Waarom ik blij ben dat ik geen WhatsApp heb


Dit is dus geen BlackBerry, want zo hip ben ik niet. En er staat Samsung op, dus je had het ook wel kunnen raden.

Ik heb geen WhatsApp. Dat is nogal shocking tegenwoordig (‘Oh mijn godddd, loser! Iedereen heeft toch WhatsApp?’). Reden hiervoor is dat ik geen smartphone heb (‘Dubble loser!’). Ik mag dan pas twintig jaar zijn, maar ik ben nu al hopeloos ouderwets.

Soms sms ik. Ik heb geen idee wanneer de ander mij terug smst of wanneer ze het gelezen hebben. En ik kan daar prima mee leven (‘Wat knap van je!’).

Maar stel je eens voor dat je WhatsApp zou hebben (dit is een app waarmee je gratis kunt smsen/chatten) en net een leuke jongen hebt ontmoet.
‘We appen wel!’ had hij gezegd (ik vind overigens het gebruik van het werkwoord appen ook erg verontrustend).
Dat klinkt niet als iets ingewikkelds, maar dat is het dus wel. Want naast het probleem van ‘Zal ik als eerste contact opnemen of wacht ik?’ is er nog iets dat veel irritanter is: je kan zien wanneer iemand online is en je berichtje heeft gelezen.

Stel je gewoon eens even voor dat je dacht (ik ga er nu even vanuit dat je een veertienjarig meisje ben met een BlackBerry en veel make-up op): ‘Jeetje mina, het is al tien minuten geleden dat ik hem mijn nummer heb gegeven en hij heeft nog niets gezegd! Ik ben helemaal niet desperate als ik hem nu app, ik neem gewoon het heft in eigen handen. Hard to get is zo passé.’
Dus je stuurt iets in de trant van ‘Hey, alles goed?’ en gaat verder met het make-upremoverdoekjesritueel of iets dergelijks (het is na het uitgaan).
Eén minuut later kun je jezelf er toch niet van weerhouden. Even kijken. Oh mijn god. Het zal toch weer eens niet waar zijn. Hij is online en heeft het gelezen. Maar hij heeft niets terug gestuurd. Wat een l.. (vul hier zelf een woord in beginnend met een l).
Twee minuten later. Weer niets.
Drie minuten later.  Noppes. Nada. Niks. Je gooit je kostbare BlackBerry op je bed.
Die jongen kan het wel vergeten.

Vijf (!!!) minuten later antwoordt hij pas (‘Hey, gaat goed hoor! Met jou? Ik vond het erg gezelig :)’). No way dat je hem nog terug appt. Hij kan het vergeten.

Als je hem gewoon gesmst had (‘Smsen is voor loserssssss.’), dan zou je niet weten of hij het al gelezen had. En dan zou je binnen vijf minuten een reactie op je sms heel snel gevonden hebben. Dan zou je misschien een date met hem hebben en dan nog één en dan nog één en dan zijn vriendinnetje zijn geworden en dan zijn verloofde en dan zijn vrouw en dan de moeder van zijn kinderen. Weet je wel.

Maar helaas. WhatsApp he. En dan heb ik het nog niets eens over andere mogelijke problemen gehad (ruzie op WhatsApp, break-ups via WhatsApp, met zijn tienen op WhatsApp in een groepsgesprek en jij bent de elfde en kunt er dus niet bij etc. Eigenlijk lijkt WhatsApp wel een beetje op msn, maar dan via de telefoon).

Lang leve de sms (of eigenlijk: lang leve de brief, maar ik wil niet dat jullie oma Laura uitlachen).

Update: iemand heeft me verteld dat je niet kunt zien dat de ander jouw bericht heeft gelezen. Maar je kunt wel soort van zien wanneer iemand online is geweest. Dat zorgt ervoor dat het verhaaltje niet helemaal klopt, maar laten we het erop houden dat het fictie is en dat ik alles mag verzinnen :P

79 gedachtes over “Waarom ik blij ben dat ik geen WhatsApp heb”

 1. Ik heb dan wel Whatsapp op mijn telefoon, maar kan niet zeggen dat ik het veel gebruik… en als ik het al gebruik dan gebruik ik het ook echt gewoon als gratis SMS tool, als mensen daar problemen mee hebben… JAMMERRRRR voor hun!

 2. Ik herken me hier wel deels in. Ben nogal van de technologie en het internet maar gebruik een ouderwetse domme telefoon omdat voor mij ’teveel’ toegang tot internet (en communicatiemiddelen) gewoon niet goed is. En ‘appen’ klinkt inderdaad belachelijk.

 3. Ik heb nog nooit een WhatsApp gestuurd, maar ik moet zeggen dat het me wel heel handig lijkt. WhatsApp is (of was?) immers gratis (mits je internet hebtt) en sms niet! Maar kun je echt zien of die persoon het heeft gelezen of niet? Dat vind ik nou weer een beetje stom.

 4. Ik dacht dat ik één van de laatste zou zijn die sinds de winter voor het eerst een modern mobieltje heb met internet voor het eerst in mijn leven hihi maar zo te zien niet :D

  Heb voor Whatsapp moeten betalen een klein bedrag maar wel zoals @Volkorenmeel hier boven zegt ik gebruik het ook meer als sms. Vriendinnetje sms wel eens om af te spreken, ik zeg dat ga je niet lukken want kijk niet altijd op mijn mobiel dus bellen gaat sneller haha en dat doet ze tegenwoordig ook maar: bellen!

 5. Ik snap je deels wel. Ik vond dat sms’en het daten al ingewikkeld maken maar nu is het einde echt zoek. Ik vind het ideaal om gratis met mijn beste vriendin te smsen en zelfs mijn broer laat nu af en toe wat horen, maar het kan net zo goed irritant zijn als je geen zin hebt om te praten en iedereen kan zien dat je wel online bent geweest…

  1. ja dat vind ik dus ook irritant! Er is er één die dan altijd zegt: vind je me niet meer lief? je hebt mijn reacties gelezen maar nog niet beantwoord, komen ze wel aan? grrrrrrrr!!! Tja sorry maar heb ook een leven hoor denk ik dan en dan moet ik uitleggen dat ik niet kwaad ben of zo pfff hahaha man man.

 6. Soms ben ik blij dat mensen binnen het uur al gereageerd hebben, dus oma Laura heeft een iets te benauwde kijk op de grote boze smartphone wereld!

 7. Ontwikkelen is meedoen…toch?
  Ik heb geen mobieltje
  laat staan dat ik sms
  Mailen doe ik op pc
  met windows vista
  Een iPad heb ik dus wel
  handig om te bloggen
  Wel wat apps uit de Appstore
  maar geen Twitter en WhatsApp
  …kortom:
  Ik ontwikkel in de achterhoede

  “Wat ik doe is na-Appen”

 8. Ik dacht dat je alleen maar kunt zien dat iemand iets op internet doet (laatst gezien) en niet dat je appje gelezen is.

  Ik maak mij trouwens niet druk over mijn whatsapp berichten. Gebruik ze net als SMS. Ik heb ook wel eens geen zin om terug te reageren, dus waarom zou een ander dat wel moeten??

  PS. Ik mag dan een Iphone hebben, wanneer je al lopende een SMS naar je schoonzus wilt sturen en dat lukt niet waardoor je kind het van je overneemt, voel je je ook een beetje een loser..

 9. Ik gebruik Whatsapp eigenlijk ook vooral alleen omdat het gratis is. Maar je kan inderdaad niet zien of je berichtje gelezen is, alleen dat het berichtje is aangekomen. En dat ‘online’ is ook alleen dat internet op dat moment actief is, niet zo zeer dat die persoon ook echt op Whatsapp is geweest.

 10. Ehm.. ik ben wel iets ouder, maar ook hopeloos ouderwets. Sterker nog.. sinds mijn burn-out vergeet ik die mobiel met gemak. Hij ligt dus soms werkeloos op de kast en soms kijk ik eens en blijk ik wat oproepen gemist te hebben. Jammer dan… de meesten weten mijn huisnummer ook.
  Voicemail op de mobiel.. luister ik niet af en een smsje versturen heb ik in geen maanden gedaan.
  Bij nood gaat dat ding mee in de tas.

 11. Hier heb ik ook een keer een stuk over geschreven, fijn dat ik niet de enige ben. En ik heb dan ook nog eens prepaid. Schrijf maar brieven, inderdaad!

 12. Het lijkt me soms wel handig met groepsberichten en omdat het natuurlijk gratis is, maar het feit dat ik een prepaid telefoon heb, en daarmee genoeg bereikbaar ben, geeft volgens mij al aan dat WhatsApp misschien toch niet zo aan mij besteed zou zijn ;)

 13. Haha ik snap wat je bedoelt. Ik heb geen Instagram. Ik heb wel een soortgelijk programma gehad, totdat het mainstream werd. Toen heb ik het weggegooid.

 14. hahaha ik zie het ook helemaal voor me! (dat met die make up remover doekjes enzo :’))
  ik heb ook geen whats app, laat staan een smartphone. Soms vragen vrienden/vriendinnen weleens; waarom heb je geen whats app? dat is gratis en heel makkelijk! Ja hallo, mag ik dat zelf even beslissen? Plus dat ik gratis onzin vindt, want je betaalt je scheel aan internet.

 15. Ik heb ook geen What’s app… wel Blackberry Messenger, da’s ook gratis maar enkel tussen BB. Daar kan je wel zien of iemand je bericht al heeft gelezen, irritant hoor :D Geef mij ook maar goeie ouwe sms…

 16. Ik app eigenlijk alleen met mijn vriend en beste vriendin! Soms ook wat met familie of andere vrienden maar niet vaak eigenlijk… Met me vriend is wel makkelijk scheelt mij ontiegelijk veel smsjes in de maand!

 17. Je kunt wel degelijk zien of het bericht aangekomen en/of gelezen is. Maar ik kan me er echt niet zo druk om maken of iemand niet snel genoeg reageert. Dat vind ik een beetje raar. Iemand kan toch druk zijn??
  Het is gratis en handig!

 18. Ik heb wel whats up op mijn mobiel m aar gebruik het amper. Deels omdat ik alleen internet met wifi heb en deels omdat ik toch niet met niemand praat. Okey in het begin wel maar nu helemaal niet meer. Alleen soms met paps als ik bijvoorbeeld bij mijn ma ben of hij weg is en ik wel thuis ben.. xD

 19. Ik heb het wel maar ik vergeet het eigenlijk altijd. Ik ben door een paar vriendinnen uitgenodigd in een groepsgesprek (wat al twee maanden bezig is) en ik zet iedere week het geluid van dat gesprek voor een week uit want ik word er gek van. Na die week plingt hij ineens weer en dan denk ik, oja!

  Geef mij maar gewoon sms. Veel handiger.

 20. Ik kijk daar echt nooit naar als ik iemand iets heb gestuurd via whatsapp. Voor mij is het gewoon gratis smsen. Maar ik ben dan ook geen veertienjarige met heel veel make-up.

 21. Haha, toevallig heb ik daar begin deze week een blog over geschreven, hij staat alleen nog niet online. Ik noem het ook wel de Aso App, omdat mensen in de kroeg nu constant met de mobiel in de hand staan en naar dat schermpje staren en ik dat ont-zet-tend irritant vind, ik heb namelijk ook geen whatsapp ;)

 22. Haha, ik maak me nooit zo’n zorgen over het feit dat iemand een half uur later reageert en gebruik whatsapp dan ook wel gewoon. Het is toch wel ideaal om vriendinnen gratis te kunnen whatsappen. Maar ik moet toegeven dat ik het stiekem nooit een probleem vind als die ene leuke jongen geen whatsapp heeft. Smsen blijft toch leuker: het lijkt veel minder, zoals je al zei, op msn en het blijft toch specialer..

 23. Ik heb wel What’s app en ik kan niet meer zonder, maar iedereen in mijn omgeving gebruikt What’s app en heeft maar een lage sms bundel. Dus dan is praten via de What’s app handiger.

  Het nadeel aan What’s app is dat de tijden bijna nooit kloppen.. En dat kan vaker best frustrerend zijn..

  1. Klopt inderdaad! Als ik soms niet kan slapen ga ik soms even snel op mijn mobiel kijken en even lezen wat vriendlief en ik gezegd hebben voorheen (haha heel maf) maar staat er opeens dat ie online is en of soms laatst gezien om: nou een tijd midden in de nacht en hij slaapt… !! Kan toch niet?! LOL.

 24. Ik heb wel whatsapp op m’n telefoon staan maar al een tijdje geen internet meer, dus ik krijg ook vaak geïrriteerde reacties waarom ik niks terug zeg haha. Lang leve sms!

 25. Leuk geschreven!
  Ik gebruik WA gewoon op dezelfde manier als de SMS. Dus ik vind het wel erg handig, kan toch weer geld schelen. En het grootste voordeel van WA: groepsberichten. Heel erg handig als je met een groepje wat moet afspreken!

 26. haha ik heb wel whats app en vind echt ideaal… het scheelt me maandelijks zoveel geld omdat nu bijna niet meer sms. Bellen doe ook alleen maar met mijn moeder en soms als iemand even nodig moet spreken dus ik vind wel een ideale uitvinding :$

  1. Ja duh, ik overdrijf zowat altijd in mijn blogjes :P En ik geef ook als voorbeeld veertienjarige meisjes he, ik neem aan dat je daar niet mee om gaat!

   1. Mijn neefje en nichtje die zitten erop maar dan heel erg dus de hele avond tijdens een verjaardag ’s feest. Je raakt toch een keer uitgelezen of gepraat? lijkt me haha. En ze zijn ook 15/16 jaar.

 27. Ik gebruik Whatsapp heel vaak! Al vind ik het werkwoord appen (of nog erger: whappen. Ja, het bestaat) ook niks. Maar ik vind het gewoon fijn dat het gratis is, en aangezien ik ‘maar’ 75 smsjes per maand heb zou ik net zo goed kunnen whatsappen met mensen die dat ook hebben (oa. vriend, en je weet hoe dat gaat he).

 28. Ik heb ook nog gewoon een standaard mobieltje, dus geen whats app en al dat soort fratsen. Is gewoon niet aan mij besteed en ik wil ook gewoon niet 24-uur met m’n mobiel in de weer moeten zijn…

 29. Haha en hierom ben ik dus ook analoog :p. Even weer terug naar de tijd zonder whatsapp. Wat een rust toch wel. Op een blackberry heb je trouwens naast WhatsApp ook BBM, ook wel ping genoemd, en dat vind ik gelukkig wel wat leuker klinken, als ik dan afscheid neem is het ‘we pingennn!!!’ Ik heb eigenlijk maar een paar vrienden waarmee ik veel ping, anders wordt het idd verschrikkelijk nutteloos. Maar het is wel heerlijk die momentjes even opvullen als je niets te doen hebt. Dat mis ik nu joh :P. Haha en idd je ziet mensen nu al op hun 14e met een smartphone, ik was dan 18 toen ik hem kreeg, kan nu dus echt niet meer zonder eigenlijk. Of naja deze 3 maanden lukt ook wel weer, XD ik spreek mezelf gewoon gigantisch tegen nu (A).

 30. Klopt, je kan wel zien of een bericht op de mobiel is aangekomen en of iemand online is. Met ping bijv. kan je wel zien of iemand het heeft gelezen. Maar je hebt gelijk, mensen gaan te snel ergens van uit, misschien faalt het systeem wel als er op je mobiel staat dat diegene online is (heb ik zo vaak gehad, dan werd ik opeens kapot gestalkt van waarom ik niet reageerde.. terwijl ik het bericht niet eens had gezien en het bijv. druk had hahaha)
  Ik vind het ideaal, maar ook very annoying. Het is erg dubbel vindt ik..

 31. Ik gebruik mijn gsm ook niet zo vaak (‘Ooh nee!’). Vaak moet ik ‘Oei, nee…’ antwoorden als mensen mij vragen of ik hun sms al gelezen heb. En als ik dan zeg ‘Waarom zeg je het nu niet?’ krijg ik ‘Ik heb niet voor niets een smsje gestuurd, he!’ als antwoord. Zucht. De digitale evolutie! Gelukkig weten ze niet dat ik meestal gewoon niet weet waar mijn gsm ligt. Nu ik het erover heb, waar is -ie?…:p

 32. Ik moet toegeven dat ik ook mee doe met de Whatsapp-trend :P Maar daarnaast sms ik ook, of nog makkelijker, bel ik gewoon :) Dus het is niet zo dat ik constant aan het WhatsAppen ben…

 33. Hahaha, fantastisch geschreven! Ik heb wel Whatsapp en vind het erg fijn om te gebruiken, aangezien het me geen geld kost. Sommige vriendinnen zie ik de laatste tijd heel weinig, maar het is toch fijn om veel contact te hebben zonder dat je daar veel geld voor uitgeeft. En voor school kan het ook heel handig zijn.

 34. Ik zie nog steeds reacties van mensen die denken dat je bij WhatsApp kunt zien of iemand het bericht GELEZEN heeft. Dit is absoluut NIET het geval. Je kunt alleen zien of het bericht is ANGEKOMEN. Dit is hetzelfde als een ontvangstbevestiging voor SMS. Buiten het feit dat dit ook gewoon terug te vinden is op de site van WhatsApp,
  http://www.whatsapp.com/faq/nl/general/20951546
  heb ik het zelf ook getest. Niets meer of minder dan dat met SMS al kon.

   1. Hey, je kunt wél zien of iemand online is of wanneer iemand online is geweest http://www.whatsapp.com/faq/nl/general/20971848/ Dat wil dus alleen maar zeggen dat diegene whatsapp open heeft staan, maar niet noodzakelijkerwijs jouw chat. Dus het wil niet automatisch zeggen dat hij jouw bericht gelezen heeft, maar ik heb dan ook zoiets van als je online bent kunt je net zo goed mijn bericht lezen en ook gelijk antwoorden!!! hahaha

 35. Al mijn vriendinnen hebben whatsapp behalve ik en ze hebben dus ook met z’n alle een groepsgesprek en heb ik het gevoel dat ik heel veel mis.
  een tijdje geleden hadden we ruzie en toen was het een soort van met z’n alle tegen mij en was ik heel bang dat ze op hun groepsgesprek over mij roddelde, gelukkig is dat nu over maar ik mis nog steeds heel veel.
  bijvoorbeeld dat de opa van een van mijn vriendinnen was overleden of dat een andere vriendin had gezoend met haar beste vriend, ik voel me vaak zo’n loser……

  1. Je moet je daarom geen loser voelen hoor! Misschien moet je het tegen ze zeggen of ze dat soort dingen ook nog tegen jou kunnen zeggen, omdat je geen whatsapp hebt, dan zijn ze zich daarvan bewust.

 36. heb een leuke vrouw leren kennen via een avondje uit. Nu whatsappen we zo wat samen en het is erg gezellig. Alleen de functie waarop je kan zien hoelaat de persoon berichten leest is erg irritant inderdaad. heb haar gister een berichtje gestuurd rond half 10. Leest ze hem vanmorgen. En nu half 10 savonds nog niets gehad. Grrr zo fustrerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.