La vita è bella

httpv://www.youtube.com/watch?v=pysuUJhOnv4

De Italiaanse Roberto komt samen met zijn vrouw (die hij echter daarna niet meer ziet, omdat de mannen en vrouwen gescheiden zijn) en zijn zoontje Giosué in een concentratiekamp terecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Roberto probeert zijn zoon te beschermen door te doen alsof het allemaal een spel is. Iedereen moet proberen zoveel mogelijk punten te krijgen en degene die duizend punten heeft, is de winnaar en krijgt als prijs een tank cadeau.

Er is veel ophef geweest over deze film. Sommige mensen vonden het cru om te doen alsof het allemaal een spelletje was. Deze mensen hebben het, vind ik, niet goed begrepen. Natuurlijk was het geen spelletje, maar deze film laat zien hoe groot de liefde van ouders voor hun kinderen is, dat ze alles zullen doen om hen te beschermen.

Ik moet zeggen, het is een hele indrukwekkende film. Een film waar je zeker nog over na zult denken, nadat je hem gezien hebt. Maar, hoe raar dit ook klinkt, er zit ook humor in. Zo krijg je te zien hoe Roberto zijn vrouw heeft geprobeerd te veroveren en dat doet hij op een grappige manier.

Wel kijken: als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog.
Niet kijken: als je een lichte film wil zien.

Leukste quote (misschien is het een beetje wrang om het leukste quote te noemen, maar ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen):

Giosué: ‘No Jews or Dogs allowed. Why do all the shops say, no Jews or Dogs allowed?
Roberto: ‘Oh that. No allowed-signs are the latest trend! The other day, I was in a shop with my friend the kangaroo, but their sign said, no Kangaroos allowed, and I said to my friend: well, what can we do? They don’t allow kangaroos.’
Giosué: ‘Why doesn’t our shop have not allowed-sign?’
Roberto: ‘Well, tomorrow, we’ll put one up. We won’t let in anything we don’t like. What don’t you like?’
Giosué: ‘Spiders.’
Roberto: ‘Good. I don’t like Visigoths. Tomorrow, we’ll get a sign: no spiders or Visigoths allowed.’

22 gedachtes over “La vita è bella”

 1. Ik vind het ook een prachtige film. De eerste 20 minuten lijkt het alsof je naar een oude, slechte Italiaanse komedie zit te kijken (zoals hoe hij zijn vrouw veroverd), maar ben je daar doorheen is het een hartverscheurend mooie film (:

 2. Geniaal!
  Ik weet nog niet of ik hem ga kijken (ik kan zeer slecht tegen zielige films, of iets met kleine kinderen of dieren).
  Maar het klinkt als een goede film!

 3. Dat is echt één van de mooiste films die ik ooit gezien heb. Bizar hoe je bij deze film eigenlijk wilt lachen en huilen tegelijk. Het is al lang geleden dat ik hem gekeken hebt, maar hij blijft je echt bij.

 4. die film hebben we dit jaar nog op school gezien en besproken; ik vond hem echt prachtig! ik vind het fantastisch dat die vader zoiets voor zijn zoontje over heeft! dit is echt één van mijn lievelingsfilms ondertussen, hij is zó mooi!
  x

 5. Ik heb de film volgens mij wel gezien.
  Oorlog is moeilijk te overleven
  Waarom zou je niet ontsnappen via fantasie?
  De jongen in de gestreepte pyama is ook zo’n aanrader!

 6. Ik heb er ooit een stukje tv van gezien toen ie op tv was. Helaas moest ik toen gaan slapen, maar mijn moeder heeft me deze film ook al vaak aangeraden. Misschien toch maar een keer helemaal kijken!

 7. Ik heb hem gezien, met Nederlands (don’t ask me why). Het is een meesterlijke film, het is grappig, met dat spel, maar tegelijkertijd ga je zo erg meevoelen met het jongetje en de vader en je voelt de hele film die tegenstelling tussen het grappige en het weten hoe verschrikkelijk het is..

 8. Ik heb het totaal niet met de tweede wereldoorlog of films die daar over gaan maar ik vind dit zo’n mooie film. Iedere keer als ik hem zie moet ik huilen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.