Bloggers: tha bomb of losahs?

Bloggen is dood.
Althans, dat beweren sommige mensen. Dat ik dit nu typ op een BLOG (levend dus, zowel ik als de blog) beweert het tegendeel. Maar het zet me wel aan het denken. Want wat voor status heeft het bloggen eigenlijk?

Wanneer ik zeg dat ik een blog heb, dan vindt iedereen dat eigenlijk wel leuk. Maar misschien ligt dat aan de mensen met wie ik om ga (ik weet niet of de buschauffeur, om maar even iemand te noemen, het erg interessant zou vinden).

Maar wat zijn bloggers nou? Zijn ze tha bomb of losahs (ik zal even straattaal integreren op mijn blog)? Of zijn het een stelletje egocentrische weirdos? Wat is het algemene beeld? Ik denk dat het er ook mee te maken heeft wat voor blog je hebt en met wie je praat. Bij mijn oma maak je echt geen indruk als je zegt dat je een beautyblog hebt, maar bij je vriendinnen waarschijnlijk wel.

Ik heb (nog) geen vervelende reacties gehad over het bloggen an sich, maar ik zou me kunnen voorstellen dat mensen dit zeggen (niet dat ik het er mee eens ben): ‘Waarom zou je dat doen? Wie boeit het nou dat je een gekke bril van je vader hebt gevonden of dat je zo gestoord bent dat je met prullenbakken en andere levenloze dingen praat. En op het internet nog wel! Het internet is gevaarlijk. Iedereen kan het lezen! En het is echt tijdverspilling hoor.’
Als antwoord op deze dialoog met een fictieve tegenstander zou ik geven: ‘Ik doe het, omdat ik het leuk vind. Blijkbaar boeit het mensen wel en als het ze niet boeien, dan kijken ze lekker niet. Het internet kan gevaarlijk zijn, maar je hebt zelf in de hand wat je erop zet. Dikke doei.’)

Dus nu dezelfde vraag aan jou: wat voor status denk je dat het bloggen heeft? Mensen die geen blog hebben: wat voor associaties (positief of negatief) heb jij bij bloggers? Mensen die wel een blog hebben: wat voor reacties krijg je als je vertelt dat je een blog hebt? (positief of negatief)

59 gedachtes over “Bloggers: tha bomb of losahs?”

 1. Ik vindt bloggen helemaal niet vreemd.
  Je brengt een verhaal naar buiten als het nu zinnig is of niet altijd leuk om blogs te lezen omdat je er leuke artikels vindt net zoals deze.
  Ik sta er nu misschien zo tegenover omdat ik zelf een beautyblog heb maar voor ik die had vond ik blogs iets geweldig.
  Respect denk ik dan dat je je tijd er in steekt en het leuk maakt.

 2. Zeker door de beautyblogs is het bloggen wel weer wat meer gaan opleven. Al denk ik wel dat er een hele grote scheidingslijn is tussen de gevestigde orde en de mensen die maar aanrommelen.

 3. Er is eigenlijk niemand die weet dat ik blog als Limoentje, behalve mijn vriend. Geen idee dus wat mensen er van vinden.
  Daarnaast heb ik een website met een eigen domein waar ik ook schrijf over mijn leven en informatie plaats, daar weten al mijn vrienden & familie van. Geloof dat ze het wel leuk vinden ;)

 4. Ik heb regelmatig mensen horen zeggen dat bloggen voor narcisten was. Toen ben ik er ook maar mee begonnen, want als er iemand aan egomania lijdt ben ik het.

  Maar ik denk dat het er heel erg aan ligt wat voor blog het is. Ik vind modeblogs vaak wel een beetje onzinnig. Maar stiekem heb ik er daar ook een paar van op mijn volglijst staan. Verder heb je ook veel van die blogs over mensen die gewoon over hun dag vertellen. Soms zitten daar van die hele heftige tussen, van die mensen die een beetje de socialite uithangen. Misschien dat bloggen daardoor een beetje een narcistische indruk wekt? Niet dat ik die dingen niet heerlijk vind om te lezen.

  Ik blog eigenlijk al heel lang gewoon uit verveling. Kreeg nooit echt reacties want ik vertelde het niet aan mensen. Vroeger wel, maar dan deden mensen alsof ik een soort klein zusje was dat een tekening tekening had gemaakt. Ja, dan laat ook maar :’) Volgens mij zijn de meeste mensen die positief op blogs reageren mensen die zelf ook bloggen.

 5. Ik krijg meestal wel positieve reacties.. Ik vind het niet echt dood hoor, ik denk dat de meeste mensen blogs wel leuk vinden, er zal er vast ook wel een te vinden zijn die die buschauffeur leuk vindt ;)

 6. Haha die mensen die zeggen dat bloggen + internet gevaarlijk zijn, zijn dat de mensen die hun relatieproblemen en dronken foto’s op facebook zetten?

 7. Ik snap al niet waarom daar een scheidingslijn van hip/losers in moet zitten. Ik blog gewoon omdat ik het leuk vind om te schrijven, om daar mee bezig te zijn, zodat mensen wat kunnen lezen en zodat ik het over een jaar terug kan lezen (als een soort dagboek).

  En de reacties die ik krijg zijn altijd goed! Als het een tijdje wat stiller is, vraagt mijn opa of er nog wat komt omdat hij het altijd zo leuk vind om te lezen. :) Maar er zullen vast wel egocentrische weirdo’s bij zitten. Ik ken ze niet in ieder geval :)

  1. Nou, ik vraag me dus af wat de status is van het bloggen, daarvoor maakt het niet uit met wat voor doel je blogt. En het is geen absolute scheiding, maar ik vraag me af als wat het meer wordt gezien :)

 8. Ik ben zo iemand met ’n blog die toch ’n beetje twijfelt aan de status van het bloggen… Dat komt denk ik vooral omdat ik eens een artikel heb gelezen waarin het concept volledig werd afgekraakt en afgedaan als egocentrisch en narcistisch gedoe…
  Van mij weten slechts mijn beste vrienden dat ik een blog heb. Ik deel mijn link dus niet op facebook, omdat ik toch een zekere schaamte ervaar daarvoor, hoewel ik tegelijk het idee heb dat 1. dat nergens voor nodig is en 2. dat ze moeten accepteren zoals ik ben (i.e. een tikkeltje nerd-achtig ;-) )
  Ik vind wél dat je heel veel kunt doen met het blogmedium en dat je er echt méér van kunt maken dan narcistisch gedoe, maar ergens begrijp ik de schrijfster wel… Er bestaan wel blogs die ik met zo’n labeltje zou durven beplakken. Of dat label per se negatief is, dat is dan weer ’n andere vraag :-) Misschien moet je wel tot een bepaalde hoogte narcistisch zijn om een blog te durven bijhouden…

  1. Ooooh Lilith, weet je nog welk artikel dat was? Ik zou het graag willen lezen! Ik denk inderdaad dat je wel een beetje narcistisch moet zijn of in ieder geval een soort van zelfvertrouwen hebben als je een blog begint.

 9. “Oh leuk, ik ga ’t eens lezen!” zulke reacties krijg ik wel. En sommigen gaan ‘m dan nog écht lezen ook nog. En abonneren. Dus da’s wel lief. Mijn omgeving is wel lief. Heb niemand gehoord over “booeee, tijdverspilling!” maar da’s waarschijnlijk ook omdat ik alleen blog wanneer het me uitkomt (of als huiswerkuitstelgedrag).

 10. Hoewel er hier en daar zo af en toe wel eens een negatieve reactie gegeven wordt, zijn mensen over het algemeen toch erg positief over het feit dat ik blog. Op de een of andere manier zien mensen bloggers altijd als creatieve, slimme mensen, zo leert de ervaring ;) Of het ook zo is? Tjah, dat moet per blog maar beoordeeld worden ;)

 11. Ik heb tot nu toe erg leuke reacties gehad. Ik krijg te horen dat ik mensen inspireer en ik heb zelfs foto’s toegestuurd gekregen van hun handen met nail art, bijvoobeeld. Ik vind het gewoon leuk om te doen. Maar ik wilde geen beautyblogger zijn, maar ook mijn passie muziek en films delen. Ook dat vind ik gewoon super leuk om te doen. Daarnaast vind ik het een leuke manier van contact maken, al is het misschien oppervlakkig.

 12. In het begin vond iedereen die van mijn blog wist (vriendinnen, mensen die ik wat minder goed ken, enz.) het helemaal leuk dat ik ging bloggen en kreeg ik veel reacties. Nu zijn er nog maar enkele mensen daarvan die mijn blog lezen….
  Ik weet alleen niet waar dat precies aan ligt. Dus eigenlijk heb ik geen antwoord op je vraag of bloggen cool is of niet.

  1. Dat is inderdaad vaak wel het probleem, denk ik. En ik denk dat de beautybloggers die er echt hun geld mee verdienen daar echt heel vaak mee te maken krijgen.

 13. Ik heb het ook gelezen dat bloggen dood is, maar dat moederblogs (blogs van jonge moeders over hun kids of drukke bestaan) springlevend zijn.
  De meeste mensen zijn er wel nieuwsgierig naar en reageren vooral positief. En na het lezen van mijn blog zijn ze natuurlijk nog enthousiaster. :-P

 14. Ik vind blogs lezen en bijhouden zelf heel leuk, maar mensen om je heen associeren het toch snel met internetnerdjes ofzo. Ik vertel dan ook aan niemand uit real-life dat ik een blog heb.

  Ik heb best wat leuke mensen ontmoet via het bloggen/forums etc. Maar de meeste mensen vinden dat ook vreemd.. Ik weet niet zo goed welke status het heeft. Misschien stigmatiseer ik het zelf wel door er niet over te praten :P

 15. De meeste van mijn vrienden zijn niet zo ‘internettig’, dus die zijn niet zo van het bloggen, twitteren, etcetera (facebook gaat zeg maar nét). De meesten vinden het wel iets voor mij (want ik ben wel ‘computerig’, haha), maar het actief volgen, ik zie het ze niet doen. Als ik blog voel ik me soms wel egocentrisch/lichtelijk narcistisch, want het zijn allemaal dingen over mij, van mij, mijn meningen, mijn herinneringen, enzovoorts. Zelfs als ik een comment geef, gaat het over mij ;) Alsof ik mezelf zo leuk vind. Maar dat alles is natuurlijk maar een deel van mij, in het ‘echt’ praat ik heus niet de hele tijd over mezelf (uh, liever niet zelfs). Dus ja, lastig. Gelukkig is er online zo’n kruisje, rechtsboven in de hoek, dat scheelt al ;) Er is trouwens ook onderzoek naar gedaan, social media en narcisme, ik (daar ga ik weer…) plan al een hele tijd daar een stukje over te schrijven, misschien moet ik dat binnenkort ook maar eens echt doen. Het artikel wat mij triggerde kun je hier alvast lezen: http://www.guardian.co.uk/technology/2012/mar/17/facebook-dark-side-study-aggressive-narcissism

     1. Oh en je bent bijna jarig he. Als je nog een cadeautje wil, dan moet je maar heel snel wat aardiger gaan doen! :P

 16. Ik geef niet zoveel om mijn imago als blogger. Al hoop ik wel stilletjes dat men mij niet ziet als die vervelende etterbak. Ik blog vooral omdat ik dat zelf erg leuk vind. En natuurlijk is het mooi meegenomen als blijkt dat anderen er ook wat aan hebben.
  In mijn onmiddellijke omgeving is bloggen een zo goed als onbekend gegeven (Jij blogt… euhm… dat is zeker iets met internet?).
  De meeste mensen die mijn blog volgen hebben er zelf eentje.

 17. Ik merk wel dat mensen die niks van het bloggen weten er een beetje met een scheef hoofd naar kijken.
  Ik denk dat dat komt omdat ze gewoon niet precies het nut ervan in zien en ze kennen de voldoening van het bloggen niet.
  Verder hebben wij bloggers creatieve breinen en ja, waarom dat niet delen?
  Als je maar weet wat je op je blog post toch?

 18. Zo herkenbaar: ‘op het internet nog wel! Het internet is gevaarlijk. Iedereen kan het lezen’ so what?

  Bloggen kan op heel veel manieren worden geïnterpreteerd. Als iemand ooit een blog van een loasah heeft gelezen, dan blijft daar toch iets van negativiiteit aanplakken. Een 15-tal jaren terug had je ook al blogs, maar die zijn gewoon niet meer met de blogs van nu te vergelijken. (Beelden zeggen zoveel) Het blog moet wel in de smaak vallen bij de lezers, maar aan de andere kant, het is ook een manier om jezel te kunnen uiten, de 1 doet dat via zingen en de ander via schrijven. En dat kan je mooi en leuk vinden of helemaal niet.

 19. Mijn zusje vond het een beetje apart en nutteloos dat ik een stukje over haar schoenen schreef maar nu reageert ze bijna op alles om haar blog te promoten :’)

 20. Bloggen is THA BOMB dus mensen die sowieso al tha bomb zijn vinden bloggen ook leuk en mensen die bloggen ook (want als je niet tha bomb bent wordt je het wel als je een tha bombe blog hebt). Mensen die sowieso al dikke losaaahs zijn vinden bloggen niet leuk en bloggers ook niet.

 21. Denk dat het per persoon gewoon verschilt:) Ken mensen die het niks vinden en mensen die het heel leuk vinden! :) Dus denk dat gewoon aan je zelf ligt en ook vooral voor je zelf moet bloggen! Ik heb bijna altijd nog wel positieve reacties gehad. Alleen van wat jongens negatief, maarja die zijn ook nog maar 14 ofso!

 22. Over het algemeen krijg ik altijd positieve reacties en zijn mensen ook wel nieuwsgierig ernaar maar sommigen snappen ook niet dat ik aan zoiets m’n tijd wil besteden maar ja, voor mij geldt gewoon dat ik het leuk vind om te schrijven en om op die manier contact met mensen te hebben. Anderen zitten de hele tijd met hun mobieltje te spelen of op facebook dus ja, zo heeft iedereen wel wat en ach, we moeten gewoon allemaal lekker onze eigen ding doen, toch?

 23. Ik geloof dat je bloggen niet iets voor losers of coole mensen kan noemen, volgens mij gaat het van extreme loser tot megahip. Overigens vind iedereen het altijd heel leuk dat ik blog, of tenminste, ze doen alsof :P

 24. Hmm, meestal als ik vertel dat ik een blog heb krijg ik geen negatieve, maar ook geen enthousiaste reactie. De meeste mensen die ik in real life ken komen nooit op mijn blog omdat het ze gewoon niet kan boeien. Maar wat zou mij dat een zorg zijn, het gaat erom dat ik er zelf plezier in heb :D

 25. Ik krijg altijd wel leuke reacties! Vooral als ik wat langere stukjes schrijf (wat ik helaas veel doe, maar niet publiceer(is dat een goede Nederlandse zin?)). Maar er zijn ook een heleboel mensen die ik ken die nooit op mijn blog kijken. Ik denk dat het vooral de bloggers onder elkaar zijn die het ook leuk vinden om andermans blogs te bekijken. Misschien omdat we weten hoe leuk het is om een reactie te krijgen, misschien om je eigen blog te promoten, inspiratie op te doen voor je eigen blog?

 26. Ik denk dat er voor blogs zowel tegenstanders als voorstanders zijn, net zoals er voor Twitter voor- en tegenstanders… Het zijn vooral de mediafiguren die licht-geraakt zijn (zoals vb. politiekers) die het allemaal wat minder leuk vinden, want plots vinden mensen makkelijker een manier om een groter aantal mensen van hun mening op de hoogte te brengen (en zeker de negatieve meningen).

  Nu, anyway, ik heb mijn blog in 2005/2006 aangemaakt voor mezelf, aangezien het na enige tijd gekoppeld werd met mijn msn-account begonnen mensen uit m’n familie mee te lezen (jammer genoeg), maar toen om één of andere reden vielen de updates weg en las de familie ook terug minder mee… (En trok ik alsmaar meer mensen van buitenaf dus…)

  Net zoals op m’n Tumblr-blog, blog ik gewoon wat ik leuk vind en verplicht ik niemand om mee te lezen, als ze het niet leuk vinden is het internet een groot genoege speelplaats waar ze wel hun gading (zouden) kunnen vinden…

 27. Mensen kijken altijd een beetje van “oooooookeeeeeeee….” als ik zeg dat ik blog. Wat ik daarna ook nog zeg kan me niet meer redden. Ze blijven zo kijken van “juist..”. xD

 28. Dat denk ik dus ook, wel voor mensen die regelmatig wat kunnen bijhouden en willen vertellen/delen… Sommige mensen hebben het daar helemaal niet op. Tot nu toe alleen maar leuke reacties gehad als mensen weten dat ik blog :) En ach, uiteindelijk doe ik het toch voor mezelf (hoewel reacties stiekem natuurlijk ook onwijs leuk zijn)

 29. Ik praat er niet snel over, maar mijn blog is wel gekoppeld aan twitter en facebook, dus mensen kunnen het wel zien. Soms krijg ik op Facebook wel likes van mensen waarvan ik dacht dat ze mn blog niet lazen.

 30. “Het internet is gevaarlijk. Iedereen kan het lezen!” LOL!

  Ik heb zelf een blog, maar noem het liever ‘een website met een wekelijkse column.’ :-) Ik vertel het niet snel uit mezelf tegen mensen, maar mocht het toch ooit zo zijn dan kijken ze me inderdaad vreemd aan. Hetzelfde eigenlijk wanneer ik zeg dat ik aan een boek werk. ‘Maar wie leest dat dan?’ (voorlopig alleen nog maar een paar proeflezers) ‘Maar wordt dat dan ooit uitgegeven?’ (Geen idee, dat kan een uitgever pas beoordelen als het af is) en ‘Wat is daar dan leuk aan?’ (Eh… heb je een paar uur?). Ofwel: een beetje dezelfde tegenwerpingen als men tegen jou roept, alleen dan in andere bewoordingen. ;-)

  Bloggers zijn da bomb! (en schrijvers ook, zelfs wannabees)

 31. Ik moet zeggen dat ik niet veel praat over mijn blog bij mensen die ik ‘in het echt’ ken. Toevallig had ik gezegd dat ik over de band van mijn broer had geschreven en toen hebben wat vrienden en familieleden mijn blog gelezen en die waren alleen maar positief. Wat ik vaak hoor van bekenden is “Ik wil niet meelezen want het is net alsof ik in je dagboek mee lees en dat hoort niet” Jaja daar had mijn broertje vroeger anders niet zo veel moeite mee ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.