Vijf tips voor mijn schrijvende medemens

Bron

Heel erg opzienbarend zijn ze niet, maar toch wil ik mijn tips met jullie delen. Ik vind schrijven zelf één van de leukste dingen die er is en ik weet dat veel lezers dat ook vinden. Dus lees ze maar, misschien heb je er nog wat aan!

1. Oefenen, oefenen, oefenen.
Spreekt voor zich. Als je niet oefent, word je ook niet beter. Je lievelingsschrijver kon ook niet van de één op de andere dag zo goed schrijven. Dus oefen veel en geef niet op!

2. Laat je werk lezen.
Misschien heb je wel een vriend(in) die van schrijven houdt of iemand anders die kritisch durft te zijn. Nee, kritiek is niet leuk, maar je leert er wel van. En bovendien laat je anderen zo ook genieten van jouw schrijfkunsten.

3. Ga bij de schoolkrant.
Heeft jouw school geen eigen krant? Richt hem dan zelf op! En vervolgopleidingen (mbo, hbo, universiteit) hebben vaak ook wel een eigen blad. Werk je? Kijk dan eens op www.schrijvenonline.org en doe mee aan de wedstrijden.

4. Ga bloggen!
Bloggen is leuk en hoewel de meesten van jullie het al doen, zijn er een aantal lezers die niet bloggen. Je krijgt reacties op wat je schrijft en het is een goede oefening.

5. Lezen, lezen, lezen.
Hoe leer je het meest? Door boeken te lezen. Het is goed voor je taalgevoel en zo kun je ook trucjes ontdekken. En nee, hiermee bedoel ik geen chicklits zoals ‘Shopaholic’ (tenzij je chicklits wil schrijven natuurlijk), maar echte literatuur met een dikke, vette L dus.

Hopelijk hebben jullie er wat aan! Ik heb trouwens nog een tip voor de mensen die het leuk vinden: 11 september is de dag van het personage, georganiseerd door Schrijven Online. Het is in Amersfoort en er zijn workshops, interviews etc. Een aanrader dus. Ik ga er in ieder geval naar toe, laat het me weten als jij ook gaat!

Nog steeds in Parijs, nog steeds geen internet, dus don’t be mad als ik niet reageer op je blogs of reacties en morgen trouwens ook niet.

19 gedachtes over “Vijf tips voor mijn schrijvende medemens”

 1. Schrijven vind ik erg leuk om te doen en ik probeer me er ook zo goed mogelijk in te ontwikkelen. Het probleem bij mij is de inspiratie. Het is niet dat ik het niet heb, het is mijn hopeloze heel-korte-kortetermijngeheugen die mij het altijd weer doet vergeten. Ik heb echt een notitieboekje nodig waar ik het meteen in op kan schrijven!

 2. Leuke tips (alweer)! Natuurlijk laat ik mijn teksten regelmatig nalezen. Raar maar waar misschien, de enige uitzondering hierop zijn de teksten voor mijn blogs. Ik wil namelijk op geen enkele manier beïnvloed worden vooraleer ik een stukje publiceer. Eens gepubliceerd sta ik natuurlijk wel open voor kritiek. Het gevolg is wel dat eventuele schrijffouten en andere taalblunders soms lang was kunnen blijven staan. Het zij zo.

 3. Ik zit op dit moment echt in een giga schrijfdip. Wil wel, maar er komt niks leuks uit mijn handen. Godzijdank heb ik mijn blog waar ik zo veel mogelijk op schrijf, maar ik mis het echte verhalen schrijven wel. En vooral frustrerend dat ik wel al een idee in mijn hoofd heb.
  Maar goed. Komt wel :D

  1. Is NaNoWriMo niets voor je om van je schrijfdip af te komen? Dat is normaal gesproken in november en dan gaat het alleen maar om zoveel mogelijk schrijven, kwantiteit boven kwaliteit. Het is voor mij een soort ‘dwang’ om te moeten schrijven en dat werkt wel. In juli en augustus is er trouwens ook Camp NaNoWriMo :)

 4. Leuke tips! Ik heb eigenlijk al heel lang niet meer echt geschreven aan mijn verhalen, maar nu het vakantie is ga ik dat zeker weer proberen :)

 5. Goede tips! Ben het zeker met je eens :) Vooral anderen om kritiek vragen vind ik erg belangrijk, daar leer je echt van, hoewel het niet altijd even leuk is.

 6. Ik schrijf wel, maar durf ze niet op mijn blog te zetten, ik twijfel nog steeds. Misschien moe tik de verhalen er toch maar opzetten. Wel goede tips, ik kijk ook vaker bij schrijfwedstrijden op schrijven online.
  Hopelijk is het leuk in Parijs.

 7. Het dichten gaat me goed af, het schrijven groeit. Voor mij is het moeilijk niet te veel op te schrijven. Bij dichten laat ik bewust veel weg. Met schrijven gaat het ook steeds beter; zie mijn blog.

  Ik schrijf
  Op de typmachine
  Tik tegen het venster
  Van mijn p.c.
  Heel de wereld
  houdt mij bezig
  IK protesteer,
  Ga volledig
  Door het lint!

 8. Vroeger schreef ik veel verhalen, nu eigenlijk niet meer… enkel blogjes. En iets wat bij mij altijd werkt is herlezen. Je eigen werk echt 3x lezen… de manier waarop je het in eerste instantie neer zet is niet altijd de beste. en dus ook herschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.