Wat als…

Ik ben negentien, ik studeer en ik woon nog thuis. Zo ziet mijn leven er nu uit. Maar hoe had het er ook uit kunnen zien? Wat als ik uit een gereformeerd gezin kwam? Zou ik nu dan al getrouwd zijn en een kind hebben en dat heel gewoon vinden? Of zou ik me daar tegen af hebben gezet? Of wat als ik in een oorlogsland was geboren? Was ik nu dan überhaupt nog wel in leven geweest, had ik moeten vluchten? Zou ik dan ontdekt hebben dat ik goed kan leren en van schrijven houd?

En zo geldt het ook voor keuzes. Wat als ik toch geschiedenis was gaan studeren of niet in Leiden, maar in Rotterdam? Wat als ik niet was uitgegaan, op de dag dat ik het vriendje ontmoette? Wat als ik tweetalig onderwijs was gaan doen in plaats van gymnasium?

Het probleem is: we weten het niet. Je weet alleen hoe je leven er nu uit ziet met de keuzes die je daarbij gemaakt hebt. Soms zijn dat goede keuzes, maar soms ook niet.

Wanneer denk jij wel eens: wat als…?

Ik ben t/m zondag in Parijs (jaaaaa, leuk he!), dus wees niet beledigd als ik niet op je blog of reactie reageer, want ik ben dus even offline ;). 

29 gedachtes over “Wat als…”

 1. ja inderdaad .. ik denk ook weleens wat als :
  -mijn ouders 29jr geleden (kelere wat een eind terug ) hadden doorgezet en we toch naar Australie waren verhuisd
  – ik niet onder een vrachtwagen had gelegen, mijn werk was kwijtgeraakt, bij een ander bedrijf kwam te werken en daar mijn grote liefde tegen kwam
  -de artsen bij de geboorte van onze dochter wel op tijd hadden ingegrepen en zij het niet zo moeilijk had hoeven hebben de eerste weken van haar leventje
  – ik nu gesolliciteerd heb op een andere functie … wat zal de toekomst brengen … ;-)

  leuk hoor die .. wat als

  Hoop dat je het leuk had in Parijs
  groetjes Wiesje

 2. Regelmatig.
  Maar dat laatste stuk wat je schrijft past bij mijn levensvisie; bewandel het pad dat voor jou is gelegd.
  Of te wel. De keuzes die je hebt gemaakt, heb je moeten maken om jou pad te vervolgen. Dat is jou leven :) De andere afslagen zijn voor andere :)

  Maar natuurlijk denk ik zelf ook wel eens.
  Wat als mijn ouders niet gescheiden zouden zijn
  Wat als ik nooit zo’n internet freak zou zijn, zou ik dan meer naar buiten treden?
  wat als ik mijn toerisme opleiding had afgemaakt.

  En zo kan je nog wel even door gaan :)

 3. Ik denk heel vaak wat als. Als ik niet depressief mezelf in mijn studentenkamer had opgesloten, dan had ik mijn vriend nooit leren kennen. Als ik geen auto ongeluk gehad had, dan was ik misschien nooit uit het dal geklommen en achter mijn doelen aan gegaan.

  Of wat als ik wel was gezakt voor mijn Havo ipv het met hakken over de sloot halen. Had ik een andere studiekeuze gedaan? Was ik minder zoekende geweest? Vragen, vragen waarbij je denk ik niet teveel stil moet staan. :D

 4. Ik denk daar op zich wel vaak over na. Wat als ik bijv. enig kind was geweest, wat als ik niet gymnasium was gaan doen? Wat als ik niet voor deze school had gekozen, maar voor de school in mijn dorp?
  Maar ja, we zullen het nooit weten.

 5. Ik geloof er in dat iedere keus die een mens maakt ooit de beste keus was. Ik mag ook graag nadenken en filosoferen over hoe het leven er heel anders uit had kunnen zien.

  Heel veel plezier in Parijs gewenst samen! (: Geniet ervan!

 6. Daar heb ik inderdaad wel eens aan gedacht. Ik kom op hele vreemde manieren en bochten mensen tegen. Bijv mijn vriend ken ik via een vriendin, die ik kende van mn vorige vriend die ik kende van een goede vriend, die ik kende via een vriendin op school waar ik mee op vakantie ben geweest…. (volg je t nog?) en wat als ik nou nooit met die vriendin van school mee op vakantie was geweest? Dan kende ik heel mijn huidige vriend niet. En de rest eigenlijk ook niet… Vreeeeeemd. Haha

  Btw, veel plezier natuurlijk in Parijs!!

 7. Er zijn zoveel wat als’en in mijn leven! Wat als ik in een hippiefamilie was opgegroeid? Wat als ik geen tweetalig onderwijs was gaan doen? Wat als ik Maxi niet had gehad etc. Soms is het ook wel leuk om eens heerlijk te fantaseren wat er allemaal anders zou zijn geweest, en dan gewoon weer heel blij te zijn met hoe je leven er op dit moment uitziet (of niet omdat je nu niet in een kasteel woont met een prachtige bibliotheek met heel veel ramen en laddertjes en een heeeeel veel boeken..)

  Veel plezier in Parijs!

 8. Zo denk ik ook wel eens! Rare gedachtes he? vooral mijn vriend als ik er op dat moment niet was geweest en hij ook niet, dan hadden we nooit met elkaar gehad en had hij waarschijnlijk een ander gehad en ik… waaaaaaaah moet er niet aan denken maar soms denk je daar wel eens over.

 9. Wat als… denk ik op zich niet zo heel vaak. Wel vaak van: Had ik maar… Of kon ik de tijd maar terugdraaien.
  Het komt ongeveer wel op hetzelfde neer. Maar alles wat je in het verleden gekozen of gedaan hebt of overkomen is, zorgt er wel voor hoe je nu bent. En misschien heeft het allemaal wel zo moeten zijn.

  Veel plezier in Parijs!

 10. Natuurlijk denk ik dat wel eens, maar meestal is het maar goed dat de tijd niet terug te draaien is. Aan het maken van keuzes hangen namelijk ook vaak positieve consequenties!

  Veel plezier in Parijs :)

 11. Die eerste zin. Bah wat standaard en saai.
  Het ergste is nog dat de zin ook voor mij geldt.
  Beetje meer avontuur en pit mag er wel in.

  Ja ‘wat als’ je zult het nooit weten.

 12. Toeval bestaat niet.
  Jij moest die ene dag gewoon uitgaan. Dat was zo de bedoeling.
  Maar dat beseft niemand zich van tevoren. Daarna pas,
  besef je je dat het zo de bedoeling was.

  Met de bedoeling kun je je niet bemoeien

 13. Eigenlijk wel… ik vraag me soms wel eens af, want nu lust ik niet zo veel, als ik nu bij de indianen of zo zou wonen die echt uit de natuur leven… nu zou ik zo echt niet kunnen leven. Wat als ik tijdens de oorlog zou hebben geleefd en zo? Dat vraag ik me wel vaak af.
  En veel plezier in Parijs!
  x

 14. Tuurlijk komt het wel eens voor dat ik dat denk. Maar eigenlijk ben ik altijd wel van het: het heeft op deze manier moeten lopen, daardoor ben ik geworden hoe ik nu ben. En heb ik leuke en minder leuke ervaringen waarvan ik heb geleerd.

  Veel plezier in Parijs <3

 15. Ik heb dat ook wel eens, ook de wat als ik nou niet naar dat ene feestje was gegaan waar de vonk oversloeg tussen mij en mijn vriendje. Wat als ik deze studie niet had gekozen.

 16. Ik hoorde pas dat mijn ex vriendje door Australië reist en leeft van de lucht en zijn gitaar. Stel dat ik nog bij hem was. Waren we daar dan samen?
  Toch kan ik met zekerheid zeggen dat ik toen de juiste keuze maakte om bij hem weg te gaan. Daar sta ik nog steeds achter. Zo lang je leeft op je gevoel kan er niets mis gaan.

 17. Ik denk er eigenlijk bijna nooit over na, maar je krijgt er soms hele leuke gedachten of inspiratie uit ;)! Hoop dat je het leuk hebt gehad in parijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.