‘Hallo, ik ben Frambozenijs.’

Ik heet Laura. Aangenaam. Ik hoop maar dat jullie dat weten, want zo niet, nou ja, dan heb je een ernstig probleem (hint: de url van mijn blog). Maar goed, zo heet ik dus, zoals héél, héél veel mensen. Nee, niet tachtigduizend, maar eerder tachtigduizend miljoen ofzo. Het is een wonder dat ik op de middelbare school ‘maar’ met twee andere Laura’s in de klas zat, het hadden er ook tien kunnen zijn.

Maar genoeg gezeur (‘Ja maar, Laura, ga je het dan deze keer niet over Jan Smit hebben?’ ‘Nee, die jongen krijgt al genoeg aandacht.’). Eigenlijk vind ik het wel een mooie naam. Niet te kort, niet te lang. Je kan er geen rare, beledigende dingen van maken. Denk ik. Nooit meegemaakt in ieder geval. Het is een internationale naam, ook in het Engels uit te spreken. Ja, op het minpuntje na dat ie-de-réén Laura heet, ben ik wel tevreden.

Want er zijn namelijk mensen, nou ja, ik zou huilen als ik hun was. Tegenwoordig lijkt het wel in te zijn om je kind de meest debiele namen te geven. Ik snap het niet. Ik bedoel, ja, dan ben je wel origineel, maar je moet de naam ook elke keer spellen (en dat is niet leuk mensen, dat weet ik uit ervaring en nee, niet vanwege mijn voornaam). En je krijgt mensen die zo reageren wanneer je de naam van je kind zegt: ‘Oh eh ja, apart…’ Bovendien is het gewoon belachelijk. Belachelijk om je kind ‘Spijker’ of ‘Poppy Honey’ te noemen. Ik bedoel, dan kan je hem of haar net zo goed ‘Frambozenijs’ noemen.

Maar je zou zo’n naam best kunnen uitbuiten. Stel dat ik een kind krijg (nee, ik ben niet zwanger), dan kan ik hem of haar best Lauradenkt.nl noemen. Goede manier om je site te promoten toch? Of je noemt je kind Prinses Beatrixlaan 2, dan heb je twee vliegen in één klap!

Nee, lieve mensen, laten we alsjeblieft teruggaan naar de normale namen, desnoods oer-Hollands. Zolang je je kind maar geen Laura noemt, want daar hebben we er al genoeg van.

58 gedachtes over “‘Hallo, ik ben Frambozenijs.’”

 1. Het is ook periode gebonden. Dat vind ik wel een grappige fenomeen.
  Marjan bijvoorbeeld, de naam komt het meest voor in leeftijdscategorie 30-40, terwijl Sem nu populair is.
  Henk, Hans, Jan. Oud.

  En natuurlijk buitenlandse invloeden met immigratie.

 2. Haha, qua namen vind ik ook wel dat er aan originaliteit grenzen zitten. Maar grappig (en bizar) is het soms wel! Ik ben op zich ook wel blij met mijn naam, behalve dat het in het Engels minder handig klinkt. Mijn zusje en ik mochten (blijkbaar, ik herinner het me niet ;p) de naam van ons jongste zusje kiezen. Al denk ik wel dat dat van een lijstje was, geen idee wat ik anders als 4-jarige gekozen zou hebben, haha!

 3. Ik hoop dat er geen kinderen zijn die Frambozenijs heten. Tenzij ze Fristi van de achternaam heten. Dat zou nog wel mooi zijn, je weet wel, vanwege de allitteratie ;)

 4. Haha ik heb een aparte naam, eentje die ik áltijd moet spellen. En hoewel ik dat verschrikkelijk vond als kind, ben ik er nu blij mee. Ik vind het leuk dat er praktisch geen mensen zijn die zo heten als ik.

  Ik zou mijn kinderen geen doorsnee oer-Hollandse naam geven. Maar zeker ook geen frambozenijs-achtige naam. (ook die beginnen algemeen te noemen, ik ken al twee kinderen die Spijker heten!!).

 5. Ik kwam laatst iemand tegen die Jaap een bijzondere naam vond omdat ze niemand kende die ook zo heet :P (Dat terwijl ik op de basisschool bij twee andere Jaaps in de klas zat.) Er is altijd hoop ;) ?

 6. Soms is het wel grappig om die rare namen te horen, maar voor de kids lijkt het me een hel. Beroemde mensen moeten hun kind ook vaak een gekke, aparte naam geven alsof je er met een normale naam niet meer bij zal horen. Frambozenijs is nog niet eens zo gek eigenlijk … :-)

 7. Ik denk niet dat Laura ooit de naam van mijn kind word. Kende er teveel toen ik jong was en het is zo’n naam die je altijd in de top 20 van kindernamen vind.
  Maar om dan inderdaad je kind Pilot Instructor te noemen (For real!!!)… tja… Er zijn andere manieren om origineel te doen zonder dat het zielig is.
  Overigens is mijn naam ook niet origineel hoor, Chantal kwam je toch best vaak tegen in de tijd dat ik jonger was. Want volgens mij was het ook zo’n naam van de top 10/20.

 8. Mijn ouders waren blijkbaar geïnspireerd door de bijbel. Ik ben best tevreden met m’n naam eigenlijk. Ik hoor wel eens raardere, Wout vind ik bijvoorbeeld echt niet mooi (en het ergste is dat wouten ook nog eens poepen kan betekenen, of dat nou Brabants/Deurnes is of wat weet ik niet)) of Befje (ik ken er een die Befje Pijpers heet, nou haha dankjewel parents!!) Ik vind ook namen als Diederik, Hendrikus en dat soort lange ouderwetse namen toch niet meer kunnen hoor! (Nou ja mijn vader heet op z’n paspoort wel Benedictus en mijn moeder Antonia, dus heel erg blij word je daar ook niet van.)

 9. Vreselijk, die vreemde namen die je niet uit je strot kunt krijgen.
  Of typisch Amerikaanse namen ( Paris ofzo)
  Ikzelf heet Renée, met dubbel E maar krijg ozo vaak post aan René, ze gaan er maar vanuit dat je een vent bent…..zucht

 10. In de kleuterjaren lagen de pestnamen voor mij wel voor de hand; mus, spreeuw, vink… Maar omdat het zo voor de hand lag, kon ik me er niet aan storen.
  Nu ikzelf hoogzwanger zit te wezen, was het vinden van een mooie naam nog een behoorlijk ingewikkeld projectje! Want inderdaad, je wilt geen dertien in een dozijn naam, maar ook geen te rare naam, je wilt beiden geen associaties al hebben met die naam (‘wat vind je van X?’ ‘neeee, ik zat op de kleuterklas met iemand die ook zo heette en vreselijk was…’ en zo kan je wel even doorgaan…). Dan moet het nog leuk met de achternaam lopen en met meerdere voornamen, moeten de initialen (samen met de achternaam) ook geen rare dingen opleveren. Oftewel, ik had zo’n grote voorwaardenlijst dat er eigenlijk geen naam aan voldeed….

   1. Dat zou wel origineel zijn, maar nee, we zijn er uit. En al een paar maanden en nog steeds hebben we geen van beiden zoiets van ‘is die naam wel echt leuk?’ Dus dat zit nu wel goed!

 11. Ja, Jamie Oliver kan er wat van met ‘Poppy Honey’ en ‘Buddy Bear’ en zijn andere dochters ;) Ik ben wel heel blij met mijn eigen naam, hij is namelijk niet extreem raar maar wel apart en redelijk uniek.

 12. Mijn naam was vroeger wat aparter, tegenwoordig ken ik wel een stuk meer Jeskes, maar over het algemeen zijn ze jonger dan dat ik ben. Laura’s ken ik eigenlijk niet zo veel. Ik heb alleen op de basisschool bij 1 laura in de klas gezeten dus dat valt reuze mee.
  Maar ik zou mijn kind inderdaad ook niet zo’n vreselijk aparte naam geven. Ik ben zelf altijd een voorstander van “geen duizend in een dozijn, maar nog wel uitspreekbaar”
  Wat ik trouwens ook heel vervelend vind is “ik geef mijn kind een doorsnee naam maar geef er een rare draai qua spelling aan zodat het toch apart is” Dan zou je nu waarschijnlijk Lauwrah heten ofzo.

  1. Whaha ja, dat is ook heel stom inderdaad, met zo’n rare spelling :P Thank God dat mijn ouders me niet Lauwrah hebben genoemd.

 13. “Hoe heet jij?”
  “RenZZZe”
  “Hallo Rensssssssse”
  :(

  “Hoe heet jij?”
  “RenZZZe”
  “Hallo Rens”
  :(

  Maar voor de rest is het een prima naam.

 14. Mijn naam komt van de schaatsers in die tijd.
  Je hoorde het niet vaak
  Later eens een hond
  Nu wat meer
  Ik hb moeite met van die soapnamen

 15. Ik ben het helemaal met je eens. Je kind Spijker noemen, dat kan toch niet!
  Daarentegen vind ik Klaas, Jan-Jaap en dat soort namen ook weer drie keer niks, haha!

 16. Ach mijn naam kan op op zoveel verschillende manieren horen/schrijven dat ik er gek van wordt. Sorry hoor, maar Henrietta tegen me zeggen terwijl ik HENRIKE heet, gaat een beetje te ver.

 17. Ik ken een…
  – Wolf (met streepje door de O, maar die weet ik niet te vinden op mn toetsenbord)
  – LaToya en LaTravia
  – Peanut
  – Störm

  True story. Ik ben niet extreem blij met mn naam (al kan ik me niet voorstellen iets anders te heten) maar als je dit leest wordt het leed toch wel weer iets verzacht ;)

  Plus, bij mij op school ging altijd het briljante verhaal van een gezin (iedereen leek ze te kennen, maar ik heb ze nooit ontmoet dus ik weet niet of ze al dan niet fictief zijn) met vier jongens en één dochtertje. Elke keer als er een kind bij kwam, dan mochten de oudere broers verzinnen hoe hij/zij ging heten. Het verhaal wilde dat de oudste zoon Kit Kattenberg heette, en daarna kwamen er een paar idiote jongensnamen, en toen kwam het kleine nakomers-meisje, en die werd dus Pink Duifje Kattenberg. Thanks broers! Overigens, ik weet niet of het waar is (het kan echt een broodje aap zijn) maar beide namen zijn googlebaar :) Pink Duifje, mocht je dit lezen: hallo! Je bent beroemd op mijn middelbare school!! :D

 18. Ik ‘ken’ een gezin (via via dan wel), met drie kinderen. Twee jongens en een meisje. De jongen heet Prince, het meisje Prinses en het andere meisje José. Goed, dat lijken mij pas verschrikkelijke namen. Vooral omdat José er dan weer totaal niet bij past.

 19. Ik heb dezelfde naam als het jongste prinsesje! (nou eigenlijk heeft zij mijn naam).
  Ik ben wel blij met mijn naam, maar er zijn namen die ik mooier vind. Ik ben al helemaal tevreden met mijn achternaam (:!

 20. Wat ik pas vreselijk vind is Peter Peters, Hans Hansen enz…
  Maar ook die steen oude namen Hendrik en nog één waar ik even niet op kom.
  Zelf ben ik wel blij met mijn naam, goed uit spreken enz.

  Liefs

 21. Oeh, leuke naam, Frambozenijs! Haha nee, ik vind het zo verschrikkelijk, die ‘moderne’ namen. Als je je dan als 75-jarige voorstelt met ‘Hallo, ik ben Vlinder!’ wordt je toch niet serieus genomen..
  Laura vind ik trouwens wel een leuke naam, hoewel er veel van zijn.

 22. Ik moet zeggen dat ik aardig tevreden ben met mijn naam. Heb ooit één klasgenootje gehad die ook Elise heette, verder kom ik ’t maar héél sporadisch tegen.

 23. Haha ja, er zijn echt van die namen waarvan ik me afvraag: hoe kan je óóit je kind zo’n naam geven? Carmen is niet raar, klinkt redelijk exotisch en… er zijn vast wel duizenden Spanjaarden die zo heten. Maar goed, who cares :)

 24. Ik werk in de vakantie met kinderen en je wil het gewoon echt niet weten… Savannah, Key, Sky, Yucatan, Shaniya en meer van dat moois. Yucatan klinkt erg pokémon! Ik kies jou…

 25. Poppy Honey, dat is toch de naam van het dochtertje van Jamie Oliver? Of sla ik de plank nu helemaal mis??

  Trouwens bij hollywood sterren is het ook een trend om kinderen gekke namen te geven, maar zij gaan echt te keer als het hierom gaat. Hoe gekker hoe beter.

 26. Ja, de namen die sommige ouders aan hun kinderen geven. Vreselijk!

  Wanneer je op een zaterdag in de regionale krant bladert en kijkt bij de geboorte kennisgevingen dan klapperen je oren al haha.

  Een oerhollandse naam vind ik ook niets. Tenminste, niet in deze tijd. Als ik ooit kinderen krijg, dan wordt het nog een hele opgave om een goede naam te vinden.

 27. Geweldig om te lezen, heb je mooi geschreven! Wij hebben onze dochter een niet-nederlandse naam gegeven en ik ben er blij mee :) hopelijk zij later ook. Ik vind he nogal een hele opgave om een naam te “bedenken” voor je eigen kind haha.

 28. Hahaha geniaal!
  Idd, iedereen wilt tegenwoordig origineel zijn, maar pak dan een naam uit het Latijns of Arabisch met een mooie betekenis, ga je kind niet naar een voorwerp vernoemen ofzo hahaha
  Nee serieus, ik lach me dood hier!

 29. Bij mij spreken ze mijn naam soms verkeerd uit, dan zeggen ze Marit (dus: Maaaaarit) en het is Marrit met dubbel R, dus dat doen heel veelmensen dan fout. Ik heb het al zovaak verbeterd dat ik het nu gewoon niet meer ga verbeteren omdat ik het een beetje zat ben.

 30. Ik ben blij met mijn naam. Swanhilde. Ik ken 1 ander iemand die zo heet, erg toevallig. Het grappige is wel vaak dat ze zeggen hoe bijzonder mijn naam is. Maar eigenlijk is Swanhilde alleen maar mijn roepnaam. Mijn doopnaam is Swaentsje, naar mijn oma. En ja, ik ben er blij mee!
  Liefs, Swaen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.