Hand in hand, de kameraden

Dit is een foto van één van de weinige keren dat ik ziek ben geweest in mijn leven (de laatste keer dat ik griep had, was op de basisschool). Tenminste, dat neem ik aan, want je gaat niet zomaar met je dekbed op de bank liggen met een Feyenoordpet op, toch?

Goed, die Feyenoordpet, daar ga ik het over hebben. Vind ervan wat je wil, maar bij mij thuis zijn ze voor Feyenoord. Dat gebeurt nogal snel als je ouders uit Rotterdam komen en je er vlakbij woont (‘Ja, maar dan kun je ook nog voor Sparta of Excelsior zijn.’ ‘Nou en.’).
Nu moeten jullie weten dat mijn gezin uit de volgende mensen bestaat: vader, moeder, broer, broertje en ik. Mijn broer en broertje houden van voetbal en Feyenoord, dus dat zou genoeg moeten zijn voor mijn vader, toch?
Nee, want in de tijd dat ik ziek op de bank lag, was mijn broertje nog niet groot genoeg om naar de Kuip (het stadion) te gaan. En ik wel.

Dus daar ging ik, hand in hand met mijn vader en mijn broer naast me. De enige keer dat ik me kan herinneren (maar er moeten meerdere keren geweest zijn) was met de open dag voor Feyenoordfans (voor kinderen vooral). De auto werd bij ikweetnietwaar geparkeerd en zo liepen we naar het stadion toe. Ik denk dat dat nog het leukste gedeelte was. Al die fans die gezamenlijk die route liepen, Feyenoord-liedjes zingen. Ik kan me nog het benzinestation herinneren met ballonnen waar we langs liepen en we moesten onder een tunneltje door.

Helaas gebeurde er iets wat veel kindertjes overkomt: ik viel. Resultaat: een schaafwond op mijn knie. Gelukkig was er ehbo en kreeg ik een pleister. Ik overleefde het ternauwernood.

Sindsdien ben ik waarschijnlijk niet meer in de Kuip geweest. De enige Feyenoord-speler wiens naam ik weet, is Guidetti. Maar wanneer iemand me vraagt voor welke club ik ben, is dit nog steeds mijn antwoord: Feyenoord.
(oké, dat is omdat ik anders een klap voor mijn kop krijg, maar toch)

En, zijn jullie ook geïndoctrineerd?

43 Comments to “Hand in hand, de kameraden”

 1. Indoctrineren… Vast wel. Maar ik schudt dat altijd snel weer af. Ik was bijvoorbeeld een tijd geleden vrij fan van PSV, tshirtjes etc erbij. Maar nu ben ik eigenlijk voor geen enkele Nederlandse ploeg (ook Oranje niet!). Ik geniet wel nog gewoon van het spel opzich.

 2. Jup. Door mijn halfbroer. En nou ben ik voor PSV, voor het leven. Sorry :P

 3. Sinds kind af aan trouwe feyenoord supporter en ik bezoek af en toe een wedstrijd en kijk elke wedstrijd op tv live Papa heeft alleen maar dochters en gek van feyenoord het is iets dat je mee krijgt en I love it geen andere club voor mij

 4. Op de basisschool was ik gewoon waar de meerderheid van de klas voor was (Ajax want die deden het toen goed). Daarna gaf ik er niet zoveel om, maar al vrij snel stak een vriendin me een beetje aan. Sinds die tijd is het PSV (net als mijn vader, mijn moeder pretendeert voor Ajax te zijn maar eigenlijk boeit het haar niet :p). Toen ik ging studeren kwam daar FC Twente bij. Ik ben alleen nog nooit naar een live voetbalwedstrijd of uberhaupt in een voetbalstadion van de eredivisie geweest (wel bij Australië-Oezbekistan, maar dat zijn nou niet echt voetballanden), dus stiekem ben ik wel jaloers op die kindjes die met hun vader mee mogen. Dat wil ik eigenlijk ook wel eens, al heeft mijn vader geen clubkaart, haha.

 5. P.s.v. , feyenoord, Az en twente….allemaal gehad.
  Ajax absoluut NIET
  terwijl mijn omgeving die dus verheerlijken

 6. Ben geen echte die-hard fan, maar keek altijd wel de eredivisie {en m’n moeder bleef me maar bellen, zondagavond 7uur, tss}.
  Ik ben een beetje voor FC Groningen {kom ik vandaan}, NEC {gestudeerd} en PSV {broer is zwaar fan}.

 7. Ben geen echte die-hard fan, maar keek altijd wel de eredivisie {en m’n moeder bleef me maar bellen, zondagavond 7uur, tss}.
  Ik ben een beetje voor FC Groningen {kom ik vandaan}, NEC {gestudeerd} en PSV {broer is zwaar fan}.

 8. Aaah, wat een lieve foto! Bij feyenoord denk ik gelijk aan de vernedering van 10-0. :’) Ik ben voor geen enkel team, ik ken namelijk ook niet veel meer dan Feyenoord, ADO, PSV en Ajax..

 9. Haha, ik ben ook geïndoctrineerd, maar dat wist je al ;) Hand in hand..

 10. Bij mij is het ergens mis gegaan want m’n ouders waren/zijn voor Feyenoord en toen ik het spelletje echt leuk begon te vinden, was ik voor PSV… M’n ouders snapten er niks van en zo snapten ze ook niet dat ik sinds m’n 12e al helemaal weg ben van formule 1 en motorrijden, 2 sporten die hun niet kunnen boeien…

 11. Ik hou me echt helemaal niet bezig met voetbal… Alleen met WK en EK dan vind ik het leuk omdat je dan tegen elke debiel met een oranje shirt kan roepen hup holland en dat ze dan niet denken dat je een complete gek bent. Gewoon de sfeer ervan zegmaar.

 12. Ik was altijd voor ajax en dat terwijl ik ze nooit heb zien spelen ;)

 13. O, zo vaak. :-)
  Ik ‘moest’ ook mee naar wedstrijden van NEC, dat vond mijn vriend leuk. Ik was doodsbang, ik zou (zeker bij uitwedstrijden) tenslotte tussen de hooligans terecht komen. Dat viel uiteindelijk erg mee allemaal.
  Als iemand me vraagt voor welke club ik ben moet ik Ajax of NEC zeggen, anders krijg ik hier een draai om mijn oren. In werkelijkheid interesseert het me niets, maar als deze clubs winnen is het vriendje blij en ik dus ook.
  Ik zal maar niet zeggen dat jij Feijenoord moet zeggen, dan mag ik hier vast niet meer langskomen. ;-)

 14. NAC Breda, de parel van ’t zuiden!

  Voetbal boeit me heeeelemaal niks, om eerlijk te zijn. Thuis zijn ze er helemaal dol op (vooral mijn moeder, seizoenskaart en al!). Ik vind het leuk om tijdens het WK of EK met vrienden een wedstrijd in de stad te kijken, maar dat vooral om de sfeer en om met vrienden te zijn enzo.

 15. Ik ben zo opgevoed dat ik alleen maar voor Sparta mag zijn. Jammer genoeg zijn ze gedegradeerd, haha.

 16. Lieve foto! Ik hou totaal niet van voetbal, maar als er wordt gevraagd voor welke club ik ben kies ik Ajax, aangezien ik dat het meeste zie/mee krijg door m’n vriend.

 17. Zoals het een goede Fries (ahum ahum) betaamt, ben ik natuurlijk voor sc Heerenveen. Ik kan geloof ik wel drie spelers opnoemen. Goed hè?

 18. Ik ben geboren en getogen in Eindhoven en was verplicht PSV supporter. Totdat mijn moeder de knuppel in het hoenderhok gooide en zei dat zij voor de FC IJsselmeervogels was. Vanaf die dag mochten wij zelf ‘kiezen’ voor wie we waren. Voor niemand dus.

 19. Forza Utreg! :D Mijn vader heeft vroeger bij FC Utrecht gespeeld, in het eerste, ja. Ik kwam dus als baby al in het stadion en heb toen alle spelers leren kennen (alleen daar weet ik niks meer van) Het gevolg is, dat als ik nu ga (en dat is elke week, want ik heb een seizoenkaart) dat ik dan steeds hoor ‘de laatste keer dat ik je zag, lag je nog in de kinderwagen’. Hey, leuk! Maar goed, ik vind voetbal zelf ook leuk om te kijken. Onze tv stond altijd op voetbal vroeger, en hoewel mijn vader er niet op aandrong, zijn wij toch (broer en ik) voor FC Utrecht.

 20. Ik lees ineens overal het woord ‘indoctrineren’, wat is dat toch?
  Ik kom uit de Achterhoek en hoor dus ongeveer voor De Graafschap te zijn (superboeruhhh). Bij ons thuis zijn ze vooral voor Twente (omdat Graafschap waardeloos speelt, waarschijnlijk) en verder maakt ’t niet uit als ’t maar niet voor Ajax is. Ofzo. Terwijl mijn vriend dus wel weer voor Ajax is.

  WEET JE, IK BEN VOOR NEDERLAND. BAM.

 21. hahah als Twentenaar was FC Twente toch wel belangrijk in mijn omgeving. Een oom die daar ooit gevoetbald heeft, neefjes en later ontmoette ik mijn exman die 100% FC Twente was en ik heb daar mee leren leven. Exman nu maar toch is er iets blijven hangenen stiekem hoop ik altijd dat ze winnen. Voetbal doet mij trouwens niks dus ik herken je verhaal hihi Ik ken trouwens veel spelers maar dat komt omdat veel van mijn collegas ook bij FC Twente werken dus hoor ik te pas en te onpas dingen. Naar het stadion gaan vind ik leuk, ik zie dan maar liefst 30 sec voetbal en voor de rest kijk ik met open mond om mij heen, hahah zielig hè maar mensen kieken vind ik wa heul leuk hoor (Twents accent)

 22. Ik werd van jongsaf geïndoctrineerd om niet van voetbal te houden :) Ik kan niet zeggen dat ik er echt tegen ben (hoe kan je in godsnaam tegen een sport zijn?), maar ik word er ook niet warm van.

 23. Ik ben voor PSV, maar alleen omdat mijn vriend voor PSV is. Mijn vader kijkt gewoon voetbal maar is niet echt fanatiek voor een club ofzo.

 24. Ik ben voor helemaal niemand want afgezien van mijn opa & oom is niemand in de familie voetbal fan ;)

 25. Persoonlijk houd ik nit van voetbal, ik ben dan ook voor geen enkele club moet ik zeggen..

 26. Mijn vriend is erg ajax fan, ik ben helemaaaaaal geen voetbal fan, alleen als nederland speelt vind ik het leuk!

 27. Oh ik vond het altijd geweldig om met mijn vader voetbal te kijken. Good old times :)

 28. Ik heb echt niets met voetbal, of met sport in het algemeen. Ik ben de oranje versiering die een aantal overburen vandaag aan hun huis hebben aangebracht nu al zat haha.

 29. Hier nog een Feyenoorder. En uiterst loyaal. Ik heb ooit besloten om Feyenoord (naast onze woonplaatsclub) tot Mijn Club te bombarderen. Ik ben ook één keer in De Kuip geweest om een wedstrijd te kijken. Voetbal interesseert me totaal niet, maar hee, je moet toch ergens voor zijn? xD

 30. Haha je leest men blog wel, dan weet je het antwoord :)

 31. Mijn moeder én vader haten voetbal. Geografisch gezien zou het het meest logisch zijn als we Feijenoord of Sparta of Excelsior zouden steunen (ha, ik weet de namen!).

 32. Mijn ouders en broertje gaven nooit om voetbal, ik was degene met een Ajax-agenda. Tsja, dat was het dichtst bij Zaandam. In de tijd dat ik voetbalplaatjes spaarde en veel plaatjes van Go Ahead Eagles had, wilde ik voor hun zijn, maar dat is nooit echt van de grond gekomen. Toen FC Volendam in de Eredivisie kwam, kochten vriendlief en ik een seizoenskaart en was ik trouw elke wedstrijd aanwezig. Ik ben dus niet echt clubvast, haha! ;)

 33. Nee, totaal niet! Mijn familie is niet zo voetballerig. Of nouja, een deel wel (ooms/tantes) maar dat is zo’n grote familie dat ik daar geen last van heb. En de familie waar ik het meest mee heb, zijn niet zo van die voetballers. Al doet mijn collega (Feyenoordster) wel een goede poging om mij voetbalgek en Feyenoordfan te krijgen…

 34. Haha wat was je een popje!
  En ik ben dus voor Amsterdam omdat mijn hele familie dat is dus ik moet wel maar eigenlijk ben ik alleen maar voor voetbal kijken als Oranje moet spelen en verder niet haha Maar vind het wel leuk om te doen :)

 35. Ik ben er wel ooit naar een training gaan kijken met mijn broertje. Onze oma woonde namelijk vlakbij de Kuip. :) Voor ons was het verplicht door een oom om voor Feyenoord te zijn, gelukkig geeft ons gezin er geen klap om. ;)

 36. Geïndoctrineerd niet echt. In ons gezin houdt niemand van voetbal, maar mijn vriendje daarom 4x zo erg :) Hij is een Juventus fan, dus soms kijk ik vrijwillig verplicht mee naar een wedstrijd ;)

Leave a Reply