De e-mailetiquette: docenten

Mailen is moeilijker dan je denkt. Gelukkig hebben we Whatsapp. Maar soms kun je je docent je verslag niet appen (flauwwwww) en dan MOET het wel via de mail. En dan komt die vraag: wat moet ik er in godsnaam in zetten?

1. Wat moet er in de aanhef?
Beste meneer Blabla? Geachte heer Blabla? Zeer weledelgeleerde heer Blabla? Beste Pietje? Hoi Piet? Hé swa? Yo?

2. U of jij?
Dit ligt natuurlijk aan je studie, maar mijn studie is klein en daarom kunnen we gewoon ‘je’ zeggen (Docent: ‘Als jullie in het derde jaar nog steeds ‘u’ zeggen, ga ik me ernstig zorgen maken.’). Maar ik ben niet in staat ‘je’ te zeggen tegen docenten (‘Altijd u zeggen.’ is er aardig ingestampt door mijn ouders). Maar wat als je nou voor ‘Beste Pietje’ hebt gekozen, dan moet je wel ‘je’ zeggen, maar het voelt zo raar en ooooh, wat een dilemma.

3. Waar moet je mee eindigen?
Met vriendelijke groet? Met hartelijke groet? Groet? Groetjes? Doei? xx? Ntb wjnmk? Alleen je voornaam of ook je achternaam? Je bijnaam?

Uiteindelijk ben je er dan over uit (Zeer weledelgeleerde heer Blabla, alles flex? Check de bijlage. Xx la Petite) en je hebt de mail verzonden. He he, ben je daar ook weer vanaf. Hmm, wat raar, na twee dagen nog geen mailtje terug. Misschien heeft Pietje griep of gewoon geen zin om te mailen. Toch even checken.

*vulhiereenscheldwoordin*

Ben je de bijlage vergeten.

43 gedachtes over “De e-mailetiquette: docenten”

 1. Haha, één van mijn docenten vertelde eens dat hij aan de mails al kon zien welke studie iemand deed. En dan vooral bij mijn studiegenoten, dan was het tekstgebruik altijd zo informeel en joviaal, heel anders dan studenten van sommige andere studies :p Ik vond dat u en jij zelf ook wel moeilijk, want bij mijn studie waren de lijntjes docent-student ook vrij kort en persoonlijk en vooral bij oudere docenten of hoogleraren enzo bleef het dan wel lastig inschatten. Ik vind zelf dat je dan uiteindelijk maar beter voor de beleefdheidsvorm kan kiezen, dan kan het haast niet fout gaan. En anders ben je tenminste beleefd geweest ;)

 2. haha leuk stuk! En arghhh die bijlage altijd!! Er zou iets in het mailingssysteem geprogrammeerd moeten worden dat wanneer je het woord “bijlage” gebruikt in een mail en je het daarna wil verzenden, je een melding ofzo krijgt… Dan vergeet je het niet meer! ;)

 3. Ik kreeg van m’n professor tijdens m’n afstuderen op m’n kop omdat ik ‘u’ tegen ‘m zei :P Mocht ik niet meer doen. Maar idd altijd een probleem wat je precies boven een email zet. En begin maar niet over bijlages xD
  Tip: als je een bericht naar mij stuurt is het ‘weledelgestrenge heer’ :P (maar daarna mag je gewoon ‘je’ zeggen)

 4. Hahaha heel herkenbaar, behalve het vergeten van de bijlage, want die upload ik altijd voordat ik begin te typen. En als ik dat vergeet, upload ik hem vóór het typen van het woord ‘bijlage’. En als ik dat ook vergeet, upload ik hem meteen na het typen van het woord bijlage. En als ik zelfs dat vergeet, upload ik hem voordat ik het mailtje verstuur. En als ik óók dat vergeet… Ben ik een enorme oenepoen en dat overkomt me maar 1 op 1000 keer ofzo en dan ga ik 50x strafopdrukken (haha nee hoor, na 1x zou ik al plat op de grond liggen :P)

 5. Haha, ja die bijlagen altijd. Ik doe het tegenwoordig anders en open eerst de bijlage en klik dan op verzenden. Dan zit ie er altijd bij. Werkt trouwens alleen met Outlook op mijn werk.
  Groetjesssss

 6. Dit is zo herkenbaar! Ik begin een mailtje altijd met “Hallo *voornaam*”, maar ga vervolgens altijd verder met ‘u’. Ik denk ook niet dat ik er ooit aan ga wennen dat je ‘je’ kunt zeggen tegen een docent. Dat klopt gewoon niet!

 7. Ik zit nog op de middelbare school en ik schrijf altijd hele nette mailtjes naar mijn docenten, en dan krijg ik vervolgens iets terug in de trant van:

  Hoi Lisa
  Dankjewel!
  (afkorting docent)

  Dan voel ik me zo stom! Maar ik ga ook geen ‘hoi’ zeggen in een mailtje naar een leraar. Mijn wiskundeleraar van vorig jaar kon ik trouwens wel altijd bereiken ‘op de app’ zoals hij het zelf noemde, haha.

 8. Beste (voornaam),
  Blablabla
  Met vriendelijke groet,
  Voornaam Achternaam (klas)

  Meestal krijg ik altijd een mailtje terug met ‘Ja, is prima!’. Dus dan ga ik het ook niet te moeilijk doen. En altijd wanneer ik voor het eerst een college van een docent heb, zegt diegene meestal ook wel hoe hij of zij benaderd wil worden, dus dat scheelt ons weer.

 9. Ik krijg wel eens email van leerlingen zonder aanhef. zo van; hoe moet ik die boeken betalen. Dan moet ik altijd even hard op mijn vingers bijten en denk, ook hallo!
  Ik ben nogal vaak sarcastisch tijdens het spreken maar via de email (zwart op wit) houd ik mij altijd in, dus wel eerst even bijten.
  Mijn zusje is docente op de Universiteit Twente en zij krijgt soms emails waarvan ik denk, mijn praktijkschoolleerlingen schrijven beter. hihiih

 10. Hahaha, die bijlage altijd he! Verschrikkelijk! Ik heb inmiddels het standaard “Hallo, je, groetjes Anne “achternaam” 4H4″ Op mijn school is het inderdaad ook de bedoeling dat je je zegt, en dat is er bij mij weer zo ingestampt dat ik het raar vindt tegen een nieuwe docent de eerste keer u te zeggen. (Want zo netjes ben ik dan ook wel weer)

 11. Herkenbaar! Ik zit ook altijd te twijfelen wat ik met de aanhef moet doen. Meestal kies ik voor ‘Goedendag’ oid. En die bijlages, argg. Heel vervelend ja, ook vaak last van. Tegenwoordig check ik het 3x voordat ik m’n mailtje verstuur, haha!

 12. Hallo,

  Ik schrijf mijn emails altijd op deze manier en ik zeg ook ‘je’. Dit komt omdat leraren zich voorstellen met hun voornaam, dus dan wordt ’t wel lastig om dan nog ‘u’ te zeggen.

  Met vriendelijke groet,
  Elise.

  [zo dus, altijd ^_^]

 13. Onze mails moeten sowieso beginnen met ‘geachte professor Blabla’. Dan de u-vorm en afsluiten met vriendelijke groeten. Ik ken iemand die zijn mail begonnen was met ‘beste’ en een nogal onvriendelijke mail terugkreeg waarin er gevraagd werd om de mailetiquette wat beter te volgen… Fiew.
  Wat ik altijd moeilijk vind is korte mails sturen! Dat ziet er zo belachelijk uit:

  Geachte professor Blabla,

  dinsdag is goed voor mij.

  Met vriendelijke groeten,
  Lilith Huppeldepup

 14. Hahaha, dit heb ik vorig jaar zó vaak gehad! Toen deed ik journalistiek en moesten er nogal wat stukken ingezonden worden.. Lig je in bed, krijg je een sms; Britt, je bent de bijlage vergeten. Gauw weer achter de computer, want ja, deadline is deadline…. ;-)

 15. Ha, ik voeg altijd eerst m’n bijlages in als ik er moet mailen. Zodat ik geen lege mails verstuur.
  En dankzij m’n opleiding “Kantooradministratie en gegevensbeheer” heb ik voldoende stages gelopen om zakkelijke mails te versturen, iets wat wel nodig is als je een opleiding “KMO-management” volgt.

  Eigenlijk doe ik dat ontzettend graag, van die zakkelijke mails :D

 16. Hahahah xD Heel erg herkenbaar dit.. Met mijn vroegere baas ook, moest ik haar nou met u of met je aanspreken.. Ik ben het uiteindelijk gewoon maar gaan vermijden, zinnen anders opstellen zodat je geen U of Jij hoeft te gebruiken..

 17. Dit is ZO ONGELOFELIJK herkenbaar! Op mijn school hebben we ook vaak via e-mail contact met docenten. Onze school is maar heel klein en daarom noemen we onze docenten gewoon bij de voornaam en sommigen zeggen ook gewoon je en jij, maar net zoals jij kan ik dat ook niet, haha. Wat zijn we toch goed opgevoed… ik begin altijd met Hallo Voornaam en eindig met Groeten. Tja.

 18. Bij ons staan ze erg op die e-mailetiquette. Ik begin mijn mails praktisch altijd met ‘geachte (professor)’ en eindig met ‘met vriendelijke groeten’. Elk jaar krijgen we daar wel een preek over, maar dat is ook verstaanbaar aangezien er blijkbaar mensen zijn die het in hun hoof halen om docenten/professoren met ‘hoi / yo’ aan te spreken. Er moet toch nog wel een zekere afstand blijven, vind ik.

 19. Haha, bij mij is het makkelijk: de emailetiquette van het vak staat gewoon in de studiehandleiding, omdat het te vaak fout ging (zijn zij van mening). Dus ik volg netjes alles wat er staat en dan komt het goed…

  Het gaat trouwens ook nog vaak fout, omdat mensen de handleiding niet lezen… boos dat ze dan kunnen worden om wel of niet een punt achter “Dr”…

 20. Ik ging altijd voor ‘Beste Voornaam Achternaam’ en als ik een betere relatie met de leraar had ‘Hoi Voornaam’.

  En dan sluit ik af met ‘Groeten Ioni’ en als ik de leraar niet of slecht ken ook mijn achternaam er bij en altijd mijn studentennummer er onder. Gewoon voor de zekerheid.

  Bijlage vergeten, gelukkig geven veel mailprogramma nu een melding “Hoi je hebt bijlage getypt maar geen bijlage toegevoegd, weet je zeker dat je de mail wilt verzenden”. Beetje bemoeizuchtig maar wel handig.

 21. Dit is zo herkenbaar! Wij zeggen op school wel ‘je’ tegen de docenten, maar zodra ik ze moet e-mailen, spreek ik ze opeens aan met voornaam achternaam en u. Dat voelt wel zo netjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.