Houden van

‘Ik hou van je.’

Zeg jij deze zin vaak? Tegen wie zeg je het? En wat betekent het eigenlijk?

Houden van iemand gaat veel verder dan iemand aardig of lief vinden. Maar wanneer houd je van iemand, wat is de grens tussen houden van en iemand mogen? Zelf denk ik dat ‘houden van’ betekent dat je iemand door en door kent. De goede kanten, maar ook de slechte. En dit alles brengt een positief gevoel bij jou, die persoon zit in je hart. Ik denk dat als je van iemand houdt, je je leven voor die persoon zou geven.

Maar hoe ontwikkelt zich dat? En hoe komt het dat je sommige mensen door en door kent, maar dat je niet van hen houdt? (al heb ik dat zelf overigens niet, maar dat is wel mogelijk) En hoe moet je het beschrijven? Ik heb net een matige poging gedaan, want eigenlijk is het niet uit te leggen. Zijn er mensen die niet in staat zijn van anderen te houden?

En hoe weet je dat iemand van je houdt als die persoon dat niet tegen je zegt? Of als hij of zij het wel zegt, hoe weet je dan dat het waar is? Tegenwoordig lijkt de jeugd (dit klinkt alsof ik al heel oud ben haha) het al snel te zeggen tegen een vriendje of vriendinnetje (smsjes en msnnamen met: hvj, wjnmk, ntb!*).

Ik vind het een lastig onderwerp. Er zijn zoveel vragen, maar weinig antwoorden.

Zeg jij vaak ‘Ik hou van jou’?**

*Hou Van Je, Wil Je Nooit Meer Kwijt, Niet Te Breken.
** Voordat mensen over de spelling gaan zeuren: je kan het met of zonder d schrijven en ik heb gekozen om het zonder een d te schrijven.

(Oh en luister naar dit vrolijke liedje van Jan Rot, vooral aan het einde van de clip met zijn kinderen, dat is echt schattig en lief!)

29 gedachtes over “Houden van”

 1. “Hou” wordt ook veel vaker gebruikt dan “houd”. Voor sommige jongeren is dat verwarrend.. Een jongere op mijn werk schreef laatst: “Maar hij hout niet van je!” Tsja… Die “t” hoorde daar inderdaad, maar zou er nog even een “d” bij zetten, haha..

  Houden van is een lastig onderwerp. Betekent houden van dan ook gelijk dat je iemand accepteert zoals hij is? Kun je ook van mensen houden, omdat dit van je verwacht wordt? Zoals bij familieleden bijvoorbeeld? En waarom zeg je tegen de een wel dat je van hem houdt en van de ander niet, terwijl het wel zo is? Bij sommige mensen krijg ik het gewoon niet over mijn lippen (ouders bijvoorbeeld..). Gek is dat eigenlijk!

 2. Ik zeg niet snel dat ik van iemand houd. Ze weten het wel, maar uit mijn mond zullen ze het niet snel horen. Ik vind het moeilijk om zoiets uit te spreken, het heeft bijvoorbeeld ook heel lang geduurd voordat ik een vriendin daadwerkelijk ‘een vriendin’ noemde.

 3. Die clip is leuk ja.
  Ik zeg volgens mij alleen ik hou van jou tegen mijn vriendje, gewoon omdat ik het meen, omdat het het gevoel het beste omschrijft. Ik zeg het soms ook tegen vriendinnen, maar minder vaak.

 4. Helemaal met Laura eens, je kan het niet echt goed uitleggen, en de ‘jeugd’ gooit er maar mee als of het niks voorstelt!!! erg teleurstellend.

  Ik heb het overigens nog nooit gezegd, en de keren dat ik het hoorde was het gelogen wat wel weer jammer is, daardoor kom ik tot de conclusie dat je het niet uit hoeft te spreken om het toch te weten ;-)

 5. Ik heb er een hekel aan als mensen je nog maar1 minuut kennen en al zeggen: hvj, wjnmk! Ik zeg het dan ook allen tegen de mensen waarvan ik echt van ze hou.

 6. Ik denk dat jongeren het heel erg vaak zeggen. Die weten nog niet zo goed van liefde echt is. Tegen vrienden zeg ik het absoluut niet. Natuurlijk zeg ik het tegen mijn vriend, elke dag een paar keer. Ik denk ook dat je leert door de jaren heen wat liefde echt is. Het is een gevoel dat je krijgt als je naar iemand kijkt. Geen vlinders, dat is verliefdheid, dat is iets heel anders. Het is zo een sterk “overwhelming” gevoel van liefde. Het is een warme deken van geluk en veiligheid. Weten dat diegene er altijd voor je zal zijn. Tot op het bot bang zijn voor wat er zal gebeuren als je diegene kwijt zou raken… Niet te bschrijven inderdaad… :)

 7. Volgens mij lijkt het eerder alsof ik mijn vrienden (en zij mij) haat, dan dat ik ze aardig vind. Ik zeg wel snel; Ik houd (ja, eigenlijk altijd met een d) van pindakaas, ik houd van sport, ik houd van gym, maar niet zo gauw tegen een persoon. Eigenlijk zelden, of helemaal nooit. Of, tegen mijn zusje zeg ik het. En dan meen ik het ook.

 8. Ik denk dat houden van ook voor iedereen wat anders inhoudt. En de jeugd houdt inderdaad van iedereen. Ik heb nooit tegen iedereen aan wie ik een smsje stuurde zo’n afkortingen kunnen zetten en vond het ook altijd maar raar als mensen dat wel bij mij deden. Ik denk dat houden van, elkaars donkere kanten ook accepteren is, en daar mee om leren te gaan, want niemand is perfect :)

 9. Ik zeg eigenlijk nooit tegen iemand dat ik van hem/haar hou.
  Wel laat ik mijn vriendinnen af en toe weten dat ik hen erg dankbaar ben voor hun vriendschap. En andersom ook. Dus op die manier laten we elkaar wel weten dat we veel voor elkaar betekenen.

 10. Ik zeg het soms tegen mijn ouders maar niet snel tegen vriendinnen of vrienden. Het lijkt soms een beetje vanzelfsprekend. Als je echt van iemand houd is het soms niet eens meer nodig om het te zeggen, tenminste zo gaat het bij mij meestal.

 11. houden van is iets wat je doet, een werkwoord. Het uitspreken ervan is bijzaak. Sommige mensen vinden het niet fijn om het zo snel te zeggen, en anderen wel, en per persoon verschilt de betekenis. ‘De jongere(n)’ zoals jij ze noemt, zeggen het eerder, maar misschien betekent het dan gewoon dat ze blij zijn met die persoon, en de relatie die ze daarmee hebben, en voor hen is dat misschien wel houden van. Sommigen gooien er inderdaad mee, en menen er geen steek van, maar voor anderen betekent het misschien wel gewoon dat ze gemakkelijk van iemand houden. Ook verschilt de betekenis dan ook nog eens bij tegen wie je het zegt. Ik zeg vaak tegen mijn ouders dat ik van ze hou, en nog vaker tegen mijn hond. Het verschil is mega.
  Het werkwoord houden van is in het Nederlands ook zo typisch, want denk je eens in, ‘houden’ – ‘hebben’ – ‘houden van’ het ligt allemaal in het zelfde straatje. Zeg je dan: ‘ik hou van jou’ – ‘ik hou jou’ (in mijn hart)?
  en tja, ALL YOU NEED IS LOVE , toch?

  1. Houden – hebben – houden van.

   Daar heb ik nog nooit over nagedacht en ik heb er net even over moeten nadenken voor ik het begreep. Of, voor ik er een interpretatie aan verbond.

   Interessant…

 12. Nee, ik ben niet zo’n iemand die het heel snel zegt. Ik ken wel genoeg mensen die het veel te snel zeggen, tegen vriendinnen en vrienden. Maar ik vind dat van iemand echt houden toch anders is dan een goede vriendschap.

 13. ik zeg het
  Niret zo veel
  Wellicht te weinig
  Maar ik probeer
  Te doen zoals het hoort
  Wat hulp en aandacht
  Een schouder
  En een hand
  Waar om dan
  Ook de ring zit
  Die dat bekroont
  Hou van alles en iedereen
  En van één het meest
  Dan mijn kinderen
  En familie
  Wordt het leven
  Echt een feest
  Hoop zo dat
  Ook van mij
  Gehouden wordt
  Men hoeft
  Niet te zoenen
  Maar wel te helpen
  Als ik het vraag

 14. Ik zeg niet snel dat ik van iemand houd.. Ik heb nu drie maanden een vriend en ik heb hem nog nooit gezegd dat ik van hem houd! Wat andere mensen misschien heel raar vinden, maar ik zeg dat gewoon niet zo snel. Het betekent veel voor me.

 15. Ik ben helemaal niet zo opgevoed dat ik makkelijk tegen iemand zeg dat ik van diegene hou. In een aangeschoten (dronken zijn doen we niet aan) bui wil ik het nog wel eens tegen mijn beste vriendinnen zeggen. Maar dan zeg ik ook echt dat ik van ze hou en niet een giechelende ‘love you’. Tegen mijn vriend zeg ik het niet. We zijn amper een maand bij elkaar. Ik ben smoorverliefd op hem maar als hij zegt dattie van me houdt verklaar ik hem voor gek en zet ik het op een lopen. Dat kan namelijk nog niet. Gelukkig houdt hij het ook bij een ‘ik geef om je’. Haha.

 16. Ik kan me enorm storen/irriteren aan mensen die binnen een week al tegen elkaar zeggen “ik hou van je”

  Of een gesprek afsluiten met “Okee tot morgen love you!”. Het betekent vaak niets. Tis meer een aanhangsel geworden, een groet, iets dat normaal is of een afsluiting van een berichtje.

  Houden van is voor mij iets bijzonders. Ik zeg het ook alleen maar als ik echt veel van iemand hou. Als iemand het zomaar tegen mij zegt vanuit het niets geloof ik er ook niets van.

  Zoals je al schrijft; hoe weet je of iemand het echt meent?
  Het lijkt wel hip om te zeggen namelijk. Iedereen doet het dus doe ik maar mee..

  Ik zeg het alleen tegen mijn vriend. Een enkele vriendin. Heel soms tegen mijn pap of mam en ook wel eens tegen mijn diertjes.

  Best grappig ook.. ik wilde hier ook over schrijven naar aanleiding van mijn nichtje die binnen 1 dag al in haar msn naam heeft staan “hou van hem <3" "kan niet meer zonder mijn schatje!"

  Kind is 15 en houdt ook binnen 5 dagen weer van een ander.

  Baal dat mijn blog offline is (al 5 en halve dag). Gelukkig kan ik hier nog meelezen.

  Groetjes, Kimm

  1. Bedankt voor je reactie, ben het helemaal met je eens! Ik vind het ook irritant dat ik niet op die blogs van web-log kan, maar binnenkort gelukkig wel en dan zal ik weer op je blog kijken :)

 17. Hmm ik zeg soms tegen mijn vriend ‘ik hou van je’, maar dat duurde wel even voor dat er uit kwam. Ik laat het liever merken met kleine kadootjes of lekker eten ofzo. Stiekem ga ik er soms ook van uit (vriendjelief ook) dat hij wel weet dat ik gek op m ben. Voor de rest zeg ik het heel soms tegen mijn pa, moe & broers. Vooral als ik weer door heb hoe veel die mensen voor je betekenen. Tegen vriendinnen eigenlijk nooit…

 18. Ik zeg het eigenlijk nog het vaakst tegen mijn kat. En mijn mama. Maar niet tegen veel andere mensen. Maar die mensen laat ik wel langs andere wegen weten dat ik ze koester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.