leven van teksten (Een inleiding tot literatuurwetenschap)? Dat moest ik aanschaffen voor literatuur dit jaar.

  1. Ja, ik ben er ook blij mee hoor. En ik vrees dat elk onderwerp na een tijdje wel je keel uit komt ja.

   Nee, ik had Lessen in de Literatuur van Frans-Willem Korsten (mijn docent).

 2. Het lijkt me best moeilijk, een scriptie schrijven, ik heb wel eens essays moeten schrijven waarbij je het onderwerp zelf moest kiezen en dat werd altijd een zooitje waarbij ik dan het gevoel kreeg dat ik een slecht onderwerp had :(

  Oftewel: laat mij maar gewoon verslag uitbrengen van mijn laboratoriumwerk!

 3. Wat een tof onderwerp! Ik kan me voorstellen dat het behoorlijk stressvol is, ik probeer er nog maar niet aan te denken.. met je master gaat het ook vast en zeker goed komen !

 4. bij je master moet je scriptie -zo noem je het dan toch ook- nog heel leuk verdedigen. Ik vind dat best eng, ook al studeer ik nog niet eens XD.

  Maar je kan het :D -je master halen-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.