Mijn eigen oude bibliotheek

Op maandagavond had ik pianoles met mijn beste vriendin. Daarna wachtte mijn moeder me altijd op in de bibliotheek, die zich in hetzelfde gebouw bevond. Ik leverde de boeken van de vorige week in (minstens vijf) en ging op zoektocht naar nieuwe.

Door mijn moeder belandde ik bij de bieb. Ik begon bij de vierkante, rode Sleutelboekjes (hebben jullie die ook gelezen vroeger?) en ging daarna over naar de echte kinderboeken. Het was geen enorme bibliotheek, dus veel boeken las ik meerdere malen. Ik griezelde bij de boeken van Paul van Loon, lachte om meester Jaap en bloosde bij boeken als ‘Zoenen enzo’ van Haye van der Hayden.

Op verjaardagen van familie deed ik niet aan small talk, want daar was ik te verlegen voor. Naast me lag een stapel boeken en oh wee als je me aansprak.

Inmiddels ben ik wel wat socialer geworden en bloos ik niet meer als personages gaan zoenen. Bij de bibliotheek van mijn geboortedorp ben ik al jaren niet meer geweest en dat zou ik eigenlijk ook niet meer willen: herinneringen zijn beter. De indeling is veranderd, de boeken die ik las zijn weg, de medewerkers herkennen mij niet meer en ik denk er liever aan terug zoals het was.

Maar later, als ik groot ben, neem ik mijn kinderen mee naar de bibliotheek. Ze mogen zoveel boeken uitkiezen als ze willen en ik doe net alsof ik dat ene boek over zoenen niet zie. Soms, als ze niet kijken, sluit ik mijn ogen en denk aan mijn eigen oude bibliotheek, om alleen opgeschrikt te worden door een: ‘Mam, ik heb de boeken, zullen we gaan?’

9 gedachtes over “Mijn eigen oude bibliotheek”

  1. Oh zeker! Ik kom de laatste tijd heel weinig meer in de bibliotheek, maar het blijft toch nog steeds een van mijn favoriete plekken. En als kind was het dat ook zeker.

  2. Leuk stukje! Ik kom al jaren niet meer bji de bibliotheek omdat ik toen ik verhuisde vond dat de prijs niet in verhouding stond met wat je er voor terug kreeg. Maar misschien is dat nu anders. Aan de bibliotheek uit mijn kindertijd heb ik ook nog goede herinneringen.

  3. Ah zo leuk he :) Ik kan het me ook allemaal nog zo herinneren! Dat gebloos ook inderdaad, ik vond ‘zoenen enzo’ ook een razend spannend boek. Vroeger had ik wel dat ik het nooit op tijd wist in te leveren, met vele boetes van dien! Dat is ook niet veranderd, trouwens… Ik koop nu gewoon boeken ;)

  4. Ik heb mijn plaatselijke bibliotheek vroeger zo ongeveer uitgelezen. De medewerkers aan de balie gaven me altijd tips over welke boeken ik zou kunnen lezen. Mooie herinneringen, jammer genoeg kom ik tegenwoordig nooit meer in de bibliotheek.

  5. De bibliotheek in het dorp, daar kom ik nog steeds. Heel erg lang geleden werden er nieuwe pasjes ingevoerd en toen durfde ik niet meer (ofzo, ik weet het niet precies meer). Een aantal jaren geleden ben ik weer naar de bieb gegaan om een nieuw pasje aan te vragen (ik was wel nog altijd lid) en toen bleek dat ze al die tijd mijn pasje hadden bewaard. Ook toen ik naar de stad verhuisde bleef ik naar mijn oude vertrouwde kleine bibliotheekje gaan en daar kom ik nog steeds. Voor boeken maar ook om muziekstukken op te halen voor mijn vereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.