‘Filosofie, dat is toch heel zweverig?’

‘Filosofie, dat is toch heel zweverig?’
Dat is één van de reacties die ik krijg als ik vertel dat ik de premaster (‘Huh, was da?’) wijsbegeerte ga doen in september. De vraag die erachter komt, en ze stellen hem alsof ik hem nog nooit heb gehoord en het een hele rare vraag is:
‘Ik weet niet of ik het mag vragen, maar… wat kun je daar eigenlijk mee?’
Tja, wat kun je ermee. Een beter mens worden. Meer inzicht krijgen. Nieuwsgierig zijn. En nog veel meer.

Maar dat is niet voldoende of niet eens zo belangrijk. Je moet er geld mee kunnen verdienen, een baan krijgen (wel een duidelijke hè, niet zoiets vaags als: ‘Je kunt er eigenlijk allerlei kanten mee op.’), want dat bepaalt je identiteit.

Nou, weet je, ik ben er trots op dat ik uiteindelijk voor filosofie heb gekozen. Dat ik niet de makkelijke weg kies, maar de route die ik diep van binnen verlang. Want makkelijk is dat niet.

16 gedachtes over “‘Filosofie, dat is toch heel zweverig?’”

  1. Mijn bijlesleerling zei, toen ik haar uitlegde wat filosofie was: “oh, ja, dat klinkt best leuk… VOOR VOLWASSENEN.” En toen vroeg ze me of ik wist wat een smartphone was.
    Dus mijn bijlesleerling zou je keuze vast zien als een hele volwassen keuze. En ik vind het cool, want ik kan je makkelijker stalken in mijn eigen stad. Eh ik bedoel, dan kunnen we afspreken enzo. Dus.

  2. Klinkt interessant! Ik vind het altijd moeilijk jammer dat ik het nooit heb gehad op de middelbare. Want als ik vrienden erover hoor en zo, zou ik best mee willen praten.

  3. Ik vond filosofie leuk toen ik het als keuzevak volgde! En ik vind het nog veel leuker dat je doet waar jij zin in hebt, niet waar andere mensen vinden dat je zin in moet hebben :)

  4. Wijsbegeerte is een hele mooie studie – knap dat je voor de premaster hebt gekozen (ik weet wat het is als je omgeving ze afvraagt of je uberhaupt wel iets met je studie kan..) Veel plezier alvast!

  5. Jaaaaah! Superleuk! Welkom bij de club filosofiestudenten slash zogenaamd toekomstige werklozen slash ‘overheidsgeldverspillers’ (ja serieus gehoord)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.