De wereld van Sofie

dewereldvansofie

Heb je geen zin in een chicklit, maar iets diepgaanders? Dan kan ik je ‘De wereld van Sofie’ van Jostein Gaarder aanraden.

Het gaat over het Noorse meisje Sofie die mysterieuze briefjes ontvangt met de vragen ‘Wie ben jij?’ en ‘Waar komt de wereld vandaan?’ erop. Op een gegeven moment komt ze erachter dat de briefjes van Alberto zijn. Vanaf dan krijgt ze lessen in de filosofie van hem. In het boek zit nog een verhaallaag, maar daar zal ik niet te veel over vertellen, daar mag je zelf achterkomen ;)

Het boek is in duidelijk en in goed leesbaar taalgebruik geschreven, ook de filosofische stukken. Het is een afwisseling van het verhaal van Sofie, de lessen in filosofie en de andere mysterieuze verhaallijn van het boek. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je hoofd niet oververhit raakt van de filosofie.

Filosofie klinkt misschien als iets moeilijks, maar in dit boek wordt het erg begrijpelijk uitgelegd. Je leert er veel van, het zet je aan het denken en daarnaast is het verhaal ook leuk en origineel.

Jostein Gaarder heeft nog meer boeken geschreven, die tevens goed te lezen zijn, maar wel een diepere laag hebben. Dus stop ‘Shopaholic’ maar weer terug in je boekenkast en verrijk uzelf!

 

16 gedachtes over “De wereld van Sofie”

 1. Klinkt leuk, wij hebben hier vroeger bij scouting wel eens een thema van gehad alleen kan ik me er niet veel van herinneren xD Alleen dat we dus dat thema hadden.

 2. Daar heeft mijn Grieks leraar het over gehad, dat boek is ook verfilmd of in een serie op tv gebracht, moet je maar eens zoeken op youtube :)

 3. Ooh, ik wil hem nog steeds graag lezen, (ook wel een must, ik heb filo in mijn pakket zitten) maar ik kom er nooit aan toe :( Gelukkig is het biiiijna vakantie :)

 4. Die heb ik hier ook staan! En heb ‘m al enkel keren gelezen ook!
  Maar nu toch al enkele jaren geleden. Misschien eens tijd om ‘m vanonder het stof te halen ;)

 5. Pfff shopaholic mag sowieso uit alle boekenkasten verdwijnen vind ik. Maar heel tof boek is De Wereld van Sofie! Goede inleiding in de filosofie, als je er iets van wil leren. En ook leuk geschreven. I like!

 6. Die heb ik een paar jaar geleden ook gelezen, ik vond het echt een geweldig boek. Uiteindelijk hebben mijn ouders het boek aan mij cadeau gegeven en nu lees ik soms nog stukjes. Het is inderdaad een leuk verhaal !

 7. Ik kwam er niet doorheen toen ik het ging lezen. Maar dat ligt vast aan mij! ik irriteerde me ergens mateloos aan weet ik me nog te herinneren, maar ik kan me niet herinneren waaraan. Ik weet wel dat ik toen ik voor levensbeschouwing een werkstuk moest maken over een filosoof naar keuze ik gewoon zo’n hoofdstukje eruit heb overgeschreven (oe plagiaat!) en dat ik daar gewoon maar een 7 voor had. (en waarschijnlijk alleen omdat ik een mooie voorkant had) Zeer teleurgesteld. Maar goed, die leraar las serieuze werkstukken ook niet. Als ik een verhaal had geschreven over groene smurfen had ik misschien een hoger punt gehaald.
  Het mooiste boek van Jostein Gaarner is ‘ door een spiegel in raadselen’, da’s echt zo mooi (al heb ik die ook al in geen tijden meer gelezen, was vast en zeker een kinderboek, niet dat dat uitmaakt).
  maar leuk hoor Laura! :P

  1. Nou, ik denk dat de boeken van Jostein Gaarder kinderboeken zijn die ook door volwassenen gelezen kunnen worden. En dat je als volwassene er meer uithaalt dan als kind. Maar ‘door een spiegel in raadselen’ vond ik ook een mooi boek ja!
   En misschien moet je binnenkort weer proberen om ‘de wereld van Sofie’ te lezen. Toen ik er voor het eerst in begon, kwam ik er ook niet doorheen, maar toen ik het een paar jaar later weer probeerde, lukte het wel. En eventueel kun je de filosofische stukjes overslaan, maar dan leer je natuurlijk ook minder (a)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.