Min zeskommanogwat


Ik ben praktisch blind*. Ik heb namelijk min zeskommanogwat. Dit, lieve mensen die wél goed kunnen zien (wacht maar tot je oud wordt en een leesbril moet hebben), betekent dat je eigenlijk niets ziet, behalve een waas van kleuren (oké overdreven, maar niets is leesbaar zonder bril). Zoiets gebeurt niet in één keer. Nee, het gaat ongeveer zo.

Je zit in groep vijf (of: ik zat in groep vijf) en als hipster heb je natuurlijk het achterste tafeltje genomen (het voorste tafeltje is voor nerdssss). En opeens merk je dat je het bord niet zo goed kan lezen.
‘Wat staat er?’ vraag je aan degene die naast je zit.
Maar dat vraag je nogal vaak, dus ga je naar de juf. Die plaatst je een tafeltje naar voren (oh mijn god, daar gaat mijn reputatie). Dat gaat een tijdje goed. En dan vraag je aan degene naast je: ‘Wat staat er op het bord?’ Nog een tafeltje naar voren. Totdat je vooraan zit, tussen de nerds, en je ouders besluiten om met je naar de opticien te gaan (‘Ja sorry Laura, maar het is voor onze reputatie als je ouders ook niet goed als je vooraan zit.’).

En voor je het weet, heb je een bril. Nu moet je goed weten, in die tijd (de jaren negentig, je weet wel) waren brillen nog niet hip(ster). En als je negen bent, neem je nog geen lenzen. Dus dan heb je mooi pech.

Op mijn vijftiende kreeg ik lenzen. Er ging een wereld voor me open. Geen beslagen of vieze glazen. Mascara opdoen en dat iedereen dat nog ziet ook. En mijn zicht had geen randje meer om zich heen.

(Wat ik niet zal vertellen, is dat ik harde lenzen heb. Harde lenzen zijn nogal k-u-t, in het begin. Lastig in te doen enzo. Dat heeft tot veel gestamp en geschreeuw geleid, maar goed, dat weten jullie niet, want dat vertel ik niet.)

Maar toen werden brillen opeens hip. Ik kreeg een nieuwe bril en ging deze steeds vaker, zeg maar elke dag, dragen. En nu? Nu draag ik weer vaker mijn lenzen. Want ik droeg al een bril toen het niet hip was. En als echte hipster wil ik niet aan zo’n trend bijdragen.

(Ik beschouw mezelf noch als een emo noch als een huppelkutje noch als een hipster, want ik ben gewoon mezelf, maar dat wisten jullie al).

(*Even voor de zekerheid: ik weet dat er slechtzienden zijn die mijn blog lezen. Dit is uiteraard zwaar overdreven en grappig bedoeld, dus ik hoop niet dat jullie het als beledigend opvatten, want dat is uiteraard niet de bedoeling).

Hebben jullie een bril/lenzen?

60 gedachtes over “Min zeskommanogwat”

 1. Haha. Ik heb driekommanogwat, bijna vier, en dat is al super veel.
  Zonder bril zie ik echt NIETS.
  Ik heb nooit lenzen gehad, bril past wel bij me.
  Heb mijn bril denk ik ook ergens vanaf groep vijf.

 2. Jip sinds zes jaar een bril en sinds een jaar ook lenzen. Wissel mijn lenzen af met mijn twee brillen. Ik krijg vaak de vraag kan je wel zien zonder bril want vaak draag ik hem in de ochtend en de middag een paar uurtjes niet en of ik kan zien heel goed zelfs maar net niet goed genoeg om de dingen in de verte scherp te zien en het dus rustgevender is een bril te dragen

 3. Ik heb al sinds ik 12 ben lenzen, want ik was ijdel en ik zag liever niks dan dat ik met een bril moest rondlopen. Ik vond mezelf al lelijk genoeg.

  Alleen nu ik daar overheen ben kan ik niet meer tegen brillenglazen. Elke bril die ik opzet vervormt mijn wereld aan de zijkanten zodanig dat ik er enorm misselijk van word. En moe, dat ook, want blijkbaar is de afstand tussen het glas en mijn hoofd al te veel voor mijn ogen. Geen enkele oogarts of opticien kan het oplossen. Ik troost mezelf met de gedachte dat het zijn van een medisch mysterie cooler is dan een bril.

  Alleen jammer van die oogontstekingen.

 4. Ik heb ook lenzen en een bril, maar draag over het algemeen liever mijn lenzen. Zit ondertussen over de -10 en heb nogal de neiging net langs mijn brilglazen te kijken, wat begrijpelijkerwijs niet altijd even handig is ;)

 5. Een bril al voor mijn vierde
  Spleetogen bovendien
  Trek altijd veel “bekijks”
  Vooral als ik dus
  Mijn bril niet draag…
  Zwembad of de zee
  De glazen kleuren
  Bij veel licht
  Dus ook bij sneeuw
  Ja…en dat snapt men
  DUS NIET!
  Ik heb het nu wel gezien
  En doe tenminste mee

 6. Ik heb een bril om wat minder scherp te zien. Ik heb namelijk te scherpe ogen, wat vaak voor hoofdpijn zorgt. Ach ja, ik heb ook nooit gezegd dat ik normaal was, haha.

 7. Inderdaad zeer bekend verhaal. Steeds achteraan zitten tot ik het bord niet meer kon lezen. De druppel was met de geschiedenis lerares. Ik zei dat ze niet mooi genoeg kon schrijven want ik kon het toch niet lezen?! 14jaar was ik toen.
  Mijn ouders met mij naar de opticien en inderdaad, even later een bril op m’n neus.
  Tegen dat ik 16-17 jaar was kwamen de lenzen want dat was toch zo handig. Zeker in onze lage landen waar het vaak regent…
  Enkele jaren geleden kreeg ik plots een ‘allergie’ van mijn lenzen. Een jaartje heb ik terug mijn bril gedragen maar dan dit eens terloops vermeld bij de oogarts, bleek dat ik een allergie had gewoon aan een bepaald type lenzenvloeistof. En sindsdien draag ik dus terug lenzen.
  Ohja, ik zit momenteel al aan 3,75…

  Groetjes, D

 8. -vijfkommanogwat. Ik kom bij je in de buurt! En mijn lenzen/bril is ongeveer hetzelfde. Ook harde lenzen, maar dat was huilen met de pet op. Het is gewoon niet zo praktisch als je harde lezen hebt en veel paardrijd. Mensen dachten regelmatig dat ik huilend op een paard zat, lol.

  Nu al weer jaaaren een bril.
  Volgende stap is laseren!

 9. Op het hoogtepunt van mijn bril-ellende had ik min 6,5 en min 10. In een tijd dat kunststof glazen nog niet bestonden. Maar ik was al lang blij … Met 15 harde contact lenzen. Met 45 overgestapt op zachte. Ondertussen hebben beide ogen zich verbeterd en heb ik een zicht van min 6,5 en 4,75. En ik ben toe aan een leesbril. Zucht.

 10. Mijn ogen zijn gelukkig hartstikke goed. Maar waarschijnlijk komt dat ook doordat deze zintuigen het andere opvangen. Ik hoor namelijk slecht. Dit doe ik al sinds mijn geboorte dus ik weet niet beter dan dat er stilte kan zijn. Ik heb gehoorapparaten. En die zijn helemaal niet hip als je jong bent! Sterker nog, daar word je gigantisch mee gepest.
  Tegenwoordig draag ik ze als het nodig is, want ik houd van de stilte om mij heen.

 11. Ach, ik kan mijlen ver kijken in kleuren die voor een gemiddeld oog niet waarneembaar zijn, helaas mis ik alleen het vermogen om diepte in te schatten…

  Is een heel interessante vorm van een lui oog…
  En ik denk dat iedereen zo wel –iets– mankeert, tenminste alle maandag ochtend bouwerkjes van onze lieveheer…

 12. Op m’n 13e kreeg ik een bril, maar ik had -1 dus die deed ik bijna nooit op, want ik vond het niet mooi staan. Alleen als ik tv keek of achter in de klas zat deed ik ‘m op. Sinds m’n 16e heb ik gelukkig ook lenzen (heb nu -1,5), maar rond het hooikoortsseizoen moet ik helaas weer vertrouwen op m’n lieve oude brilletje (grapje, ik heb ’n nieuwe, maar lieve nieuwe brilletje klinkt niet)

 13. Ik draag ook al ’n bril sinds ik 11 jaar ben, ook al had ik toen slechts -1; ’t is gewoon zoveel leuker om scherp te zien!
  Rond mijn 16e ging ik vervolgens lenzen dragen en dat ging heel goed, tot ik verleden jaar plots een gigantische ontsteking op mijn oog kreeg (met de woorden van mijn oogarts: “als je een dag later gekomen was, was je hoornvlies misschien doorboord geweest en was je oog leeggelopen”)
  Toen moest ik noodgedwongen terug naar de bril voor ’n half jaar en nu mag ik opnieuw afwisselen, waar ‘k heel blij mee ben! ‘k Heb ondertussen trouwens -2.75 en -2 op mijn ogen – ‘k kan mij ’n -6 eigenlijk niet meteen voorstellen, want ‘k vind het zo al welletjes :o

 14. Vorig jaar ben ik bij de opticien geweet, die me een bril adviseerde voor achter de computer om de letters wat scherper te maken. Het was behoorlijk wennen, vooral het oog dat een cilinder nodig had had tijd nodig om bij te komen. Nu gaat het prima. Ik gebruik de bril voornamelijk op mijn werk en soms thuis als ik een tijdschrift lees. Ik denk dat ik lenzen zou nemen als ik altijd een bril zou moeten, ik heb namelijk niet echt een brillenhoofd.

 15. Heel herkenbaar: ik moet al een bril sinds mijn 5 jaar en heb nu -7,5 aan de ene en -8 aan de andere kant. Heb intussen lenzen ook gelukkig ;-)

 16. Ik kreeg op mijn zestiende een leesbril, dus met plus. Maar je raadt het al, dat klopte natuurlijk niet. Toen ik daarna naar mijn tante ging (die is opticien), kwam ze erachter dat mijn ene oog -0,50 was en mijn andere oog +0,25 met een behoorlijke cilinder. Heb ook lenzen geprobeerd maar daar kunnen mijn ogen niet tegen.

  Pas geleden weer terug geweest en nu zijn allebei mijn ogen naar de min gegaan (-1,00 en -0,25 met die cilinder). Ik ben fan van brillen (A)

 17. ‘Ja sorry Laura, maar het is voor onze reputatie als je ouders ook niet goed als je vooraan zit.’ Hahahah!

  Ik wist het al lang maar liep zelf naar het bord toe. Totdat de schoolarts me eruit pikte…
  Over de laatste alinea’s: laatst was ik bij de opticiën om een nieuwe bril uit te zoeken (soms moet het…), toen er twee meisjes binnenkwamen. Beide hadden geen bril nodig, maar wilden ‘graag zo’n hippe dikke bril’. My goodness. Ik had ze graag mijn sterkte gegeven.

 18. Haha, herkenbaar. Ik begon op mijn 14e ook met harde lenzen. En nu heb ik al jaren zachte lenzen en een bril. Ik heb afgelopen weekend zelfs een bril gekocht bij de H&M, puur voor het uiterlijk. Maar die kan ik dus op als ik mijn lenzen in heb :P

 19. Nope, geen lenzen, geen bril. Ik wilde altijd een bril, maar helaas was ik niet cool genoeg om er één te mogen. Ik heb nog steeds een trauma. XD

 20. Ik heb nu ongeveer een jaar een bril, heel handig om goed te kunnen zien, onhandig als je hem telkens vergeet mee te nemen… Ik vind een bril echt supervervelend! Eigenlijk zijn mijn ogen niet eens zo slecht (ik denk iets van min 1 ofzo) maar toch slecht genoeg om niet goed te kunnen zien :(

 21. Ik was vier toen ik mijn eerste brilletje kreeg, alleen voor mijn rechteroog. Mijn linkeroog was toen nog perfect. Ik werd gepest met mijn bril en mijn beugel, dus kreeg ik op mijn tiende (ja ik wel :P) al lenzen. Eerst ook harde, later zachte, omdat die inderdaad veel fijner zijn. In het begin had ik er ook gewoon nog ééntje, maar ineens ging mijn linkeroog ook achteruit en kreeg ik twee lenzen. Vanaf mijn 17e kreeg ik er weer een bril bij. Voor in bed en ’s ochtends enzo. Nu wissel ik het af, maar mijn aboslute voorkeur ligt nog steeds bij mijn lenzen.
  Oh en ik heb aan mijn ene oog min 1,5 met een cilinder en de ander is min 3,75

 22. Ik heb lenzen en een bril. De sterkte verschilt wel nogal; links heb ik -3.25, rechts -1.75 :P Ik heb vanaf groep 8 een bril gehad voor als er dingen op het bord geschreven werden, maar ik vond het afschuwelijk, mijn buurman/buurvrouw was dus regelmatig de klos als ik het niet kon lezen. Tegenwoordig draag ik de bril zelden, alleen als ik alleen thuis ben of bij m’n ouders en m’n ogen moe zijn. Damn, wat zijn lenzen toch een mooie uitvinding! :)

 23. Brildrager hiero! Al sinds groep 7 dus was tien ofzo. Ik was niet de enige, sommigen hadden al vanaf peuter een bril. Er werd ook nooit echt gepest bij ons op school, dus ik was superblij dat ik er eentje kreeg. Kon toen ook ineens weer alles lezen. Inmiddels vind ik mijn hoofd heel raar zonder bril, ik heb dan ook nooit lenzen gehad.

  En brillen zijn alleen irritant bij het zwemmen, verder heb ik er geen problemen mee.

 24. Leuk blogje..

  Ik zelf persoonlijk heb altijd een bril gehad..
  Deze ging kapot en nu heb ik er weer een..
  Ik draag hem niet altijd.. (wat ik wel zou moeen doen)
  hihi

 25. Ja, ik heb een bril! Zonder zie ik namelijk geen diepte. Niemand valt zo vaak over randjes en trapjes en hoekjes als ik. Heb hem alleen niet altijd op want ik word er nogal duizelig van.

 26. Haha, beledigend? Ik kan het best hebben. Ik vond het eerder een heel erg leuk blogje. Beetje herkenbaar. Beetje! Ben al mijn hele leven zeer slechtziend. Ik heb zo’n jampot bril, maar wel eentje van Vogue, dus dat compenseert wel weer.

 27. Ik heb al een bril zo lang ik mij kan herinneren. Ik zou nu wel een monocle kunnen nemen, omdat ik nog maar één oog heb. Maar zo’n ding zeul je ook maar weer overal mee naar toe… ;)

 28. Ik heb zachte lenzen..Harde werkten voor mij niet, hoornvlies ontsteking wel twee keer dat is klote, haha. Gelukkig gaan zachte wel goed! Zit er ook aan te denken om mijn ogen later! te gaan laseren (;

 29. Ik heb een bril sinds vorig jaar… Maar niet echt omdat ik het niet kon zien… Ik heb maar min 0,5 en 0,75 alleen ik kreeg zo’n hoofdpijn…

 30. Ik heb geen flauw idee wat ik heb, maar ik draag ook een bril. Ooit kreeg ik die om het bord te lezen en voor verweg dingen. Maar omdat ik vroeger te lui was om mijn bril steeds op en af te zetten hield ik hem maar gewoon op. En tjah nu moet ik hem de hele dag door op xD

 31. Het viel mij voor het eerst op tijdens Grieks, dat ik het bord niet meer kon lezen. Ik dacht eerst nog dat het aan die rotletters lagen, maar toen het bij andere vakken ook lastiger werd ben ik toch maar langs de opticien gegaan ;)

 32. Mijn god!! Dat is wel een grote min zeg…. Ik heb ‘helaas’ goede ogen want ik vind brillen echt geweldig. Maar om nu met alleen een montuur rond te gaan lopen omdat het zo leuk staat…. nee dat gaat me te ver… ;)

 33. Hihi, dit is echt toevallig, want ik zat ook in groep vijf en helemaal achterin de klas, toen de juf zich begon af te vragen of ik niet naar de oogarts moest. Zo geschiedde. Maar het is nooit verder gekomen dan -3, nu heb ik zelfs nog maar -2,5. Valt mee dus :) Wel altijd een bril gehad, nooit lenzen.

 34. Ik tot op zo’n 10cm scherp zien. Maar zonder bril zie ik verder ook nogal wazig. Nu, ik draag een bril sinds het 5e leerjaar, dus ik was toen zo’n 10 à 11 jaar, en ik was nogal heel blij eigenlijk dat ik mocht brillen… Nu, Harry Potter was uiteraard aan z’n opmars bezig, de films waren er wel nog niet, maar de boeken hadden toch al enige vorm van bekendheid. En ik had al reeds een liefde voor brillen…

  Ondertussen wordt ik bijna 22 en draag ik nog steeds een bril, nog nooit een dag lenzen gedragen, laat staan dat ik ze zou willen (of zelfs zou durven) indoen :D
  Ik ben een fiere brillendrager haha :D

 35. Ik ben ook slechtziend, maar vooral op het gebied van scherp zien van verafstaande dingen – een boek lees ik bijvoorbeeld vlakbij mijn gezicht en op mijn laptop gebruik ik een vergrootprogramma. Een bril of lenzen is/zijn voor mij niet nuttig omdat het probleem bij mijn oogzenuw zit, niet in mijn ogen zelf. Maar ik vind brillen over het algemeen heel leuk staan, dus ik zou het waarschijnlijk niet erg vinden om er eentje te moeten, al lijkt het me met daadwerkelijk zien wel wat vervelend door dat frame langs je gezicht, haha.

 36. Herkenbaar verhaal! Ik kreeg in groep 3 ofzo een bril, op advies van de schoolarts want ik had zelf nog niet in de gaten dat ik dingen minder goed zag, had nergens moeite mee ofzo. Ik was de eerste in de klas met een bril en ben er enorm mee gepest enzo.

  Ik heb -6,5 rechts en -7,5 links, het kan dus nog erger hoor :) Ik was geloof ik 20 toen ik aan de lenzen begon (toen kon ik ze eindelijk zelf betalen, mijn ouders weigerden dat), en ik zou ze niet meer kwijt willen, voor mij toch geen bril meer.

 37. ik vat het niet beledigend op hoor. hahahaha.

  ik wilde vroeger altijd een bril, maarja ik had er geen nodig, toen werd ik slechtziend, maar zou een bril niet helpen. dus ik heb alleen een zonnebril, voor het felle zonlicht.

 38. Ik ben gezegend met een lui oog, wat eigenlijk luie hersenen zijn. Typisch ioni. :)
  Ik heb nu een hipster bril. Die ik niet zo vaak draag maar ik vind die grote glazen wel fijn.

 39. Ja een bril! Van 6 jaar oud, echt hoog tijd voor een nieuwe. Ze hebben nu een actie bij Pearle dat je er een zonnebril op sterkte gratis bij krijgt. Dus daar ga ik maar eens een kijkje nemen. Ik was liever bij mijn oude vertrouwde opticien gebleven (die mijn vreemde oogafwijking kent), maar dat staat mijn uitkering niet toe ;) De actie loopt tot 30 juni, dus de kans is groot dat het niet voor 29 juni wordt, zie er erg tegenop. (en jeetje wat gebruikt een mens het werkwoord zien veel)

  1. Iemand op twitter had gezet dat dat alleen geldt als je verzekering het vergoedt, dus je moet even de voorwaarden goed bekijken!

 40. Ik heb een tijdlang gedaan alsof ik alles zag terwijl ik toch op -1,5 zat. Niet veilig en prettig voor mezelf dus! Dus nu heb ik al 2,5 jaar lenzen en af en toe draag ik mijn bril.

 41. Ik heb sinds me 16e na lang zeuren lenzen. Ben veel gepest met mijn bril en zet er dus geen meer op. Heb wel een reserve bril voor nood, maar niemand die ziet..

  Heb harde lenzen, was in het begin wel erg wennen. Nu heb ik er geen last van.

  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.