We stoppen iedereen in hokjes, vakjes

Je zit op een bankje in het park en er lopen veel mensen voorbij.

‘Emo.’ denk je bij dat meisje met die zwarte kleding.
‘Chagrijnig mens.’ is je gedachte bij de vrouw die niet teruglacht, als jij naar haar glimlacht.
‘Player.’ bij die jongen met al die meisjes om zich heen.
Geef toe, ik doe het en jij ook. We hebben allebei onze stereotypen bij ons en stoppen mensen binnen een paar seconden in een vakje (een liedje dat hierover gaat en daar verwijst de titel ook naar, is ‘Hokjes vakjes’ van Elly & Rikkert).

Ik zal het er niet over hebben hoe slecht dit eigenlijk is, maar iets anders: in welk stereotype/hokje word jij meestal gezet? En waarin wijk je er vanaf? Wat verwachten mensen niet van jou? Want zo’n hokje is nooit helemaal op maat gemaakt voor jou, dus het kan niet anders dan dat je er op de één of andere manier vanaf wijkt.

Ik heb even aan het vriendje gevraagd in welk hokje ik zou passen en waarin ik er vanaf wijk. Hij zei dat ik dromer gedefinieerd kan worden. Maar waarin ik er vanaf wijk, is dat ik tegelijkertijd de controle over dingen wil hebben. Ik wil zekerheid, een planning hebben, voordat ik eraan begin. En eerlijk is eerlijk: hij heeft gelijk.
Verder denk ik dat ik soms misschien afstandelijk over kan komen, omdat ik verlegen ben. Dit weet ik overigens niet zeker, maar het zou best kunnen kloppen. In ieder geval, dat klopt niet (Hoop ik! Kan iemand die mij in real life kent dit alsjeblieft bevestigen dat ik niet afstandelijk ben!).

Dus nu de vraag aan jullie: in welk stereotype/hokje word jij meestal geplaatst en waarin wijk je er vanaf?

31 gedachtes over “We stoppen iedereen in hokjes, vakjes”

 1. Elly en Rikkert is gaaf! Vooral; zeg mama :) Maargoed dat terzijde.
  Ik zou waarschijnlijk door anderen goed in het hokje, nonchalant gezet kunnen worden.

  Zelf houd ik er van om in hokjes te denken, het helpt me zaken te organiseren. Hokjes en vakjes zijn namelijk goed te stapelen. En een georganiseerd hoofd is best wel erg prettig.

  1. Ik denk dat veel mensen mij ook in dit hokje steken terwijl ik helemaal niet zo ben eens ik iemand beter ken! Volgens mij is het gewoon een kwestie van mensen te ontmoeten die dezelfde interesses hebben en waarmee het klikt :).

 2. Ik vind het ook gewoon leuk om mensen te observeren en ze in hokjes te stoppen. :$ Sommige mensen noemen me nerd, anderen emo, en dan nog ongeveer iedereen hippie. Ik vraag me nog steeds af hoe ik die dingen kan combineren.

 3. Zo, dat is nog eens een moeilijke vraag. Ik denk “stil”, soms ook wel eens “ongezellig”, omdat ik het gevoel heb dat de wereld stille/introverte mensen minder gezellig vind. En ook “dromer” en “depressief, snijder”. Ik wijk in al die dingen af doordat ik niet áltijd stil ben, niet altijd dromerig en niet constant mezelf snijd.

 4. Waarschijnlijk ‘gothic’ ofzo, terwijl ik dat heeeelemaal niet ‘ben’. Serieus. Ik heb gewoon mijn eigen stijl met zwarte kleren, zoals een gewone zwarte jeans of een zwart topje. En dan combineer ik dat met iets kleurrijks. Zo noemden ze mij dus in het middelbaar.
  Nu op de hogeschool denk ik eerder ‘leuk raar’, omdat ik nu eenmaal raar ben :D maar dat vinden ze net leuk aan mij. Alle geluk.

 5. Ik zou niet weten in welk hokje ik zou passen. Ik zou dat ook het best aan iemand anders kunnen vragen en dat beamen of niet. Ik ben wel heel benieuwd in welk vakje mijn vriend me dan plaatst en of hij ook gelijk van me krijgt. ^^ Aaah, betwetertje dus. ;)

 6. Interessante vraag, ik heb geen idee. Mijn vriendin zei dat ze alle roodharigen heel creatief vond, nu houd ik wel van fotografie, maar over het algemeen ben ik geen creabea. Misschien druk, hyperactief, spontaan. Weet ik veel. Ik heb wel snel met mensen een praatje. Toch wijk ik er ook wel weer wat vanaf omdat ik op sommige momenten heel erg verlegen kan zijn. Zodra ik weet in welk hokje andere mensen mij plaatsen laat ik het je weten ;D

 7. Ik werd vroeger altijd in het hokje “lief en onschuldig” geplaatst. Gelukkig heb ik nu wel bewezen dat ik daar niet echt thuis hoor. Tenminste, niet altijd, haha.
  leuke post ;)

 8. Je bent niet afstandelijk!

  Ik weet niet zo goed welk hokje ik in pas. Het hangt af van in welke situatie je me voor het eerst ziet, denk ik. Chantals ‘stil en grijze muis’ past vaak bij mij, en Mandy’s ‘lief en onschuldig’ wordt ook wel vaak over mij gezegd, geloof ik :p.
  Maar ik kan ook overkomen als prettig gestoord, of gewoon spontaan. Iedereen mens heeft zoveel verschillende kanten. Zelf probeer ik me ook niet door eerste indrukken te laten leiden, dus ik hoop dat anderen dat ook niet bij mij doen :).

 9. Jij komt op mij zeker niet afstandelijk over!

  Ter zake nu. Door mijn ernstige handicap vinden mensen me nog al eens “zielig” en gaat men ervan uit dat ik ongelukkig ben. Verder denkt men vaak ten onrechte dat ik een mentale achterstand heb, en alleen maar een mening kan hebben over mijn eigen handicap en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
  In de praktijk valt het allemaal behoorlijk mee. Ik voel me ondanks alles gelukkig. Ik heb -denk ik – gevoel voor humor (ik lag vaak om mijn eigen situaties). Net als ieder ander probeer ik een “normaal” en “zinvol” leven uit te bouwen. Natuurlijk zijn er beperkingen, maar wie heeft die niet? Het enige verschil: ik heb (veel meer) hulp nodig om die beperkingen te overwinnen of te omzeilen…

 10. Er is een groep die denkt dat ik niks kan en alles wat ik alleen en zelfstandig doe knap vind en het o zo kanp vind dat ik alleen kan reizen en zelf boodschappen kan doen en dat soort dingen, ook is er een groep die mij gewoon aardig vind. Ik weet niet zo goed hoe mensen mij in hokjes plaatsen, en in welk hokje dan.

 11. Ik weet het zelf niet echt. Sommigen vinden me raar omdat ik niet terugdeins voor de vreemde, eenzame vogels in de klas en anderen noemen me een dromerige kletskous (ja ja dat spreekt elkaar heel erg tegen) Ik moet toegeven zelf denk ik ook vaak in hokjes maar ze houden me niet tegen

 12. Lastig als ik wat zou moeten zeggen denk ik in een adhd hokje omdat ik altijd zo druk ben, maar dat klopt dan ook wel al zou ik ook graag wat rustiger willen zijn.

 13. Of je afstandelijk bent, zo kom je totaal niet op mij over.
  Dus voor mij ben je dat niet. :)

  Ik in een hokje.
  Arrogante betweter
  en
  Afstandelijke ongeïnteresseerde boekenwurm.

  Ja dat is wat ik door krijg van 20 mensen.

 14. Ik weet het eigenlijk niet zo goed. Ik denk eigenlijk ‘nerd’ of zo gewoon omdat ik een bril draag. Ik vraag het eigenlijk nooit ;d. Maar ik doe het wel vaak met mensen hoor.
  x

 15. Ik word heel vaak in het hokje ‘arrogant’ geplaatst terwijl ik dat eigenlijk niet totaal ben, vaak hoor ik dat achteraf ook wel, van ik dacht dat je zooo arrogant zou zijn

 16. Ik word altijd in het hokje ‘Emo’ of ‘Gothic’ geplaatst. Ik ben geen van beide ;) ALS je me in een hokje duwt dan alto. Ik draag lang niet altijd zwarte kleding, maar ik luister veel naar Metal. Ik heb vaak muziek bij me, en door mijn muzieksmaak ben ik dus gothic. Vooral als ik ook maar IETS zwarts aan heb. haha.

 17. Mensen denken meestal dat ik een druk gek meisje ben. Die zich jonger gedraagt. maar meestal is dat positief. vind het niet altijd leuk, wil niet altijd zo gezien worden. en soms word ik ook afstandelijk gezien, omdat ik alleen aandacht besteed aan mensen die het waard zijn!

 18. Meisjemeisje is denk ik het hokje waar veel mensen me makkelijk inzetten. Niet omdat ik er zo uit zie, maar ik hou van schattige dingen. Cupcakes, hello kitty, roze, zwijmelfilms. Ik weet nog dat we een kennismakingsspel deden bij mijn introductie en iemand vond mij een paardrijtype. Ik vind paarden heus wel toffe beesten, maar rijlessen hell to the no!

 19. Ik weet niet in welk hokje mensen me zouden plaatsen, maar moest ik mezelf ergens in duwen, zou het in ’n niet al te flatterend kotje zijn denk ik :p
  Waarschijnlijk kom ik eerder stil en ook wel serieus over. Of dat een vergissing is? Goh, het is effectief zo bij mensen die ik niet ken. Bij vrienden ben ik natuurlijk wel veel losser, ’t zijn gewoon allebei aspecten van mij denk ik :-)

 20. Mensen plaatsen mij vaak bij de ‘nerds’ en nog meer omdat ik sinds kort een bril heb. Ik ben wel leergierig, maar het gaat bij mij ”niet allemaal van een leien dakje”. Ik moet er veel moeite voor doen om een voldoende te halen. En over het algemeen heb ik helemaal geen hoge punten. Daarnaast heb ik ook niet altijd zin om te leren en huiswerk te maken.
  Verder wordt ik ook weleens bij ‘stil’ geplaatst, maar (zoals Chantal en Sandra al zeiden) kan ik heel extravert zijn als ik eenmaal iemand beter ken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.